Новите зелени данъци: 9 отговора кой ще ги плаща и защо

Новите зелени данъци: 9 отговора кой ще ги плаща и защо

© Associated PressЕвропейската комисия предложи 13 законодателни промени, с които ЕС да изпълни обещанието си за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий до средата на века. Смята се, че тогава ще е последната практическа възможност за човечеството да избегне климатичната катастрофа.


За да изпълни обещанията, дадени през 2015 г. с подписването на Парижкото споразумение за климата, ЕС реши преди шест месеца, а преди две седмици облече и в закон, намерението си през следващите 30 години да ограничи толкова произвежданите парникови емисии, че те да са не повече от тези, които се поглъщат или неутрализират.


Но 30 години са твърде далеч, за да стимулират бизнеса, администрацията и гражданите да запретнат ръкави, и затова евроинституциите поставиха междинна цел, постигането на която да гарантира нулевите СО2 емисии през 2050 г. Междинната цел предвижда 55% по-малко емисии от човешките дейности след 10 години спрямо количествата, произвеждани през 1990 г. За последните 30 години ЕС е успял да ги намали с 24%, оставяйки си до 2030 г. да свърши работа за оставащите 31%.
Въпреки че изглежда невъзможно за три пъти по-малко време да се свърши три пъти повече работа, Европейската комисия вярва, че това може да стане, ако се сложи цена на въглерода и се възнагради декарбонизацията.


В плана, предложен в сряда в Брюксел, има различни мерки като нови режими за отоплението на сгради, за автомобилния транспорт, авиацията, корабоплаването, които трябва да плащат, за да цапат, по-висок дял на възобновяемата енергия, масирано засаждане на гори - естествен поглъщател на СО2, и забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Но също и нови начини за облагане на горивата и на вноса на замърсяващи продукти.


Новите данъци, които на пръв поглед засягат бизнеса, няма да подминат потребителите чрез цените на стоките и услугите, които плащат те. Европейската комисия предлага промени в Директивата за енергийното облагане и въвеждане на нова гранична такса за внос на енергоемки продукти.


Какво трябва да знаете за плановете за зелено облагане, преди евродепутатите и страните членки да започнат да ги обсъждат:


Какво представлява механизмът за гранична корекция?


Европейската комисия предлага да се въведе като климатична мярка Механизъм за въглеродна корекция по границите (Carbon Border Adjustment Mechanism). Зад името стои нова такса, която вносителите на определени стоки в ЕС ще плащат на границата. Ако не се измисли по-благозвучно име, тя ще се нарича с по-произносимата английска абревиатура CBAM.
Според създателите ѝ новата такса "ще допринася за намаляване на емисиите в световен мащаб", като стимулира производителите да внедряват по-чисти технологии, за да плащат по-малко за достъп до европейския пазар. В същото време тя ще задържа европейските индустриалци в ЕС, тъй като дори да отидат в държави, в които няма да ги карат да плащат за замърсяване, те пак ще бъдат таксувани, ако решат да върнат продукцията си в ЕС.


Таксата би имала по-голям смисъл, ако се въведе и от други индустриални държави, в противен случай европейските компании просто биха могли да се преместят при най-големите си клиенти, спестявайки си разходите за природа.


Кой ще плаща?


Първоначално таксата ще се събира при внос на пет вида продукция, за които се смята, че се произвеждат с отделянето на най-много парникови газове и за които е най-лесно да изнесат заводите си от ЕС, пренасяйки замърсяването от една част на света в друга.


Облагане на вноса ще има за цимент, желязо и стомана, земеделски торове, алуминий и електричество. През 2025 г. Европейската комисия ще ревизира списъка.


Новите зелени данъци: 9 отговора кой ще ги плаща и защо

© Associated Press


От вносната такса ще бъдат освободени производители, които могат да докажат, че вече са платили за излъчените от тях СО2 емисии на мястото на производство и държавите от Европейската икономическа зона (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) и Швейцария, тъй като те вече начисляват емисиите върху местното производство. За вноса на електричество освобождаване ще могат да правят държавите, които до 5 години успеят изцяло да интегрират пазарите си на ток с европейския.


Как ще се плаща?


Вносителите ще купуват въглеродни сертификати, покриващи СО2 емисиите, излъчени при производството, подобно на местните производители, които участват във въглеродния пазар на ЕС чрез търговия на разрешителни. Цената на сертификата за внос ще е равна на тази за въглеродното разрешително в ЕС и ще се определя всяка седмица според стойността, на която се търгуват разрешителните в европейската система СТЕ (ЕТS).


СВАМ ще се въвежда постепенно, като от 2023 до 2025 г. вносителите само ще трябва да се регистрират и да докладват за количествата внесени стоки и СО2 емисиите, емитирани по време на тяхното производство.
От 2026 г. те ще трябва и да заплащат заявените от тях сертификати. До премахването на безплатните квоти за емитиране на парникови газове в ЕС (друго предложение за осъществяване на зеления пакт) вносителите ще плащат само дела продукти, за които ЕС не издава безплатни разрешителни.


Къде ще отидат събраните такси?


Европейската комисия предлага 20% от събраните вносни такси да отиват в европейския бюджет, а останалите да се разпределят между държавите членки за зелени мерки и за компенсиране на уязвимите домакинства и бизнеси, които ще бъдат засегнати от повишаване на цените на горивата.


Изчисленията са, че към 2030 г. ЕС ще може да събира около 10 млрд. евро годишно от вносната такса.


Русия, която е третият по големина вносител в ЕС на стоките, които ще подлежат на облагане - след САЩ и Китай, пресметна, че трябва да плаща допълнително на ЕС 7.6 млрд. евро годишно. Икономическият министър Максим Решетников вече изрази съмнения, че таксата противоречи на правилата на Световната търговска организация и я разтълкува като ограничаване на международната търговия под претекст за борба с промените в климата.


Революция в облагането на горивата


Значително ще се промени и редът за облагане на горивата, като традиционните - бензин и дизел, мазут, газ за отопление, ще поскъпнат значително за сметка на синтетичните и биогоривата, както и на енергията от възобновяеми източници.


Новите зелени данъци: 9 отговора кой ще ги плаща и защо

© Associated Press


Еврокомисията предлага ревизия на Директивата за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, която предвижда нови скали според замърсяването на природата и включване на нови видове горива, които ще засегнат цените на самолетните билети и на стоките, доставяни по море.


Кой колко ще плаща?


Според европейските правила Брюксел определя минимални ставки за облагане на горивата и енергията, а страните членки могат да ги надхвърлят или рядко да минават под тях. Досега те са различни за моторните и за горивата за отопление, като ставките се определят според количеството. Но Европейската комисия иска стойността на данъка да е според енергийното съдържание и при това да се актуализира ежегодно през инфлацията.


Колко ще се начислява на горивата?


Предлага се горивата да се разделят в четири категории според ефекта им върху климата.
Най-високи ще са данъците на горивата от изкопаеми горива - газ, петрол, керосин и някои биогорива - 10.75 евро на гигаджаул (GJ) енергия. Природният и втечненият газ ще се облагат със €7.17/GJ за моторните горива и с €0.6/GJ за отопление, но след 10 години те ще се третират като първата група. В третата категория са биогоривата от по-старо поколение: €5.38/GJ и €0.45/GJ за отопление. Най-благоприятен е режимът за електричеството, устойчивите биогорива, биогазът и водородните горива, където ставката е €0.15/GJ.


Кои изключения отпадат?


Възможността мазутът, газът и други горива, използвани за отопление, да бъдат таксувани под минималните ставки ще отпадне, което ще означава поскъпване на парното и топлата вода, освен ако те не се захранват от чисти горива.


За първи път горивата от изкопаеми източници, използвани в самолетите за вътрешни полети, за рибарските лодки и за корабите няма да бъдат освободени от данък, което ще доведе до поскъпване на пътуванията, на стоките, пренасяни по море и на рибните продукти. Европейската комисия смята, че увеличението на цената за самолетните билети ще е 1%. ЕС ще започне да облага и частните самолети и яхтите, но ще направи изключение за каргополетите и за самолетите, летящи до европейски острови. Корабното гориво ще бъде облагано по ставките за използваното за земеделски нужди, което ще запази привилегията за облагане с намалена ставка.


Кой ще плати за увеличението на данъка върху горивата?


Европейската комисия предлага различни компенсаторни механизми, но всички те ще зависят от политиките на националните власти и няма да има общ модел за подпомагане на най-засегнатите. Минималните ставки за керосина и корабното гориво ще се увеличават плавно за 10 години, докато устойчивите горива за тези сектори ще са на нулеви или минимални ставки, за да се ускори внедряването.


Застрашените от енергийна бедност домакинства могат да бъдат изключени от облагането на горивата за отопление и електроенергия, ако правителството прецени. ЕС ще постави задължителни отстояния между зареждащите станции, за да направи по-достъпни електрическите коли и ще добави още един еврофонд - Социален климатичен фонд, от който ще могат да се дават пари в брой или да се осъществяват проекти за монтиране на по-енергийно ефективни отоплителни инсталации и за изолация на домовете.


"Дневник" ще продължи в следващи публикации да ви запознава с подробностите на предложения от еврокомисията законодателен проект, чрез който ЕС да изпълни целите за намаляване на парниковите газове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Неслучайно народът е казал:
  "Висок данък- хубав климат"

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  Не се знае раята колко ще изтърпи. Може и да скъса синджира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Ами то е ясно кой ще плаща - всички редови граждани а защо - за да пълнят гушите на ония от Давос дето през брюкселските си марионетки я натресоха тая измама.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Не се знае раята колко ще изтърпи. Може и да скъса синджира.
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, тазгодишните юлски горещници как ти действат?
  А ще става и по-лошо!
  Гръцките жеги се местят към нас.
  Раята какво ли ще си миссли?

 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Няма такава опасност.
  Целокупното народонаселение отдавна е спряло да мисли.
  Ще плаща, каквото му кажат.
  И ше прави каквото му кажат.
  Всъшност ефекта от цялата тази "зелена данъчна система" е че това по никакъв начин няма да се отрази на "климатичните промени:, Но от друга страна ще има много нови зелени милиардери.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  Е, добре де, ама бива ли в издание с претенциите на Дневник и Капитал да се пускат такива простотии по темата "кой ще плаща"?
  ВИНАГИ плаща крайният потребител!

  Да бяхте наблегнали за въпроса "Защо"?

  Там също е веселба, ама поне ще е по-съдържателна за изясняването на въпроса, мисля ...

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Всичко ще се промени освен, естествено, температурата. Нито с 2, нито с 0.2 градуса.

  Иначе левите сили ликуват, че за обикновените хора ще стане по-зле.

  То и у нас е така. Асен Василев бил много ляв за сина на Франкенщайн, но пък с бесепе имали пълно съгласие. Остава Корни да обясни на пенсионерския си електорат точно колко е по-надясно от Асен Василев.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  "Застрашените от енергийна бедност домакинства могат да бъдат изключени от облагането на горивата за отопление и електроенергия, ако правителството прецени."

  Т.е., Уши фон дер Лайен се опита на нашия опит с индобългарите. Отдавна казах: те като нас ще станат, ние като това, която бяха те -- не.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Няма такава опасност.Целокупното народонаселение отдавна е спряло да мисли.Ще плаща, каквото му кажат.И ше прави каквото му кажат.Всъшност ефекта от цялата тази "зелена данъчна система" е че това по никакъв начин няма да се отрази на "климатичните промени:, Но от друга страна ще има много нови зелени милиардери.
  —цитат от коментар 5 на Molossian


  Това сие така.

  Но тези зелени простотии са също и идеалното смокиново, но "високоморално" листенце, зад което се прикрива протекционизма.

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  "Европейската комисия предложи 13 законодателни промени, с които ЕС да изпълни обещанието си за ограничаване на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий до средата на века. Смята се, че тогава ще е последната практическа възможност за човечеството да избегне климатичната катастрофа."
  Ако можеше Европа с нейната 1/10 влияние върху световните климатични промени да направи нещо, щеше да бъде добре...

 11. 11 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Ха така, добре си вижте избраниците в ЕП и после никой да не мрънка. Не може само Джамбазки и Слабаков да са против, а всички останали за или полу за. Това въобще не отговаря на нагласите на хората.

  Както винаги в Брюксел се започва от данъците пък после се мисли. Китайците, турците и американците ще кажат "ще видим", а ЕС ще глътне вода. Толкова глупаво е измислено всичко, че не само няма да доведе до подобряване, а до влошаване.

 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2790 Весело

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Make Greenland green again. Както си е била преди пет-шест века.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  "Застрашените от енергийна бедност домакинства могат да бъдат изключени от облагането на горивата за отопление и електроенергия, ако правителството прецени."Т.е., Уши фон дер Лайен се опита на нашия опит с индобългарите. Отдавна казах: те като нас ще станат, ние като това, която бяха те -- не.
  —цитат от коментар 8 на Един вампир броди из Европа


  Написали са ви една огромна простотия, при това нагла, а вие и се вързвате!

  И как могат да бъдет "изключени от облагането" бедните?
  Сертификат, че си беден, и на бензиностанцията за теб цената е без "изключения данък"? А за Пешо, сипващ след теб и "незастрашен от енергийна бедност" - цената друга, с добавка и този данък?

  Баси наглата пропаганда с взлом!

 14. 14 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  [quote#4:"Alexander97"][/quote]

  Най-високата температура в България е измерена преди 105 години 45,2 градуса.Сегашните температури дори и не се доближават до този рекорд .И сега лятото е топло,ама миналата година беше много хладно .Същевременно в Осло днес максималната температура ще е 18 градуса,в Бразилия вали сняг за пръв път от 55 години.

 15. 15 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#11] от "z_axis":

  Кои сме ние които трябва да си видим избраниците в ЕС?
  Като цяло в България никой не се интересува от тази тема. Нито политици, нито медии, камо ли широката общественост ще има някакво понятие за какво става въпрос.
  Вижте само в дневник по такива теми се събират по 20 - 30 коментара и то от едни и същи хора всеки път. Така че като са прости хората - нека си плащат. Мрънкат за щяло и нещяло, а в случая ще им измъкнат по два чувала с пари на всеки и блеят като телета.

 16. 16 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Потребителите ще ги платим чрез завишените цени на всичко... ЕСССР

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  [quote#13:"xm..."][/quote]

  Сиреч, Уши лъже, че ще въведе това, което ние отдавна практикуваме, и го продава като светло бъдеще.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Как кой ще плаща? Винаги сме ние.
  И понеже с данъци и предлагани мерки климат не се бори (природа, какво да я правиш!) след наколко години ще се отчете, че нямало желаният ефект и ще вдигнат данъците още повече. Накрая ще работим за единия хляб, ще ходим пеша и няма да можем да мръднем от населеното място, в което живеем.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#17] от "Един вампир броди из Европа":

  Уши не само лъже, но и маже!

 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  Е да ама слушка.
  А който слушка ще папка.

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  [quote#4:"Alexander97"][/quote]

  "Усилна жътва кипи из равното Софийско поле. От край до край, докъде ти око види, се люлеят златни ниви и морни работници се мяркат там от тъмни зори. Бог тия дни даде страшна жега. Свило се е синьо небе над земята и сипе огън и жар. Над широкото поле трепери адска марана. Отпуснати и уморени се синеят далечни гори и планини, и сякаш чакат кога полето а-ха ще пламне в пожар. Птичките са забягнали далеч из хладните усои и не им се чуе гласът. Само гугутка се обажда изрядко от сенчеста круша или грив гълъб усамотено префюфюква с криле към гората. Тежко и душно.

  Слънцето се е спряло огнено и немилостиво в небесата, но жарките му лъчи не пъдят от полето работливите селяци"
  .........................................................................................................................................................................................
  Това го е написал Елин Пелин през 1904г.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  На моите години трудно може нещо да ме уплаши.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Как кой ще плаща? Винаги сме ние. И понеже с данъци и предлагани мерки климат не се бори (природа, какво да я правиш!) след наколко години ще се отчете, че нямало желаният ефект и ще вдигнат данъците още повече. Накрая ще работим за единия хляб, ще ходим пеша и няма да можем да мръднем от населеното място, в което живеем.
  —цитат от коментар 18 на pamela


  Може и да не работиш за единия хляб.
  Затова се подготвя убавинята "гарантиран минимален базов доход".

  Та нЕма да можеш да мрЪдаш въобще, мат'рялът ще го тричат, съспенсват и топуркат насам-натам "прочистените от "дезинформация" и обсебили го като наркотик тотални "социални медии" и срещу това, за да се поддържа все пак протоплазмата, ще има и по комат леП, който ще ти "дават".
  Като на свеки добитък в обора на текезето!

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  До коментар [#5] от "Molossian":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Потребителите ще ги платим чрез завишените цени на всичко... ЕСССР
  —цитат от коментар 16 на Българин Бг


  Емчи ... системата не е съвсем същата.
  Режимът ще е неотроцкизъм, много по-гаден и всеобхватен от съветският.
  Но за сметка на това се отива на неограниченост на дефицита, с който живее системата.
  Което май и пробват в момента доколко ще сработи.

 26. 26 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":Няма такава опасност.Целокупното народонаселение отдавна е спряло да мисли.Ще плаща, каквото му кажат.И ше прави каквото му кажат.Всъшност ефекта от цялата тази "зелена данъчна система" е че това по никакъв начин няма да се отрази на "климатичните промени:, Но от друга страна ще има много нови зелени милиардери.
  —цитат от коментар 5 на Molossian


  Абсолютно вярно!
  "Европейската комисия предлага 20% от събраните вносни такси да отиват в европейския бюджет, а останалите да се разпределят между държавите членки за зелени мерки и за компенсиране на уязвимите домакинства и бизнеси, които ще бъдат засегнати от повишаване на цените на горивата."
  Значи слагаме нов данък който производителя плаща и от своя страна го отразява в ценообразуването за да си запази печалбата, Народа си плаща по-високата цена а за тези които не могат за да не се бунтуват се компенсират с 80% от събраното.
  Кое ще накара производителя да си промени манталитета?
  преди десетилетия имаше един виц за мутрите:
  Две мутри вървят по пътя и виждат едно кафяво. Единия вика - давам ти 1000 лева ако го изядеш. Съответното действие е сторено. След това единия си мисли - абе той го изяде ама аз съм с 1000 лв по-малко. Другия - то че взех 1000 лева е добре ама доста гнус и ще има да ме подиграват.
  След малко виждат ново кафяво и действието се повтаря с разменени роли.
  Среща ги баш мутрата и пита - Вие двамата какво правите?
  Абе шефе, въртим тука едни пари!

  pastor
 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Очаквайте яки сметки за ток,горива,отопление.Повишени цени на стоки и услуги.Същевременно са предвидени фондове за социално слаби.Така че всичко ще легне на гърба на обикновените хора.
  Решението е едно-напускане на ЕС.Досега сме усвоили 14 милиарда лева от ЕС,а сме дали около 10 милиарда като вноски.Така че не е много голяма разликата.Същевременно дори Турция няма мита за ЕС,че дори и да излезем няма да ни наложат мита на стоките.

 28. 28 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Преминаването към зелени технологии е неизбежно!

  Колкото и да струва, едно кълбо имаме на разположение, поне за сега.

  А разходите за еко енергия са жълти стотинки, пред тези за евентуалните пандемии, които ни чакат, ако не се стабилизира климатът.

 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Въпреки съпротивата не може да се отрече, че електрическите коли са много по-икономични! ДВГ отдава огромна част от енергията под формата на топлина. ФАКТ! С въвеждането на ел.коли, не само ще стане по-чист въздуха, но и жегата в града ще намалее.

 30. 30 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 566 Неутрално
 31. 31 Профил на Капанар
  Капанар
  Рейтинг: 496 Неутрално
 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Любопитно

  До коментар [#5] от "Molossian":

  "Но от друга страна ще има много нови зелени милиардери."

  Като го осъзнавате, защо не направите и Вие някое евро от тази тенденция в световната икономика вместо да се мъчите да я спрете (или просто да мрънкате колко лоши били европейците, американците, масоните и не знам още кой)?

 33. 33 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До 13:"xm..."....И как могат да бъдет "изключени от облагането" бедните?
  Сертификат, че си беден, и на бензиностанцията за теб цената е без "изключения данък"?...."

  или най-после ще вдянат, че 3 л автомобили не са по джоба им....

 34. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#4:"Alexander97"][/quote]

  Имало е и по-големи жеги в историята, без да я има човешката дейност. И то много пъти в историята на планетата. Престанете да манипулирате така евтино.

 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#23] от "xm...":

  Е, все някой трябва да работи, не може на всички само да се дава, трябва и да се вземе от някого.
  А иначе си прав: военен комунизъм, мечтата на Мао.

 36. 36 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  ....Решението е едно-напускане на ЕС.Досега сме усвоили 14 милиарда лева от ЕС,а сме дали около 10 милиарда като вноски.Така че не е много голяма разликата.Същевременно дори Турция няма мита за ЕС,че дори и да излезем няма да ни наложат мита на стоките.
  —цитат от коментар 27 на Мусаши


  Паралелът ти с Турция не е удачен. Турските лидери, дори и Ермалък са гении в сравнение с нашите еднокнижници, чалгари и мъжкари. Така че може би, или със сигурност ще стане и по-зле!

 37. 37 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Преминаването към зелени технологии е неизбежно!Колкото и да струва, едно кълбо имаме на разположение, поне за сега.А разходите за еко енергия са жълти стотинки, пред тези за евентуалните пандемии, които ни чакат, ако не се стабилизира климатът.
  —цитат от коментар 28 на Гражданин


  Това "кълбо" е било и много по-топло в историята, без да го има човека даже. Не се опитвайте да лъжете, че човекът е виновен, климатът винаги се е минал. Откак съществува "кълбото"

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Очаквайте яки сметки за ток,горива,отопление.Повишени цени на стоки и услуги.Същевременно са предвидени фондове за социално слаби.Така че всичко ще легне на гърба на обикновените хора.Решението е едно-напускане на ЕС.Досега сме усвоили 14 милиарда лева от ЕС,а сме дали около 10 милиарда като вноски.Така че не е много голяма разликата.Същевременно дори Турция няма мита за ЕС,че дори и да излезем няма да ни наложат мита на стоките.
  —цитат от коментар 27 на Мусаши


  Решилите да напускат ЕС моля да не се чувстват длъжни да чакат останалите. Е ви страна агромная и празная - има място за всички болни комунета - чамадан, вокзал, дасвидания!

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#23] от "xm...":Е, все някой трябва да работи, не може на всички само да се дава, трябва и да се вземе от някого. А иначе си прав: военен комунизъм, мечтата на Мао.
  —цитат от коментар 35 на pamela


  Не, не е "по Мао".
  И по Платон не е. Макар че на някои явно много им се ще, но - поне засега и Слава Богу! нЕма как да стане.
  По Троцки е, ортодоксален, първичен, изпИлен комунизъм точно по оригинала, прокламиран с "Комунистически манифест".


  Препоръчвам чи това четиво.
  Много поучително е да се знае, а не само да се млялми клишето единствено със заглавието му.

  Прочее ... препоръчвам ви да обърнете внимание на раздела какво смятат да правят със семейството и децата ...

 40. 40 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#36:"pontius_glarus"][/quote]

  Икономиката на България в СССР винаги е била на загуба. Въпреки заграбеното от комунистите 1945-та, още 1955-та сме фалирали за пръв път. Следващ още два фалита, последния и окончателен 1989-та. 30 тона злато заминаха за Русия. А заради заемите бай Тошо два пъти се опита да предаде суверенитета ни на руснаците, с което извърши най-голямото предателство в историята на България. Ядохме я вече соц-попарата, втори път - НЕ!

 41. 41 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Всичко това ще свърши много зле накрая, хората рано или късно ще се вдигнат на бунтове, виждайки как обедняват с бързи темпове, ластикът ще се опъва до едно положение, накрая просто ще се скъса. Това, което готвят, просто пладнешки обир.

 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Това "кълбо" е било и много по-топло в историята, без да го има човека даже. Не се опитвайте да лъжете, че човекът е виновен, климатът винаги се е минал. Откак съществува "кълбото"
  —цитат от коментар 37 на Alex Ivanov


  Избора е да вярвам на трол, като теб или да вярвам на науката и на учени от цял Свят ... предполагам не е изненада, че троловете не са ми приоритет, нали?

 43. 43 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  В статията се говори за начините за преход в един нов, малко по-разумен свят, за хора с малко по-голяма отговорност за бъдещето. Някои ще кажат, че климатични промени е имало и преди, и надали ще можем да ги преодолеем. Мисля че ще можем - човекът е много по-умен и могъщ от преди 10-15 века. За него ще платим, но колко по-бързо се адаптираме, толкова по-добре. А колкото до плащането - в Европа сме доста по-богати от другите, няма да ни е толкова трудно.

 44. 44 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Всичко това ще свърши много зле накрая, хората рано или късно ще се вдигнат на бунтове, виждайки как обедняват с бързи темпове, ластикът ще се опъва до едно положение, накрая просто ще се скъса. Това, което готвят, просто пладнешки обир.
  —цитат от коментар 41 на Alex Ivanov


  Тези, дето ще въвеждат и плащат данъците, всъщност са най-богата част от населението на Света и винаги са били най-богата ... та идеята, че ще обеднеят заради няколко стотинки на литър бензин, не знам колко е състоятелна :-)

  Време е да спрем да се ровим в кюмюра! Нали искаме бели хора да ставаме :-)

 45. 45 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  В политиката, както и в граматиката, грешка, която правят всички, се провъзгласява в правило. - Андре Малро

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 46. 46 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#42:"Гражданин"][/quote]

  Че науката потвърждава, че в миналото земята е била и по-топла. И то неведнъж.

  Бегом за други опорки.

 47. 47 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  В статията се говори за начините за преход в един нов, малко по-разумен свят, за хора с малко по-голяма отговорност за бъдещето. Някои ще кажат, че климатични промени е имало и преди, и надали ще можем да ги преодолеем. Мисля че ще можем - човекът е много по-умен и могъщ от преди 10-15 века. За него ще платим, но колко по-бързо се адаптираме, толкова по-добре. А колкото до плащането - в Европа сме доста по-богати от другите, няма да ни е толкова трудно.
  —цитат от коментар 43 на pontius_glarus


  Кое ще препреодолееш, о, наивни юроде ??! Нещо което се случва от милиарди години ли ??! Какво, ще спрем земята да се върти ли ??! Или да си променя наклона спрямо слънцето ??! Как точно ще спре човекът климатичните промени ?? Като плащаме свирепи "зелени" данъци ?? Сериозно ли си ги мислите тия работи ??

  Сахара защо е станала пустиня, знаеш ли ?? И не, тогава е нямало коли, заводи, самолети и кораби .....

 48. 48 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Преминаването към зелени технологии е неизбежно!Колкото и да струва, едно кълбо имаме на разположение, поне за сега.А разходите за еко енергия са жълти стотинки, пред тези за евентуалните пандемии, които ни чакат, ако не се стабилизира климатът.
  —цитат от коментар 28 на Гражданин


  Я това е нещо ново - пандемията произлязла от климатичните промени- не от китайските лабораторни игрички в Ухан за усилване на природни вируси по грантовете на д-р Фаучи...

 49. 49 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Няма по-страшна смеска от непросветеност и омразата - това е, което е българския народ сега, в 21 век - злоба и непросветеност, взети заедно. Няма значение, дали става дума за ваксиниране или за екология. И УНИВЕРСИТЕТА на тази простащина е ФЕЙСА, амин

 50. 50 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Климатът най-вероятно е бита карта. Някои държави не се интересуват от опазването му, а те замърсяват най-много.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 51. 51 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#40] от "Гражданин":

  Неуредиците и фалитите са тема повече за специалисти. Обикновените хора ще ти кажат - да, ама тогава имаше работа, и сигурност. Живял съм по това време: да работа имаше, ама от другото по-малко. За него време в пълна сила важеше: залудо работи, залудо не стой! Работихме, работихме, за пържени кюфтета в неделя, и бутилка уиски на масата за Коледа или Нова година. И екскурзия по Дунав до Будапеща, за Виено не можеше и да се мечтае. За най-базовите европейски автомобили - Шкода 110 С, Лада, се чакаше по 15 години, а детството на цели 2 поколения мина в тавански стаи и мазета.
  А колкото до великата ни индустрия и приходите от нея - добре че бяха Златни пясъци, Слънчев бряг и Албена за да пълнят хазната ни с валута по второ направление.

 52. 52 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#44:"Гражданин"][/quote]

  Не е така, цената ще я плащат всички - и бедни, и богати. Абсолютно целият живот ще поскъпне, без изключение - стоки, услуги, транспорт, няма да има нещо, което да не поскъпне, и то ударно. Бедните не живеят на друго място - хлябът, билетчето за градския, всичко, което потребяват и те ще стане солено.

  Затова ти пиша, че ще има кръв. Щото рано или късно на хората ще им прекипи.

 53. 53 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  "Сахара защо е станала пустиня, знаеш ли ?? И не, тогава е нямало коли, заводи, самолети и кораби ....."

  Знам и друго, Израел са превърнали страната си в Едем, за разлика от земите на съседите им.

 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  До коментар [#51] от "pontius_glarus":

  "... Обикновените хора ще ти кажат - да, ама тогава имаше работа, и сигурност..."!

  Ще ти го кажат обикновените тъпаци и партийните секретари, както и чадата на АБПФК. А не дай Боже да имаш късмета да се паднеш роднина на засегнат от мероприятията на Народната власт, ще видиш прелестите на социализма от съвсем близо.

  Бивш tww09306483.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  .....Бедните не живеят на друго място - хлябът, билетчето за градския, всичко, което потребяват и те ще стане солено.Затова ти пиша, че ще има кръв. Щото рано или късно на хората ще им прекипи.
  —цитат от коментар 52 на Alex Ivanov


  Случайно съм забелязъл, че в 2 райски държави, почти най-богатите в света (Швейцария, Сингапур) животът изобщо не е евтин. В Сингапур специално автомобилите са почти 3 пъти, може и повече, по-скъпи от в Европа. И въпреки това бе пълно със супер мерцедеси. И там кръв не се лее.

 57. 57 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  "Сахара защо е станала пустиня, знаеш ли ?? И не, тогава е нямало коли, заводи, самолети и кораби ....."Знам и друго, Израел са превърнали страната си в Едем, за разлика от земите на съседите им.
  —цитат от коментар 53 на pontius_glarus


  Дубай е друго райско кътче - отвоювано от пустинята. Вярно там цената е друга, и все пак...

 58. 58 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Бюрократите са по-голямо зло за малките икономики, отколкото месоядните динозаври за дребните питекантропи. Зелената утопия ей сега ще я удавя в зелена мента с много лед, но следващите ми стъпки ще бъдат към лобиране за влизане в "малкия шенген". Разгеле, поздравявам всички български патриоти со Денот на републиката. Междувременно, в Германия се вдигна "въглеродния отпечатък" във всички секторни енергетики... Апсурт на абсурдите!

 59. 59 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Раята ще скъса синджира и ако не прояви търпение. По-точно природата ще помете раята. И без това раята е доста многобройна и ще се наложи редуциране.

 60. 60 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Климатът най-вероятно е бита карта. Някои държави не се интересуват от опазването му, а те замърсяват най-много.
  —цитат от коментар 50 на justauser


  А с константата на Планк да знаете колко са зле нещата - за нейното опазване ама абсолютно никой не говори и не се интересува в какво състояние ще я оставим на внуците си.

 61. 61 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#56:"pontius_glarus"][/quote]

  Това какво общо има с темата ??

  В Сингапур не знам дали има бедни, но в Европа има много. Също така, с готвеното ударно поскъпване на живота, почти сигурно бедни ще станат и още хора.

  Запитал ли си се какво правим със заплатите ?? Когато един работодател бива принуден да плаща още и още разходи покрай "зеленясването", дали ще може да си позволи да вдига заплатите на работниците си ?? И ако ги вдигне, продуктът му дали няма да стане прекалено скъп, тоест, непродаваем ??! Някой от брюкселските комунисти въобще мисли ли по тези въпроси ??

 62. 62 Профил на army
  army
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Хубаво е да се придържаме към "по-зелен" начин на живот, но всички тези данъци са прекалени за нормалните хора.

 63. 63 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1357 Весело

  Затова се подготвя убавинята "гарантиран минимален базов доход".
  —цитат от коментар 23 на xm...


  Прав си, но да не забравяме... "Хляб и зрелища"...имало е такъв доброзорен "Европейски съюз" и накрая знаем как е свършил ... дошли варварите.

 64. 64 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Преминаването към зелени технологии е неизбежно!Колкото и да струва, едно кълбо имаме на разположение, поне за сега.А разходите за еко енергия са жълти стотинки, пред тези за евентуалните пандемии, които ни чакат, ако не се стабилизира климатът.
  —цитат от коментар 28 на Гражданин


  А ти кой си, че да стабилизираш климатЪТ.
  Дори един пълен член нямаш капацитет да определиш къде се слага.

  Къде е казано, че като ги плащаме тези пари, това непременно ще стабилизира климатЪТ?

  Постингът ти е подвеждащ и манипулативен, на едната везна поставяш цената, която ще се плаща, а на другата някакъв желан хипотетичен вариант.
  Ама от А не следва Б. Къде и как го доказахте?!

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  Прав си, но да не забравяме... "Хляб и зрелища"...имало е такъв доброзорен "Европейски съюз" и накрая знаем как е свършил ... дошли варварите.
  —цитат от коментар 63 на georgievb


  Именно! Прав си да отбележиш, че са "дошли" варварите. От вън!

  Такива системи е имало и са си били изключително стабилни за откъм вътрешни трусове. Тях са ги разбивали само от вън!

  Само дето днес се съмнявам, че вече няма никого "отвън".
  Ако се вгледате - има си консенсус по въпроса и всички са "вътре".
  Нищо, че се обособяват в различни зони. Доминаторите на тези Зони са Велики сили с ядрени арсенали. Та война помежду им поне в обозримо бъдеще е невъзможна. Т.е. "всички са вътре" не само като консенсус за "системата", но са "вътре" и като невъзможност реално да бъдат "външни" на нея.

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  Това, с нулевите емисии, малко пресилено ми се вижда. А че всички ще плащаме в това няма никакво съмнение.

 67. 67 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Поредният напън на евро-зелките!
  Значи Европа да плаща скъпо и прескъпо, а щатските компании да продължават да работят с евтина суровина и да бъдат конкурентноспособни.

 68. 68 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  [quote#38:"Гражданин"][/quote]

  Ти нещо се изживяваш като собственик на България ли!?
  Ами ако над 50% сме "за" излизане от ЕС ти ще благоволиш ли да последваш собствения си съвет и ти да се изнесеш от България, в която искаш посока. Изток-Запад-Север, която си избереш.

 69. 69 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#44:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 52 на Alex Ivanov
  Не е така, цената ще я плащат всички - и бедни, и богати. Абсолютно целият живот ще поскъпне, без изключение - стоки, услуги, транспорт, няма да има нещо, което да не поскъпне, и то ударно. Бедните не живеят на друго място - хлябът, билетчето за градския, всичко, което потребяват и те ще стане солено.Затова ти пиша, че ще има кръв. Щото рано или късно на хората ще им прекипи. [/quote]

  Няма да има кръв приятел, споко! Парите ще се вземат от едно място, ще се налеят на друго! Това си е икономиката! И в момента има доста високи акцизи за горивата и няма кръв, както виждаш, хората си карат автомобилите! :-)

  А мисля отдавна стана ясно, че ел.колите от към разход в лв са далеч по-икономични. Няма драми, няма кръв, всичко си е наред. Просто ще дишаме по-чист въздух, ще се разболяваме по-малко и ще преминем към по-енергоспестяващи технологии. Ще си изолираме жилищата и тъй нататък. Все хубави неща :-)

 70. 70 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Не разбирам защо трябва да плащам 20% повече за хибриден автомобил. Така евентуално спестеното от гориво, ще трябва да го дам на производителя.

  Поне в София се вижда, че по празниците градът е празен, а смогът пак е тук в зимните месеци.

 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#64:"Тангра"][/quote]

  То и ти си зле със запетайките, но има ли значение? :))))

  "Къде е казано, че като ги плащаме тези пари, това непременно ще стабилизира климатЪТ?"

  Да си призная, не се старая! Но съм наясно :)
  Тук например пълниЯТ ти член малко не е на място :))))))

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Не разбирам защо трябва да плащам 20% повече за хибриден автомобил. Така евентуално спестеното от гориво, ще трябва да го дам на производителя. Поне в София се вижда, че по празниците градът е празен, а смогът пак е тук в зимните месеци.
  —цитат от коментар 70 на мики маус


  Защото ще си ги избиеш от цената на горивото (ток) и защото ще гледаш Витоша зелена, като в празничен ден. Ако си живял в бялата чужбина, където градовете са значително по-чисти, вероятно си усетил системната умората, която изпитваш в София, а там не. Това е от мръсния въздух!

  Освен това, ел.колите ще претърпят още развитие и цената им в близките години ще падне драстично. Технологията е още в зародиш. В рамките на едни 10 години, цената на акумулаторите падна от 1000$ на 100$ на киловат. След още няколко години цените ще са още по достъпни ... няма шум, няма газове, няма масла и прахоляци ... защо не?! :-)

 73. 73 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#38:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 68 на Тангра
  Ти нещо се изживяваш като собственик на България ли!?Ами ако над 50% сме "за" излизане от ЕС ти ще благоволиш ли да последваш собствения си съвет и ти да се изнесеш от България, в която искаш посока. Изток-Запад-Север, която си избереш.[/quote]

  Да, бих уважил желанието на над 50-те % и бих се изнесъл на Запад при нормалните хора! В Евразия има само тролове и бомбаджийски истории! Тотална деградация и разруха. Нищо хубаво не е дошло от там!

 74. 74 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До преди две години карах спортна кола 2.7 литра. След тови си купих Фолксваген поло 1 литър. Наистина гори от 4 до 5 литра извън града и в града около 6 литра.
  С този автомобил, каквито и да са цените на горивото, ще издържа 5-10 години.

  подпис
 75. 75 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  [quote#72:"Гражданин"][/quote]

  Нямам нищо против ел. колите да се наложат, но да стане по пазарен път. Не с комунистически прийоми тип "петилетка". Щото това, което става в момента, е чист комунизъм. Няма нищо общо с пазарната икономика и с демокрацията. От Коминтерна ни спускат някакви директиви и ние трябва безропотно да изпълняваме.

 76. 76 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ако производителите в Европа плащат за въглеродни емисии в същия размер както и при внос значи няма дискриминационно отношение и правилата важат за всички. С оглед, че напечатахме доста евра и долари вече имаме основание за идващата инфлация и разбира се потребителя пак не знае колко ще му се оскъпио живота, защото колкото и да е странно хората мисля в мерни единици като киловат час електричество, километър пропътувано разстояние, един градус по-топло зимата, литър бензин в колата, а не гигаджаули енергия

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  [quote#72:"Гражданин"]
  —цитат от коментар 75 на Alex Ivanov
  Нямам нищо против ел. колите да се наложат, но да стане по пазарен път. Не с комунистически прийоми тип "петилетка". Щото това, което става в момента, е чист комунизъм. Няма нищо общо с пазарната икономика и с демокрацията. От Коминтерна ни спускат някакви директиви и ние трябва безропотно да изпълняваме. [/quote]

  Те вече се налагат на чисто пазарен принцип. Побутането беше нужно, за да навакса технологията. И в някакъв момент, ДВГ ще остане в историята, като парните двигатели - за любители. Трябва да сме много глупави, за да отказваме да извлечем полза от новите технологии :-)

  Важното е да става плавно и предвидимо, за да може икономиката да поеме промяната.

 81. 81 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  . От Коминтерна ни спускат някакви директиви и ние трябва безропотно да изпълняваме.
  —цитат от коментар 75 на Alex Ivanov


  А и за руски поток дадохме 3 милиарда и се отказахме от 1 милиард приходи. Защо да не дадем някоя друга стотинка данък, за да дишаме чист въздух? :-)

 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#75] от "Alex Ivanov":

  Кое е това, дето става?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#68] от "Тангра":

  Тия, дето сте за излизане от ЕС сте само онлайн.
  На живо никой не е толкова тъп

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  До коментар [#48] от "jazzdevil":

  Всъщност, да, затоплянето може да предизвика пандемии.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Европейската комисия предлага 20% от събраните вносни такси да отиват в европейския бюджет ...
  _________________________________________________________

  Браво, Брюксел почва да събира директни данъци!

  А кога ще дойде данък Ковид, който фон дер Лайен вече спомена, е ще отива директно в бюджета на Брюксел?

  Ще трябва да затягаме коланите, особено тежко ще засегене тази ситуация най-бедните страни в ЕС!

 86. 86 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Революция в облагането на горивата

  Значително ще се промени и редът за облагане на горивата, като традиционните - бензин и дизел, мазут, газ за отопление, ще поскъпнат значително за сметка на синтетичните и биогоривата, както и на енергията от възобновяеми източници.
  _____________________________________________________________

  Ние в България си знаем, чуем ли за революция и почваме страхливо да се оглежда какво лошо ще ни се случи!

 87. 87 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  До коментар [#48] от "jazzdevil":Всъщност, да, затоплянето може да предизвика пандемии.
  —цитат от коментар 84 на Darth Plagueis


  Знаем, че така ви промива корпоративната пропаганда ама историческата истина е съвсем друга - Юстинианова чума от 6-ти век дето изтребва 20% от населението на Византия и Черната чума от 14-ти век дето опустошава Европа отнасяйки половината население са по време на студени периоди. Испанският грип отпреди 100г и той.

 88. 88 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Като чета форума, от утре очаквам някаква грандиозна емигрантска вълна към държавите, управлявани от здрави и "мъжки" ръце: Русия, Китай, Иран!

 89. 89 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Гледате една малка част от плана за глобалното нулиране и се възмущавате. Добре, че не сте прогледнали в същината на плана, защото този план предполага много по-малко потребители на стоки и услуги, башка високите цени на всичко. И то в близките 10-на години. Но как ще накараме потребителите да намалеят, как, как... :) Или по-скоро, как успяхме да накараме почти цяла Европа?!

 90. 90 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  ....А кога ще дойде данък Ковид, който фон дер Лайен вече спомена, е ще отива директно в бюджета на Брюксел?Ще трябва да затягаме коланите, особено тежко ще засегене тази ситуация най-бедните страни в ЕС!....
  —цитат от коментар 85 на Дария Колев


  Тъй, тъй Даре, а някои се радваха на локдауна, ваксините и ПСР тестовете, и си вярваха че са безплатни, и че падат от небето.

 91. 91 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  ....А кога ще дойде данък Ковид, който фон дер Лайен вече спомена, е ще отива директно в бюджета на Брюксел?Ще трябва да затягаме коланите, особено тежко ще засегене тази ситуация най-бедните страни в ЕС!....
  —цитат от коментар 85 на Дария Колев


  Тъй, тъй Даре, а някои се радваха на локдауна, ваксините и ПСР тестовете, и си вярваха че са безплатни, и че падат от небето.

 92. 92 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#89] от "4u4o":

  "Гледате една малка част от плана за глобалното нулиране и се възмущавате. Добре, че не сте прогледнали в същината на плана, защото този план предполага много по-малко потребители на стоки и услуги, башка високите цени на всичко. И то в близките 10-на години. "

  Аз се опитах да го чета, но е пълен с много общи приказки, обаче за данъците е ясно. Куриозното е, че зелените терористи в ЕП са гласували против, защото не бил ДОСТАТЪЧНО АМБИЦИОЗЕН!

 93. 93 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Основен принцип би следвало да е, че след нас трябва да остане едно по-хубаво място. Еми не е нужно всеки да има личен автомобил, не е нужно да ядем плодове от другия край на света и не е нужно да ходим на почивка на съседен континент. Дали ми харесва цената или не няма значение, а колко е реалната такава измерена през по-мръсен въздух

 94. 94 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#72] от "Гражданин":


  Защото ще си ги избиеш от цената на горивото (ток) и защото ще гледаш Витоша зелена, като в празничен ден. Ако си живял в бялата чужбина, където градовете са значително по-чисти, вероятно си усетил системната умората, която изпитваш в София, а там не. Това е от мръсния въздух!
  —цитат от коментар 72 на Гражданин


  ВИж сега, и аз смятам, че бъдещето не е на ДВГ, но по-полека с откровените манипулации. Няма как да избиеш разликата в цената със спестено гориво, сметките го показват. А за да гледаш ти Витоша зелена, някой друг ще трябва да гледа и търпи мърсотията от "чистия" електромобил...

 95. 95 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Ако не бяхме колония сега би трябвало бързо бързо да излизаме от ЕС, и без това полза никава нямаме освен тези дето отидоха да им слугуват, ама те ще намерят начин да останат там. Еврофондовете ги крадат политиците, ние само трябва да плащаме малоумни такси. Дреме ми за ейрогейския им климат -това е програма за самоунищожение - Русия и Китай даже си увеличават емисиите, няма нужда ние да сме в клуба на най-простите

 96. 96 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1856 Весело

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Мисли си/ който може, де/ , че от милиони години има циклични промени в климата..Ледниковата епоха да не е настъпила понеже бактериите са джиткали много керосин?

  Sic transit gloria mundi
 97. 97 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Не знам що намесвате електрическите коли. Те са върха на айсберга, който се вижда и хората се хващат за тях. Майната им на електрическите коли - със сигурност са по-хубави от колите с ДВГ, със сигурност никога няма да станат евтини, освен ако няма някакъв пробив при акумулаторите, ама от какъв зор да има, тъй или иначе вече и колите с ДВГ струват почти колкото електрическите.
  Простотиите за ток от ВЕИ може да хващат дикиш в Германия, щото тия не знам бавно развиващи ли са, ама вярват на всякакви зелени глупости.
  Там където имат вятър и водно електрически централи (без да оставят градовете без вода) нещата стоят по-различно. Но май не се сещам за нещо различно от Норвегия.
  Младите ще повярват на легендите за умиращата планета (по-интелигентните). Тъпите няма и да разберат от къде им е дошло.
  Цялата дандания си е за събирането на таксите от мръсните производства. Ще е скъпо, ще се промени животът (не към по-хубаво, ама той вече в Западна Европа се е променил). Ние живнахме последните десетина години, но мисля, че това ни беше. Западна Европа и Щатите имаха стотина години добър живот, ама стига толкова. Просто това е положението. Следващите 100 години сигурно китайците ще са добре. Но за нас мисля, че всичко приключва.

 98. 98 Профил на mitkoik
  mitkoik
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Много ми е интересно как от Еврокомисията предвиждат да накарат обитатетлите на Факултета, Столипиново и подобни квартали да спрат да произвеждат невъобразимо количество въглеродни емисии като горят всякакви боклуци?

 99. 99 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  До коментар [#98] от "mitkoik":


  Много ми е интересно как от Еврокомисията предвиждат да накарат обитатетлите на Факултета, Столипиново и подобни квартали да спрат да произвеждат невъобразимо количество въглеродни емисии като горят всякакви боклуци?
  —цитат от коментар 98 на mitkoik


  Не мислят, щото тези обитатели не генерират значимо кмоличество въглеродни емисии. Виж другите продукти от това горене се виждат с просто око във въздуха на София...

 100. 100 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  [quote#64:"Тангра"]
  —цитат от коментар 71 на Гражданин
  То и ти си зле със запетайките, но има ли значение? :))))"Къде е казано, че като ги плащаме тези пари, това непременно ще стабилизира климатЪТ?"Да си призная, не се старая! Но съм наясно :) Тук например пълниЯТ ти член малко не е на място :))))))[/quote]

  Естествено, че пълният член не е на място. Направих идентична постройка на твоето изречение. А също и сложих главни букви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK