Криза на столетието: какви изводи прави Брюксел от пандемията

Криза на столетието: какви изводи прави Брюксел от пандемията

© Associated PressЧетвъртата вълна от COVID-19 е вече факт в много европейски държави, но Европейската комисия не прекъсна отпуската на комисарите, а болниците се пълнят по-бавно, отколкото в предишните кръгове на епидемията.


Почти две трети от европейците са ваксинирани в най-голямата в историята кампания, но напредъкът е неравномерен, което предвещава още жертви, логистични проблеми и, изглежда, ново затваряне на граници.


С намерението да си извади поуки от пандемията Европейската комисия излезе с доклад, в който кризата се определя като "предизвикателство, случващо се веднъж на столетие", явно опитвайки паралел с Втората световна война, белязала ХХ век.
Европейският съюз идентифицира ваксинацията като единствен начин за излизане от приливите и отливите на инфекцията още през октомври 2020 г., когато прие собствена стратегия, и през пролетта, когато започна да инвестира във ваксините. После всичко се обърка с доставките и предоверяването в договорите, но към началото на лятото всички европейски държави имаха наличните дози, за да постигнат 70% ваксиниране на пълнолетното си население, което да направи ненужни локдауните за всички и да осигури здравна грижа на тези, които се нуждаят от нея.


Но в началото на 2020 г., още докато се наслаждаваха на ваканцията си и с почуда следяха новините за евакуацията на хиляди чужденци от Китай, малцина можеха да си представят колко ще се промени животът им в резултат от пандемията от непознат сред човешката популация коронавирус. Скоро границите в Европа започнаха да се затварят една след друга, стотици хиляди хора останаха далеч от дома, летищата станаха паркинги, пътищата опустяха, съюзниците в НАТО си крадяха маските и тестовете, а милиони европейци загубиха работа или не можеха да я упражняват заради въведените строги ограничения за придвижване.


Двадесет месеца по-късно Европа е изправена пред четвърта епидемична вълна от четвърта значима мутация на вируса (Делта).


Изненадани от кризата


Пандемията показа, че кризисните планове на много държави са били прашасали от десетилетия и повечето страни не са подготвяли персонала и инфраструктурата си за подобно бедствие.

"Истината е, че както почти всеки регион и държава по света, нито ЕС, нито държавите членки бяха готови за тази пандемия", се казва в документа, който е първи опит на евроинституциите да обърнат поглед назад.
"Готовността и планирането се оказаха недофинансирани и недоразвити и голяма част от реакцията на ЕС трябваше да бъде ad hoc и временна", продължава анализът.


Европейската комисия казва, че координацията и сътрудничеството между европейските държави първоначално са били трудни и че е отнело време страните да си върнат доверието. Хеликоптерите, които пренася тежко болни пациенти от една държава в друга, и бригадите лекари, които помагаха в чужди болници, се появиха по-късно. Първо бяха нечутите апели на Рим за маски и защитни облекла за лекарите в Северна Италия, които първи посрещнаха удара и забраните за износ на лекарства и медицински консумативи, които не стигаха у съседите. Еврокомисията се видя в чудо и се принуди сама да организира обществени поръчки за снабдяване, тъй като правителствата отказваха да си помагат едно на друго. Сега тази инициатива се отчита като успех и Брюксел предлага тя да стане част от готовността на континента за нови здравни кризи, като се задейства автоматично при нужда.


Европейската комисия интерпретира липсата на солидарност като резултат от недостига на структури, които да отговорят на нуждите, и предлага такива да се направят на европейско ниво за следващи извънредни ситуации. Затова се предлага създаването на орган за готовност и реакция, който да помогне за подсилване на производствените възможности на ЕС да си осигурява нужните медикаменти и медицински консумативи.


Същевременно Еврокомисията ще започне да наблюдава дали националните планове за реакция са адекватни на нуждите и всяка година ще ги оценява със специален доклад.


Здравният хаос


Обявяването на европейско извънредно положение се разглежда като удачна възможност за повишаване на скоростта на реакция, тъй като в момента "здравната политика на ЕС не разполага с такива инструменти, които да бъдат задействани в моменти на криза".


Липсата на такава система е принудила правителствата да се спасяват поединично, което не получава добра оценка от комисията, тъй като "опитите за ограничаване на разпространението на вируса чрез карантина и проверки на вътрешните граници бяха некоординирани и имаха ограничен или контрапродуктивен ефект, отслабвайки жизненоважните вериги на доставки, докато временните забрани за износ на основни стоки доведоха само до още недостиг".


Според Европейската комисия още първата вълна е разкрила ограниченията в здравните системи на държавите с недостига на медицински персонал, липсата на достатъчно болнични легла, медицинско оборудване, консумативи и лекарства. Опитите за смекчаване на тези пропуски чрез взаимопомощ между отделни държави и региони не са били особено ефективни поради липсата на надеждни или сравними данни.

"Фактът, че здравните системи са успели да помогнат на толкова много хора, се дължи на отдадеността, жертвите и лидерството на толкова много здравни работници в ЕС. Но то не може да скрие факта, че здравните системи в Европа трябва да станат по-устойчиви и че здравните услуги и усилията за превенция и подготвеност на общественото здраве трябва да бъдат по-добре интегрирани."


В поуките се приветства включването от много страни в плановете им за възстановяване на реформи на здравните системи, включително подобряване на условията на труд на медиците, въвеждането на телемедицината и повишаване на достъпността на здравеопазването.


За да се следят по-отблизо здравните реформи, Еврокомисията ще ги включи в наблюдението на икономическото развитие, което Брюксел прави ежегодно на всички държави чрез Европейския семестър.


Оценка на риска


След първоначалната паника, в която всеки е спасявал себе си, духът на сътрудничество постепенно се е връщал, пише комисията, като дава като примери решенията за общо резервиране на ваксини и поръчки на медикаменти и медицински консумативи, оставянето по вътрешните граници на т.нар. зелени коридори за камиони, които позволиха подновяването на доставките и преодоляване на дефицита на лекарства от първите месеци.


Около година беше необходима, за да се договори обща система за оценка на риска от разпространяване на инфекцията, и около година и половина, за да се стигне до идеята за общ документ за пътуване на ваксинирани и тествани за COVID-19 пътници. Отделните държави и досега не се отказват от правото си да тълкуват по различен начин данните, въвеждайки различни изисквания за пътувания, свързани с тестовете и налагането на карантина, като Еврокомисията засега не успява да се справи с каскадата от мерки и тълкувания на правилата, които правят ад живота на пътниците и работата на превозвачите и граничните служби.


Почти една година отне на европейските държави да се съгласят на обща система за оценка на риска от COVID-19. В момента тя е четиристепенна и се изготвя от европейската здравна агенция като препоръка за въвеждане на ограничителни мерки

© ecdc.europa.eu

Почти една година отне на европейските държави да се съгласят на обща система за оценка на риска от COVID-19. В момента тя е четиристепенна и се изготвя от европейската здравна агенция като препоръка за въвеждане на ограничителни мерки


След първоначалните засечки с доставките на ваксини Еврокомисията успя да договори с производителите пренасяне на част от поточните им линии в Европа и днес над 40 завода в различни части на континента смесват, бутилират и опаковат ваксини. След година и половина продукцията е вече толкова добре установена, че Брюксел поставя като условие на производителите за подновяване на договорите им не само всички ваксини, но и съставките за тях да се произвеждат на негова територия. Урокът "Астра Зенека", която не изпълни ангажимента си към ЕС заради паралелни договори с други клиенти, изглежда научен.


В анализа си с поуките от пандемията Еврокомисията оценява най-високо решението за общо поръчване на ваксини, което според нея е позволило да се избегне съревнованието между отделните държави за първоначално оскъдните дози. Според доклада е избегнато обтягане на отношенията в ЕС, по-малък избор на препарати и големи разлики в скоростта на ваксиниране.


Последното не можа да бъде избегнато, тъй като решенията се вземаха от столиците, а качеството на управление се оказа различно. Така девет месеца след началото на ваксинацията 85% от малтийците са напълно защитени, но само 18% от българите.


Докладът отчита, че заради липсата на данни и изследвания в началото на пандемията е изгубено "критично време за откриване на истинския мащаб, скорост и тежест на епидемията". Това е довело до забавяне на вземането на решения.


Затова се предлага създаването на нова система за събиране на информация, варираща от ранните сигнали за потенциални заплахи - независимо дали са пандемии, биотероризъм, до конкретни данни за случаи, рискови фактори, здравни резултати и капацитет за здравеопазване.


Тъй като здравните системи са национални, се предлага те да бъдат свързани, за да обменят информация чрез създаване на Европейско пространство за здравни данни.


"Безпроблемното свързване на клинични и обществени здравни данни чрез сигурно споделяне на електронни здравни досиета позволява в реално време да се направи снимка на епидемиологичната ситуация и капацитета за реагиране", се казва в анализа на Еврокомисията.


Очаква се още тази година да заработи система за Европейско събиране на пандемична информация.
Наред с данни се предлага да се координира на европейско ниво научната информация, свързана с кризата, като се започне от назначаването преди края на годината на Европейски главен епидемиолог, който да формулира препоръки за мерките, които да се предприемат от всички държави.


Бързите пари


Европейската комисия смята, че не всички изводи са мрачни. След финансовата и икономическата криза от предното десетилетие реакцията за подпомагането на икономиката е сравнително бърза. Решенията за прехвърляне на недопохарчени пари от еврофондовете и от европейския бюджет и освобождаването на правителствата от ограниченията да харчат за мерки за подкрепа на бизнеса са приети само месец след предлагането им.


Така още в края на първата зима 85 млрд. евро от бюджета на ЕС са пренасочени за финансиране на спешни мерки и е разрешено 540 млн. от еврофондовете да се прехвърлят от различни програми към допълнителни плащания на медиците, купуване на апаратура за болниците и подсилване на здравните системи. Благодарение на разхлабването на фискалните правила 3 млрд. евро под формата на държавни помощи са налети в икономиката, за да се спасят от фалит предприятия и да не се освобождават служители, както и за финансова подкрепа на останалите без работа.


750-милиардният спасителен фонд на ЕС "Следващо поколение ЕС" е приет след продължило четири денонощия заседание на европейските лидери само месеци след предлагането му от Еврокомисията, а разрешението тя да заеме 724 млрд. от тях на световните пазари е получено за шест месеца вместо обичайните за собствени средства за европейските бюджети две години.


Както и в много други общи дейности, картината е смесена. За Европейската комисия отговорът на пандемията от COVID-19 беше най-добър, където "показахме силата да работим заедно за общи решения, независимо дали става въпрос за ваксини, инвестиции за възстановяване или защита на нашия единен пазар, казва комисията. Там, където той беше по-малко ефективен, имаше липса на координация и прибягване до едностранни мерки, често поради нови или ad-hoc структури и решения".


Фактът е, че някои държави се справиха по-добре както с организацията на национално ниво, така и с възползване от възможностите, предоставяни от ЕС. Други се провалиха и в двете и за тях пътят напред ще е по-труден, защото няма да бъде вървян заедно с другите, а ще трябва да се справят с проблемите заедно с други изоставащи и под строгия поглед на Брюксел.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  А в Австралия, Франция, Латвия, Канада,САЩ,ЮАР и Кения нямаше протести този уикенд…

 2. 2 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Извода е,че още може,още може,още,още,още може!🥳👍

  Много съм прост
 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Аз да попитам - безбройните нашественици от Африка и Азия, които всеки ден влизат отвсякъде в разградения двор Европа, имат ли сертификати, тестове, "ваксини" .... ??!
  Защото нас все ни ограничават, то са мерки, тестове, пропаганда, ограничения .... а тези си влизат откъде си искат, как си искат, един Господ ги знае какви зарази разнасят ..... но явно те имат повече права от плащащия си чинно данъците жител на ЕС ....

 4. 4 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Безсмислен пасквил. Къде бяха мисирките и как отразяваха свинският грип преди 10 години?

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4327 Любопитно

  Какви изводи направи Брюксел??? По скоро какви изводи хората трябва да си направят за Брюксел защото за пореден път те (Брюксел) доказаха, че са само едни бюрократи. Абсолютен провал. Отвориха границите за всякаква измет без ваксини, паспорти или проверена история, но затвориха собствените си народи като затворници.
  И след като дори те си признават, че:
  "здравната политика на ЕС не разполага с такива инструменти, които да бъдат задействани в моменти на криза"
  Защо тогава е това деспотично управление което се опитват да налагат?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Бих помолил за отговори на следните въпроси, тъй като не намирам аргументирани отговори:
  1. Какво ги интересува ваксинираните, че има неваскинирани, щом те считат, че са защитени?
  2. Защо се сочат пръст хора, които не искат да си поставят ваксина на година и половина, като се разпишат, че нямат претенции към производителя?
  3. Не е ли лишаване от право на здравеопазване задължителната ваксинация при положение, че човек си плаща здравните вноски и очаква 1-2-3 пъти в живота си тези внесени пари да му осигурят болнично лечение, още повече, че системата имаше време от година и половина да се организира?

 7. 7 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  Най-големият извод е, че от управлението на ЕС и от ЕС в този си вид нищо не става.
  Дерат на едро електората, а решенията се взиамат от разни клики и кръгове. Чист социализъм и тоталитаризъм.

 8. 8 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  Какви изводи направи Брюксел??? По скоро какви изводи хората трябва да си направят за Брюксел защото за пореден път те (Брюксел) доказаха, че са само едни бюрократи. Абсолютен провал. Отвориха границите за всякаква измет без ваксини, паспорти или проверена история, но затвориха собствените си народи като затворници.И след като дори те си признават, че:"здравната политика на ЕС не разполага с такива инструменти, които да бъдат задействани в моменти на криза" Защо тогава е това деспотично управление което се опитват да налагат?
  —цитат от коментар 5 на padrino


  Дам, и аз това исках да кажа.

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "С намерението да си извади поуки от пандемията Европейската комисия излезе с доклад, в който кризата се определя като "предизвикателство, случващо се веднъж на столетие", явно опитвайки паралел с Втората световна война, белязала ХХ век."

  Защо с ВСВ, а не със световната пандемия с испанския грип разразила се през 1918-1920 г. Това е много по-удачно сравнение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bond007":

  И птичия!

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Извидите на Брюксел са все едни и същи. Бюрокрацията трябва да се увеличи.

 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Абе, че е беда - беда е! Важното е да ѝ се намери решението. И колкото е възможно по-скоро - илач, лекарство, хапченце.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  Бюрократи и изводи - Нонсенс. Те само следват наставленията и никога, за нищо не са виновни. Просто решенията за кривите краставици и щастливите кокошки, достигнаха уродливия си връх в сертификатите/пропуските за (уж) свободното придвижване на хора. Но, така е, когато бюрократи вземат властта и се опитват да управляват.

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Разстроено

  "Брюксел" закъсня както с анализа, така и с мерките.
  Ако европейските политици и институции не направят политиките на ЕС много по-оперативни ни чакат сериозни главоболия...

 15. 15 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  "С намерението да си извади поуки от пандемията Европейската комисия излезе с доклад, в който кризата се определя като "предизвикателство, случващо се веднъж на столетие", явно опитвайки паралел с Втората световна война, белязала ХХ век."Защо с ВСВ, а не със световната пандемия с испанския грип разразила се през 1918-1920 г. Това е много по-удачно сравнение.
  —цитат от коментар 9 на Иво


  Защото трябва да се уплаши добитъка по-добре, иначе не дава парите. Брюксел трябваше да опази населението си от алчната фарма мафия, но предпочете да влезе в бизнеса и комисионните. Китай, Русия са начело в същото хоро.
  За Швеция, страната където награждават науката, отново се мълчи, разбира се. Не е изгодно за бизнеса.
  А у нас, ваксърите са истинската наука. Антиваксърите са плоскоземци и неандерталци.

 16. 16 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Извидите на Брюксел са все едни и същи. Бюрокрацията трябва да се увеличи.
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  И да се отнемат свободите и да се репресират хората!

 17. 17 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Абе, че е беда - беда е! Важното е да ѝ се намери решението. И колкото е възможно по-скоро - илач, лекарство, хапченце.
  —цитат от коментар 12 на дедо Андро


  Умний дедо ,намери илач срещу вируси .....и Нобеловата награда е твоя!🥳👍

  Много съм прост
 18. 18 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":
  Защо с ВСВ, а не със световната пандемия с испанския грип разразила се през 1918-1920 г. Това е много по-удачно сравнение.
  Защото могат да броят да едно. ВСВ 70-85млн; Испански грип 50- 100млн

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 19. 19 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Да, след щастливите кокошки наред са здравите хора. Брюкселските бюрократи не си играят на дребно. Искат да ощастливят цяла Европа. Започвам да разбирам британците.

  master
 20. 20 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Умний дедо ,намери илач срещу вируси .....и Нобеловата награда е твоя!🥳👍
  [quote#17:"Контрол на съзнанието"][/quote]

  Всеки, намерил лекарство, ще бъде ликвидиран незабавно. Иначе ще пропадне бизнеса, който вече храни може би 30-40% от населението.

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#15] от "crq18506084":

  Разбирам гледната ви точка. Но ако целта беше това (да се уплаши населението на Европа), по добре да бяха ползвали като аргумент въпросната пандемия с така наречения испански грип от началото на XX-ти век. Тогава в Европа и по света са умрели много повече хора, отколкото сега с тази пандемия причинена от новия коронавирус.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Умний дедо ,намери илач срещу вируси .....и Нобеловата награда е твоя!🥳👍[quote#17:"Контрол на съзнанието"]
  —цитат от коментар 20 на crq18506084
  Всеки, намерил лекарство, ще бъде ликвидиран незабавно. Иначе ще пропадне бизнеса, който вече храни може би 30-40% от населението.[/quote]

  Не бих казал.Просто на тоя етап на развитие на двуногата цивилизация е невъзможно.Никой досега не е умрял от вирус.Умираш от нещо друго.🔯😎

  Много съм прост
 23. 23 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#1] от "dwr30648311":

  https://www.youtube.com/watch?v=052iTp04DRY

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Извода е : още гърч за раята проста.

 25. 25 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#22] от "Контрол на съзнанието":

  Никой е не е умрял от падане от високо, всичките умират от внезапното спиране при среща със повърхността

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "...кризата се определя като "предизвикателство, случващо се веднъж на столетие", явно опитвайки паралел с Втората световна война..."

  Паралелът хич не е с Втората световна война - явно в Дневник се нуждаят от здравен консултант, за да им обясни, че точно преди век по света е върлувал Испанския грип, протекъл по абсолютно сходен начин и предизвикал смъртта на около 100 милиона души (по груби изчисления)...

  Г-жа Йовка Димитрова явно е от поколението с промитите мозъци, закърмено с идеите, че новото летоброене започва с великата Отечествена война, а всичко преди нея е предистория преди повсеместния триумф на комунизЪма над фашизЪма и капитализЪма...

 27. 27 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#22] от "Контрол на съзнанието":

  Има лекарство и го прилагат за тежки случаи англичаните. Има лекарство за въстановяване на гъбичната инфекция в белите дробове испанско. Идеята е стадото да няма информация за да може да се контролира по-лесно. Далаверата е прекалено голяма за да няма и 5та и 6та вълна, а после ще измислим нещо друго. Видя се че като уплашиш директно хората ефектът е много по-голям от птичи, свински грип, шап, луда крава и прочие. Работи чудесно в западна Европа поради тясната специализация в обучението (по американски модел). Тук все още учим децата си да мислят.

  "малцина можеха да си представят колко ще се промени животът им в резултат от пандемията" --> малцина можеха да си представят колко ще ИМ ПРОМЕНЯТ живота в резултат от финансовите интереси по върховете.

  Един Българин
 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 750 Неутрално

  ...Има лекарство и го прилагат за тежки случаи англичаните. Има лекарство за въстановяване на гъбичната инфекция в белите дробове испанско. Идеята е стадото да няма информация за да може да се контролира по-лесно. Далаверата е прекалено голяма за да няма и 5та и 6та вълна...
  —цитат от коментар 27 на Един Българин


  Логиката ти куца тотално, защото болничното лечение по споменатите от теб начини струва в стотици пъти повече, отколкото ваксинацията на съответните индивиди (елементарната превенция).

  Ако имаше световна фармацевтична конспирация, бъди сигурен, че всички компании щяха да занемарят ваксинацията и с радост щяха да се впуснат в лечение на тежкоболни, от което биха спечелили хиляди долари па калпак.

 29. 29 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#15] от "crq18506084":Разбирам гледната ви точка. Но ако целта беше това (да се уплаши населението на Европа), по добре да бяха ползвали като аргумент въпросната пандемия с така наречения испански грип от началото на XX-ти век. Тогава в Европа и по света са умрели много повече хора, отколкото сега с тази пандемия причинена от новия коронавирус.
  —цитат от коментар 21 на Иво


  Добитъкът не му пука за бройките. Само от рак умират 18000 българи годишно, но те не са важни в момента. А генезиса е пак същия, компрометирана имунна система в следствие "цивилизования" ни начин на живот . Сравнение с ВСВ е по-въздействащо, повече шум, бомби и кръв..

 30. 30 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#22] от "Контрол на съзнанието":Никой е не е умрял от падане от високо, всичките умират от внезапното спиране при среща със повърхността
  —цитат от коментар 25 на Apophenia

  В твоя пример излиза, че 95% от падащите, се изтупват от праха и си тръгват. От самото начало ти казаха, но си забравил от страх, 95% от хората няма да го усетят вируса. Сега се опитват чрез страха на реално 5% от населението да се контролира планетата по "успешния" китайски модел.

 31. 31 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  [quote#17:"Контрол на съзнанието"][/quote]

  Мисля, че ние имаме лекарство за предпазване.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 32. 32 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#30] от "crq18506084":

  всъщност повечето падащи имат късмет да падат от ниско :) и са повече от 95%
  но не беше това аналогията...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  Много интересен пасквил наистина. Толкова "мерки" и ръсене на главите с пепел, а нито дума за близките и не дотам близки инженери на този вирус? Ми защо не заклеймихте производителя и финансиста на заразата? Страх,а?

 34. 34 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Ми защо не заклеймихте производителя и финансиста на заразата? Страх,а?
  —цитат от коментар 33 на ju.li


  Защото е от своите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 35. 35 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#30] от "crq18506084":всъщност повечето падащи имат късмет да падат от ниско :) и са повече от 95% но не беше това аналогията...
  —цитат от коментар 32 на Apophenia

  Абсолютно си прав, ако започнеш да тренираш падане от високо, можеш учудващо да увеличиш безопасната височина на падане. Същото е и с вируса. Или обратното, преди сме можели повече.
  Преди 50000 години неандерталецът е живеел в симбиоза с в пъти повече бактерии, вируси, гъби и други смятани днес за „врагове“. По негово време е нямало Кирил Домусчиев, Огнян Донев и колегите им по света.

 36. 36 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#35] от "crq18506084":

  преди около половин век средната продължителност на живота е била под 60 за целия свят а век по-рано под 50, когато бактериите и вирусите са съжителствали необезпокоявани от напъни за лична хигиена

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 37. 37 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 288 Неутрално

  На калпав народ Брюксел му е крив.

 38. 38 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#35] от "crq18506084":преди около половин век средната продължителност на живота е била под 60 за целия свят а век по-рано под 50, когато бактериите и вирусите са съжителствали необезпокоявани от напъни за лична хигиена
  —цитат от коментар 36 на Apophenia


  Явно си фен на рекламата на фарма бизнеса за "дълголетието". Увеличава се възрастта на "живите трупове" , но се намалява възрастта на пълноценните, функционални индивиди.
  Ставаме, както нарича съвременните американци Морган Фрийман, разхождащи се торби с химикали.

 39. 39 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#38] от "crq18506084":

  Уау.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1746 Любопитно

  До коментар [#9] от "Иво":

  ''испанския грип разразила се през 1918-1920 г.''??!?!
  Намери ми един испаноезичен документ от този период, който да намеква дори за подобна ''пандемия''!
  ''Испанката'' е първият фек нюз. Само английски мат'ряли от този период.

 41. 41 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#40] от "imaligoogle_hr":

  въобще знаеш ли защо е кръстен "Испански" - щото другите държави са го пазели в тайна заради военно положение и само испанците са говорели от начало за него :)

  Има публикации в тогавшните испански вестници от 1918. Мога да ти пратя снимка в интернет, но ще кажеш че е фейк разбира се. Ти си с непобедим аргумент :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Добре, че сме в ЕС, иначе щяхме да чакаме на подаяния и да се ваксинираме с руски и китайски бози, като РСМ и Сърбия. В Русия все още умират по 800 дневно.

 43. 43 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  На калпав народ Брюксел му е крив.
  —цитат от коментар 37 на az_medikyt


  Добрата в лошата новина е, че покрай пандемията глупавите и вЕрващи на тролове ще намаляват най-бързо. Естествен подбор :-)

 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Аре, честито! Туриха ни чиповете, сега ще ни изкомандват да приемем педофилите както ни принудиха да приемам за ценност lgbtia:
  https://www.breitbart.com/europe/2021/08/13/belgian-poet-people-must-accept-that-paedophilia-resides-in-each-of-us/

  мурзилка
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  "предизвикателство, случващо се веднъж на столетие"
  само това е достатъчно основание да кажа, че Брюксел НИКАКВИ адекватни изводи не може да направи!

  "кризисните планове на много държави са били прашасали от десетилетия и повечето страни не са подготвяли персонала и инфраструктурата си"
  това се знаеше ОТПРЕДИ пандемията
  просто "икономическата логика" караше правителствата да нехаят и да не отделят средства за нещо, което не ги е клъвнало още
  предпочитаха да харчат бюджета за други, сладки за тях неща

  "липсата на солидарност" е нормално явление в среда на бюрокрация и пазарна конкуренция, социално неравенство и олигархичен (власт на малцинството значи) тип управление; няма как да е изненада това; няма как да не е осъзнато като проблем, но нужен проблем, защото при наличие на солидарност не е налице разделянето, което е необходимо условие за владеенето

  намерението на Еврокомисията да надзирава националните здравни системи поради горните моменти НЕ МИ ЗВУЧИ като решение на проблема, а като част от този проблем

  пренасочване на финанси, понеже се осъществява чрез политици и бюрократи, не подобрява нещата, но дава много възможности за крадене; същото е и ако се включи "отговорен бизнес" - той си гледа печалбата, не може си позволи работа на загуба


  и така - Брюксел не си направи НИКАКВИ изводи от пандемията
  ама се изказа, за да създаде илюзия, че не е така

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  А какви изводи си направи България?

 47. 47 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1746 Весело

  До коментар [#41] от "Apophenia":

  прати ми линк към испанската национална библиотека, мексиканската такава, или кой да е архив в Латинска Америка! :)

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#35] от "crq18506084":

  падането не е нещо, което можеш "да тренираш"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#28] от "Kosta Delev": "Ако имаше световна фармацевтична конспирация, бъди сигурен, че всички компании щяха да занемарят ваксинацията и с радост щяха да се впуснат в лечение на тежкоболни, от което биха спечелили хиляди долари па калпак."

  Да, ама болните са много малък процент, а редовното боцкане на милиарди носи гарантирани приходи за трилиони.

 50. 50 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  До коментар [#48] от "Николай Теллалов":

  Ако твърдението ти беше вярно, нямаше да съществуват циркови акробати, гимнастици и т.н. Пробвай да паднеш от същата височина като тях

 51. 51 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#50] от "Хелиана":

  акробатите и гимнастиците не показват как се пада, а как НЕ СЕ пада

  а когато паднат, се нараняват, осакатяват се и даже умират

  а за тренировки по падане лесно се дрънка анонимно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 52 Профил на dct57684017
  dct57684017
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Йовка взе своя хонорар за да напише своите 10 000 думи и да ни каже, че европейските чиновници може и да се размърдат...след година и половина. След 10 години може да приемат стратегия срещу бъдещи пандемии, дотогава където гори пожар ще го гледаме отстрани. И не Йовке, може и да имат предвид Испанския грип.

 53. 53 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 750 Неутрално

  ...Да, ама болните са много малък процент, а редовното боцкане на милиарди носи гарантирани приходи за трилиони.
  —цитат от коментар 49 на Хелиана


  Една ваксина на АстраЗенека се продава за 3 долара. Всеки човек на земята да се ваксинира дори пет пъти с нея - общо цената няма да е по-голяма, отколкото фармацевтичните компании изкарват годишно само от хапчета против диария...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK