Еврокомисията създаде орган за извънредни здравни ситуации

Здравният еврокомисар Стела Кириакиду представя с колегите си Маргаритис Схинас и Тиери Бретон необходимостта от създаването на нов европейски орган за здравни кризи

Здравният еврокомисар Стела Кириакиду представя с колегите си Маргаритис Схинас и Тиери Бретон необходимостта от създаването на нов европейски орган за здравни кризиЕвропейската комисия обяви създаването Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA), само ден, след като той беше анонсиран от председателя й Урсула фон дер Лайен в годишната й реч "За състоянието на Съюза".


Според Еврокомисията той е нужен заради нарастването на огнищата на инфекциозни заболявания по света.

"Нарастването на населението и изменението на климата оказват натиск върху използването на земята, производството на храни и здравето на животните, което води до по-голям риск от появяване на патогени. Въпреки че пандемията COVID-19 все още не е приключила, Европа трябва да бъде подготвена за бъдещи трансгранични заплахи за здравето, се казва в мотивите на Комисията.


Органът ще трябва да работи върху готовността на ЕС да се откриват и предотвратяват нови здравни кризи и за бърза реакция след възникването им. Той ще има право да събира данни и да изгражда капацитет за реакция като осигуряването на лекарства, ваксини, медицински консумативи. Еврокомисията за първи път обяви необходимостта от подобен орган в доклада си за изводите от пандемията от коронавируса, публикуван в началото на лятото.
"НERA е разковничето към построяването на силен европейски здравен съюз. Благодарение на HERA ще можем да предвиждаме заплахи чрез проверка на обстановката, да координираме действията си при навременната ни реакция посредством разработването, снабдяването и разпределението на жизненоважни медицински мерки за противодействие на равнище ЕС. Това е единствена по рода си структура за здравна сигурност, която ни дава възможност да изпреварим събитията", заяви здравният еврокомисар Стела Кириакиду.


Преди настъпването на здравна криза HERA ще извършва оценка на заплахите, ще събира данни, ще разработва модели за прогнозиране на възникване на огнища. До началото на 2022 г. тя трябва да идентифицира поне три заплахи и да започне да подготвя ЕС за евентуално справяне с тях. Чрез HERA ще се подкрепят научни изследвания и ще се създават общи мрежи за клинични изпитвания и платформи за бърз обмен на данни.


При обявяване на извънредна здравна ситуация в ЕС от Съвета органът ще отговаря за спешните операции, като задействане на мерки, финансиране, обявяване на обществени поръчки и закупуване на медицински материали, съобщи Еврокомисията. През този период ще се задейства кризисен съвет за здравеопазването, председателстван от председателя на Европейската комисия, който ще координира действията на различните евроинституции и държавите членки за осигуряване на снабдяването и достъпа до медицински мерки за противодействие.


Всяка държава ще има свой представител в борда на HERA в подготвителните фази, а в кризисни периоди и човек в кризисния съвет.
За дейностите на HERA ще се разчита на бюджет от 6 милиарда евро от европейския бюджет до 2027 г., част от който ще дойде от допълнителното финансиране по програмата за възстановяване "Следващо поколение ЕС".


Засега органът ще бъде вътрешна структура на Комисията, като се очаква да заработи напълно в началото на 2022 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Любопитно

  "Здравна сигурност" и... прогнозиране!?! За 6 млрд €, че и повече, НО кИдЯ е ЛЕКАРСТВОТО, след като с 6-месечния период на ре-ре-реваксиниране вече почти претръпнахме?!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на astarta
  astarta
  Рейтинг: 259 Неутрално

  "Орган", звучи хем леко нелепо, хем малко стряскащо. Като създаден трети бъбрек или ухо. Но вероятно вече терминът "комисия" и думичката "комитет" се поизтъркаха, та затова. Поредната подструктура на брюкселската бюрократична машина. Звучи ми като 6 млрд. за констатиране на очевидното и трупане на статистика.

  "На света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това." Марк Твен
 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1488 Весело

  До коментар [#1] от "ЗаНиЗа":

  Виж.. Ако са загубили цялата група шимпанзета.... Знаеш ли колко трудно е да намериш шимпанзета за тестване ?!

  Дай им още един месец, моля те... В медицината всяко ново решение се прави бавно и с цената на много много... Маймуни.. Понякога тестват и в Африка

 4. 4 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Хубаво е, че отсега е планирано откриване на три заплахи. Числото три несъмнено е открито с научни методи. Но както чета, за следващите 5 години на органа му се заделят 6 милиарда евро. Това внася известна яснота.

 5. 5 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Тия се готвят да ни работят здраво и в бъдеще
  Да са живи и здрави хипохондрици и коронииди
  Ще умрете спокойно от страх-
  Аз пък не си зная съдбата и ми е интересно

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  ЕС са такива бюрократи, че просто не е истина. Още един орган си измислиха, сега нова сграда, нов персонал, нови коли, нови заплати за 200/300 души..... Няма спиране това ЕС разраства се постоянно....😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2611 Весело

  До коментар [#1] от "ЗаНиЗа":Виж.. Ако са загубили цялата група шимпанзета.... Знаеш ли колко трудно е да намериш шимпанзета за тестване ?! Дай им още един месец, моля те... В медицината всяко ново решение се прави бавно и с цената на много много... Маймуни.. Понякога тестват и в Африка
  —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda


  Ами, да минат на прасета, чиято анатомична структура се доближава до човешката. Пък и ще е още по-политкоректно, ще приобщят и мюсюлманите, веганите, био, еко и всякакви претенциозни и най-паче "свободни" граждани. А и познанията Ви не са "правилни", че си иска време - зер "ваксините" ги спретнаха за нЕма и полугодие. Нови ценности, нови ситуации и нови решения. Но колко да са нови, почти като съкратените петилетки на многомашиннички и -ци в един друг съюз, пак нерушим. Ааа, но в Африка не се хващат нещо на ситуации, само НИЕ, нали сме все по-така.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Още милиарди в реката!

 9. 9 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Този съюз трябва да се разпадне, колкото се може по-бързо, особено лесно ще стане като се види колко грешни пари на европееца изтичат в реката! Пари, които са дадени са помощ и интеграция никога не помагат – само задълбочават проблема (справка циганите)!
  Няма по комунистическа структура в сета от ЕС – яки субсидии, много държава, печатане на пари, свободите са протоколни и преднамерено насочени, най-високите данъци в света, мнго слаба – протоколна Църква!
  СГРАДАТА на ЕП в Страсбург е модел на разрушената/недостроена Вавилонска кула – останала като най-категоричния знак на бунт на човечеството срещу Бога!

  линк на снимка на сградата: https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/eu-affairs/20180703STO07124/evropeyskiiat-parlament-prez-2018-gh-kakvo-se-sluchi-dosegha

 10. 10 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Когата една държава има данъци по-високи от 20 %, това означава, че тази държава е изпуснала бюджета си и е загубила контрола над финансите и икономиката – това е почти целия свят на свръх задлъжнялост, печатане на пари и могъщо потребление! Ако потреблението спре за малко банкрута ще е чудовищен и икономиката ще се "рестартира"! Това започна да се случва със света по време на КОВИД, но изплашените бюрократи веднага напечатиха няколко трилиона, за да можем пак да харчим – "пир по време на чума"!

  "Възстановяването на Европа след COVID-19 ще бъде подпомогнато с общо 2,018 трилиона евро по текущи цени*. Това ще бъде една по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа."

 11. 11 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Номенклатурия се раздува като цирей

  Winora forever
 12. 12 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 752 Весело

  както дядо Вазов е казал - ако искаш една работа да не стане, направи комитет.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Айде още едни дето времето им ще минава в срещи, разговори, е-майли и доклади с нулев краен резултат. :)

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  безграничната човешка алчност ше затрие тая плоска Земя , а не некви вируси , климатчни промени , глад и прочие алабализми , с които разни хитри хора забаламосват пейзаните , създават една камара нарочни комисии и прокарват чрез тях агендата на тия , дека им шарят мангизи под формата на ''лобизъм''.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK