В очакване ЕС да ѝ спре парите Унгария взе нов дълг

Михали Варга

© CouncilEU

Михали ВаргаУнгария продаде 1 милиард евро в седемгодишни еврооблигации, за да укрепи финансите си, в случай че спорът с Европейския съюз за правата на ЛГБТ общността и свободите на медиите доведе до замразяване на финансирането от ЕС.


Емисията, обявена от финансовия министър Михали Варга в сряда, доведе до заемане на нови валутни заеми за 4.4 млрд. евро тази седмица, съобщи "Ройтерс".


Информационната служба Refinitiv IFR съобщи в понеделник, че Унгария ще сключи сделка, включваща както еврооблигации, така и за първи път от 2014 г. доларови облигации.
Унгария и Полша все още не са получили одобрение на плановете си за възстановяване и устойчивост, които бяха внесени в края на април, като вече бяха договорени по едно удължение на срока на оценките, които Европейската комисия трябва да им направи, преди те да могат да получат финансиране.


Продължението за унгарския план изтича на 30 септември, докато това на полския приключи на 3 август, без Комисията да публикува информация дали го одобрява, или отхвърля. Неин говорител съобщи преди седмица, че оценяването продължава, без да се ангажира със срок.


Унгария разчита да получи 7.2 млрд. евро, като 13% от тях трябва да бъдат изплатени авансово още тази година.


"Убедени сме в ефективността и силата на нашия план за възстановяване, така че трябва да го стартираме. Нямаме търпението да чакаме решението на Европейската комисия да започнем тези проекти и инвестиции през 2021 и 2022 г.", заяви министър Варга на пресконференция в сряда.


Миналия ноември той заяви, че Унгария няма да емитира повече облигации в чуждестранна валута поне до началото на 2023 г., тъй като правителството на премиера Виктор Орбан следва стратегия за ограничаване на зависимостта си от чуждестранни инвеститори.


В отговор на депутатски въпрос председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че ще бъде направено всичко в правомощията на комисията да защити интересите на европейския бюджет.
Фон дер Лайен заяви, още че ако на държавите е препоръчано да гарантират независимостта на съдебната власт или борбата с корупцията, Европейската комисия трябва да види в представените от тях национални планове реформи, които да изпълнят препоръките, дадени им по линия на Европейския семестър.


"Преди да видим тези стъпки, не можем да се съгласим", каза тя.


Еврокомисията води от години спор с Полша за съдебната ѝ реформа, която според Брюксел застрашава независимостта на съдебната власт и води процедура по чл. 7 от Лисабонския договор срещу Унгария за различни нарушения на човешките права и свободата на медиите, както и за корупция.


Според условията на регламента за спасителната програма на ЕС държавите не могат да финансират самостоятелно националните си планове за възстановяване и устойчивост.


Според "Ройтерс" емитирането на нов дълг е знак, че Унгария се готви за дълга битка с Еврокомисията.


До момента Европейската комисия е приключила преговорите по плановете за възстановяване и е изплатила авансовите средства на 18 държави, а в четвъртък към тях се присъедини и Малта. България и Нидерландия все още не са внесли в Брюксел своите проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK