Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите

Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите

© European commission (audiovisual service)За разлика от фалшивите пари подправените сертификати не само изглеждат като истински, но документално те са истински. Издадени от оторизиран орган или лекар, чрез официалната система за генериране на сертификати, те не се отличават по нищо. Освен по невярното си съдържание, с което някой неваксиниран бива обявен за имунизиран, а положително тествания - в здрав. Ако не се установи, че проблемът е масов, проверката на съдържанието на сертификата, чрез допълнителното тестване на приносителия, е толкова бавна и скъпа, че не е известно да е правена някъде.


Сертификатът за ваксинация е най-привлекателен за измамниците, тъй като той дава безсрочни права за придвижване и достъп до обществени места и услуги, докато избралите варианта с тестване, рискуват повече заради изискването за периодично преиздаване на документа, което теоретично увеличава шанса измамата да бъде разкрита.


Интересът към фалшивите COVID сертификати трябва да расте главоломно в антиваксърските среди, при положение че повечето европейски държави ежедневно разширяват използването му за достъп до различни публични места и събития, че дори и за работа. В повечето държави, където процентът на ваксинираните е около и над 80%, няма кой знае какво значение, че някои хора ще се опитват да злоупотребяват с документа, тъй като критичната маса от населението си има законно издадени сертификати и не търси нелегални способи да си върне свободния начин на живот.
В няколкото останали под заветните 70% ваксинирани ситуацията е смесена. В част от тях няма ограничения, изискващи използването на сертификатите за COVID-19, в други те се прилагат широко като част от кампанията за стимулиране на ваксинацията.


България: Фалшиво ваксиниране за сертификат


В България, където все още само един от петима граждани е имунизиран срещу коронавирусната инфекция, сертификатът е нужен за пътуване със самолет в чужбина и за влизане в Гърция и Румъния. Тук-таме някои частни организатори на събития започват да изискват документ за здравен статус при събирането на повече хора, но като цяло властите не са предвидили мерки в страната, които да стимулират ваксинацията, а заедно с това и необходимостта тя да бъде удостоверявана документално. И ако работодателят не го изисква, българинът не се нуждае от сертификат, освен ако не предвижда пътуване в чужбина.


Въпреки това "пазар" на сертификати в България има. Разкази за фалшиво ваксинирани, на които е издадено удостоверение, без да им се постави ваксината, зачестиха от лятото (заради пътуване) и през последните седмици (заради изисквания в някои браншове), но проследяването и разкриването им е особено трудно, защото никой няма интерес да издаде прилагащия схемата лекар. И досега няма публично доказан случай.


Според експерта по киберсигурност Спас Иванов между 5 и 10 % от издаваните в България сертификати са фалшиви. Пред "Дневник" той обясни, че тези документи не се отличават от истинските и че отговорността е оставена на съвестта на вкарващите данните:


"За истинността на тази информация, отговарят хората, които я въвеждат. Ако лекарят въведе грешни данни, то системата може да провери дали има такъв човек, но не и действително дали той е ваксиниран".За него избраният в България модел на ваксинация чрез личните лекари също увеличава вероятността от подправяне на данните, тъй като лекарят и пациентът са на четири очи по време на ваксинацията. В същото време в Европа и по практични съображения бяха предпочетени ваксинационните центрове, където винаги има по няколко чифта очи на чакащи и персонал, които са свидетели на ваксинацията. А и процесът на контрол е по-лесно осъществим.


Интервю със Спас Иванов - четете тук


"Лесният" начин и в Гърция


Гърция е най-ваксинирата балканска държава, но процентът на имунизираните още се се стреми към 70%. Държавата обаче използва широко системата за удостоверяване на ваксинация, преболедуване и изисква ежеседмични тестове от останалите за достъп до обществени места, а в някои сектори като ресторантьорство и туризъм - и за работа. Така че не е изненада, че властите се натъкнаха на развит сив пазар на сертификати, който вече се разследва от прокуратурата.


Гръцкият вестник "Катимерини" пише, че фалшивите сертификати са "лесният начин", предпочитан от антиваксърите, които не желаят да се главоболят със съдебни процеси за доказване, че ограниченията са ненужни или пък да харчат пари за кампании за раколебаване на неваксинираните и призоваващи отказ от хоспитализация за болните.

"Фалшивите сертификати за ваксинация и резултати от тестовете са по-често срещаните начини, чрез които отричащите или просто хората, търсещи бърза печалба, действат", пише "Катимерини".

През септември гръцката прокуратура започна разследване на съобщения за подправени сертификати в седем гръцки региона, започвайки от здравен център в Тесалия. Случаят все още се проверява, но се смята, че лицето, издало фалшивите сертификати, е свързано с най-малко с две болници в Солун и Козани. Поне петима служители в Солун и трима в Козани са замесени.


Болница в град Месолонги се прочу с лекар, който взел проба от човек, дал отрицателен тест, като впоследствие го е използал, за да издаде сертификат на друго лице. В Санторини служител на хотел закупил фалшиви сертификати от местния здравен център от името на европейски клиенти, които искали да ги покажат при завръщането си у дома. Гръцката полиция идентифицира и 25-годишен мъж, който се опитал да подкупи медицинска сестра във ваксинационен център в северозападна Атина, за да го регистрира като напълно ваксиниран срещу COVID-19, според Skai TV.


След въвеждането на задължението за ваксинация за служителите в здравеопазването болницата в Кавала съобщи, че е поискала от свои 10 служители са се подложат на тест за антитела заради съмнения, че са подали фалшиви сертификати за ваксинация.


Международни уебсайтове също рекламират такива услуги на гръцки интернет потребители, съобщи "Катимерини". Една такава страница, създадена на 30 август, която има 87 хил. последователи, твърди, че предоставя "автентични" сертификати с активни QR кодове. Такива страници обикновено искат 200-250 долара за фалшив сертификат за ваксинация срещу COVID-19.


След като случаите на измами станаха известни, гръцкото правителство отстрани от работа служител в държавен ваксинационен център, за когото се твърди, че е помогнал на няколко десетки души да получат фалшиви документи. Парламентът одобри глоба от 5000 евро за издаване на фалшив документ за ваксиниране или тестване, която може да достигне до 50 хил. евро за здравни заведения, за които е установено, че са издали фалшиви документи за COVID-19.

"Хората, които планират да извършат тези действия, трябва да знаят, че ще бъдат уволнени, може да бъдат изправени пред наказателно преследване и ще трябва да платят много пари", каза здравният министър Танос Плеврис пред държавната телевизия ERT.


Слабото място


Случаите на опитите за измами в Гърция показват, че слабото място на европейските COVID сертификати са издателите му. Въведеният на 1 юли документ, който вече се използва в 46 държави, все повече замества националните мрежи за проверка на ваксинационния статус на европейските граждани. Според Европейската комисия за първите три месеца от съществуването му в ЕС са издадени повече от 420 млн. документа за ваксинация и тестване.


Комисията признава, че Европол работи по случаи на фалшиви сертификати, но като цяло твърди, че проблемът не е масов, тъй като автентичността на цифровия COVID сертификат е гарантирана чрез няколко степенна защита и че повечето опити за подправяне на здравния документ се отнасят до националните удостоверения, използвани паралелно в отделните държави.

Това, което европейският сертификат не може да установи обаче, е дали здравната институция, издала документа, е предоставила достоверна информация. Принципът на действие е презумпцията, че става въпрос за авторитетни и официални органи, които гарантират с реномето и професионализма си, че съдържанието на пропуска е достоверно.


Как се пази европейският сертификат?


Основната защита на документа е QR кода, който освен информация за приносителя и здравния му статус, съдържа информация за издателя на документа. Всяка държава има определен брой болници, лаборатории и ваксинационни центрове, които могат да издават сертификатите. Всеки от тях се идентифицира с електронен подпис. Техните електронни ключове се съдържат в национални бази данни, които потвърждават, че съответният издател е направил изследване, ваксинация или е удостоверил болничния престой на приносителя.


ЕС поддържа и собствен портал, който има достъп до националните бази данни и позволява сертификатът да се провери във всяка от участващите държави.


Личните данни на притежателя на сертификата не преминават през портала, тъй като това не е необходимо за проверката на цифровия подпис. Порталът на ЕС е разработен от T-Systems и SAP, а хостингът се осигурява от центъра за електронно обработване на данни на Комисията в Люксембург.


При проверката на документа фактически се установява дали издателят на сертификата има право да удостоверява здравния статус по отношение на COVID-19. Европейската комисия казва, че управлението на портала от европейска институция, а не от една или повече държави, гарантира, че всички участници са равнопоставени.


Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите

© European commission (audiovisual service)


Спас Иванов обяснява, че технологията за европейския цифров сертификат за COVID e сигурна и че "самият сертификат е невъзможно да се фалшифицира".


"Става въпрос за солиден механизъм за верификация, но е изключително лесно да си платите на определен лекар или да се разберете с него, и ще си имате сертификат, който е напълно реален. Това е големият проблем. Технологията е сигурна", казва експертът.


Има начин


Никой не знае колко е голям черният пазар на COVID пропуски и Спас Иванов потвърждава, че такива изследвания не са правени в Европа. За него предизвикателството би било лесно решимо в държави с високо ниво на ваксинация, където необходимостта от удостоверяване на здравния статус ще отпадне по естествен начин. Тъй като ваксините минимизират рисковете както от разпространението на инфекцията, така и от тежкото ѝ протичане, постепенно необходимостта от регулиране на достъпа ще отпадне.


Освен това, тъй като фалшивият и истинският сертификат документално не се отличават, няма как да се разпознаят, освен ако не се направят сравнителни анализи на емпирични данни. Това обаче може да стане само при голям брой ваксинирани, казва Иванов. Тогава би могло да се сравняват проценти на инфектирани, хоспитализирани и починали.


Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите

© Associated Press


Въпрос на време е фалшификаторите да COVID сертификати да стават част от криминалната хроника, но заедно с увеличаването на случаите на подправяне на документите властите в някои държави вземат допълнителни мерки, за да ограничат опитите за измама.

Такъв случай беше съобщен от "Юрактив" за 39-годишен британски гражданин, който е арестуван на летището в Лодз за подправяне на резултата от теста си за COVID-19 малко преди да се качи на самолет за Нотингам. Полските власти го залавят благодарение на свързването на системите за проверка на сертификатите с тази на карантинираните. Британският пътник има разпореждане за самоизолация за седмица и е в списъка на карантинираните, които нямат право да излизат от вкъщи, камо ли от страната.
Опитът за измама може да му струва до 10 г. затвор за подправяне на документи и за забрана за влизане в Шенген за пет години. Полската система, изглежда, работи, тъй като случаят е четвъртият на летището в Лодз, установен от властите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Самия факт, че така наречения “сертификат” не сертифицира нищо повече от това че евентуално приносителя му няма да има нужда от интензивно лечение при среща с вируса през първите 5-6 месеца след ваксинирането си, обезмисля съществуването му. Другото безсмислие е : Човек , който боледувайки придобива в пъти по-добър имунитет от ваксиниран ( моят мастен случай) не получава сертификат ако заминали повече от 6 месеца от преболедуването?!?

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  > подправените сертификати не само изглеждат като истински, но документално те са истински.

  Когато вместо да решаваш здравословен проблем, вкараш куп безмислени бюрократични процедури (*), това е очаквания резултат.

  (*) които и тия дето са ги вкарали знаят че са безмислени, щото в момента и в Кралството и в Израел се влиза с два ПЦР теста - преди и след кацане - независимо колко си сертифициран.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Въобще не ми дреме за живота и здравето на т.н. антивакстъри. Всеки има право да е тъп колкото желае. Може и пари през балкона да мята.
  Това, за което ми пука е че аз все още трябва да ходя с маска навсякъде, докато в много тъпи и "ваксинирани" държави това отпада.
  Щото българина е умен и тарикат и той знае много по-добре от всички учЕни, и е наясно с теорията на световната конспирация. Ама няма по-опасно нещо от тъп човек със самочувствие.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  ... В повечето държави, където процентът на ваксинираните е около и над 80%, няма кой знае какво значение, че някои хора ще се опитват да злоупотребяват с документа, тъй като критичната маса от населението си има законно издадени сертификати и не търси нелегални способи да си върне свободния начин на живот.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Дето вика Ицето Гърбов - къде сте вий, къде сме ния...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#2] от "bizarre_infit":

  >Самия факт, че така наречения “сертификат” не сертифицира нищо повече

  Самия сертификат не 'сертифицира' нищо повече че на определена дата евентуално е извършена някаква медицинска процедура (боцкане).

  Дали процедурата се е случила, дали препарата не е бил с изтекъл гаранционен срок, дали изобщо има някакви последствия от тази процедура за организма на клиента - няма никакво значение.

  В момента повече прилича на 'откритите листове' по соц време - някакъв милиционер трябва да ти удари син печат на сертификата.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на emolino
  emolino
  Рейтинг: 31 Неутрално

  ДрОгарите от "Дневник", хайде първо да уточним кого визирате под "антиваксъри". Защо ми се струва, че "антиваксъри" (според "компетентното" мнение на анонимните журналя, писали "информацията" по-горе) са не хора, които са срещу ваксините по принцип, а хора, които се съмняват и не приемат ковид-експерименталките? Нали така? Ами тогава за какви "антиваксъри" говорите? Още в самото ви заглавие има заблуда и манипулация - не че това не е типичният Ви подход, особено напоследък...

 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Ето какво мислят е Израел за 'сертификатите'


  If you stay out of Israel 72 hours or longer, you must take a PCR test no more than 72 hours before the scheduled departure time to Israel
  This requirement applies to all people of all ages arriving in Israel, including those vaccinated
  On arrival in Israel, you must take a PCR test at the airport, in addition to the pre-departure test

  https://corona.health.gov.il/en/directives/air-travel-covid19-green/?tab=by-air

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Ей ви и какво мислят в Кралството за 'сертификатите'.

  Изобщо нямам и идея кои в момента се броят за 'НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ'

  ---

  Съгласно новите правила лица, пътуващи до Обединеното кралство от страни, извън червения списък, които са НАПЪЛНО ВАКСИНИРАНИ ПОНЕ ОТ 14 ДНИ, следва да:

  - резервират и заплатят тест за COVID-19, който трябва да направят до втория ден след пристигането им - HTTPS://WWW.GOV.UK/FIND-TRAVEL-TEST-PROVIDER ;

  https://corona.health.gov.il/en/directives/air-travel-covid19-green/?tab=by-air

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  А защо преболедувалите "антиваксъри" не разполагат с безсрочен сертификат, както всеки имунизиран? Дори статистиката показва, че повторно заболяване сред преболедували е по-малко вероятно в сравнение с ваксинирани.

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#10] от "gogo2011":

  > А защо преболедувалите "антиваксъри" не разполагат с безсрочен сертификат, както всеки имунизиран?

  Защото 'сертификата' няма нищо общо със здравословното състояние на приносителя.

  А една бюрократична измислица с (вече) неясно предназначение и ефект.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Каквото почукало - такова се обадило.

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Весело

  "Според експерта по киберсигурност Спас Иванов между 5 и 10 % от издаваните в България сертификати са фалшиви. "

  Което означава, че реално ваксинираните в Бг са по скоро 16% отколкото 18%... Ех Андрешко, Андрешко...тарикат си ти😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  > Upon your arrival in Israel, you will be required to take a PCR test. This test is in addition to the one that you took before departure to Israel, and it requires payment.

  Допреди няколко седмици част от задължителните тестове (преди/след) не важаха за деца под 12 / 6 години.

  Сега са сменили текста, явно вече и на бебета на 6 месеца се гледа като на заразители и ги тестват задължително.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 678 Весело

  Йовка зададе тон за песен и сега ще проповедниците на Ковидиза ще подхванат новата опорка:
  "Повечето ваксинирани, които са хоспитализирани и починали, са с фалшиви сертификати".

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  > Според експерта по киберсигурност Спас Иванов

  Аз като чуя 'експерт по киберсигурност' и ми идва да взема тоягата.

  Оценките на тоя са по-изсмукани от пръстите отколкото на НОЩния математик.

  А иначе - както писа колегата по-горе: Каквото почукало - такова се обадило.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ваксинирал съм се, ще отида и за бустерната ваксина. Нямам притеснения 😊. За мен е важно да пазя себе си , близките и хората , с които работя.

  agent
 18. 18 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2800 Любопитно

  До коментар [#8] от "Ан Он":

  Израел е едно от последните места на планетата, където бих отишъл с или без пандемия.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 19. 19 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2800 Любопитно

  До коментар [#10] от "gogo2011":

  Защото голяма част от тях са го преболедували "по терлици", без да са регистрирани от РЗИ и оттам не могат да си извадят сертификат.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 20. 20 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1265 Весело

  До коментар [#3] от "Ан Он":

  безмислени,Я Ввиж какъв пазар заформиха -боцкащи, мерщи температири , проверявсщи Санкциониращи. кеф цена няма

  Тиква под наем.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  300 кинта са много пара за отрудения народен човек. Но пък отгоре на QR кода на фейк сертификата може да се лепне снимка и така да се спести от парите за некролог.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Весело

  а разлика от фалшивите пари подправените сертификати не само изглеждат като истински, но документално те са истински. Издадени от оторизиран орган или лекар, чрез официалната система за генериране на сертификати, те не се отличават по нищо. Освен по невярното си съдържание, с което някой неваксиниран бива обявен за имунизиран, а положително тествания - в здрав. Ако не се установи, че проблемът е масов, проверката на съдържанието на сертификата, чрез допълнителното тестване на приносителия, е толкова бавна и скъпа, че не е известно да е правена някъде.

  Сертификатът за ваксинация е най-привлекателен за измамниците, тъй като той дава безсрочни права за придвижване и достъп до обществени места и услуги, докато избралите варианта с тестване, рискуват повече заради изискването за периодично преиздаване на документа, което теоретично увеличава шанса измамата да бъде разкрита.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Яяя, този път май "дигитализацията"
  не води до реални резултати?!?
  Иначе ще се раздават пари
  за да се "дигитализирала" икономиката,
  каквото и да значи това?!?
  Да не говорим, че ако някой, който разбира
  вземе та удари "системата" сериозно,
  ще има много плач и скърцане на зъби!
  А "умните" искат даже да гласуват по "интернета"!

 24. 24 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  До коментар [#19] от "Consumer":

  Дори да си регистриран, след 6 месеца сертификатът ти е невалиден. Ако си се ваксинирал обаче, няма валидност. Защо?

 25. 25 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#4] от "maddrum":

  Може да не искам да се ваксинирам, защото съм пострдаал преди от противогрипна ваксина, отворко. И на мен не ми пука за това къде искали да ходят ваксинираните. Нито колко ще ги увредят ваксините в бъдеще.
  И ще ни обясниш ли , като си толкова умен , до кои държави можеш да отидеш без тест и защо на доказано преболедували ( с ПСР ) и с доказани антитела , сертификатите им важат само по 6 месеца?

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  И има голяма вероятност, тези 10% ваксинирани, които се разболяват, всъщност изобщо да не са ваксинирани...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Весело

  До коментар [#1] от "hrx16647690":


  Eкипа Лозан Панов/Мария Касимова-Моасе са против ваксините:„Еднополови бракове - да,задължителна ваксинация – не“https://fakti.bg/bulgaria/618587-maria-kasimova-moase-ednopolovi-brakove-da-zadaljitelna-vaksinacia-ne
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Е сега вече всичкото "ваксър"
  няма да гласува за тези великани!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Плямпането за възможен проблем със сертификатите без да покажеш надлежни доказателства с имена и факти е СЪЩО един от начините антиваксерите да се опитат да очернят самата система на ваксиниране, ваксините, лекарите и самата наука. И глупави текстописци участват с едно рамо в тяхното дело волно или неволно. Защото не знаем какви са и техните убеждения на текстописци по отношение на ваксините ,медицината и науката. Насаждането на съмнения е едно от оръжията на конспиративните кретени да 'доказват' ,че ваксините ,лекарите, медицината здравната система са непочтенни ,злоумишлени и вредни . След това със забита дълбоко ендотрахеална тръба само издават нечленоразделни звуци очевидно загубилои окончателно битката за истината.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 31. 31 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2898 Неутрално  Аз бих могъл да класифицирам вас - противниците на ваксинирането - със същата дума - идиоти и то ноторни , но ще се въздържа.
  —цитат от коментар 28 на дедо Андро


  ... но ще се въздържа в името на благоприличието.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Velocio
  Velocio
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Eкипа Лозан Панов/Мария Касимова-Моасе са против ваксините:„Еднополови бракове - да,задължителна ваксинация – не“https://fakti.bg/bulgaria/618587-maria-kasimova-moase-ednopolovi-brakove-da-zadaljitelna-vaksinacia-ne
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Много плоска манипулацийка, типично герберска. Ако си против задължителната ваксинация, си бил и против ваксинацията изобщо. Изключително неостър аргумент, изказан от още по-неостър гербер.

 34. 34 Профил на zakintos
  zakintos
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Мат'рял от "Андрешковци", който търка билетчета от лотарията за "добро утро", плаща на катаджиите дребни подкупчета, че да му се разминава, купува си фалшиви дипломи, цигари, шофьорски книжки и сертификати за ваксинация, е изгубена кауза.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2012/12/24/1975054_da_se_publikuva_pod_post_nomer_3nastroenieto_-/
 35. 35 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Весело

  Ваксинирал съм се, ще отида и за бустерната ваксина. Нямам притеснения 😊. За мен е важно да пазя себе си , близките и хората , с които работя.
  —цитат от коментар 17 на Ronald Reagan


  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  И как по-точно пазите близките и колегите си с турбо-бууста поставен на Вас ?

 36. 36 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#10] от "gogo2011":

  Поради същата причина, поради която здрави и прави хора, които вирусът не може да надделее и лесно е унищожаван още "на входа", не получават такива. Н
  е се вписват в схемите.

  No Pain No Gain
 37. 37 Профил на aqd171066607
  aqd171066607
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#10] от "gogo2011":

  Защото сертификатите са единствено създадени с цел да накарат хората да си набият експерименталните бъркочи, министъра на Израел си го каза в прав текст. Ако факсините работеха, тези сертификати са напълно безсмислени.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "Vassil Stoychev":

  Когато живееш сред други хора,и ги застрашаваш с поведението си при случаи като тази пандемие,си длъжен да се съобразяваш с всички останали.Не може да разсъждаваш от твоята егоистична гледна точка.

 42. 42 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#18] от "Consumer":

  що бе - не щеш ли да ставаш ''хаджия''?
  язе сме хаджия , само кетап нямам :)))
  като одихме и не ни издадоха, въпреки , че си платихме за него . викат:''после,после'' и тъй си остана.
  и на ''виа долороса'' не ходихме , щото тогава имаше некви палестински размирици и рекоха , че е опасно да се оди там

 43. 43 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#41] от "bulit":

  Как така успя да определиш кой е крив и кой прав? Аз имам правото да се съмнявам и в крайните твърдения на едните /проваксърите/, още повече когато грижата за здравето се превърна в огромен по мащаби бизнес с активното участие на "учени", и да виждам и някакви съвсем човешки опасения сред цялата безумна тирада на антиваксърите. И само времето ще определи къде е истината, която обикновено винаги се оказва някъде по средата.

  No Pain No Gain
 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Ковид и измислените сертификата са само началото на рестарта... Скоро ще има още по-интересни неща и няма как да е по друг начин. Никой току-така няма да се откаже от свободата си. Трябва да го поставиш в ситуация "или -или" . А да, и всички дето от сутрин до вечер ни рекламирате тези боклуци, които наричате "ваксини", сте идиоти. Здравето на всеки човек е резултат от много лични избори.
  —цитат от коментар 21 на Vassil Stoychev


  Жестоко! Поздравления!
  Само един малък пропуск - кой ни готви този ужас или това си идва ей така от само ебе си?

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "Сертификатът за ваксинация е най-привлекателен за измамниците"
  А в България измамници бол и наивници, които да им се вържат.

 46. 46 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Фалшивите сертификати са лесното оръжие и на двете страни. Ваксинираните пък викат, че има болни с ваксини защото са си купили сертификат. Аз друго се чудя. Как пък всички пряко засегнати от затварянията не използваха лятото да поговорят с близките и приятелите си да се ваксинират. Сега работят на 30%, на 50%, скоро на 0% и така до април.

 47. 47 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Проблема е, че се когато лекар е замесен сертификата не бетон и нищо не може да го оспори.

  Тест за анти тела също защото ваксината сама по себе си не е 100% ефективна.

  Тези фалишиви сертификати не се правят за България, в България всеки си прави каквото иска, тези сертификати се правят за да важат на Запад.

  Много тарикати работещи и живеещи на Запад купуват фалшиви. На Запад всичко е достъпно само срещу сертификат, а ако нямаш глобите са брутални.

  Проблема ще се реши, когато лекарите спрат да издават сертификат на човек без да му е поставена ваксина.

  Лекарите са ключа към проблема.

  АКо има закон 5 години затвор за измама със ковид сертификат, да хванат 5 лекари, да ги размахват по цял ден из новините и всичко ще спре. Но това е просто фантазия.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Въобще не ми дреме за живота и здравето на т.н. антивакстъри. Всеки има право да е тъп колкото желае. Може и пари през балкона да мята.Това, за което ми пука е че аз все още трябва да ходя с маска навсякъде, докато в много тъпи и "ваксинирани" държави това отпада. Щото българина е умен и тарикат и той знае много по-добре от всички учЕни, и е наясно с теорията на световната конспирация. Ама няма по-опасно нещо от тъп човек със самочувствие.
  —цитат от коментар 4 на maddrum


  Задължителното носене на маски е безсмислена гавра и не зависи от броя антиваксъри, а от броя на хората, които се примиряват с това.

  За повече от година и половина никой не успя да докаже, че носенето на маски на обществени места има някакъв, дори и минимален, ефект за намаляване на разпространението на Ковид.

  В Швеция, например, носенето на маски никога не беше задължително никъде, дори и когато за ваксини още не ставаше дума. А в тотално ваксинирания, вече и с 3 дози, Израел е задължително и в момента, дори и на открито.

 50. 50 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Весело

  [quote#35:"stenlyaka"]
  —цитат от коментар 38 на Ефтимъ Кировъ
  Тоя е е като оня новозагорския пишман лекар цайса министър на здравеопазването ангелов, дето пред камерите сълзливо казваше нонсеса"ваксинирам се за да мога да прегърна родителите си".Сиреч вкарваш си вирус (ако тея експерименталки наитина са ваксини, точно това тряба да има вътре) , за да се приближиш физически до родителите си.А за авторката на настоящия пасквил Йовчето, по-добре дума да не се отваря, тя върви по стъпките си на баба и дядо политкомисари на някой отряд из родните планини и смело бори народните изедници, каквито тя смята тези, които не се боцкат.[/quote]

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
  Сигурно .....
  Всичко ще се успокои когато пукалясат 1/2 милиард антиваксъри с ковид и след 5-10 години 1/2 милиард ваксъри с ваксина .
  Сиреч , трябва да устискаме да не сме в тези 20 % - ние и близките ни .
  Този господин ги пази с турбо-бууст ваксина . Има право ! Всеки има право на лично решение .
  Засега !
  След време това право ще бъде отнето , сега сме свидетели на началото на този процес !
  И Хитлер е започнал така - с убеждения . ''За бога братя , в името на киселото зеле , вурстовете и Дебелата Берта дайте да терминираме евреите ''
  Речено - сторено , малко време и красноречие и сме готови !
  Не виждам човечеството да е еволюирало особено оттогава , историята се повтаря .

 51. 51 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2800 Весело

  До коментар [#42] от "pavur":

  Не благодаря, чудесно знаеш, че има къде по хубави и по приятни места по света.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 52. 52 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Нещо не разбрах кои са фалшивите ваксини с/у ковид и кои истински.

 53. 53 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#4] от "maddrum":А ти умнико знаеш ли, че ваксинираните заразяват 60% повече от тези който са го преболедували, а ваксинираните НИКОЙ не ги проверява дали са болни и когато са без симптоми ТЕ заразяват хора. Така, че можеш да си го набиеш в т*пата глава и да не плюеш против хората, които са избрали ДА не се ваксинират, защото това е доста сериозен проблем, който не се глижира, за да не се всява паника!
  —цитат от коментар 48 на boraguy


  Лъжа 1 - 60% повече. От къде взе този процент?
  Лъжа 2- никой не проверява ваксинирани. Ти къде живееш?
  Ходи сега да броиш колко самолета минаха с включени пръскачки над плоската земя. Доказателствата и за тези неща са също толкова "здрави" колкото и твоите, така пише някъде.

 54. 54 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Гледам днешната статистика за заболелите - 40+ били с ваксина. И анализатора на данни в мен нещо се събужда. Отварям статистиката за другите държави - 4% от тези с втора доза са ваксинирани, при нас 40% от ваксинираните се разболяват!
  Тук можем да направим два извода:
  1. Или ваксините не са били съхранявани както трябва, което е възможно, но малко вероятно и пак няма да е в 40% от случаите или
  2. Фалшивите сертификати са адски много. Предполагах, че е около 20% фалшивите, ама явно са над 20...

  Тук при нас имаме две каки, дето ги е страх, че от ваксината ще им порастнат рога, нищо че, мъжете отдавна са им турили и за това не искат да се ваксинират. Обаче, надлежно си платиха по 300 лв. аз фълшив, за да си пътуват и снимат по разни дестинации.
  Е сега и двете каки са в болница с КОВИД. Щото той сертификата не предпазва, само доказва.
  Та силно се надявам, тия всичките с фалшивите, да си изстрадат хубаво заболяването, та нека им дойде акъла в главата.
  От друга страна, хубаво е, че колежката се похвали, кой доктор и е издал сертификата, за да мога да го докладвам по надлежният ред пред съответните органи!

 55. 55 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Като знам лично какви фалшиви ТЕЛК-ове се раздават, как един от екипа ми 6 месеца уж беше със скъсани кръстни връзки, пък друг колега го снима да играе футбол, хич не се съмнявам, че родните "лекари" се надпреварват да издават сертификати срещу пари. Сигурно ще се окаже, че и някой, който хич не е лекар, има акаунт в системата и може да добавя хора директно.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#2] от "bizarre_infit":

  Ваксините/препаратите трябва да се продадат. Иначе пада печалбата. Отделно, сертификата се заверява с трета инжекция. Той не е безсрочен, както пише автора в статията.

 57. 57 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Весело

  АКо има закон 5 години затвор за измама със ковид сертификат, да хванат 5 лекари, да ги размахват по цял ден из новините и всичко ще спре. Но това е просто фантазия.
  —цитат от коментар 47 на patrokalche


  Трябва да тръгнат като данъчните подставени лица да се ваксинират и ще ги изловят. Ама то май не става лично. Според градските легенди даваш парите на трето лице и така не разбираш кой е лекаря защото в сертификата не пише.

 58. 58 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2800 Весело

  До коментар [#52] от "klb091008761":

  Няма фалшиви ваксини, има физически непоставени такива (излети в мивката), но регистрирани като извършени в системата.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#4] от "maddrum":

  Ходиш с маска, защото и ваксинираните се заразяват и разнасят заразата. Тоест, да не си опасен за околните.

 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#10] от "gogo2011":

  Защото става дума за едни пари. Много пари.

 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  До коментар [#20] от "TzZar":

  Както се казва, "това е просто бизнес".

 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#30] от "Dr_Doolittle":

  Гърците дават и доказателства. Пише го в статията. Друг е въпроса, доколко са вярни.

 63. 63 Профил на d3eh
  d3eh
  Рейтинг: 263 Весело

  Ама е малко смешно, да знаете, хора не даващи 1лв за здравето си, пушещи и ядящи всякакви боклучави храни, да дават по 4-500лв за сертификат за да не ги разболее ваксината.

 64. 64 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#40] от "truder":

  Хм?! Антиваксърите не са ли хора, които са срещу ВСИЧКИ ваксини?

 65. 65 Профил на Peter Peychinov
  Peter Peychinov
  Рейтинг: 212 Неутрално

  Проблема е, че се когато лекар е замесен сертификата не бетон и нищо не може да го оспори. Тест за анти тела също защото ваксината сама по себе си не е 100% ефективна. Тези фалишиви сертификати не се правят за България, в България всеки си прави каквото иска, тези сертификати се правят за да важат на Запад. Много тарикати работещи и живеещи на Запад купуват фалшиви. На Запад всичко е достъпно само срещу сертификат, а ако нямаш глобите са брутални.Проблема ще се реши, когато лекарите спрат да издават сертификат на човек без да му е поставена ваксина. Лекарите са ключа към проблема. АКо има закон 5 години затвор за измама със ковид сертификат, да хванат 5 лекари, да ги размахват по цял ден из новините и всичко ще спре. Но това е просто фантазия.
  —цитат от коментар 47 на patrokalche


  съжалявам, но не съм съвсем съгласен с вас. Бившето управление нямаше никаква организация за създаване на ваксинационни центрове, затова за по-лесно решиха и това да тръснат на личните лекари и да ги карат да ходят да се редят на опашки за по един флакон.

  Съгласен съм, че ако се намерят такива с фалшиви сертификати и се намерят лекарите, които са ги издали, трябва да има отговорност - включително премахване на правото да лекуват. Може да звучи крайно за някои, но докато мамещите не ги заболи, ще смятат, че всичко им е позволено.

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  Това, за което ми пука е че аз все още трябва да ходя с маска навсякъде, докато в много тъпи и "ваксинирани" държави това отпада.
  —цитат от коментар 4 на maddrum


  Чак навсякъде не трябва да ходиш с маска. Примерно като си навън не е необходимо да носиш маска. А, имаше държави (и още има) където носенето на маска беше задължително дори когато си навън.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "maddrum":

  кои учени бе калпак ,тези на хранилка на световното правителство ли? не им ща "
  науката" значи според вас отменянето на всички кионституции и правата на хората в западния сват са в реда на нещата ,много си умен и предполагам също толкова красив . заслужавате си и "ваксините" и био фашизма и това да ви третират като бройлери.

 68. 68 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Минахме през страха и ограниченията.
  Минахме през обвиненията, че сме невъзпитани, непослушни, мръсни и саможивници, които не се грижат за здравето на близките си.
  Минахме през обвиненията, че от страх и и имат не се ваксинираме.
  Сега сме на етап "фалшиви сертификати.
  Какво следва?

 69. 69 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#58] от "Consumer":

  значителни партиди от т.нар ваксини са всъщност физиологичен разтвор ,с тях "ваксинират" клоуните-политици по телевизията и някои други групи

 70. 70 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#54] от "Zdravko Z.":

  ти си бетер павел морозов бе товаришчччччч .дерзайте хунвейбини ,пак ви е времето.хитлер ,сталин и пол пот най обичат тоз компот о,иееееееее

 71. 71 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 438 Неутрално

  аз наивно си мисля че медиците трябва да са лица които са завършили медицина и са положили клетва. да си служат с наука и научно доказани факти, а не с конспирации и суеверия.

 72. 72 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите
  —цитат от коментар 0 на др Димитрова


  В развитите страни са обезоръжили антиваксърите, като са им зели лесното оръжие.
  Говернор Абот издаде август заповед за нов бан на Сертификатя да важи и след като федеато пробутаха Пфицера за законен.
  https://gov.texas.gov/news/post/governor-abbott-issues-executive-order-39-prohibiting-vaccine-mandates-in-texas

  Йовка зададе тон за песен и сега ще проповедниците на Ковидиза ще подхванат новата опорка: "Повечето ваксинирани, които са хоспитализирани и починали, са с фалшиви сертификати".
  —цитат от коментар 15 на Bond007


  Туй и аз го наблюдих кога официално обявиха, че 64 Ваксинирани погинали от Ковидя (противоречие на учението на проф Радка) Различни никове отеднъж ентусиазирано заобясняваха, че туй са тея с фалшивите Сертификати (Господ ги наказал за неверието им). Упущена беше малката подробност къде обади проф Мира, че погиналита Ваксинирани са пенции. За чий й е на пенцията да се охарчва за дървен Сертификат?
  https://trud.bg/64-ма-ваксинирани-умряха-от-covid-19/

 73. 73 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2800 Весело

  До коментар [#69] от "bnc59488372":

  Тази легенда не я бях чувал.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 74. 74 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#4] от "maddrum":Ходиш с маска, защото и ваксинираните се заразяват и разнасят заразата. Тоест, да не си опасен за околните.
  —цитат от коментар 59 на Vlado Nikolov


  Тоест, понеже вируса явно няма да изчезне, носим маски завинаги?

  А само преди година и нещо всички се възмущавахме, че в някои места по света жените носят бурки :-)

 75. 75 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 473 Весело

  Упущена беше малката подробност къде обади проф Мира, че погиналита Ваксинирани са пенции. За чий й е на пенцията да се охарчва за дървен Сертификат?
  —цитат от коментар 72 на dosetliv


  Трябва да бъдем бдителни. Врагът с фалшивия сертификат е навсякъде - може да тийнейджър, а може и пенсионер!

 76. 76 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1870 Любопитно

  До коментар [#66] от "Иво":

  '' А, имаше държави (и още има) където носенето на маска беше задължително дори когато си навън.''

  Съгласен ли си, че подобна ''мЕркЪ'' е идиотска?

 77. 77 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#28:"дедо Андро"][/quote]
  Единствената причина да се ваксинираш е страх, че твоята имунна система не може да се справи. Аз не ти преча да го правиш. Но вие, лесно манипулируеми от фарма "науката", служите за оръжие срещу останалите хора.
  "Антиваксър" е негатив, вече звучи като "Антхитлерист". Но по време на третия райх.

 78. 78 Профил на Нанко Русев
  Нанко Русев
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Добре че сте питали IT експерт за въпрос, в който няма никакво IT. Това журналистика ли е?

 79. 79 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#54] от "Zdravko Z.":ти си бетер павел морозов бе товаришчччччч .дерзайте хунвейбини ,пак ви е времето.хитлер ,сталин и пол пот най обичат тоз компот о,иееееееее
  —цитат от коментар 70 на bnc59488372


  Мани, аз съм едновременно и ГЕРБ-ер и Джендер... щото съм готов, да си плащам по 300 лв. да ми издават фалшиф сертификат и после ходя в прокуратурата да докладвам, кой точно ми го е уредил.
  Хубавото е, че световното правителство ми плаща голяма заплата, като ИТ оговарящ за 5Г мрежите, та мога да ходя да докладвам свободните хора, които се противопоставят на това световно господарство и всячески се опитват да избегнат имплантирането с наночастици, чрез които да ги следят!

 80. 80 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  глей тея плоскоземци кво викат:

  "Published work about many vaccines, such as those against measles, mumps, and rubella, has shown a small decrease each year of 5 to 10% in the neutralizing antibody levels," they wrote. "We found that a significant and rapid decrease in humoral response to the BNT162b2 vaccine was observed within months after vaccination."

  и още се опитват да пишат дивидент за ваксата , на гърба на прекаралите :
  The study also indicated that immunity for people who get vaccinated after natural Covid-19 infection lasts longer. It's especially strong for people who recovered from infection and then got vaccinated, also.

  мазут, патешка перушина и сопи

  https://www.msn.com/en-us/health/medical/pfizer-covid-19-vaccine-studies-confirm-waning-immunity-from-vaccine/ar-AAPdctv?ocid=msedgdhp&pc=U531

 81. 81 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  хахахахаха

  The waning protection may involve behavior, they noted. "Vaccinated persons presumably have a higher rate of social contact than unvaccinated persons and may also have lower adherence to safety measures," they wrote. "This behavior could reduce real-world effectiveness of the vaccine as compared with its biologic effectiveness, possibly explaining the waning of protection."

 82. 82 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  ваксаните - изолирани в лагери в арктика

 83. 83 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#79] от "Zdravko Z.":

  а ама на вас май не ви се вярва а ?

 84. 84 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#79] от "Zdravko Z.":а ама на вас май не ви се вярва а ?
  —цитат от коментар 83 на bnc59488372


  А как бе, то целият свят се крепи на вяра, не на факти.
  Вижте колко напред беше света през средните векове! Едно време каква вяра имаше! Вяра в Бог, вяра в Светите Апостоли, вярно, половината Европа измря от чума, ама важнотго е вяра да има!
  А сега какво - няма вяра, само наука остана и хората взеха да живеят по 70-80 години!
  Не е лошо да се вярва, ама ако може да се вярва в науката а не в научни изследвания, проведени във Facebook, седнали върху тоалетната...

 85. 85 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#84] от "Zdravko Z.":
  А сега какво - няма вяра, само наука остана и хората взеха да живеят по 70-80 години

  Мдаа
  Точно там е проблема. Започнахме да живеем много.
  Когато е измислена първата ваксина, на Земята са живяли 800 мллиона. Сега сме 8 милярда, и гоним 10 да 2050-та.
  Знаеш какво става когато маймуните са много на клона.
  Мда

 86. 86 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Елементарно е армията от шпиони, милиционери и ченгета да прати няколко подставени лица, да хванат няколко лекара, оттам затвор, и бъъързичко ще мина и тая тарикатщина.
  Второ: тестване на антитела. Имаш сертификат, но нямаш антитела? Хмм.... значи сертификата ти е безмислен. Ваксина наново, пред свидетел.
  Начини има, желание няма.

 87. 87 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Аз съм виждал какво се случва в реанимация с болните... Спомням си, че и червената председателка говореше нещо за "измислената болест", докато не се разболя. След като преживя, дори известно време беше и доброволец в отделение.

  agent
 88. 88 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1561 Любопитно

  В САЩ винаги има интересни случки - готов матрял за филм.

  На др Колинс джуниър от Питсбърг в само 36 часа разлика му погинали бащата и синът. Синът бил Неваксиниран, а баща му наскоро си хакнал Бустера. Възниква за разплитане сложен казус кой от двамата е постъпил правилно и кой - не.
  https://edition.cnn.com/2021/10/05/us/coronavirus-pennsylvania-family-deaths-trnd/index.html

 89. 89 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  “критичната маса от населението си има законно издадени сертификати и не търси нелегални способи да си върне свободния начин на живот”

  Ако това изречение от статията не ви прави впечатление, че нещо не е наред с моментното състояние, на уж най-свободните и развити страни в света, централната ви нервна система е сготвена и няма спасение.

  В една “свободна” страна не е нормално да ТРЯБВА да търсиш нелегални способи за да си “ВЪРНЕШ СВОБОДНИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ”.

 90. 90 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  В САЩ винаги има интересни случки - готов матрял за филм.На др Колинс джуниър от Питсбърг в само 36 часа разлика му погинали бащата и синът. Синът бил Неваксиниран, а баща му наскоро си хакнал Бустера. Възниква за разплитане сложен казус кой от двамата е постъпил правилно и кой - не.https://edition.cnn.com/2021/10/05/us/coronavirus-pennsylvania-family-deaths-trnd/index.html
  —цитат от коментар 88 на dosetliv


  """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
  И двамата очевидно !
  Загинали са достойно в името на светлото бъдеще !

 91. 91 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  [quote#84:"Zdravko Z."][/quote]

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Според един известен учен човек , науката се крепи на вяра !
  Знаете ли кой е той ?

 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4079 Неутрално

  Рано или късно властите във всички държави ще намерят начин да противодействат срещу тази фалшификация.

 93. 93 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Черна спекула със сертификати - резултат на безкористната антиваксърска кампания.

 94. 94 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Г-н Модератор какво не е по темата, та изтрихте коментара?
  Ето го:

  Пълен текст на коментара:
  До коментар [#21] от "Vassil Stoychev":

  " "А да, и всички дето от сутрин до вечер ни рекламирате тези боклуци, които наричате "ваксини", сте идиоти. "

  Васе, по-спокойно, пази сърцето. А, Аз пък все се чудя защо антиваксърите сте толкова агресивни. Нали си умен. Умните хора не обиждат.
  Бъди здрав, и ти пожелавам да не разбираш разликата между болен на тваята възраст с боц и без боц." "

  Темата е свързана с антиваксъри. Споменати са. Еми то трябва направо да изтриеш форума, ако триеш всичко, което "не е по темата".

 95. 95 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#73] от "Consumer":

  това е истината товариш ,е няма да ти я кажат по битивито

 96. 96 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#86] от "SEAL":

  ей ама наистина успяха да ви вземат акъла(ако го е имало де)

 97. 97 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  И що мислите, ваксъри, че това го има само тук?

  Да ви покажа малко официални линкове от другите държави за масови фалшификации на сертификати?

  Вие сериозно ли мислите, че всеки млад човек е набоден верно по Европа?

  Влезте в медиите в Англия, Португалия, Испания и т.н. и вижте коментарите относно задължителните Ковид сертификати. Няма и 10 % за това нещо, разбирате ли го бе?

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 98. 98 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Никой не мисли, че го има само тук, само високата смъртност говори, че тук го има много.
  Навсякъде медицинските лица са подложени на изпитание на етиката си - имат избор да казват на пациента си: стига глупости, няма чипове във ваксините, няма да обърнеш резбата или да се предаде безплодност на внуците ти... Или: е, добре, дай тези пари и изливаме ваксината в мивката.

 99. 99 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#41] от "bulit":

  ако имате предвид под поведение, че не се ваксинирам, не съм съгласна. С личното си здраве и на децата компромис в името на никой не правя. В никакъв случай не бих си сложила разтвор, който не е тестван и не се знае трайните и бъдещи вреди от него. Ето сега излезе че хората под 30 г. от ваксина на "Модерна" развиват миокардит и перикардит и какво ли още не. Ами това са млади хора и вече със сърдечно заболяване. А както виждате ковид 19 удря най вече сърдечно и хронично болните. Ами утре тези млади хора ще са от групата на хронично болните и какъвто и вирус да мине те ще пострадат. Зорлем ще си унищожим децата.

 100. 100 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Рано или късно властите във всички държави ще намерят начин да противодействат срещу тази фалшификация.
  —цитат от коментар 92 на bat_plamen


  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Така ли ?
  И защо да го правят ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK