България и още 11 поискаха Европа да се огради от мигрантите

Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон.

© CouncilEU

Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон.България и още 11 европейски държави, повечето, от които имат външни граници в ЕС, поискаха Европа да се огради със стена от мигрантите в писмо до Европейската комисия, публикувано в петък от базираното в Брюксел информационно издание "Политико".

"Физическата бариера, изглежда, е ефективна мярка за защита на границите, която обслужва интересите на целия ЕС", се казва в писмото. "Тази легитимна мярка трябва да бъде допълнително и адекватно финансирана от бюджета на ЕС като приоритет."

Досега ЕС отказва средства от европейския бюджет да се харчат за изграждане на стени и отхвърли такива инициативи от България и Унгария по време на миграционната криза от 2015 г. В същото време комисията не възразява преградни съоръжения да се правят със собствени средства и наскоро насърчи Литва, която слага бодлива тел по границата си с Беларус, за да спре започналия от лятото наплив на мигранти от Ирак и от Африка, организирани от Минск, след като ЕС наложи нови санкции на режима на Александър Лукашенко.


Писмото призовава за "предпазни мерки в законодателството на ЕС, позволяващи на държавите членки да действат бързо и пропорционално на заплахата, в защита на националната си сигурност и сигурността на целия ЕС", като се аргументира, че "на практика наблюдението на границите не спира хората да правят опити за незаконно преминаване на граничните пунктове и следователно би било полезно да се допълни с допълнителни превантивни мерки".


Европа "трябва да адаптира съществуващата правна рамка към новите реалности" като "инструментализирането на нелегалната миграция с политически цели и други хибридни заплахи", се казва в писмо, подписано от Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия. То не е подкрепено от държавите, които са обект на най-голям интерес от незаконните мигранти и също имат външни граници на Съюза, включително Италия, Испания, Франция, Дания и Швеция, както и Германия, към която се стремят повечето влизащи в ЕС мигранти.
От писмото става ясно, че 12-те държави очакват "подобни предизвикателства в бъдеще" като организираните от режима на Александър Лукашенко организирани прехвърляния на мигранти до европейските граници и че смятат предвидените сега възможности като засилване на наблюдението по външните граници и възстановяване на граничните проверки по вътрешните за недостатъчни.


"За да се гарантира целостта и нормалното функциониране на Шенгенското пространство, всички наши външни граници трябва да бъдат защитени с максимално ниво на сигурност. В същото време нашата политика за миграция и убежище трябва да е устойчива на злоупотреба. Никоя трета държава не трябва да може да използва нашата система за убежище за цели за упражняване на политически натиск и изнудване на ЕС и неговите държави членки или експлоатация сегашното положение в Афганистан", се казва в писмото, подписано от българска страна от вътрешния министър Бойко Рашков.


Министрите настояват още европейската система за предоставяне на убежище да не насърчава мигрантите да си опитват късмета и да не допуска криминалните мрежи или враждебни държави да организират потоци мигранти към Европа.


В четвъртък комисарят за вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че засега не се наблюдава засилен миграционен поток от Афганистан към Европа, но между 4 и 6 млн. души са напуснали страната след идването на талибаните и засега изчакват в съседните държави.


През ноември вицепрезидентът за европейския начин на живот Маргаритис Схинас и еврокомисарят Илва Йохасон се очаква да внесат нови законодателни предложения, които да отговарят на настоящата ситуация и на границите на Литва и Полша с Беларус, която еврокомисията определя като "агресия от страна на Лукашенко", срещу която ЕС трябва да действа.


Отблъскване на мигранти


В петък еврокомисията призова Гърция да започне разследване на доклади за случаи на отблъскване на незаконни мигранти от гранични служители, като същевременно похвали Хърватия за обещанието да започне такова.


"Трябва да кажа, че хърватското правителство приема това много сериозно, те ще разследват незабавно", заяви Йохансон в петък пред вътрешните министри от ЕС в Люксембург, където те обсъждат миграцията.


"Трябва да защитаваме външните си граници, но също така трябва да защитаваме нашите ценности, върховенството на закона и основните права. И това е абсолютно възможно да направим заедно", каза Йохансон, добавяйки, че не приема отказа на Атина да разследва разкрития на германските медии "Шпигел" (Der Spiegel) и обществената телевизия ARD. Двете издания представиха видеоматериали, според които гръцки и хърватски граничари изблъскват от европейска територия със сила незаконни мигранти, което е в противоречие с международното право.


По-късно гръцкият министър за миграцията Нотис Митрахи каза, че Атина ще разследва сигналите.


Йохансон заяви, че ще предложи всяка европейска държава да бъде задължена да създаде независим механизъм за наблюдение на начина, по който се охраняват европейските граници.


"Шпигел" и ARD съобщиха в четвъртък, че разполагат с видеозаписи на 11 отблъсквания от хърватска полиция в Босна и Херцеговина, както и на доказателства, включително кадри, на гръцката брегова охрана, принуждаваща мигранти да се върнат обратно в Егейско море.


Министерството за миграцията в Атина отрече съобщенията и заяви, че действа в рамките на международното право за защита на гръцките и европейските граници.


Според международното право хората имат право да поискат убежище и е забранено лица, търсещи убежище, да се изпращат обратно там, където животът или благосъстоянието им могат да бъдат застрашени.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Интересно една Гърция каква стена ще издигне на стотиците си острови.

 2. 2 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 529 Неутрално

  На ЕС вече могат спокойно да му викат "разградения двор на света", а след няколко години "задния двор".

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  ... както и доказателства, включително кадри, на гръцката брегова охрана, принуждаваща мигранти да се върнат обратно в Егейско море ...

  Ни думай!

  Ми те плуват до Лесбос, Хиос, Самос, Кос, Родос ...
  От турския бряг до там "Егейско море" е като да те върнат обратно горе-долу в Дунава.

 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2613 Разстроено

  Много противоречиви мисли предизвикват у човека всичките тези обстоятелства и той просто не може да вземе правилно решение.
  Едната страна съчувства на тези нещастни хорица, а другата се подчинява на инстинкта за самосъхранение...
  Какво да бъде решението???

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#1] от "galapagas":

  Законова стена – "стреля се без предупреждение"!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Интересно една Гърция каква стена ще издигне на стотиците си острови.
  —цитат от коментар 1 на galapagas


  Островите са ясни.
  Стената е от Одрин до Енос.

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1196 Весело

  Важното е, че хората се пробуждат. За ужас на западните оглупели от либерастия леви идиоти😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#7] от "venci4":

  Имаш ЛС

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 9. 9 Профил на pka211007469
  pka211007469
  Рейтинг: 185 Неутрално

  Като гледам лицето на дамата от снимката, май трябва да намали водката.

 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  На кой международен закон противоречи пазенето на границата? Международните договори предизвикват задължения за съседите на страни с конфликти. На хиляди километри не бягаш от конфликт, а си икономически емигрант.
  Според толерастите Африка за африканците е добре. Що Европа за европейците е расизъм?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#2] от "konservator.bg":

  '' а след няколко години "задния двор"... как може да си такъв... х0м0ф0б!!?... :) ЕЦ гордо е най-задния двор на дворовете!

 12. 12 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  "Европа", троянският кон на Европа!

  Не щяли стени да изграждат. Варваро-филци!

 13. 13 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  Един американски влогър беше говорил за някакви дълги и безкрайни списъци с думи, които се забраняват за ползване в някакви щати.

  Нищо чудно скоро и словосъчетанието "заден двор" да се забрани за употреба.

 14. 14 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  Важното е, че хората се пробуждат. За ужас на западните оглупели от либерастия леви идиоти😂
  —цитат от коментар 7 на venci4


  Те се пробуждат, но на запад цензурата е пълна.
  Само ние можем да си позволим да си пишем за тези работи, без цензура.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Крайни време е за това.Тези мигранти няма да ни оставят намира и внасят огромен риск за сигурността на Европа, защото покрай нормалните бежанци влизат и терористи.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  ++++++++++-+++++++++++++++++++
  Може би заради това Брюксел е толкова нерешителен, но с оглед на дългосрочната сигурност на Европа тези огради трябва да станат факт в най-близко бъдеще.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Интересно как хем ще се охраняват границите, хем ще се пускат нелегални мигранти на територията на европейските държави?
  Тогава охраната за какво служи? Да събира нелегалните мигранти по границите и да ги кара в бежански лагери? Да събира тези от лодките и да ги кара в Европа?

 18. 18 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Островите и Средиземно море като Австралия - който го хванат и обратно. Никой не се прибира.
  Другото стена и по същия принцип.
  За емиграция хората са го измислили /Не САЩ с томбола/ а точкова система /Канада, Австралия/ и след 5 години бач и осигуровки може да станеш постоянно пребиваващ.

  caterpillar
 19. 19 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Трябва да има минни полета и отстрел на мигърите. А ащо никой не се е сетил да се потопяват лодките? Аз бих помогнал.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Чак да не повярваш че като никога имаме адекватна позиция!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  " еврокомисията призова Гърция да започне разследване на доклади за случаи на отблъскване на незаконни мигранти от гранични служители"
  На гърците им писна да се занимават с мигранти. Има острови, където те са повече от местните. Хората сигурно се страхуват.

 22. 22 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#1] от "galapagas":Законова стена – "стреля се без предупреждение"!
  —цитат от коментар 5 на konservator.bg


  Като Берлинската стена, викаш. Между другото ти стрелял ли си срещу хора, които не могат да ти отварнът със същото, та толкова смело предлагаш такива мерки?
  Аз също смятам, че ако т.нар. "естаблишмънт" на ЕС не предприеме наистина адекватни мерки и политики по отношение на външната миграция, в съвсем обозримо бъдеще ни чака или "културна революция" (но не по китайски а по ислямски), или поредният"нов ред". Обаче и подходът "стреля се без предупреждение" не е сред адекватните. И още, не си ли задавате чисто прагматичния въпрос каква точно трябва да бъде тази стена и от къде до къде ще се простира? Ще строим нова китайска стена опасваща евросъюза ли? В 21-век?
  Ако се обърнете към историята ще видите, че никоя крайна мярка не е постигала добър резултат в дългосрочен план. Истината е в "средният път", както е осъзнал и Буда :-)

 23. 23 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Основното задължение на специалните служби, винаги е било защита на националната сигурност и сигурността на гражданите и с най-голямо внимание се е гледало на проникването на терористи и саботьор!
  Днес вратите са отворени и те влизат БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО И НА ТУМБИ – Освен буквално, Европа е и морално разграден двор!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 24. 24 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1053 Гневно

  В петък еврокомисията призова Гърция да започне разследване на доклади за случаи на отблъскване на незаконни мигранти от гранични служители, като същевременно похвали Хърватия за обещанието да започне такова.
  -------------------------

  Ами ще ги отблъсква, защотот са НЕЗАКОННИ. Пише си го в позицията на ЕС. Съответно граничните служители наказват беззаконието! Що за система е тази, която насърчава беззаконието и наказва защитниците на реда?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#17] от "pamela":

  Интересно как хем ще се охраняват границите, хем ще се пускат нелегални мигранти на територията на европейските държави?
  =======
  Ето така....

  https://youtu.be/ZKmgqJZSkzk

  Тук идеята е да бъдат бити невъоръжени и нямащи възможност да се отбраняват хора....
  Плана е приблизително следния...
  1....пускат се безпроблемно определен брой бежанци
  2....района в който по късно се намират бежанците....се отцепва
  3....бежанците масово и организирано започват да бъдат бити и ограбвани

  За съжаление се оказа че всичко това се финансира от ЕС....
  Има документи че полицейските служители получават "допълнителни премии в часове".....за тия деяния именно от там....
  Кадрите са от Хърватия, но подобни случаи има в Гърция и Румъния.

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Въпросът е много сложен. Най-добре е на Турция да се дадат пари за укрепване на границата си на изток и на юг. Трябва солидарност. Истинският проблем е съвсем друг. На няколко страни им трябват имигранти. На Германия и Великобритания например. Други страни като Франция искат имигранти от черна Африка, но не и араби. На повечето страни имигранти не им трябват, понеже икономиката им не може да им даде работни места. Има и един нюанс - Турция филтрира имигрантите и Германия се оплаква, че облагодетелства високообразованите, каквито има без съмнение. Накратко казано дава на високообразованите работа и ги задържа. Така че малко повече честност и човечност е добре дошла в този сложен проблем.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  А колко много му се смееха и го плюваха Тръмп....а сега всички искат ограда 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#26] от "Сатана Ликующий":

  Въпросът е много сложен. Най-добре е на Турция да се дадат пари за укрепване на границата си на изток и на юг. Трябва солидарност. Истинският проблем е съвсем друг. На няколко страни им трябват имигранти. На Германия и Великобритания например.
  ======
  На Германия и Франция и трябват мигранти, но какви....?
  Бити, ограбени, унизени и останали в неволя хора.....
  До такава степен, че да се чувстват в посочените държави като втора категория....и в същото време пак да са доволни.....
  Това е тънък психологически момент с висока степен на продуктивност.
  На запада не му трябват бежанци с дебели портмонета и високо самочувствие....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#26] от "Сатана Ликующий":

  Турция филтрира имигрантите и Германия се оплаква, че облагодетелства високообразованите, каквито има без съмнение. Накратко казано дава на високообразованите работа и ги задържа. Така че малко повече честност и човечност е добре дошла в този сложен проблем.
  =====+
  А ти какво предлагаш.... Обратното ли...?
  В Германия да отидат най квалифицираните, а останалите да останат в Турция...?
  Това ли имаш предвид... "малко повече честност и човечност"....?
  До момента, Турция е изхарчила над 50 милиарда долара за тях, а ЕС едва 3...4.
  Това честно ли е...?
  Да плащаш малко, а да искаш много....

  Както и да е..... Това вече няма никаква тежест....
  Миналата седмица Ердоан каза че...." втори опит, Турция да бъде подкупвана с европейски пари.....няма да има"....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#26] от "Сатана Ликующий":

  Въпроса който ти за дадох не е риторичен....
  Това ли са ти критериите за... "малко повече честност и човечност"...?
  Дай да ги разясним тия въпроси понеже става въпрос за фундаментални неща.

  Bukalemun
 31. 31 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Европа се връща векове назад. Вероятно и целия свят. Махалото, от глобализация-ще се върне към... Най-вероятно-феоди,кланове, племена...

 32. 32 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Само такива, които са живели в дива комунистическа диктатура заградени със стени, могат да искат да се заграждат.

 33. 33 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално
 34. 34 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Преди повече от 1000 години ултра десния расист Тервел изпъди милите и либерални арабски бежанци.

 35. 35 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  Когато спрем да ги наричаме мигранти, а донори нещата ще се наредят.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 36. 36 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#1] от "galapagas":

  С Турция

 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  Решение -без пришълци!Нека си спомним как падна Рим.

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#22] от "the_librarian":

  Умнокрасавец,нали?!Берлинската Стена е точно обрстното на днешните.Тя не пускаше да СЕ ИЗЛЕЗЕ.

 39. 39 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "Цецо":

  Противоречи на Дъблин 2. С този договор ЕО приема наложанита на Германия санкции след втората световна война, поради които тя няма право да отказва вход на чужденец в страната.

 40. 40 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Интересно че хората не си дават сметка че стената не е да ни пази от чужденците, а да ни пази да не избягам. Ще поживеем, ще видим. До 2030 ще стане ясно.

 41. 41 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#14] от "Тангра":

  Засега. За съжаление за още малко. Като дълга стане 100% вече ще сме изцяло марионетка. 😢

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK