На път с COVID-19 сертификат из Европа: 8 особени случая

На път с COVID-19 сертификат из Европа: 8 особени случая

© Associated PressЕвропейският COVID-19 сертификат беше пуснат на 1 юли, а в България дори по-рано, с идеята да улесни пътуванията в хаотичната мрежа от правила и рестрикции в държавите от ЕС.


Регулацията и инструкцията за прилагането му се оказаха недостатъчни да уеднаквят процедурите и днес на словенско-хърватската граница с чака с часове, докато бъдат сканирани QR кодовете на всички туристи, докато в Гърция сертификатът върви с антигенен тест на случаен принцип, а на софийското летище автентичността му се проверява без скенер.


Европейската комисия изброи поне 15 различни начина, по които разпоредбата се прилага. Но като цяло системата работи и се оказа добра идея предвид въведените в средата на лятото в повечето европейски държави допълнителни изисквания (здравни паспорти) за посещение на туристически забележителности, заведения и развлечения.
"Дневник" отговаря на въпроси на читатели за няколко "особени случая" при използването на документа:


Възможно ли е да се пътува без сертификат?


Пътуването от една в друга европейска държава е напълно възможно и без европейския COVID-19 сертификат. Дори в регулацията за прилагането му изрично се казва, че наличието му не е предварително условие за пътуване. При липсата на документа било поради нежелание за издаване, изгубване, унищожаване и невъзможност да бъде преиздаден, редът за преминаване на границата е като при хора, които не са ваксинирани и не са преболедували. От такива пътници се изисква да се тестват на място и да се самоизолират, карантинират са определено време или до излизането на резултатите от теста.


Може ли да се издаде сертификат след първа доза ваксина?


Всеки, получил доза ваксина срещу COVID-19, има право да получи сертификат за ваксинация. Когато е приложена първата от двете дози, документът посочва "1/2". Страните членки на ЕС публикуваха препоръка за премахване на ограниченията за свободно движение след първата от двудозовите ваксини, но всяка държава си запази правото да се води от предпазливост по отношение на вариантите на SARS-CoV-2 и ефективността на ваксинацията. По принцип за ваксинирани се смятат хора, които са завършили пълния курс на имунизация.


Една трета от европейските държави на преболедувалите се препоръчва да си поставят еднократна доза ваксина след 180 дни, като по този начин се считат за "напълно ваксинирани". В този случай на сертификата се отбелязва "1/1".


Достъпни ли са сертификатите за хората с увреждания?


Според правилата държавите-членки следва да издават сертификатите в цифров или хартиен формат, или и двата. Всички видове сертификати трябва да са достъпни за хората с увреждания.


На път с COVID-19 сертификат из Европа: 8 особени случая

© Associated Press


България не предлага електронен документ, затова и на летищата сертификатът се преценява на око, без QR кодът да бъде сканиран. Освен за удобство електронният сертификат е и по-добре защитен срещу измами, тъй като при сканиране данните на издателя на документа се проверяват в общ европейски портал от властите за достоверност. Проблемът на електронния сертификат е наличността на батерия в телефона по всяко време, по което той може да бъде поискан за влизане в музей и в ресторант във Франция, Дания или Италия например.


Може ли да се издаде сертификат в чужбина?


Властите на всяка държава са задължени да издават сертификатите автоматично или при поискване, като гарантират, че те могат да бъдат получени лесно. Издаването на сертификат в друга страна от ЕС би могло да се случи при необходимост от правене на допълнителни тестове, като лабораторията, която ги прави, може да създаде сертификат с резултата, независимо дали получателят е регистриран в нея. Що се отнася до реда за ваксинация, той варира, но европейските граждани не би трябвало да имат проблем да се имунизират в друга държава, ако тя е обявила свободен достъп в масовата фаза от кампанията. Ако едната доза се направи в една държава, а втората в друга - притежателят им ще има два отделни ваксинационни сертификата за всяка от тях, тъй като здравните системи на ЕС не са свързани. Като правило документът за втората доза има по-голяма тежест, тъй като сертификатът важи от 14-ия ден след поставянето ѝ.


Може ли да се удължи валидността на сертификата за преболедувалите?


Европейският регламент за сертификатите изрично уточнява, че документът на възстановилите се от COVID-19, са валидни само до 180 дни. Този срок не може да бъде удължаван,тъй като този период от време се основава на текущите познания относно нивата на имунна защита на преболедувалите. След изтичането на шестте месеца преболедувалите трябва да си правят PCR- или антигентни тестове съответно до 72 и 48 часа преди всяко пътуване, или да се ваксинират и да си извадят сертификат за ваксинация


Трябва ли да се тестват децата преди пътуване?


Въпросът със семейните пътувания не е изяснен в регулацията за европейския COVID-19 сертификат и действащите правила имат само препоръчителен характер. Според тях непълнолетните, пътуващи с родителите си или с друго придружаващо ги лице, не трябва да бъдат задължавани да се подлагат на карантина или самоизолация, свързана с пътуването, когато такова изискване не се налага на придружаващото лице, защото то сертификат за ваксинация или за преболедуване. Децата под 12-годишна възраст са освободени от изискването да се подлагат на тестове, свързани с пътуването.


Важат ли в Европа сертификатите, издадени в държави извън ЕС?


Европейската комисия е сключила споразумения за взаимно признаване на документите с Швейцария, Ватикана и Сан Марино. Към системата със сертификатите са присъединени още Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. От 20 август ЕС ще си признава "здравните пропуски" и със Северна Македония, Турция и Украйна. Заедно с 27-те европейски членки, със сертификата за COVID-19 може да се пътува в 36 държави.


На път с COVID-19 сертификат из Европа: 8 особени случая

© Associated Press


Хората извън тях, освен ако не са граждани на ЕС и постоянно пребиваващи, могат да получат европейски сертификат, ако са се ваксинирали, тествали и преболедували в ЕС. За останалите съществуват още две възможности да се сдобият с европейски признатия документ.


Първият е да представят своя национален COVID-19 сертификат пред властите на държавата, до която искат да пътуват, и да поискат тя да го признае. Те имат право да преценят дали той отговаря на местните изисквания и да уважат или да отхвърлят искането. Вторият е да поискат директно от някоя европейска държава да им издаде документ въз основа на двустранно споразумение за взаимно признаване, с държавата, чиито граждани са.


Дискриминационни ли са сертификатите на ЕС?


Европейските институции са категорични, че електронният COVID-19 сертификат на ЕС поставя на равна нога европейските граждани, тъй като предвижда всички възможни варианти - ваксинирани, преболедували с естествен имунитет и хора, които не са нито имунизирани, нито възстановени. За последната група е възможността за тестване.


Тъй като сертификатите са безплатни, трите групи изглеждат равнопоставени, но на практика най-облагодетелствани са ваксинираните, тъй като те могат да пътуват и да ползват услуги неограничен брой пъти за една година - времето на действието на документа, само с един сертификат. Преболедувалите имат право на формуляра за възстановени 180 дни след положителен PCR-тест, след което трябва да се ваксинират или да се тестват. В най-неизгодна ситуация са хората в третата група, тъй като те трябва да се изследват за COVID-19 при всяко пътуване, а понякога преди и след него. Макар че няколко държави като Франция и Германия предлагат безплатно тестване, в повечето страни лабораторният анализ се заплаща. Изследването трябва да се прави всеки път, тъй като PCR пробата е валидна до 72 часа, а антигенният тест - до 48 ч.


Страните членки се споразумяха да не подлагат на допълнителни изследвания и карантини ваксинираните и преболедувалите, докато тестовете остават изискване за всички останали. С напредването на четвъртата, "Делта" вълна все повече държави изследват и ваксинираните, но нито една не ги карантинира.


"Дневник" е готов да отговори и на други читателски въпроси за използването на цифовия COVID-19 сертификат за ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Без Ковид-19 ,светът ще е скучен!☠☠☠👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  "България не предлага електронен документ, затова и на летищата сертификатът се преценява на око"

  А и не само у нас. Някъде пък изобщо не се проверява. При една истинска проверка времето за достъп до полета ще нарастне значително. Ролята на този документ е да плаши гаргите, предоблаващата част от хората едва ли тръгнат да правят фалшификации. Достатъчно е от време на време да показват по телевизиите някой хванат с документ менте.

 3. 3 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Весело

  "Европейските институции са категорични, че електронният COVID-19 на ЕС"
  ---------------------------------------

  Баси, къв е тоя електронен COVID-19 на ЕС!?
  Някакъв нов щам ли е?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 4. 4 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 2123 Весело

  ... България не предлага електронен документ, затова и на летищата сертификатът се преценява на око...
  👁 👀🙄
  Еми който го може си го може...

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  "България не предлага електронен документ, затова и на летищата сертификатът се преценява на око, без QR кодът да бъде сканиран."

  На 1 Юли имаше една друга статия в която се казваше:

  "Проверки трябва да се правят само в страната, от която пътникът тръгва, а не в тази, в която пристига, а националните правителства трябва да предоставят оборудване за четене на QR кодове, се допълва в писмото."

  Нещо много противоречиво...😂😂 Къде са парите за оборудването? 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  сертификатът се преценява на око, без QR кодът да бъде сканиран.
  wtf?

 7. 7 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Този сертификат трябва веднага да отпадне, защото вече няколко научни изследвания доказаха безсмислието му, а последното беше публикувано вчера и в Дневник:

  "...Напълно имунизирани срещу коронавируса, причиняващ COVID-19, могат да предават варианта Делта....Това сочи ново проучване на Оксфордския университет... Проблемът според изследването е, че учените наблюдават същите високи нива на вирус при двойно ваксинираните и неваксинираните. "

 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#7] от "trafopost":

  Това са учени които разпространяват конспирации с цел да попречат на човечеството да влезе в Новото време под всеобхватната грижа на талибаните в Брюксел, които в момента държат ножа и хляба който ти дават за да оцелеем през всички възможни кризи на хоризонта.

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  В момента с кола е много приятно пътуването из шенгенската зона. До сега никой никъде не ме е спирал и проверявал за сертификати. Границата се минава както едно време преди пандемията, по заведения и хотели не са ми искали до сега нищо. Само ти идват смс с връзка към страница на съответната държава с мерките и. И някои искат предварително да се регистрираш че влизаш.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2282 Разстроено

  Каква възможност за диктат на бюрократите! Каквото и да направиш, може да се окажеш в нарушение.
  Ако идеята е да се ограничи свободното придвижване на хората, резултатът за година и половина е впечатляващ.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2786 Весело

  Вчера сутринта минах Кулата, само ги показах и минахме за минута, иначе спираха за бърз тест писиарните тикви.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  На софийското летище, освен че не сканират кода, не проверяват дали имаш документ за самоличност със същото име. Спокойно можеш да покажеш чужд сертификат и пак да минеш. В чужбина на някои места проверяват гранична полиция, на други са го делегирали на авиокомпаниите при чек-ин, на трети има отделни екипи. Съветът при тръгване от София, дори и само с ръчен багаж, е да минете през гишето, защото в някои случаи няма да ви пуснат на борда, дори да имате електронна бордна карта, ако не сте минали проверка за нужните документи.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на babailiica
  babailiica
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote:"Дневник"]България не предлага електронен документ[/quote]
  Егаси... а аз моя как го изтеглих още през март? Online и във файл? Че ми стои на телефона? Дневник да не живеят в някоя друга България?

  А това за общия европейски портал са пълни иглупости, вземете първо да прочетете някой документ относно това как работи цялата система на цифровите COVID сертификати на ЕС преди да пишете глупости.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6243 Неутрално

  В Германия, на летището в Мюнхен, не го сканираха, а го погледнаха на око, както на летището в София. На гръцката граница беше същото и в двете посоки.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK