Следвай парите: Първата платформа за нередности с европроекти е онлайн

Директорът на АКФ Бойко Станкушев (вляво) с авторите на проекта Огнян Георгиев и Никола Тулечки и с юриста от фонда Лора Георгиева

© антикорупционен фонд

Директорът на АКФ Бойко Станкушев (вляво) с авторите на проекта Огнян Георгиев и Никола Тулечки и с юриста от фонда Лора ГеоргиеваПървата интернет платформа, която дава възможност за информация за изпълняваните с европейски средства проекти и за подаване на сигнали за нередности по тях, беше качена онлайн в четвъртък.


EUmoney.bg е дело на Антикорупционния фонд (АКФ) и дава възможност да се търси информация за всички активни европейски проекти в България, както и да се осъществява обратна връзка под формата на коментари и анонимни сигнали за наблюдавани злоупотреби и корупция. Според директора на АКФ Бойко Станкушев това е първият механизъм за обратна връзка с гражданите за това как се изразходват европейските средства.


Освен проследяване на потоците пари и тяхното разпределение през нея ще могат да се подават и сигнали и препоръки.
Платформата използва данни за действащите проекти, изпълнявани по всички оперативни програми от информационната система за наблюдение и управление на средствата от ЕС в България (ИСУН). В бъдеще тя може да бъде разширена и с използването на пари от българския бюджет, за които досега не се подава системно публична информация, каза Огнян Георгиев от екипа, създал сайта.

"Европейските пари са една голяма част от всички публични средства, които се изразходват в страната ни. Българските граждани обаче до този момент нямаха механизъм да изразят мнението си за това какво се случва с тези пари. Нямаха възможност и да подават сигнали за нередности, на които са ставали свидетели. Идеята е с EUmoney.bg, всеки, които има информация за нередности и корупция, да има лесен начин да съобщи за това", добави Георгиев.


По информация на авторите EUmoney.bg, който е финансиран от Европейската комисия, е първият по рода си в Европейския съюз.


Сайтът позволява търсене на информация за проекти по име, населено място, в което се изпълняват, бенефициент или изпълнител, по ключова дума и по други критерии. Гражданите ще могат да оставят коментари за това как се изпълняват проектите, както и да отправят анонимни сигнали за злоупотреби и корупция. За първи път ще бъде възможно подалите сигнали да осъществяват обратна връзка с Антикорупционния фонд по напълно анонимизиран начин, чрез генерирането на специален цифров код. Връзката ще бъде двустранна, като фондът ще информира подателя за проверката на неговия сигнал, а той ще може да дава допълнителна информация и документи.


Лора Георгиева от АКФ съобщи, че всеки сигнал ще се проверява и разследва, като експертите ще събират и обработват информацията, за да я подадат, ако е основателна, към институциите по компетентност - българската или европейската прокуратура.


Следвай парите: Първата платформа за нередности с европроекти е онлайн

© антикорупционен фонд


"Вече постъпиха няколко сигнала за нарушения, които разгледахме. По един от тях имаше достатъчно основания да изготвим и изпратим сигнал", разказва Лора Георгиева, правен съветник в Антикорупционния фонд.


Става дума за мнения за купуване и продаване на гласове и за нередности, свързани с европейски фондове, в село Вълнари, община Никола Козлево. В сигнала, подаден чрез EUmoney.bg, се твърди, че кметът на селото Никола Козлево е оказвал натиск върху няколко служители в частната си фирма да гласуват за определен кандидат на изборите през април 2021 г. Служителите били назначени в магазините на кмета по проект, "Създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица в "Ешрефоглу" ООД", финансиран от Европейския Социален Фонд - Развитие на човешките ресурси. Информация за случая се съдържа и в журналистическо разследване на Генка Шикерова, публикувано в Свободна Европа.


По случая експертите на АКФ са сезирали звеното за координация с Европейската служба за измамите ОЛАФ, Дирекцията "Защита на финансовите интереси на Европейския съюз" в Министерство на вътрешните работи, министъра на вътрешните работи, както и прокуратурата.


"Механизми като EUmoney.bg дават възможност на българските граждани отблизо да следят как се изразходват средствата, които влизат по европейските проекти в страната. Надяваме се сигналите, които идват през тази платформа, ще срещнат активната реакция на институциите, така че да бъде защитен интересът на българските и европейските данъкоплатци", коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.


Според инициаторите проектът е добра възможност да започне изграждане на гражданска мрежа за наблюдение върху използването на европейските средства в България. Проектът е насочен към обикновените граждани, които искат да бъдат активни в своята общност. Авторите му се надяват той да бъде полезен и на журналистите при техните разследвания. От влизането на България в ЕС през 2007 г. страната е получила от европейския бюджет 47 млрд. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK