Здравният пропуск за COVID-19: Къде и за какво ще ви трябва

237 хил. французи излязоха на протест срещу здравните пропуски - най-масовото недоволство от 12 юли, когато президентът Макрон обяви за въвеждането им

© Associated Press

237 хил. французи излязоха на протест срещу здравните пропуски - най-масовото недоволство от 12 юли, когато президентът Макрон обяви за въвеждането имФранция преживя в събота на най-масовите протести от началото на лятото, когато правителството въведе "здравен пропуск", чрез който да контролира достъпа до културни и спортни събития и развлечения. По данни на вътрешното министерство почти 240 хил. души са протестирали срещу задължителното ваксиниране на медиците и ограниченията за излизане на ресторант, посещенията на музеи и увеселителни центрове, защото според тях нарушават основни граждански права.


Почти 100 г., след като евреите са били принуждавани от нацистите да носят жълти звезди, хиляди италианци ги върнаха на реверите си с надпис "Те ни искат така" и "Неваксиниран". Жълтата звезда се превърна в символ на гражданското недоволството от новите зeлени пропуски, с които от петък властите регулират посещенията на обществени места.


Европейският COVID-19 сертификат изглеждаше добро решение за възстановяване на движението след дългите месеци, които (основно Западна) Европа прекара заключена отпреди Коледа, та чак до след Великден.
Но макар и да не се смята за предусловие за пътуване, основното му предназначение е именно за пресичане на границите. Почти едновременно с него в някои страни, а в други с надигането на новата епидемична вълна, започнаха да се появяват и други документи - здравните пропуски.
Наричат ги Safe pass, CovidCheck, Coronapas, Safe Covid Ticket или Green pass и без тях в повече от половината европейски държави, особено туристическите, не е възможно да се влезе в заведение, да се отиде на басейн или театър и дори да се се пазарува в магазин. Властите охотно започнаха да въвеждат пропуските като едно от средствата да насърчат ваксинирането преди надигащата се четвърта "Делта" вълна на коронавируса, и да се опитат да ограничат разпространението й. В разгара на лятото, когато повече от половината европейско население е вече ваксинирано, връщането на карантините изглежда невъзможно но пропускът е нещо ново и към него изглежда има още търпимост. Поне на някои места.


За ваксинираните европейският сертификат, в повечето случаи, върши същата работа, но за хората, които заагат на тестовете - проблемът се усложнява, заради ограниченото време, за което резултатите се признават за валидни. Посещенията на кино, ресторант, музей или концерт трябва да се планират така, че да попаднат в часовете валидност на теста.


Здравният пропуск за COVID-19: Къде и за какво ще ви трябва

© European commission (audiovisual service)


За туристите остава несигурността дали техният европейски COVID сертификат ще бъде приет и някои туристически агенции съветват да се прави тест след пристигане, за да може да се получи местния здравен пропуск за събирания и посещения на обществени места.


Какво представлява здравният пропуск?


Най-често наричат документа пропуск, тъй като той осигурява достъп до публични събирания, заведения и културни събития. Пропускът е доказателство за ваксинация срещу COVID-19, удостоверение за възстановяване от заболяването или за отрицателен тест. В зависимост от страната, той е валиден след пълна ваксинация, какъвто е случаят във Франция (7 дни след втората инжекция за двудозовите дози), или след направена първа доза ваксина, както в Италия.


Неваксинираните трябва да представят резултата от отрицателен PCR или антигенен тест, направен между 48 и 72 часа (в различните държави и за видовете тестове валидността варира).


За преболедувалите позитивният тест също се признава в различни срокове. Някъде искат да са минали поне 11 дни от позитивирането му, другаде гледат да не е по-стар от 6 месеца. За разлика от европейския сертификат, този документ най-често няма QR код за проверка, но много държави вече имат електронно здравеопазване и пропускът може да се провери в базата данни.


По данни на изданието "Шенген инфо" в момента 16 европейски държави изискват документ за здравен статус по отношение на COVID-19 за присъствие на обществени места.


Родината на пропуска и неговите варианти


Здравният пропуск е френска идея. Той беше огласен от президента Еманюел Макрон на 12 юли и законът вече е приет, макар с някои забележки от конституционните съдии. От 21 юли във Франция хората над 18 години трябва да представят здравен пропуск, за да получат достъп до места за отдих и култура, които събират 50 и повече души, като музеи, кина и увеселителни паркове. Само ваксинираните и хората с отрицателен тест ще имат достъп до тези места.


От 9 август здравниятпропуск е необходим и в кафенета, ресторанти, търговски центрове, както и в болници и социални домове. Президентът Макрон съобщи преди месец, че само ваксинирани или хора с отрицателен тест ще имат място в самолети, влакове и автобуси на дълги разстояния.


Въпреки протестите срещу новите мерки, засягащи неваксинирани хора, здравният зелен пропуск бъше въведен в Италия на 6 август. Той е задължителен за достъп до места на закрито като барове и ресторанти, но също така и за басейни, спортни зали, частни партита, музеи, кина и театри, както и стаи за игри. През септември пропускът ще се изисква и за влакове, автобуси и фериботи. Правителството казва, че зеленият пропуск е продължение на европейския COVID-19 сертификат и всеки над 12 г. трябва да разполага с него, за да посети събития, посочени от властите. Зелените пропуски са задължителни за учителите, университетските преподаватели и персонал и за студентите, за могат да участват в образователния процес.


Здравният пропуск за COVID-19: Къде и за какво ще ви трябва

© Associated Press


Задължителен здравен сертификат за пътуване до Нидерландия влезе в сила от 8 август и се изисква при влизане в сраната. Информация за ваксиниране или тестване се търси от всички посетители, дори за пристигащи от държави с ниско разпространение на COVID-19. Привилегии за ваксинираните няма черно на бяло, но само бизнесите, които са отворени единствено за ваксинирани клиенти и посетители, могат да работят с пълния си капацитет.


В Кипър пропуск е необходим за достъп до всички места, в които могат да се настанят повече от 20 души, включително барове и ресторанти. Така е и в Гърция и Ирландия за посещения на заведения и ресторанти. Ограничения има и в Литва и Латвия.


В Белгия "Безопасният билет за COVID" (Covid Safe Ticket) ще е необходим от 13 август за събития на открито с над 1500 присъстващи и от 1 септември за събирания на закрито. Властите смятат, че това е единственият начин за провеждането на традиционните летни фестивали и спортни събития. Пропускът има същите задължения като традиционния здравен паспорт (отрицателен PCR тест за максимум 45 часа, ваксинация от 15-ия ден след втората доза или удостоверение за преболедуване), с тази разлика, че антигенните тестове не могат да се използват за издаването му.


Здравният пропуск за COVID-19: Къде и за какво ще ви трябва

© European commission (audiovisual service)


В Люксембург националният CovidCheck позволява влизането в определени ресторанти и кафенета без маски и спазване на дистанция. Но ресторантьорите имат свободата дали да пуснат някого срещу здравна карта или да не я искат. Влизането без пропуска е съпроводено със спазване на специфичен здравен протокол за безопасност.


В Португалия здравният пропуск е задължителен за отсядане в хотел или за спорт, за вечеря в закритата част на ресторантите, но само през почивните дни и в най-засегнатите от епидемията региони. В Австрия зеленият пропуск дава достъп до ресторанти, хотели, театри, концерти и стадиони.


В Словения влизането в заведения за хранене, хотели, лагери, културни, спортни и други публични събития с повече от 100 участници, търговски панаири и т.н., става срещу документ за отрицателен тестовете за COVID-19 или доказателство за ваксинация или възстановяване.


Дания, която първа въведе здравните пропуски, изисква Coronapas за барове, кафенета, ресторанти, музеи и библиотеки. Същото важи и за Унгария, където ще се изисква "удостоверение за имунитет" за посещение на ресторанти, кино, театри и спортни събития. В Хърватия здравен пропуск има, но той е нужен само за събирания от 51 до 1000 и повече души.


Без ограничения


В Източна Европа, която преживява последни седмици в зелената зона на нисък риск от COVID-19, ограниченията са по-малко, а здравните пропуски са рядкост. Макар да контролира пристигащите от някои европейски държави в червената зона на риска, България досега не е обсъждала въвеждането на здравния пропуск, нито евентуален кръг обществени места, където той би могъл да се иска.


Здравните пропуски липсват още и в Испания и Германия, но в различните провинции правилата варират и някъде има ограничения за неваксинираните, а другаде всички биват посрещани в заведениятя и фитнесклубовете. В Швейцария здравната карта се изисква само за събития на закрито с повече от 1000 души. Във Великобритания документ ще има от септември за нощните клубове и евентуално за мачовете от професионалната футболна лига.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Чудят се каква глупост да измислят и после що хората протестирали...

 2. 2 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Разстроено

  Новият световен ред в действие. Новите поколения само ще могат да сънуват за свободата на движение която им бе обещавана. Навсякъде ще има контрол за всичко, от посещаването на ресторанти, барове, спортни прояви до малкият магазин на ъгъла от който си купуваш мляко и хляб. Ние поне си поживяхме и обиколихме света, да му мислят младите.....🙄

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2632 Весело

  До коментар [#2] от "padrino":

  Къде изчезна свободният шотландски дух? Така примиренчески ли ще завещаеш света на младите?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#2] от "padrino":Къде изчезна свободният шотландски дух? Така примиренчески ли ще завещаеш света на младите?
  —цитат от коментар 3 на DDR


  Ти както винаги си назад във времето. Аз живея в Шотландия, но никога не съм се отъждествявал като Шотландец. Докато ти вчере в едно от твоите писания определено заяви, че не се чувстваш Българин и гордостта от постигнатият успех на Българките в Токио ти е неразбираемо чувство. Ако не греша дори го определи като грях....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Засега медии, политици и биг-фарма добре се справят в поддържане на страха. Билетчето за живот се нарича ваксина, а понеже не всички желаят да влязат в матрицата, следващата стъпка е с въпросните "паспорти", "сертификати" пр. измислици. Ковид получава статут на особен правен режим (правна изключителност): от една страна въобще липсват медицински аргументи тази ваксина да стане задължителна, от друга страна, понеже няма как да е задължителна, а доброволците май все повече намаляват, властите прибягват до подобни приумици с "паспортите". Мазни попълзновения, но все пак е въпрос на време на раята да ѝ писне. Отначало по-стихийно, в някой момент - сигурно и с политическо организиране, но контра-реакция непременно ще има. И колкото по-измислени и по-нагли са властите в изземване на лично пространство (нали ваксините са доброволни), толкова по-гневна ще е ответната реакция. Тази игра на котка и мишка може в един момент да излезе от контрол и да се обърне срещу онези, които се опитват да я играят. Да видим.

 6. 6 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ще ми интересно да чуя мнението на юрист по темата. Кои от примеирте за “здравния” пропуск на други държави от статията са законно приложими в България, предвид Конституцията?

 7. 7 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Микрон ще гледа втори мандат през крив макарон...

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  И в много от случаите, въпреки сертификата има пак тестове и карантина. Пълна лудница. Но, важното е на хората да им е бучаво. Какви са тези глезотии, като свободно движение и общуване? Марш всички в кошарата!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Новият световен ред в действие. Новите поколения само ще могат да сънуват за свободата на движение която им бе обещавана. Навсякъде ще има контрол за всичко, от посещаването на ресторанти, барове, спортни прояви до малкият магазин на ъгъла от който си купуваш мляко и хляб. Ние поне си поживяхме и обиколихме света, да му мислят младите.....🙄
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Не бъдете толкова черноглед , уважаеми!
  Веднъж опитали вкуса от свободното придвижване, младите едва ли ще останат равнодушни към глупостта на днешните политици , които вместо да решават проблемите ,въвеждат забрани.

  Ако направим паралел с нацистите , то вижте резултатът след тях— свободна Европа с ревниво пазени ос носов и свободи.

 11. 11 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#9] от "Yanewa":

  Това какво общи има със статията?

  “Здрав мъж, на 42г, почина от коронавирус. Съжалявал, че е отказал ваксината”

 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#6] от "dwr30648311":

  В случая ще се прилага "Окончателно решение на пандемичния въпрос" с оглед на добрите практики от едно не толкова далечно минало.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#9] от "Yanewa":

  Напълно възможно е при сегашния протокол на лечение млад и здрав мъж да хване ковид, да влезе в болница и да не излезе. Въпросът обаче е дали е заради ковид или заради това, което се случва в болницата.

  Ковид причинява вирусна пневмония, при това доста агресивно. Ех, ако в 21 век имахме лекарства, които локално да успокоят възпалението. Да, ама в наръчника на лекарите пише да не се ползват небулизатори, за да пазят персонала. Оттам блъскат по-бавни кортикостероиди, но не и локални.

  На мен ми се струва доста зловещо, че интубацията при ковид се случва при пациенти в съзнание, на база показатели. Не на припаднал пациент в безсъзнание, а точно с упойка и навиране на тръба. Все едно няма друг начин да се подобри дишането. Друг въпрос е вече доколко при поразени дробове това помпане на въздух помага или направо довършва работата.

  Та така, ако човек попадне в болница - не се знае. Лекарите си карат по протокол, на хартия всичко е точно, човекът обаче умира - еми случва се, вирусът е гаден.

  От всеки вирус може да се умре при занемарена пневмония. А никой лекар не казва как да се разпознаят ранните признаци и да се подобрят нещата. Съветът е карантина и стой до посиняване, като посинееш- викаш линейка. Много трудно да излезеш за снимка или изследвания, няма доболнична помощ. Е как да не се докарат хората до интубация, като това е разписано в протокола...

 15. 15 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Здрав мъж, на 42г, почина от коронавирус. Съжалявал, че е отказал ваксинатаИзгледайте интервюто със сестра му, която казва, че брат ѝ се поддал на дезинформация относно безопасността на ваксините срещу вируса и не вярвал, че ще може да умре от ковид.Докато бил в съзнание, признал пред лекарите, че съжалява за решението си да не се ваксинира.Вижте го как изглежда. Тези, които си мислят че защото спортуват и се хранят добре, са недосегаеми за ковид, не е лошо да помислят пак.
  —цитат от коментар 9 на Yanewa


  За съжаление, има много такива, ето още един:

  https://www.italy24news.com/News/138960.html


  Ооопс, ... май обърках линка, но казват, че пред смъртта всички били равни, нали?

 16. 16 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "Yanewa":

  не вървиш

 17. 17 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "dwr30648311":

  как какво, гадна гнусна пропаганда. е и какво преди 2020 от грип не умитраха ли малди и привидно здрави хора. а ???????. Вжното е стадото да се натируи там където трябва с всички възможни и очевидно незаконни и садистично мизантропски средства като социално дистанциране локедауни и прочие безумици.
  госпожо разберете не ми се живее в лудница стах ме ме от лудите ,не от ковиде. панимаеш а цели общества се превърнаха (бяха превърнати)в лудници .буквално.

 18. 18 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 231 Неутрално

  . Здрав мъж, на 42г, почина от коронавирус. Съжалявал, че е отказал ваксината... Тези, които си мислят че защото спортуват и се хранят добре, са недосегаеми за ковид, не е лошо да помислят пак
  —цитат от коментар 9 на Yanewa


  За този спортист ли става дума? Лоша работа е този Ковид...

  https://76.ru/text/health/2021/07/12/70020263/

 19. 19 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Здрав мъж, на 42г, почина от коронавирус. Съжалявал, че е отказал ваксинатаИзгледайте интервюто със сестра му, която казва, че брат ѝ се поддал на дезинформация относно безопасността на ваксините срещу вируса и не вярвал, че ще може да умре

  Мдаа
  Всички тези съррцераздирателни истории имат една единствена цел. Васиниране.
  Но и васината има някаква цел. На мен просто не ми се вярва, че след като се увеличаваме по милярд на 10-15 год. някой се е загрижил да спасява старците и болнавите.
  Мда

 20. 20 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 231 Весело

  Здрав мъж, на 42г, почина от коронавирус. Съжалявал, че е отказал ваксинатаИзгледайте интервюто със сестра му, която казва, че брат ѝ се поддал на дезинформация относно безопасността на ваксините срещу вируса и не вярвал, че ще може да умре от ковид.Докато бил в съзнание, признал пред лекарите, че съжалява за решението си да не се ваксинира.Вижте го как изглежда. Тези, които си мислят че защото спортуват и се хранят добре, са недосегаеми за ковид, не е лошо да помислят пак.https://news.sky.com/story/covid-19-fit-and-healthy-man-42-killed-by-coronavirus-regretted-refusing-vaccine-as-sister-issues-misinformation-warning-12373389
  —цитат от коментар 9 на Yanewa


  В началото на "пандмията" историята започваше така: "Млад и здрав мъж - спортист, почина от коронавирус. Съжалявал, че е не носел МАСКА..."

  Сега, вече никой не умира, защото не е носил Маска, умират само защото не са ваксинирани.

  Очакваме скоро: "Млад и здрав мъж, почина от Коронавирус. Съжалявал, че отказал Третата игла.

 21. 21 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Добре де, като ваксините са толкова ефективни защо трябва да пазим ваксинираните от неваксинираните и само първите да могат да се тъпчат, да пируват, да гледат американско кино и да ходят на университет?

 22. 22 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#20] от "probba":

  Защо няма лекарство за Ковид? Защото ще трябва да го предпишат само на болните. А ваксината могат да я натресат над всички под натиск, изолация в обществото и заканително размахване на пръст и пророческия вой за черните чували.

 23. 23 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  "Европейският COVID-19 сертификат изглеждаше добро решение за възстановяване на движението след дългите месеци"
  ----
  Ковид сертификата се оказа пълна лъжа: Няма значение дали си ваксиниран - задължително под карантина, ако влизаш в Израел.
  https://www.bgonair.bg/a/4-world/235231-vavezhdat-zadalzhitelna-karantina-za-pristigashtite-balgari-v-izrael

 24. 24 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  В Израел, въпреки третата игла, нещата отиват на зле:
  3372 новозаразени за последните 24 часа (3.87% позитивни тестове)
  360 от заразените са в тежко състояние
  57 са на вентилаторно дишане
  496 220 са получилите трета игла

 25. 25 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#24] от "4u4o":

  Източник?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#24] от "4u4o":

  Имайте в предвид също, че и средната възраст в Израел е под 30 години...... и всякакви данни от там не са представителни относно възрастови анализи.....тотално изкривени са всички данни от Израел...... и нашите недоразумения винаги са пропускали умишлено този факт......

 28. 28 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#24] от "4u4o":Източник?
  —цитат от коментар 25 на Явор


  Този върши ли работа:

  https://www.jpost.com/breaking-news/coronavirus-in-israel-3372-new-cases-360-in-serious-condition-676222

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#24] от "4u4o":

  Само да ви кажа колега, нещо не маловажно също, че понятието "тежко състояние" в Израел значително се различава от понятието "тежко състояние" в България....... който е бил на лечение в Израел го знае.....

 30. 30 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 231 Неутрално

  В Израел, въпреки третата игла, нещата отиват на зле:3372 новозаразени за последните 24 часа (3.87% позитивни тестове)360 от заразените са в тежко състояние57 са на вентилаторно дишане496 220 са получилите трета игла
  —цитат от коментар 24 на 4u4o


  Вече и третата игла не им помага:

  https://www.timesofisrael.com/tv-14-israelis-who-got-3rd-shot-later-infected-with-covid-19/

  Затова връщат маските на открито, ще има нов локдаун и green pass (този път и за деца).

 31. 31 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 749 Неутрално

  [quote#28:"probba"]До коментар [#24] от "4u4o": Източник?
  —цитат от коментар 25 на Явор

  Този върши ли работа:
  https://www.jpost.com/breaking-news/coronavirus-in-israel-3372-new-cases-360-in-serious-condition-676222[/quote ]

  probba и 4u4o един човек ли сте?

  Цитираната информация какво помага на твоята теза?
  Къде в тоя линк пише, че 360 от заразените в тежко състояние и 57 на вентилаторно дишане" са ваксинирани?

 32. 32 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#24] от "4u4o":Имайте в предвид също, че и средната възраст в Израел е под 30 години...... и всякакви данни от там не са представителни относно възрастови анализи.....тотално изкривени са всички данни от Израел...... и нашите недоразумения винаги са пропускали умишлено този факт......
  —цитат от коментар 27 на MPetr


  Измъчиха ги хората в Израел и се изгавриха жестоко с тях. Там в момента има ужасно недоволство и дори ярост. Вече интелигентни и умерени хора, казват, че е дошло време да дойде Машиах (Месията).

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4683 Неутрално

  Микрон ще гледа втори мандат през крив макарон...
  —цитат от коментар 7 на Viper_c


  Защото 240 хиляди от 65 милионна Франция са протестирали този уикенд?!

 34. 34 Профил на Danya Doganova
  Danya Doganova
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#9] от "Yanewa":
  Жанрът "Фатална грешка" е много популярен. :))) Още от миналата година.
  Ето тук вдовицата на полицейски шеф ни уверява как горчиво съжалявал той в последните си часове, че не е носил маска:
  https://www.thedailybeast.com/leon-kansas-police-chiefs-widow-he-regretted-not-wearing-a-mask-after-getting-covid-19

  Сърцераздирателни истории, достойни за турски или по-добре индийски ;) сериал.

 35. 35 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Скоро здравния пропуск ще ви тряба да си купувате храна.

  Не забравяйте, вие сте въглерода който световните елити искат да редуцират.

  Ковид пропуските са само една част от процеса започнал много отдавна.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 36. 36 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 231 Неутрално

  [quote#28:"probba"]Цитираната информация какво помага на твоята теза? Къде в тоя линк пише, че 360 от заразените в тежко състояние и 57 на вентилаторно дишане" са ваксинирани?
  —цитат от коментар 31 на Явор


  Ти можеш ли да четеш? Кой пише кои от заразените са ваксинирани и кои не? Оспорваш данни и търсиш източник, а аз ти давам линк към него без коментар.

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4683 Неутрално

  В Израел, въпреки третата игла, нещата отиват на зле:3372 новозаразени за последните 24 часа (3.87% позитивни тестове)360 от заразените са в тежко състояние57 са на вентилаторно дишане496 220 са получилите трета игла
  —цитат от коментар 24 на 4u4o


  Вярно е! В Израел вчера има цели 7 починали от вируса и до сега имат цели 701 починали на милион население! А в България починалите на милион население са 2 649! Не могат да ни стигнат "глупавите ваксъри" от Израел!

 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#37] от "vassilun":

  Я ми напиши колко е средната възраст в Израел умник ! ......моля!

 39. 39 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3132 Весело

  вие сте въглерода който световните елити искат да редуцират.
  —цитат от коментар 35 на radelmarfx

  Human beings are a disease, a cancer of this planet.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 40. 40 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Не мога да разбера що за тролове тук настояват за пълен терор и сипят дислайкове по рационални коментари.
  От малкото ми познати ваксинирани не познавам нито един като вас, който да настоява за сегрегация и тирания. Хората просто са спокойни, че са ваксинирани и гледат собствения си живот без да мислят за “спасяване на света”, дневната бройка заболели или да барикаридат ресторантите само за себе си.

 41. 41 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#37] от "vassilun":

  =====Не могат да ни стигнат "глупавите ваксъри" от Израел!===== Колко е бе средната възраст в Израел те питам бе умник , знаеш ли, или не знаеш те питам ? ...напиши я и пак дай смъртността .. има ли почва за сравнение въобще със ситуацията в България?........ и можеш ли да проявиш поне малко логика ?

 42. 42 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":

  Ама когато протестираха 100 души от двумилионна София срещу Боко беше много репрезентативна извадка, а?

 43. 43 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#40] от "vzt34526152":

  Защото не хващаш сарказъма или черния хумор.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 44. 44 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Този Биг Брадър е към своя край. На печелившите честито.
  Организатора, създал Адам и Ева, станал пишман.
  Мда

 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Имайки предвид възрастовата структура в България и Израел...... ваксинирането в Израел дори с три игли, няма никакъв ефект и дори е обратното и въобще не е сложно да се направи точен анализ......... понеже "vassilun" няма да има достойнството да го напише пак повтарям: средната възраст в Израел е под 30 год......и никакво сравнение не може да се прави с България......само завършен идиот може да сравнява теле с крава ...... но това винаги се е премълчавало от пишман "експертите"......... и троловете безмозъчни.....

 46. 46 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#42] от "vzt34526152":

  100 души бяха гавазите на Стъки. Виждаме и че онези, които според вас бяха смо един файтон хора, взеха че получиха над 10% от гласовете на избирателите. Колкото и да омаловажавате протестите, герборлякът си отивате.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Явно соред тези "протестиращи с жълти звезди" през 30-те и 40-те, може да спреш да си евреин с една ваксина? Защото сега можеш да си ваксиниран много лесно - и безплатно.
  Слагаш си ваксините и няма "ограничаване на граждански права".
  То и без билет не те пускат в метрото...

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  "Здравният пропуск за COVID-19: Къде и за какво ще ви трябва"

  Мисля, че ни трябва да фанеме по една по-яка гьостерица, нечулястрена!

 51. 51 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Не ви трябват никакви ваксини. Снабдете се със Зитромакс (в Европа това е Азитромицин) - много добър антибиотик, ползвал съм го още през 90-те при тежък грип. Работи страхотно. Взимат се по една таблетка на ден за три дни и забравяш. При ковид-а, е добре да взимаш 6 дни. Снабдете се с Ивермектин. Тия две лекарства, в комбинация от по 3000 мг витамин С, плюс още витамини и малко аспирин. Аз и жена ми изкарахме ковида преди две седмици. Работят си тия лекарства и то добре. Проблемът на Биг Фарма е, че са твърде евтини. Затова, медиите в цял свят ни проглушават ушите с тия ваксини (които не са точно ваксини), за лечение никой не говори. Трябва също да имате пред вид, че не се чака, а щом човек има симптоми - веднага антибиотик плюс хлорохин или ивермектин. Там е разковничето - повечето лекари те пращат в къщи с витамини и разни добавки, които не работят. Ако зазлееш - в болница, но, когато зазлееш наистина, антибиотици, хлорохини и пр. не работят добре, твърде голям е вирусният товар и организмът не се справя. Затова, ако имате приятел лекар, да ви пише рецепта за тия неща, да си ги имате в хладилника. Аз ги имам от Февруари 2020 и чак сега ги употребихме тия лекарства и понеже имахме добър запас, даваме също и на приятели в нужда. Иначе, дори тук в ЮАР, повечето лекари ти казват, че антибиотици не действали били срещу вируси - пълен бул шит. И децата знаят това, но атнибиотиците работят добре - как работят, не ме интересува, важното е, че работят (разбира се, с антибиотик трябва да се атакува в самото начало). И още нещо - това НЕ Е грип. Тази гадост е по-опасна и дори аз го усетих, въпреки че не вдигнах температура, но бая се изкашлях, едни 4-6 дена. Загубих обоняние и тогава почнах антибиотика, та бях без обоняние 4 дни, плюс други 3-4 с частично обоняние. Имам и хлорохини, но изглежда, Ивермектин работи по-добре. Дори да е ветеринарният вариант, няма никакъв проблем - просто четете колко мг на колко кг живо тегло и прилагайте. Никакви ваксини. Ваксините не показаха добри резултати, експериментални са (лицензът за употребата им в Щатите и Европа е като за извънредна ситуация, те не са напълно тествани, сега всъщност ги тестват). Не ви трябват, имайте си тия лекарства и не се притеснявайте. Това, което описвам, работи отлично. Вярно е, че от човек до човек има разлика. Но, една такава комбинация от Зитромакс и Ивермектин, вероятно можеше да спаси стотици хиляди хора, ако съответните институции ги интересуваше лечението. Смятам, че това, което излагам тук трябва да се пропагандира максимално. Ще се спасят много хора!

 52. 52 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Не мога да разбера що за тролове тук настояват за пълен терор и сипят дислайкове по рационални коментари.От малкото ми познати ваксинирани не познавам нито един като вас, който да настоява за сегрегация и тирания. Хората просто са спокойни, че са ваксинирани и гледат собствения си живот без да мислят за “спасяване на света”, дневната бройка заболели или да барикаридат ресторантите само за себе си.
  —цитат от коментар 40 на vzt34526152


  Тук не, но в Западна Европа предполагам, че поляризацията е много силна. Най-малкото, че вероятно 70 процента от ваксинираните в България са ваксинирани, щото им свиди да плащат за ПЦР-и за Гърция. Аз съм един от тях. Нямам претенции към неваксинираните, дълбоко не вярвам, че има файда и от ваксината, освен да ми спести едни пари.

 53. 53 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Явно соред тези "протестиращи с жълти звезди" през 30-те и 40-те, може да спреш да си евреин с една ваксина? Защото сега можеш да си ваксиниран много лесно - и безплатно.Слагаш си ваксините и няма "ограничаване на граждански права".То и без билет не те пускат в метрото...
  —цитат от коментар 49 на enterfornone


  Това е само началото. Би ли си отразял ръката, за да спасиш света?

 54. 54 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 449 Неутрално

  [quote#52:"Ipolit"][/quote]

  Аз пък съм от хората, които си плащат ПСР-и. Ама и пътувам веднъж годишно, така че не ми е проблем, нямам имоти в Гърция, а и не съм влюбен толкова в нея. За пътуване е ОК да даваш пари за тестове, но ваксинация или тест в самата държава за съвсем базови дейности силно ограничава живота ти.

 55. 55 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Фашизмът се завръща в Европа. Скоро газови камери и разстрел за всеки неваксиниран!

 56. 56 Профил на gaden_no_chesten
  gaden_no_chesten
  Рейтинг: 49 Весело

  До коментар [#9] от "Yanewa":

  Ай ай аи ай, уплаших се. Е признавам сектата на короноидите- умеят яко да манипулират лабилните хора. Ако спортувате и се храните здравословно и нямате придружаващи заболявания шансът тази хрема, която е безобидна да се усложни е микроскопичен и няма шанс да ви събори. Другото е всичко жалка коронафашизоидна пропаганда. А за фашидтикте пропуски за щастие живеем в България и не ни трябват за нищо. Така трябва, това е нормалното.

 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#37] от "vassilun":

  В Израел януари месец 2021 година имаха около 3200 починали от ковид-19. Към края на юли бяха над 6400 починали. Тоест, удвоиха се за половин година. А ваксинирането им започна още през средата на декември 2020.

 58. 58 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  "Здравният пропуск за COVID-19: Къде и за какво ще ви трябва"
  Както е тръгнало скоро само по едри съчми, 7,62, 5.45, 5.56 ще могат да ви спасят от алчната политическата клика с техния платен от нас милиционерски слугинаж, безскрупулните фармацевти и ковидзомбитата.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 59. 59 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Копирано от ФБ:
  Slava Fiorentini:
  Историческият документ на корицата на статията и списъкът на мерките, приети през 1942 г. от нацистите срещу евреите във Франция след окупацията на страната.
  Превеждам документа със сълзи на очи и безпокойство.
  Образованието не е просто запаметяване на случилото се, а разбиране как и защо някои събития може да са се случили и най -вече да се научим да разпознаваме признаците на историята, ако историята се повтаря.
  Този документ смразява кръвта във вените поради припокриването между мерките, приети преди 69 години от върховния командир на СС в нацистка Франция, и тези от днес.
  В списъка с мерки от 1942 г. не се споменава физическо насилие в ущърб на евреите, а само ограничения на техните свободи, на достъп до обществени места; следователно, на сегрегация, маргинализация и кражба на права: тоест създаване на граждани от втора класа.
  Физическо насилие, кланета, затвор, концентрационни лагери, газови камери идват по -късно. Стъпка по стъпка. Защото гражданите от втора класа започват да се разглеждат като опасност и пречка за живота на обществото.
  Нека оставим съответните съображения на ума и сърцето на всеки един.
  Ето преведения текст на документа:
  „Съгласно първия параграф на 9 -та наредба от 8 юли 1942 г., която издава мерки срещу евреите, на евреите е забранено да посещават всички обществени заведения и да участват в следните публични демонстрации.
  Тази мярка влиза в сила незабавно.
  1.- Ресторанти и места за дегустация,
  2.- Кафенета, чайни и барове,
  3.- Театри,
  4.- Кино,
  5.- Концерти,
  6.- Музикални зали и други места за забавление,
  7.- Обществени телефонни кабини,
  8.- Пазари и панаири,
  9.- Басейни и плажове,
  10.- Музеи,
  11.- Библиотеки,
  12.- Публични изложби,
  13.- крепости, исторически замъци и други паметници от исторически интерес,
  14.- Спортни събития, както като участници (спортни зали) така и като зрители,
  15.- състезателни писти и центрове за залагания,
  16.- къмпинги,
  17.- Паркове.
  Върховният командир на СС и командирът на военната полиция във Франция ".

 60. 60 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#59] от "bateval":

  СКОРО КОЙТО ОТКАЗВА ДА БЪДЕ ХИПНОТИЗИРАН ОТ КОВИД ПРОПАГАНДАТА В ЛАГЕРИТЕ С НАДПИС НА ВХОДА ,ЗА ПО-ГОЛЯМ ЕФЕКТ НА НЕМСКИ:
  DAS VACSINACION MAHT FREI.

 61. 61 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#9] от "Yanewa":

  е'на жена каза....

 62. 62 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#40] от "vzt34526152":

  А защо се сипят минуси, вместо да се отговри на въпрос?

  ''но само през почивните дни... ''

  От 'мерката' става ясно, че вируса става активен само през уикенда ли?

 63. 63 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#60] от "bnc59488372
  Някъде из нета се въртеше една снимка на Урсула нам коя си в есесовска униформа - много й отива!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK