Спас Иванов: Монетизирането на COVID-19 сертификатите в България удължава мерките

Спас Иванов: Монетизирането на COVID-19 сертификатите в България удължава мерките

© Личен архив на Спас ИвановСпас Иванов е експерт по киберсигурност и управляващ директор в Baseline IT. "Дневник" го потърси за мнението му за сигурността на европейските цифрови сертификати за ваксинирани, преболедували и тествани за COVID-19. Те бяха въведени в ЕС на 1 юли и вече се използват в 46 държави. Паралелно повечето страни от ЕС, особено в Западна Европа, започнаха да ги използват широко като предусловие за достъп до различни обществени събития, за посещения на заведения и места за развлечение. Това естествено увеличи предположенията, че антиваксърите биха могли да ги манипулират, за да избегнат ваксиниране.


Г-н Иванов, според Европейската комисия от 1 юли насам вече са издадени над 420 млн. цифрови сертификата за COVID-19 при население на ЕС от 445 млн. души. Каква част от тях са фалшиви?


- Първо искам да уточня, че европейският портал за проверка на сертификатите обединява информацията от ваксинационните портали в държавите членки. На практика този портал проверява достоверността на заложените в сертификатите криптографски ключове чрез верификация в системата на неговия издател в дадена държава.
Самата европейска система не съдържа и не издава сертификати. Ако националният орган, издаващ сертификата, допусне попълването на неверни данни, системата на ЕС няма как да знае, че те са такива. Имаше експерименти в института "Роберт Кох" в Германия, които установиха слабости в немската система за внасяне на данните, и те бяха широко коментирани. Но това не са слабости на европейската система. Издателите на сертификатите разполагат с криптографски публични ключове, които системата разчита с презумпцията, че данните вътре са достоверни.


В българския случай "Информационно обслужване" дава платформата на ваксиниращите лица и организации да попълват данните. За истинността на тази информация отговарят хората, които я въвеждат. При въвеждане на данните в системата от лекарите тя е в състояние да провери дали такъв човек наистина съществува в националните регистри, но, съгласете се, няма как да удостовери, че ваксината действително е поставена.


Няма ли някакви защитни системи, които да могат да открият подправен документ?


- Фалшивите сертификати не се различават от истинските, защото те се генерират от едни и същи системи с едни и същи данни. Истината е, че е оставено е на съвестта и на отговорността на хората, които въвеждат данните на ваксинираните лица. Така че е много вероятно лекари, които и преди това са били склонни да издават неверни имунизационни листове, например за разрешения за детски градини, да го правят и сега.


И все пак можете ли да направите предположение за размера на проблема с фалшивите сертификати?


- Единственият начин да се направи предположение е голяма част от населението да е ваксинирано и по развитието на пандемията да се предположи колко са фалшификатите. Например при един и същ процент ваксинирани в различните държави да имаме различен процент заболели, което ще покаже относителния процент неверни сертификати.


За съжаление в България поради изключително ниския брой ваксинирани с две дози това е невъзможно да се установи. В държави, като Дания например, с над 80% ваксинирано население такова изследване е възможно.


Европейската комисия твърди, че цифровият сертификат е изключително добре защитен и затова тя не се безпокои от манипулации.


- Самият сертификат е невъзможно да се фалшифицира. Проблемът е в генерацията. Става въпрос за технологично напълно защитен механизъм за верификация, който обаче лесно се компрометира от недобросъвестни медицински лица или друг оторизиран персонал, който има право да въвежда данни в системата. Ако тези лица подават неверни данни, цялата технологична сигурност на сертификата се обезсмисля.


Проблемът е подобен на този с купените шофьорски книжки - там отново и купените, и реалните са издадени от една и съща система. Това е истинският проблем, а не технологията, която го обезпечава.В гръцката преса се писа, че имало готови фалшиви QR кодове, които се предлагали на черен пазар?


- Това се отнася по-скоро за националните сертификати. Всяка държава има N брой приложения, които се проверяват в национални системи. Локалните системи дават възможност да се правят манипулации, преди да влязат в европейския портал, но самата европейска система е сигурна. Всяка държава има право да си направи собствени апликации за проверка и достъп, но ако ги включи в системата на ЕС, те трябва да отговарят на европейските изисквания.


Това, че европейската система за проверка е направена с отворен код, не понижава ли нейната сигурност от кибератаки?


- Практика в ЕС е широко използваните системи да разчитат на отворения код. Наличието на библиотеки или платформи с отворен код не прави автоматично даден краен продукт по-сигурен или по-несигурен.


Според вас ще се увеличават ли опитите за фалшифициране на пропуските, или ще се загуби интерес към подправянето им?


- В Западна Европа с напредването на ваксинацията сертификатът ще изчезне по органичен път, защото хората няма да имат нужда от него. В Източна Европа и в антиваксърските държави фалшификациите ще продължат по всякакъв възможен начин, включително и на хартиените копия, удостоверяващи ваксинация или отрицателен тест.


В някои страни от Източна Европа се допусна дезинформацията за ваксините да се превърне в мантра на голяма част от населението.

Други решиха на монетаризират този ваксинационен скептицизъм, предлагайки сертификати с невярно съдържание. Този "кокошкарски" бизнес само наврежда на имиджа на страната и удължава извънредните мерки.Като цяло рано или късно сертификатите следва да изчезнат от публичния живот в ЕС, но в нашата страна жизненият им цикъл може би ще е по-дълъг заради гореизброеното.


Колко време живот давате на COVID сертификата?


- Този сертификат има краен срок и той е до момента, в който директорът на Световната здравна организация обяви, че пандемията е приключила. Но той разполага с механизъм, при който, ако се появи отново необходимост, сертификационните системи ще се възстановят. В момента, в който повече страни ваксинират повече хора, което да позволи отваряне на икономиката, сертификатът ще отпадне от само себе си.


Какво смятате за задължителната ваксинация за COVID-19?


- Преди пандемията всички деца си имаха имунизационни паспорти и никой не питаше какво има във ваксините, например наночастици или 5G. За мен интересите на множеството трябва да преобладават над индивида. Само така ще се върнем към нормалността. Аз съм преболедувал - много леко, само за няколко часа. Имам и ваксина, най-вече защото така смятам, че мога да пазя по-добре другите хора около мен.


Но в България нещата не се развиват добре.


- Всичко тръгна от нашите политици. Те не показаха никакво лидерство, твърдост или стратегия. Първо имаше бой за ваксини, след това те се изхвърлят в кошчето. Допусна се в публичното пространство да говорят антиваксъри, като техните тези бяха легитимирани по този начин. Никъде на Запад не беше допуснато да се говори против науката по национални медии.


Вижте какво става в Италия - държава с възрастно население като България и висока смъртност. Те видяха, че с напредването на ваксинациите спряха да хвърчат линейките, спряха да измират хора, че ваксините работят. Италианците се убедиха, че правителството не е толкова сатанинско, и сега са на едно от първите места в ЕС по процент ваксинирани, а икономиката им е отворена изцяло и преживява истински ренесанс.


Преди няколко години, когато 20 възрастни хора в България загинаха при пътен инцидент, имаше национален траур. Сега всеки ден умират три пъти по толкова и на никого не му прави впечатление, защото личната свобода на група невежи била, видите ли, много важна.


Бихте ли направили предположение каква част от издаваните в България COVID-19 сертификати са фалшиви?


- Не ми се иска да съм прав, но от това, което чувам, особено от по-малките градове, бих казал, че 5-10% от сертификатите с голяма вероятност са фалшиви.


Ако се направи съпоставка на броя на притежаващите сертификат за ваксинация, но хоспитализирани в тежко състояние в България и в други държави, би могло да се разбере какъв е относителният дял на фалшивите сертификати. От там включително могат да се направят обосновани заключения кои са лекарите, злоупотребили с информационната ни система. И ако има разум в Министерството на здравеопазването, ще си направят сметка дали да потърсят отговорност от тези лекари.


Особено внимание трябва да се обърне и на личните лекари, защото при тях ваксинацията се извършва в неконтролирана среда - лекарят е на четири очи с пациента, докато във ваксинационните центрове, винаги има 6-7 човека, които участват в процеса.За съжаление в по-малките населени места по-ниският образователен ценз обуславя скептицизма срещу ваксините да е по-силен. Лесно можете да проверите разликата в статистиките за ваксинирани в големите градове и малките населени места. Това не е проблем в големите градове.


По данни на здравното министерство 10% от починалите са били ваксинирани, докато в САЩ те са между 2 и 5 процента. Може ли чрез сравняване на фактите да се каже, че подобно несъответствие се дължи и на броя на фалшивите сертификати, издавани в България?


- За съжаление има много висока вероятност това да е така. Разбира се, този анализ не може да се базира само на крайни стойности, тъй като има множество други фактори, оказващи влияние. Но при изравнени променливи и при сравнение с идентичен обем данни от други държави, ако ние отново водим убедително в смъртността, вината ще бъде именно на мнимите ваксинирани.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1801 Любопитно

  На всяко действие има обратно по посока и равно по големина противодействие💡💭😁
  Подценили са инж. Ганев как може да се снабди със сертификати :/

 2. 2 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Ще ги удължи ами. Ама нема нас да ни прекарат да се боцкаме, я.

  You don't know what you don't know.
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  10%-та ваксинирани са починали - значи ваксърите пак лъжат че ваксината те прави безсмъртен от Ковид. И сега тоз чичак внушава че понеже в САЩ са починали от 2 до 5 %-та, тоест разбирай 5%-та, в България половината починали ваксинирани били с фалшив сертификат - алоу, спестявам епитет, има си проверка чрез изследване дали човека е бил ваксиниран или не - колко спестявам епитет човек трябва да си, за да лъжеш. Ей затова има 10%-та починали ваксинирани - защото ги лъжете че са безсмъртни от Ковид и те носят маската под брадичката, ядат и пият по масови събития и си викат - ваксината ще ме препази да не умра от Ковид. Е, да - ама не предпазва всички - а дори 1%-т е много, а 10%-та е огромно - всичко по вина на лъжците ваксъри. Затова слагайте ваксината като част от мерките срещу Ковид, но спазвайте и другите мерки - маска, дезинфекция и отбягване на тарапана - много хора на едно място, където дори една н33бавка да има, може да зарази всички.

  Живи и здрави, и умната!

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Този път тарикатчетата изтеглиха късата клечка. С връзки си уреждат тежко заболяване. Свикнали са да минават по царския път, но сега този път води в оня свят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2730 Любопитно

  Не са фалшиви сертификатите, хората (андрешковците) не са ваксинирани.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4499 Неутрално
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  Ваксинирайте се! Това е единственното решение!

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Много добро писание.
  Обаче ввно българският език става като румънския -смес от какво ли не 😉
  [щеquote#0:'материала"]...механизъм за верификация, който обаче лесно се компрометира от недобросъвестни медицински лица или друг оторизиран персонал, който.... [/quote]


  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Най-харесвам IT експерти уж работещи с материя от точни данни да "предполагат" или да приказват, като изследователи от института „Пастьор“.
  От приказките на тоя спец освен, че всички издадени в страната сертификати (платени и неплатени) са валидни друго няма какво повече да се каже.

 10. 10 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Спецовете у нас усвояват, не произвеждат. Дори и една гайка.

 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Някои изводи:

  1. Не е само Ганя- и Ханс, и Янис са яко в бизнеса със сертификатите.
  2. Няма единен механизъм за проверка, кои сертификати са фалшиви. Проста сметка показва, че те са десетки милиони. Толкова много, че обективно компрометират целият замисъл.
  3. Съществува опция (а щом такава се обсъжда, неизменно в един момент ще бъде задействана), някакво чиновниче, някъде си, да обяви "край на пандемията" и валидността на всички сертификати да изтече.

 12. 12 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До 7:"vassilun"]Ваксинирайте се! Това е единственното решение!..."

  На всеки 6 месеца. После на 3.

 13. 13 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Трябва да се отпуска по някой лев на нови желаещи да се изявят лица. Таблов от Германия и оня от Оксфорд са банални и разпознаваеми...

 14. 14 Профил на aqd171066607
  aqd171066607
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Ебаси безсмислената стания, а журналистчето задава още по безсмислени въпроси, как точно някво си ай ти ще предположи, колко са фалшивите сертификати 🤣🤣🤣

 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Всичко, което казва, е вярно. И човекът се опитва внимателно да обясни разликата между някои термини и понятия, но антиваксър не читател, антиваксър писател и нищо не разбрал.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Ето как работи дезинформацита. Казал си поне 5 откровени лъжи. Сигурен съм, че го съзнаваш.
  Победихте, антиваксъри, можете да спрете.

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Видно не е - но мерките са. Всеки спазваш мерките не се е разболял, а от разчитащите само на ваксините 10 процента са хвърлили топа. Но ваксър не читател, ваксър писател.

 18. 18 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Ама защо някой ще "фалшифицира" сертификат, когато почти всеки личен лекар е склонен да направи тази фалшификация. Плащаш му 50лв., той слага ваксина на вивката, т.е. пуска я по канала, вписва в регистъра, че ти е поставена ваксина Янсен, че няма нужда да чакаш 2-3 седмици и готово. Какви фалшиви сертификати, какви 5лв. За булгаристанеца специално, трябваше да бъде разработена система, която да установява по сигурен начин, че ти е вкарана ваксина. Наистина се налатга чипиране на всички мчалоумници, та да няма никакво съмнение, че са получили ваксина.

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Какви са тия ваксини дето никой не може да разбере сложили ли са ти я наистина или не? Смешна работа. И ще излезе ли някой да обясни защо толкова голям процент от новозаразенте, влезлите в болница и починалите са ваксинирани?

 20. 20 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ядосан Октопод":

  Как работи дезинформацията си пример сам - кое е лъжа, пред фактите и Боговете мълчат, само идЕотите - не.

  Аз съм за ваксините и за мерките в комбинация. А ваксърите лъгахте че първо една игла стига, после че едната игла хич не е достатъчна, трябва втора; после бустерна; после че не те предпазва от разболяване, а 99.5 процента да го караш по-леко; сега ви казват че 10 процента у нас и 5 в САЩ умират ваксинирани - и при всичките тези факти, ваксърите без капка срам лъжете че само ваксината е достатъчна. Същите сте като антиваксърите, дето лъжат че ваксината е безполезна. Ваксината е полезна, но ако наистина имаш съвест, ще спазваш и другите мерки.

 21. 21 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":


  :), вече звучите като един комичен глас от много далеч, на който никой не му обръща внимание. Само някакъв досаден шум за фон :)

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Весело

  До коментар [#18] от "zlo38528262":

  Друго мисля е проблема, пишат че са ваксинирали, а изнасят ваксините на черно. Както правят с редица лекарства. Андрешко не го е страх от ваксината - той яде и пие боклуци, диша мръсен въздух - не можеш го уплаши с една игла. Ще го стреснеш само ако спреш ракията и бирата.

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#19] от "Billy Pilgrim":

  Прави се тест - ваксината действа шест месеца минимум, знае се имаш или не с една обикновена проба. Всички болни от Ковид, приети в болница се тестват по протокол, никой не разчита на една хартийка.

 24. 24 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Ама защо някой ще "фалшифицира" сертификат, когато почти всеки личен лекар е склонен да направи тази фалшификация. Плащаш му 50лв., той слага ваксина на вивката, т.е. пуска я по канала, вписва в регистъра, че ти е поставена ваксина Янсен, че няма нужда да чакаш 2-3 седмици и готово. Какви фалшиви сертификати, какви 5лв. За булгаристанеца специално, трябваше да бъде разработена система, която да установява по сигурен начин, че ти е вкарана ваксина. Наистина се налатга чипиране на всички мчалоумници, та да няма никакво съмнение, че са получили ваксина.
  —цитат от коментар 18 на zlo38528262


  Ако направят тест на каналите на ДКЦ-тата, да не се окаже, че концентрацията на аденовируси е 10х нормата (щото файзера 2 пъти трябва да го изливат). Както миналата година изследваха канализацията за коронавируси :)

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ядосан Октопод":

  Невежа, гнус трябва да те е от образа, който виждаш в огледалото. Ти някога бил ли си ваксиниран - абе остави, ти не искаш да знаеш, искаш да се заяждаш.

 28. 28 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Какви са тия ваксини дето никой не може да разбере сложили ли са ти я наистина или не? Смешна работа. И ще излезе ли някой да обясни защо толкова голям процент от новозаразенте, влезлите в болница и починалите са ваксинирани?
  —цитат от коментар 19 на Billy Pilgrim


  Елементарно е, няма какво да се чудиш. Както има лекари, които издават фалишви ТЕЛК-ове, така има и такива, които издават сертификат, без да е поставена ковид ваксина.

  Аз не мога да разбера, защо форумната антиваксърска пяна се бушува -
  Никоя система не може да разбере, че даден лекар от Злокучене /примерно/ е взел 10 лв. на ръка за да въведе, че е поставил ваксина, която в действителност е излял в мивката...

 29. 29 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 812 Весело

  Всичко, което казва, е вярно. И човекът се опитва внимателно да обясни разликата между някои термини и понятия, но антиваксър не читател, антиваксър писател и нищо не разбрал.
  —цитат от коментар 15 на fpyyh


  То и ваксърите толкова сте разбрали!
  При население на ЕС 445млн. има 420 млн. сертификата Това е 93% ваксинирани. От останалите неваксинирани 35 млн, 5 се падат на България. Когато и ние напреднем с ваксинирането ще ЕС ще надскочи себе си с над 100% покритие! Отдавна при 93% би трябвало да е изграден колективен имунитет, а погледни как заразата продължава развитие в цяла Европа.
  Това говори ли ти нещо?
  Сигурен съм че не. Пик и защо да ти говори. Ти не си затова тука. Ти просто трябвеа да си постнещ зададеното за да си вземеш паричките.

  pastor
 30. 30 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#27] от "Deaddark":

  Да, затова влизам остро на антиваксърски глупости прикрити като скептицизъм и фалшива загриженост, като твоята (да не е за пръв път да ти чета повръщаното сутрин?)

 31. 31 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#29] от "pastor":

  Две дози, просторе. Ударени са 420 милиона дози, не са извадени 420 милиона сертификата. Тънка лъжа, но типична.

 32. 32 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Този фройдистки страх от спринцовката вече не е и смешен. На фона на болните от диабет хора, които инсулиновата инжекция държи живи, всеки ден, щом се налага.
  "Понякога иглата е просто игла" или нещо подобно беше.

 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#28] от "kamenof":

  Има тест за всяка ваксина дали ти е поставена и друг дали те е хванала. Ваксината оставя следи, дори и да не развие необходимото количество антитела. Но на чукчи ваксъри не мож' го обясни. Затова трябва по протокол да се прави тест има ли наистина сложена ваксина и друг има ли антитела в нормата. Но дали се прави е друг въпрос - инж. Ганев има много братя, доктор Ганев е един от тях.

 34. 34 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Весело

  До коментар [#30] от "Ядосан Октопод":

  Толкова си... , че не си разбрал че аз съм за ваксините. Скоро ще си сложа, просто по лекарски съвет се подготвих за кофти за мен страничен ефект. Но спазвам стриктно всички мерки и въпреки че за месец се срещам с над хиляда хора, не съм се разболял. Мерките работят, ваксините помагат, призовавам искрено да се ползват и двете. За разлика от злобните ваксъри, аз ще се опитам да предпазя и невежите антиваксъри, нищо че не им споделям мнението. Защото съм човек, а не ядосано злобно мекотело.

 35. 35 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#32] от "44bond_street":

  Хората ги е страх от страничните ефекти и е много лоша кампанията за ваксиниране в това отношение, а трябва да се казва че с лекарска консултация може да се намери решение за избягване на страничните ефекти, ако имате съмнение че ще имате заради заболяване. Не слушайте ваксъри и антиваксъри - а слушайте лекари, те знаят - учили са.

 36. 36 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#35] от "Deaddark":

  Така е, аз не говоря за хората, а за тези, които хранят страховете им.

 37. 37 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Има достатъчно публикации, че е страничните ефекти са симптомите на ковида, но по-слаби. Но къде по-впечатляващи са апокалиптичните слухове, въплътени във фейсбук пост.

 38. 38 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Нещата с фалшивите сертификати доста се родеят с проституцията.
  Съвсем сериозно: по нашия Наказателен кодекс ползването на услугата на проститутка не е престъпление нито от страна на клиента, нито от страна на проститутката. Престъпление е сводничеството - посредника между тях, който печели.

  Има известни аналогии с фалшивите ваксинационни сертификати:
  - преди всичко ваксинирането е ДОБРОВОЛНО.
  - щом е така, никакви привилегии/рестрикции не би следвало да се основават на признака ваксиниране.
  - властите обаче го правят: къде по-завоалирано, къде по-грубо правят така, че доброволно ваксинираните имат повече права, а доброволно неваксинираните - повече рестрикции спрямо другата група.
  - появава се естествен пазар, който сводници (лекари, издаващи официалин документ с невярно съдържание) моментално заемат.
  - единствената разлика е, че ползването на документ с невярно съдържание (фалшив сертификат) е също престъпление, за каквото няма при ползването на услугата на проститутка.
  - голям принос в горното има нечестната игра от страна на властите - уж "доброволна" ваксината, но май не съвсем.

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#36] от "44bond_street":

  За съжаление имам чувството че платени ваксъри се държат арогантно и отблъскват хората. Или може би е прословутата ганьовщина - да се мразят различните. Той е ваксиниран, повишил си е всички качества - не е ваксиниран, подчовек. Дори за такова нещо работи принципа разделяй и владей - и нашите популистици се възползват.

 40. 40 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#39] от "Deaddark":

  А аз имам чувствоъо, че платените ваксъри са много по-малко и по-малко арогантни от платените анти.

 41. 41 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Зад всеки втори антиваксър в България прозира образът на Домусчиев, образно казано. Останалите си вярват, вярвам.

 42. 42 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Очаквам в скоро време да се криминализира както отричането на вирОса, така и неваксинирането.
  Мда
  То не бяха имунолози, вирусолози, хирурзи, пулмолози, футуролози( врачки) , та сега и ,, киберолози,, дават акъл.

 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#40] от "44bond_street":

  Да, така е - но доскоро нямаше платени ваксъри, затова се набиват много на очи. С антиваксърите и байтошовското им ехидничене попривикнахме. Но ваксърите са ново нещо - и само наливат вода в мелницата на антиваксърите. Съдейки по грамотността им относно ваксините, май са си антиваксъри под прикритие.

 44. 44 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#43] от "Deaddark":

  доскоро нямаше платени ваксъри, затова се набиват много на очи.
  —цитат от коментар 43 на Deaddark


  Ха-ха, май не знаеш къде да ги търсиш платените ваксъри. Един жокер - където плащането за каузата ще се върне с най-голям ефект (власти, медии).

 45. 45 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Новата опорка на феновете на ваксините и науката:

  Болните са с фалшиви сертификати!

  Съгласно горната статия, фалшиви сертификати е невъзможно да бъдат издадени.

  Възможно е само да се издаде сертификат, но поради някаква причина получилия го да не е изградил реакция към ваксината и съответно да не е предпазен от причинителя на болестта.

  Това значи че или субекта е виновен, или обекта.

  Съответно лекаря или медицинското лице поставящо ваксината е невъзможно да е виновен - не забравяйте че това са хората на които всяка вечер им се пляскаше от терасите на апартаментите, миналата година.

  Тоест, тези които са се разболяли от Ковид-19 са си виновни единствено и само те самите защото:

  Не са спазвали мерките.
  Ако са спазвали мерките не са се ваксинирали.
  Ако са се ваксинирали, не ги е хванала ваксината.

 46. 46 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#28] от "kamenof":Има тест за всяка ваксина дали ти е поставена и друг дали те е хванала. Ваксината оставя следи, дори и да не развие необходимото количество антитела. Но на чукчи ваксъри не мож' го обясни. Затова трябва по протокол да се прави тест има ли наистина сложена ваксина и друг има ли антитела в нормата. Но дали се прави е друг въпрос - инж. Ганев има много братя, доктор Ганев е един от тях.
  —цитат от коментар 33 на Deaddark


  Явно ти е трудно да схванеш, но смисълът на сертификатите е именно да не се налага да се правят тестове постоянно. Удостоверяването, че си ваксиниран трябва да направи тестването безпредметно.

  Логиката ти, че всеки ваксиниран трябва да се проверява дали наистина е ваксиниран е абсурдна. Ми да се въведе вторична автентикация направо, а? Втори сертификат, който да удостоверява верността на първия !? Какъв е смисълът от сертификатите, ако всички така или иначе трябва да се тестват повторно, според теб?

  В общество от шмекери, в т.ч. лекари, никоя система не работи добре...

 47. 47 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#43] от "Deaddark":

  Нещо не ми се вижда да е така. Кой ще плаша на ваксъри? Световната фармамафия и рептилите, да пишат в затънтени провинции? Докато локалното антиваксърство си има и материални измерения, освен идеалистични.

 48. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#46] от "kamenof":

  Казал съм че такива тестове се се правят когато го приемат в болница да го лекуват. Моля, четете. И се правят, защото има значение болния дали е ваксиниран или не, както и дали има необходимото количество антитела. Ако е ваксиниран, но няма достатъчно антитела лечението е едно, ако има - друго, ако не е ваксиниран - трето. И ваксината не се познава само по антителата, тя си оставя цял коктейл следи - затова ваксиниран без достатъчно антитела не се обвинява че не е ваксиниран.

 49. 49 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  До коментар [#46] от "kamenof":

  +++++++++++++++++++++

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 50. 50 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#47] от "44bond_street":

  Който иска да спечели пари от ЕС за ваксинирането. Всеки си дърпа чергата той да зарежда с ваксини, че нему да платят. Малко ли имаше платени лъжливи публикации за странични ефекти, само да се манипулира избора на ваксина. Където са големите пари, там са и бизнес акулите - а те са кръвожадни и безмилостни в името на печалбата.

 51. 51 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#47] от "44bond_street":Който иска да спечели пари от ЕС за ваксинирането. Всеки си дърпа чергата той да зарежда с ваксини, че нему да платят. Малко ли имаше платени лъжливи публикации за странични ефекти, само да се манипулира избора на ваксина. Където са големите пари, там са и бизнес акулите - а те са кръвожадни и безмилостни в името на печалбата.
  —цитат от коментар 50 на Deaddark


  С тези лъжливи публикации за странични ефекти сами са си подлели вода, защото хората като прочетат това за една ваксина, го отнасят към всичките.
  И все пак, бягайки от акулите, да попаднеш на дребните пирани, които искат да те разболеят, за да те лекуват после с техните илачи, не си е работа.

 52. 52 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#29] от "pastor":Две дози, просторе. Ударени са 420 милиона дози, не са извадени 420 милиона сертификата. Тънка лъжа, но типична.
  —цитат от коментар 31 на Ядосан Октопод


  Не успя да уцелиш ваксата манипулаторче! Четеш и не разбираш, което е нормално за работещи на заплата тука. Къде прочете дози? Става въпрос за сертификати, което значи имунизирани.
  От езика който използваш личи че ти липсват доводи. Явно малоумката ти не може да роди нещо повече.

  pastor
 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  То затова има толкова "ваксинирани" в болниците и толкова починали.

 54. 54 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote:]Преди няколко години, когато 20 възрастни хора в България загинаха при пътен инцидент, имаше национален траур. Сега всеки ден умират три пъти по толкова и на никого не му прави впечатление, защото личната свобода на група невежи била, видите ли, много важна.[/quote]

  добре казано.
  да е ясно, кой какъв е и какво причинява.

 55. 55 Профил на Пенчо Славейков
  Пенчо Славейков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#29] от "pastor":Две дози, просторе. Ударени са 420 милиона дози, не са извадени 420 милиона сертификата. Тънка лъжа, но типична.
  —цитат от коментар 31 на Ядосан Октопод


  Статията започва буквално с "Г-н Иванов, според Европейската комисия от 1 юли насам вече са издадени над 420 млн. цифрови сертификата за COVID-19 при население на ЕС от 445 млн. души. Каква част от тях са фалшиви?"

  Не можеш дори да запомняш и възпроизвеждаш елементарни части от текст правилно, къде си тръгнал да анализираш и да мислиш. Върни се в трети клас, палячо.

 56. 56 Профил на Пенчо Славейков
  Пенчо Славейков
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Бихте ли направили предположение каква част от издаваните в България COVID-19 сертификати са фалшиви?
  - Не ми се иска да съм прав, но от това, което чувам, особено от по-малките градове, бих казал, че 5-10% от сертификатите с голяма вероятност са фалшиви.

  Една жена му казала и той вече авторитетно реди данни. Иронията е, че той смята себе си за по-добрата половина на България, а е също толкова заблуден и самонадеян като "антиваксърите", които така страстно громи.

 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  За да бъде дозата ваксина ефективна тя трябва да бъде съхранявана при специални условия. Ако не се съхранява правилно тя става неефективна. По такъв начин е доста вероятно някои ваксинации да не са били успешни. Но трябва да се разбере, че ваксинацията не гарантира пълен имунитет, а е по-скоро едно от средствата болестта да мине по-леко, без болница или смърт.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  'Особено внимание трябва да се обърне и на личните лекари, защото при тях ваксинацията се извършва в неконтролирана среда - лекарят е на четири очи с пациента, докато във ваксинационните центрове, винаги има 6-7 човека, които участват в процеса.'
  Алоо дори и във ваксинационните центрове ,трябва да има предварителен медицински преглед и той да не е пред публика. Защото пациентът има права на конфиденциалност. АКо там не преглеждат пациента преди ваксинация и му слагат като на крава ваксината проблемът е във вашето разбиране за колхозна м,едицина.
  Всеки галфон у нас може да сипе обвинения без да посочи конкретно с доказателства и едно име и да го изправи ТОГАВА пред съда. НА този му пожелавам жена му да бъде преглеждана гинекологично пред 20 души на открито за да няма съмнения за този преглед дали е фалшив и надписан.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Весело

  Какви са тия ваксини дето никой не може да разбере сложили ли са ти я наистина или не? Смешна работа. И ще излезе ли някой да обясни защо толкова голям процент от новозаразенте, влезлите в болница и починалите са ваксинирани?
  —цитат от коментар 19 на Billy Pilgrim


  Втората част от това дето си написал, дава отговор на първата част. Склонен съм да вярвам на написаното, защото си обичаме да получаваме кетапи по "другия начин", обаче вируса не е държавен чиновник, та да кара по кетапите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#19] от "Billy Pilgrim":Прави се тест - ваксината действа шест месеца минимум, знае се имаш или не с една обикновена проба. Всички болни от Ковид, приети в болница се тестват по протокол, никой не разчита на една хартийка.
  —цитат от коментар 23 на Deaddark

  Твърденията, които подхвърляте са изключително подвеждащи. Типичен случай с една полуистина да се пробутат две-три откровени лъжи.

  Ако си ваксиниран имаш един вид антитела. Ако си се срещнал с вируса, освен този вид имаш още един. Демек можеш да различиш ваксиниран от неваксиниран по липсата на първия вид антитела. Но не можеш да различиш дали заразен с вируса е бил ваксиниран преди това, защото той има и двата вида.

  Именно това е ситуацията в болниците – веднъж разболял се, няма как с тест на антитела да докажеш дали преди това пациентът е бил ваксиниран. Проста логика.

  Така че единственото вярно е, че болните от Ковид ги тестват при постъпване в болница. Но какво точно се тества и какво показва теста, да не говорим за подхвърления срок на действие на ваксините, няма нищо общо с твърденията ви.

  @)----,--'--
 61. 61 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#28] от "kamenof":Има тест за всяка ваксина дали ти е поставена и друг дали те е хванала. Ваксината оставя следи, дори и да не развие необходимото количество антитела. Но на чукчи ваксъри не мож' го обясни. Затова трябва по протокол да се прави тест има ли наистина сложена ваксина и друг има ли антитела в нормата. Но дали се прави е друг въпрос - инж. Ганев има много братя, доктор Ганев е един от тях.
  —цитат от коментар 33 на Deaddark

  С тази разлика, че няма такъв тест, който да каже дали е сложена ковид ваксина. Пак полуистини и откровени глупости, защото звучи логично „Ваксината оставя следи, дори и да не развие необходимото количество антитела“.

  Я кажи кои са тези следи и какъв тест точно ги хваща? Поредния фейк като онзи дето на летищата имало скенери за ваксинирани. А ние идиотите си правим тестове преди пътуване...

  @)----,--'--
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Любопитно

  До коментар [#58] от "Dr_Doolittle":

  Бъркаш "преглед" с "ваксиниране".
  Първото трябва да е на четири очи точно както си писал, но в България е хубаво второто да пред повечко хора точно заради това, че сме в призовите места по корупция във всички области. И да, сигурен съм, че има лекари, които "ваксинират само на хартия" срещу нЕКой лев на ръка, точно както имаше лекари в ТЕЛК, дето "даваха кетап" срещу яки суми, точно както има/ше лекари, които си искаха пари за неща, дето са им работа. Както имаше "ваксинирани" неваксинирани срещу морбили деца...
  Да, живея в България и си знам обществото докъде го докарва.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  До коментар [#23] от "Deaddark":

  Глупости, говорил съм с познат лекар, който работи в ковид отделение. Никакви тестове не им правят, просто ако се сетят ги питат ама може и да е починал човека преди да са го питали. Поне преди месец такава е била системата.

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Весело

  До коментар [#61] от "MyTwoCents":

  Така е - ваксината съдържа само антитела и нищо друго.

 65. 65 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Весело

  До коментар [#63] от "Billy Pilgrim":

  Аз говорих с на чинка на чичо ѝ един познат третия му братовчед малкия му син от втория брак и той ми каза...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK