Полша отново осъдена за независимостта на съдебната власт

Полша отново осъдена за независимостта на съдебната власт

© European commission (audiovisual service)Върховният съд на Европейския съюз постанови в сряда, че Полша е нарушила ключов демократичен принцип на независимостта на съдебната власт, премествайки принудително критичен към правителството съдия от едно в друго отделение, без да му даде право да обжалва решението пред независим съд.


Решението на базирания в Люксембург Съд на ЕС е поредният удар срещу мащабната реформа на съдилищата, извършена от полската управляваща партия "Право и справедливост".


В очакване на Съда на ЕС да постанови размера на глобата за отказа на Варшава да се съобрази с друго решение на съда да разпусне незабавно дисциплинарната колегия на Върховния съд, занимаваща се с кариерното развитие на съдиите, топмагистратите на ЕС постановиха съдията да бъде възстановен на предишната си работа, а решението за преместването му - обявено за нищожно.
Новото постановление се отнася до жалба на окръжния съдия Валдемар Зурек, който през 2018 г. е преместен от едно в друго отделение на съда, без неговото съгласие. Зурек обжалва решението и иска съдията, който е отхвърлил жалбата му, да бъде отстранен. Неговите аргументи са, че трансферът е в нарушение на демократичното разделение на властите и така не гарантира независимостта или безпристрастността на съдиите.


В решението си Европейският съд казва, че съдията от Върховния съд, който отхвърля жалбата на Зурек, не е разгледал материалите по делото или да изслушал ищеца преди да издаде отказа.


"Заповедта, с която съдът, произнасящ се в последната инстанция и заседаващ като единствен съдия, отхвърля жалбата на съдия, прехвърлен против волята му, трябва да бъде обявено за нищожно, ако назначаването на този единствен съдия е станало в явно нарушение на основните правила ". Това се казва в решението на висшия Европейски съд, което е задължително за изпълнение както в Полша, така и при сходни казуси във всички останали държави от ЕС.


Висшите европейски магистрати са категорични, че принудителното преместване на съдии нарушава принципите за несменяемост на съдиите и на независимостта на съдебната власт.


Полша и евроинституциите от години са в спор за съдебните реформи, правени от "Право и справедливост", които според Брюксел дават твърде много лостове на изпълнителната власт върху съдебната, включително за назначенията на магистрати на всички нива от съдебната система. Според критиците на полските реформи разширяването на правомощията на изпълнителните органи, които са политически обусловени, спрямо съдебната власт, цели да заглуши критичните гласове, да подчини съдилищата и съдиите на по-строг държавен контрол и да подкопае демократичните механизми за разделението на властите в Полша.


Европейската комисия води множество наказателни процедури срещу Варшава по промените в съдебната власт, като част от тях вече са оформени като искове пред Съда на ЕС. От 2018 г. срещу Полша се води и разследване по чл. 7 от Лисабонския договор за системни нарушения на върховенството на правото. В момента плана за възстановяване и устойчивост на Полша се задържа от Европейската комисия именно заради липсата на достатъчно гаранции в него, че ще бъдат извършени промени, които да възстановят автономността на правосъдието от политическите партии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK