Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите

Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите

© European commission (audiovisual service)За разлика от фалшивите пари подправените сертификати не само изглеждат като истински, но документално те са истински. Издадени от оторизиран орган или лекар, чрез официалната система за генериране на сертификати, те не се отличават по нищо. Освен по невярното си съдържание, с което някой неваксиниран бива обявен за имунизиран, а положително тествания - в здрав. Ако не се установи, че проблемът е масов, проверката на съдържанието на сертификата, чрез допълнителното тестване на приносителия, е толкова бавна и скъпа, че не е известно да е правена някъде.


Сертификатът за ваксинация е най-привлекателен за измамниците, тъй като той дава безсрочни права за придвижване и достъп до обществени места и услуги, докато избралите варианта с тестване, рискуват повече заради изискването за периодично преиздаване на документа, което теоретично увеличава шанса измамата да бъде разкрита.


Интересът към фалшивите COVID сертификати трябва да расте главоломно в антиваксърските среди, при положение че повечето европейски държави ежедневно разширяват използването му за достъп до различни публични места и събития, че дори и за работа. В повечето държави, където процентът на ваксинираните е около и над 80%, няма кой знае какво значение, че някои хора ще се опитват да злоупотребяват с документа, тъй като критичната маса от населението си има законно издадени сертификати и не търси нелегални способи да си върне свободния начин на живот.
В няколкото останали под заветните 70% ваксинирани ситуацията е смесена. В част от тях няма ограничения, изискващи използването на сертификатите за COVID-19, в други те се прилагат широко като част от кампанията за стимулиране на ваксинацията.


България: Фалшиво ваксиниране за сертификат


В България, където все още само един от петима граждани е имунизиран срещу коронавирусната инфекция, сертификатът е нужен за пътуване със самолет в чужбина и за влизане в Гърция и Румъния. Тук-таме някои частни организатори на събития започват да изискват документ за здравен статус при събирането на повече хора, но като цяло властите не са предвидили мерки в страната, които да стимулират ваксинацията, а заедно с това и необходимостта тя да бъде удостоверявана документално. И ако работодателят не го изисква, българинът не се нуждае от сертификат, освен ако не предвижда пътуване в чужбина.


Въпреки това "пазар" на сертификати в България има. Разкази за фалшиво ваксинирани, на които е издадено удостоверение, без да им се постави ваксината, зачестиха от лятото (заради пътуване) и през последните седмици (заради изисквания в някои браншове), но проследяването и разкриването им е особено трудно, защото никой няма интерес да издаде прилагащия схемата лекар. И досега няма публично доказан случай.


Според експерта по киберсигурност Спас Иванов между 5 и 10 % от издаваните в България сертификати са фалшиви. Пред "Дневник" той обясни, че тези документи не се отличават от истинските и че отговорността е оставена на съвестта на вкарващите данните:


"За истинността на тази информация, отговарят хората, които я въвеждат. Ако лекарят въведе грешни данни, то системата може да провери дали има такъв човек, но не и действително дали той е ваксиниран".За него избраният в България модел на ваксинация чрез личните лекари също увеличава вероятността от подправяне на данните, тъй като лекарят и пациентът са на четири очи по време на ваксинацията. В същото време в Европа и по практични съображения бяха предпочетени ваксинационните центрове, където винаги има по няколко чифта очи на чакащи и персонал, които са свидетели на ваксинацията. А и процесът на контрол е по-лесно осъществим.


Интервю със Спас Иванов - четете тук


"Лесният" начин и в Гърция


Гърция е най-ваксинирата балканска държава, но процентът на имунизираните още се се стреми към 70%. Държавата обаче използва широко системата за удостоверяване на ваксинация, преболедуване и изисква ежеседмични тестове от останалите за достъп до обществени места, а в някои сектори като ресторантьорство и туризъм - и за работа. Така че не е изненада, че властите се натъкнаха на развит сив пазар на сертификати, който вече се разследва от прокуратурата.


Гръцкият вестник "Катимерини" пише, че фалшивите сертификати са "лесният начин", предпочитан от антиваксърите, които не желаят да се главоболят със съдебни процеси за доказване, че ограниченията са ненужни или пък да харчат пари за кампании за раколебаване на неваксинираните и призоваващи отказ от хоспитализация за болните.

"Фалшивите сертификати за ваксинация и резултати от тестовете са по-често срещаните начини, чрез които отричащите или просто хората, търсещи бърза печалба, действат", пише "Катимерини".

През септември гръцката прокуратура започна разследване на съобщения за подправени сертификати в седем гръцки региона, започвайки от здравен център в Тесалия. Случаят все още се проверява, но се смята, че лицето, издало фалшивите сертификати, е свързано с най-малко с две болници в Солун и Козани. Поне петима служители в Солун и трима в Козани са замесени.


Болница в град Месолонги се прочу с лекар, който взел проба от човек, дал отрицателен тест, като впоследствие го е използал, за да издаде сертификат на друго лице. В Санторини служител на хотел закупил фалшиви сертификати от местния здравен център от името на европейски клиенти, които искали да ги покажат при завръщането си у дома. Гръцката полиция идентифицира и 25-годишен мъж, който се опитал да подкупи медицинска сестра във ваксинационен център в северозападна Атина, за да го регистрира като напълно ваксиниран срещу COVID-19, според Skai TV.


След въвеждането на задължението за ваксинация за служителите в здравеопазването болницата в Кавала съобщи, че е поискала от свои 10 служители са се подложат на тест за антитела заради съмнения, че са подали фалшиви сертификати за ваксинация.


Международни уебсайтове също рекламират такива услуги на гръцки интернет потребители, съобщи "Катимерини". Една такава страница, създадена на 30 август, която има 87 хил. последователи, твърди, че предоставя "автентични" сертификати с активни QR кодове. Такива страници обикновено искат 200-250 долара за фалшив сертификат за ваксинация срещу COVID-19.


След като случаите на измами станаха известни, гръцкото правителство отстрани от работа служител в държавен ваксинационен център, за когото се твърди, че е помогнал на няколко десетки души да получат фалшиви документи. Парламентът одобри глоба от 5000 евро за издаване на фалшив документ за ваксиниране или тестване, която може да достигне до 50 хил. евро за здравни заведения, за които е установено, че са издали фалшиви документи за COVID-19.

"Хората, които планират да извършат тези действия, трябва да знаят, че ще бъдат уволнени, може да бъдат изправени пред наказателно преследване и ще трябва да платят много пари", каза здравният министър Танос Плеврис пред държавната телевизия ERT.


Слабото място


Случаите на опитите за измами в Гърция показват, че слабото място на европейските COVID сертификати са издателите му. Въведеният на 1 юли документ, който вече се използва в 46 държави, все повече замества националните мрежи за проверка на ваксинационния статус на европейските граждани. Според Европейската комисия за първите три месеца от съществуването му в ЕС са издадени повече от 420 млн. документа за ваксинация и тестване.


Комисията признава, че Европол работи по случаи на фалшиви сертификати, но като цяло твърди, че проблемът не е масов, тъй като автентичността на цифровия COVID сертификат е гарантирана чрез няколко степенна защита и че повечето опити за подправяне на здравния документ се отнасят до националните удостоверения, използвани паралелно в отделните държави.

Това, което европейският сертификат не може да установи обаче, е дали здравната институция, издала документа, е предоставила достоверна информация. Принципът на действие е презумпцията, че става въпрос за авторитетни и официални органи, които гарантират с реномето и професионализма си, че съдържанието на пропуска е достоверно.


Как се пази европейският сертификат?


Основната защита на документа е QR кода, който освен информация за приносителя и здравния му статус, съдържа информация за издателя на документа. Всяка държава има определен брой болници, лаборатории и ваксинационни центрове, които могат да издават сертификатите. Всеки от тях се идентифицира с електронен подпис. Техните електронни ключове се съдържат в национални бази данни, които потвърждават, че съответният издател е направил изследване, ваксинация или е удостоверил болничния престой на приносителя.


ЕС поддържа и собствен портал, който има достъп до националните бази данни и позволява сертификатът да се провери във всяка от участващите държави.


Личните данни на притежателя на сертификата не преминават през портала, тъй като това не е необходимо за проверката на цифровия подпис. Порталът на ЕС е разработен от T-Systems и SAP, а хостингът се осигурява от центъра за електронно обработване на данни на Комисията в Люксембург.


При проверката на документа фактически се установява дали издателят на сертификата има право да удостоверява здравния статус по отношение на COVID-19. Европейската комисия казва, че управлението на портала от европейска институция, а не от една или повече държави, гарантира, че всички участници са равнопоставени.


Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите

© European commission (audiovisual service)


Спас Иванов обяснява, че технологията за европейския цифров сертификат за COVID e сигурна и че "самият сертификат е невъзможно да се фалшифицира".


"Става въпрос за солиден механизъм за верификация, но е изключително лесно да си платите на определен лекар или да се разберете с него, и ще си имате сертификат, който е напълно реален. Това е големият проблем. Технологията е сигурна", казва експертът.


Има начин


Никой не знае колко е голям черният пазар на COVID пропуски и Спас Иванов потвърждава, че такива изследвания не са правени в Европа. За него предизвикателството би било лесно решимо в държави с високо ниво на ваксинация, където необходимостта от удостоверяване на здравния статус ще отпадне по естествен начин. Тъй като ваксините минимизират рисковете както от разпространението на инфекцията, така и от тежкото ѝ протичане, постепенно необходимостта от регулиране на достъпа ще отпадне.


Освен това, тъй като фалшивият и истинският сертификат документално не се отличават, няма как да се разпознаят, освен ако не се направят сравнителни анализи на емпирични данни. Това обаче може да стане само при голям брой ваксинирани, казва Иванов. Тогава би могло да се сравняват проценти на инфектирани, хоспитализирани и починали.


Фалшивите COVID сертификати: "Лесното" оръжие на антиваксърите

© Associated Press


Въпрос на време е фалшификаторите да COVID сертификати да стават част от криминалната хроника, но заедно с увеличаването на случаите на подправяне на документите властите в някои държави вземат допълнителни мерки, за да ограничат опитите за измама.

Такъв случай беше съобщен от "Юрактив" за 39-годишен британски гражданин, който е арестуван на летището в Лодз за подправяне на резултата от теста си за COVID-19 малко преди да се качи на самолет за Нотингам. Полските власти го залавят благодарение на свързването на системите за проверка на сертификатите с тази на карантинираните. Британският пътник има разпореждане за самоизолация за седмица и е в списъка на карантинираните, които нямат право да излизат от вкъщи, камо ли от страната.
Опитът за измама може да му струва до 10 г. затвор за подправяне на документи и за забрана за влизане в Шенген за пет години. Полската система, изглежда, работи, тъй като случаят е четвъртият на летището в Лодз, установен от властите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK