Какво могат да научат либералите от популисткото движение

Първият форум се проведе на 16-17 септември в базата на Централноевропейския университет в унгарската столица

© budapestforum.org

Първият форум се проведе на 16-17 септември в базата на Централноевропейския университет в унгарската столицаКоментарът е предоставен на "Дневник" ексклузивно за България. Първият форум в Будапеща - "Изграждане на устойчиви демокрации" - събра над 200 участници, включително политици, експерти и активисти, които да се срещнат, за да обсъдят как да се възстанови и укрепи демокрацията в епохата на популизма. Форумът беше използван и като платформа за обсъждане на идеи за справяне с неравенството по време и след пандемията на COVID-19, интегриране на зелената политика и за това как ЕС може да се справи с редица основни предизвикателства.


Последните избори, включително тези в Германия или Норвегия миналия месец, показват, че вълната на популизма е достигнала своя връх в Европа. Центристките партии, обикновено представляващи някаква версия на либерализма, са успели да се "смесят" и да задържат обществената подкрепа. Но проблемите, предизвикали европейския популистки бунт, все още ни съпътстват, като много от лицата му се трансформират, но не изчезват.


Популизмът обикновено се разбира като негативно, преходно и разрушително явление. Това отчасти се дължи на факта, че в периода след Втората световна война популистите са били аматьори.
Напоследък обаче редица авторитарни партии започнаха да привличат дарители, мениджъри на кампании, адвокати и правителствени лица към тяхната кауза. Тези поддръжници са променили играта и са придали по-професионална визия на операциите си, като са направили инвестиции в институции за социализация, достъп до международни контакти и основа за създаване на геополитически съюзи.


Либералите, които са склонни и към самобичуване, признаха много от политическите грешки, които са допуснали в миналото. Пренебрегването на националните настроения и проявата на нечувствителност към тежкото положение на губещите в глобализацията са на първо място в списъка. Но те продължават да се колебаят между две еднакво опасни стратегии. Първата е да се съсредоточим върху въпроси, които засягат малки групи в обществото. Втората, обикновено биваща възприета, след като първата се окаже пагубна, е да се основава на предположението, че обикновените граждани се грижат само и единствено за материалните условия.


Те биха могли да се справят, наблюдавайки опонентите си. Например популистите, когато разиграват картата на носталгията, улавят въображението на гражданите, като разпалват дебати за бъдещето: бъдеще, изпълнено с апокалиптични опасности. Играта на страх има лоша репутация, но това е напълно легитимна стратегия. Ако политиката има някаква функция, то тя е точно да ни помогне да избегнем бъдещи бедствия.


Основното бедствие, обявено от популистите, е мултикултурният конфликт и загубата на национална идентичност. Много граждани смятат тези опасности за реални и въпреки че са критични към авторитарното движение, те често виждат авторитарните бунтовници в страната си като противотежести на бързите социални промени.


Антипопулисткият дискурс днес има еквивалентна опасност - изменението на климата. Но дори политическите последици, породени от страховете от бързи климатични промени, да стават все по-силни, ние сме далеч от преструктурирането на нашето политическо пространство. Загрижеността за климата мотивира по-младите поколения, а не по-възрастните. Това е проблем, тъй като в повечето страни младите хора не се явяват да гласуват масово и просто са малко на брой.


Това има допълнително следствие - и универсалният и космополитен дискурс, възприет от по-младите поколения, вероятно ще остане в периферията на националната политика за известно време. Националните идентичности са тук, за да останат, а либералите трябва да напомнят на хората за фундаменталната съвместимост между либерализма и патриотизма.


За да достигнат до средностатистическия гражданин, либералите трябва да обяснят как личната безопасност и културната приемственост ще бъдат защитени в бъдеще. Те трябва и да идентифицират авторитаризма като източник на конфликт, а не разрешаване на последния. Може да ни очаква драматичен сценарий: на културни и междукултурни сблъсъци, но фасилитаторите на такава ситуация са точно тези, които се оказват най-загрижените за нея популисти, като Матео Салвини, Марин льо Пен, Виктор Орбан, Нарендра Моди и Доналд Тръмп.


Друг аспект, в който либералите могат да се учат от популистите, е реториката на самоуважението. Докато препратките към националния суверенитет може да са самоцелни, да предпазват корумпираните лидери от критики за самовъзвеличаване, нарушаване на правата на човека и налагане на проверки върху свободата на пресата, избирателите чуват гласа на някого, който не изпълнява заповеди и който не се предава пред безличните социални процеси. Виктор Орбан например култивира мита за Централна Европа като регион, който може да подмлади европейската политика и да продължи напред, без да чака Брюксел. Съдържанието на такава реторика е реакционно, но форматът има огромен потенциал.


В крайна сметка най-добрият начин за действие на либералите е да останат верни на основните си ценности като свободата.


Защитата на свободата представлява отхвърляне на твърдата десница, но и на крайната левица.Вярно е, че либералите трябва да приемат въпроса за равенството по-сериозно, отколкото в миналото, но те трябва и открито да кажат, че налагането на радикални виждания за социална справедливост на гражданите, като същевременно се ограничава тяхната свобода да говорят, е неприемлива идея, дори и да идва от добронамерени прогресивни млади хора. Те трябва да ни напомнят, че уважението към другия човек е добродетел, но човек има право на свобода на словото, независимо дали изпитва уважение или не.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Весело

  "Какво могат да научат либералите от популисткото движение"
  ==============
  Заглавието трябва да внушава, че либералите нямат нищо общо с популизма.

  Еретик
 2. 2 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  "Но те продължават да се колебаят между две, еднакво опасни стратегии. Първата е да се съсредоточим върху въпроси, които засягат малки групи в обществото. Втората, обикновено биваща възприета след като първата се окаже пагубна, е да се основава на предположението, че обикновените граждани се грижат само и единствено за материалните условия."

  Съдебната реформа интересува, за съжаление, сравнително малко хора, затова новият проект на Променливите набляга на материалното - че спират кражбите. Движим се по учебник.

  А Тиквониус плаши с глад, инфлация и мигранти и обещава защита от тях. Както в незабравимите 90те. Беше пари срещу защита при ВИС и СИК, сега е гласове срещу защита.

 3. 3 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  И изборите ще бъдат решени от лелки и бабки, отдавна минали фертилна възраст, които трябва да решат дали повече искат да щипнат Кирчо по бузките със сладки трапчинки, или повече се страхуват бежанци терористи да не ги изнасилят, та Буци да ги опази.
  Макар че и двете опции са еднакво невероятни, предвид възрастта им.

 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 469 Неутрално

  "Светът претърпява истински трус. Цените на електроенергията и на газа удрят тавана, бизнесите са на тръни, хората са притеснени за собственото си оцеляване. Фалшивите новини са във възхода си. Манипулацията на масите се превръща в оръжие за определяне на дневния ред. Ставаме свидетели на Третата световна война. Хибридна. Различна. Без истински фронт. Но с опасности, които дебнат зад всеки ъгъл."
  "Медията е най-могъща на света. Тя има силата да направи невинния виновен и виновния невинен. Власт, която контролира съзнанието на масите", Малкълм Екс - чернокож американски военачалник, борец против расизма.
  "Медиите съществуват, за да запълнят живота ни с изкуствени възприятия и фалшиви стойности", Маршал Маклуън - канадски медиен теоретик и писател.
  Контролът върху информацията е мотив, залягащ в редица антиутопии. Едно от основните оръжия на авторитарните режими е пропагандата и контролът на медиите, а редица изследвания обвързват демокрацията със свободните медии. Всички обаче живеем в ерата на глобалното село - въведен от Маршал Маклуън термин. Сиреч - всички сме свързани, всичко е на ръка разстояние, а социалните мрежи и интернет помогнаха на информацията да достига бързо до нашите уши, очи и съзнание. И това направи изключително лесна манипулацията на масите.
  Социалните мрежи изпълниха със съдържание мисълта на Уинстън Чърчил - лъжата е обиколила половината свят, преди истината да има шанс да си обуе гащите."

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  “ вълната на популизма е достигнала своя връх в Европа”
  ——
  Така написано — върхът е стигнат, оттука вече ши спада, спете спокойно дица… и сънувайте розовите си либерални сънища. Ма знае ли се…

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  ИЗВОД: Въобще не вярвайте на етикетите в магазините и сметките за ток, вярвайте само да другаря Радев, Кирчо и Асен, че иде Светлото бъдеще!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Ако на младите може да им промиват мозъка колко е куул държавите им да се напълнят с имигранти от Африка и Азия и че трябва да ги обложат с данъци,да плащат повече за ток и гориво,за да се борели с глобалното затопляне,то пред хората,които вече не са млади,подобни лъжи трудно минават.Щотъчо те плащат по-високите сметки ,виждат как имигрантите не работят,а висят на социални помощи и вършат престъпления.
  Имат здрав разум и не се поддават толкова лесно на лъжи и манипулации.

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  "Светът претърпява истински трус. Цените на електроенергията и на газа удрят тавана, бизнесите са на тръни, хората са притеснени за собственото си оцеляване. Фалшивите новини са във възхода си. Манипулацията на масите се превръща в оръжие за определяне на дневния ред. Ставаме свидетели на Третата световна война. Хибридна. Различна. Без истински фронт. Но с опасности, които дебнат зад всеки ъгъл.""Медията е най-могъща на света. Тя има силата да направи невинния виновен и виновния невинен. Власт, която контролира съзнанието на масите", Малкълм Екс - чернокож американски военачалник, борец против расизма."Медиите съществуват, за да запълнят живота ни с изкуствени възприятия и фалшиви стойности", Маршал Маклуън - канадски медиен теоретик и писател.Контролът върху информацията е мотив, залягащ в редица антиутопии. Едно от основните оръжия на авторитарните режими е пропагандата и контролът на медиите, а редица изследвания обвързват демокрацията със свободните медии. Всички обаче живеем в ерата на глобалното село - въведен от Маршал Маклуън термин. Сиреч - всички сме свързани, всичко е на ръка разстояние, а социалните мрежи и интернет помогнаха на информацията да достига бързо до нашите уши, очи и съзнание. И това направи изключително лесна манипулацията на масите.Социалните мрежи изпълниха със съдържание мисълта на Уинстън Чърчил - лъжата е обиколила половината свят, преди истината да има шанс да си обуе гащите."
  —цитат от коментар 4 на Анти Шишковци


  Какви "авторитарни" режими имали контрол върху медиите-докато Тръмп беше президент 95 процента от медиите го плюеха денонощно.
  Точно обратното е-левичарите са окупирали медиите,които манипулират населението.
  Интересно защо нито една медия не публикува данните от метеорологичната станция на Южния полюс според които тази зима е била най-студената в историята откакто има измервания на Южния полюс. И че този факт разбива на пух и прах всички лъжи за глобално затопляне.

 9. 9 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Манипулациите са още в самото заглавие, което загатва за битка на добрите "либерали", които всъщност са си чисти левичари - социалисти, нищо общо с класическите либерали, срещу лошите популисти (макар че и първите са такива, но с различен таргет).

 10. 10 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Какви "авторитарни" режими имали контрол върху медиите-докато Тръмп беше президент 95 процента от медиите го плюеха денонощно.
  Точно обратното е-левичарите са окупирали медиите,които манипулират населението.
  —цитат от коментар 8 на Мусаши


  да, точно! Те дори още продължават да ръсят пепел по негов адрес, за по-сигурно на следващите избори.

  You don't know what you don't know.
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Дано либералите се въздържат да се "учат" от популистите!!!
  И без това са достатъчно объркани...

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Ако на младите може да им промиват мозъка колко е куул държавите им да се напълнят с имигранти от Африка и Азия и че трябва да ги обложат с данъци,да плащат повече за ток и гориво,за да се борели с глобалното затопляне,то пред хората,които вече не са млади,подобни лъжи трудно минават.
  ========
  Тия социални явления и процеси се появиха именно заради такива като тебе...които гледат с пренебрежение към другия, чуждия и различния.
  Такива като тебе.....които не вярват в Бога, а само на някакви анимационни чудовища, мега курабии и всякакви други бисквитки....
  Такива като тебе.....които са усилено подкрепяни от либералните медии и институции....
  Такива като тебе......които се мислят за най възвишени и напреднали от останалите......и т.н......и т.н....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  [quote#8:"Мусаши"][/quote]

  Защото няма кой да плати за подобна статия а медиите публикуват срещу заплащане. От това се издържат. Морала е за лично домашно ползване.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Любопитно

  Либералите, които са склонни и към самобичуване, признаха много от политическите грешки, които са допуснали в миналото.
  =======
  Съвременния световен интернационален либерал е подивял от паника...
  Той вижда как идеологията на така наречените популисти дава повече плодове от неговата.....
  От десетилетия....той е свикнал да залага на една единствена карта.... Свободата на пресата, словото и медиите....
  Но през последните десетилетия, така наречените популисти спечелиха вниманието на хората с нещо по привлекателно..... Свободата на автономната мисъл.... И въобще....свободата на мислене.... ✔️
  Появата на хора като Тръмп и Байдън....е именно поради това...

  Bukalemun
 15. 15 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Прогресът като класическа музика без бели хора.

  Понякога прогресивната патология оперира в такива отблъскващи крайности, че успява да предизвика реакция дори в средите на подчинените и прегърбени мейнстрийм либерали. И да изпрати сигурни сигнали към нормалните хора, че степента на разложението и разрушението просто не може и не трябва да се търпи повече.

  Такъв е случаят със скорошния скандал с Английската гастролираща опера. Преди броени дни началството на престижния оркестър буквално уволни половината си музиканти по една единствена причина. Те бяха бели. Нищо друго. Всички махнати и „изчегъртани“ артисти са безспорно талантливи, доказани и опитни професионалисти. Много от тях са с този оркестър вече няколко десетилетия.

  Но цветът на кожата на тези музиканти се оказа твърде неудобен за „настоящата година“. В епохата на канонизирането на рецидивиста Джордж Флойд и обезглавяването на стотици статуи на велики западни личности, класическата музика е… твърде класическа, твърде бяла.

  От Английската гастролираща опера буквално и официално си казаха, че вече са решили да залагат на „разнообразието“. Това е причината за изтриването и изритването на половината музиканти от оркестъра – всичките бели и вече ненужни, даже вредни, ако пипате радиоактивните активисти за „права на малцинства“.

  Да освободиш половин класически оркестър по време на пандемия само и единствено заради белия цвят на кожата на музикантите се оказа малко прекалено дори по екстремните стандарти на левия прогресистки либерализъм.
  От профсъюза на музикантите в Обединеното кралство протестираха остро срещу решението и инициираха серия от срещи с началството на хвърлилата тонове срам върху себе си опера. В средите се извисиха рядко срещани гласове на възмущение от това наистина откровено расистко, анти-западно и анти-цивилизационно решение.................
  https://conservative.bg/progresat-kato-klasicheska-muzika-bez-beli-hora/

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Либералите" най-сетне започнаха да стоплят, че отдавна са пресолили манджата и вече дори и най-всеядните млади кухаци вече не щат да я поглъщат безропотно, даже тук-там някои започват (о, ужасТ!) да си задават въпроси.
  Споко, тази зима, като дойдат яките сметки за газ, ток и горива (и този път не само у нас, а и по Западна Европа), като изпозатворят още фирми заради цените на енергоносителите и си изритат служителите на студа, ще стане още по-интересно.

  Ще си позволя малка прогноза - новите правителства в Германия и Франция ще гушнат здраво "популизма" и ще отрекат (първоначално само на думи, де) досегашните политики, щото иначе ще берат ядове, па може и да паднат...

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ахахах, събрали се либерасти и си правят четки едни на други.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  Защото става дума за стотици милиарди долари и евро в джобовете на главните затоплисти и екоталибаните.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Че те либералите са най-големите лицемери и популисти :)

  Мислят едно, говорят друго, правят трето и обикновено се получава четвърто. :)

 20. 20 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 887 Весело

  "най-добрият начин за действие на либералите е да останат верни на основните си ценности като свободата."

  Седмицата започва с вициве и шеги. Добре, добре.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  Либералите да обяснят, какво се прави за сигурността и безопасността на отделната личност сега, а не да обещават нещо в доброто бъдеще. Зашити техните медии прикриват и цензурират хиляди случаи на насилие срещу хората извършени от така наречените мигранти. Или свенливо ги оправдават с културните и етнически обичаи и традиции.

 22. 22 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Хората винаги са бягали от войни и глад, но никога така масово. Махнете ги тия глезени социални политики за мигранти. Който иска да дойде, да знае, че ще се бори и ще разчита на себе си. Докато в някой точки на планетета се раздават пари на новодошлите, не може да има свободно движение.

 23. 23 Профил на nikobark
  nikobark
  Рейтинг: 99 Неутрално

  "Докато препратките към националния суверенитет може да са самоцелни, да предпазват корумпираните лидери от критики за самовъзвеличаване, нарушаване на правата на човека и налагане на проверки върху свободата на пресата"

  Ах, ама те либералите въобще не са корумпирани, въобще не потъпкват свободата словото и никак не нарушават основни човешки права, как изобщо може някой да си помисли подобно нещо?!
  Т'ва кой и колко ви плаща за да публикувате такава идиотска статия?

 24. 24 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Повечето хора по убеждения са центристи, защото здравият разум е по средата на координатната система по отношение либерализъм-консерватизъм без залитания в едната или другата посока.
  Либералите така са окупирали публичното пространство, че алтернативните идеи почти напълно се изключват. Като се започне от училищата и университетите, където учебниците са изцяло в либерално-затоплистки дух, а преподавателите - либерали и се стигне до медиите. Консерваторите и центристите са изтикани в ъгъла и обявени за популисти, каквото и да значи това.
  Либералите са недоволни, че не са успели да "превъзпитат" цялото население по начин, изгоден за тях самите и пропагандата и манипулациите вече достигат такива висоти, на които и Гьобелс и комунистите биха завидели. Дивотиите с разделението по полов, расов, религиозен и какъвто се сетите признак за да се поддържа тезата за правата на различните, фанатичните инструкции към хората да се откажат от всички други видове енергия освен "зелената", огромните екоданъци, призивите всички да станем вегани за да спасим природата и др. такива едва ли могат да убедят някой, който има здрав разум, че това е за негово добро.
  Нищо чудно, че много хора виждат в популистите начин и техните гласове да бъде чути в парламентите защото по един или друг начин не са съгласни с подобен подход.
  Здравомислещите хора не се поддават на агитациите нито на либералите, нито на полулистите. За съжаление те стават все по-малко и по-малко, повечето народ залита или в едната или в другата посока.

 25. 25 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "Какво могат да научат либералите от популисткото движение"?


  Че от време на време, трябва да се слуша и народа.

 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#25] от "rvr12572942":

  Не могат.
  Либералите слушат само себе си и нареждания отгоре на други либерали.
  Идеята им е хората да не могат да мислят а само да слушкат.
  Нещата взеха мнго да приличат на тези в началото на миналия век в Русия.

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Така идва краят на обществата и цивилизациите - когато стари хора решават бъдещето на младите, а те от апатичност и презадоволеност, се крият от поемането на бреме и отговорност.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 28. 28 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  Марксистите щели да изграждат "устойчива демокрация". Тези са безкрайно нагли типове. Направо потресаващо нагли!

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Така идва краят на обществата и цивилизациите - когато стари хора решават бъдещето на младите, а те от апатичност и презадоволеност, се крият от поемането на бреме и отговорност.
  —цитат от коментар 27 на fpyyh


  По принцип винаги стари хора са управлявали. :)

  Римското Сенат идва от "съвет на старейшините" и през повечето време на Империята там са влизали стари, опитни, доказани управители на провинции. После богаташите са почнали да си купуват места, един си вкарва коня даже за сенатор. :)

  А ако си чел Винету, там също в палатката са се събирали старейшините да пафкат лулата. :)

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Популизъм ще има дотогава, докато има наивници да вярват.

 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  "Първият форум в Будапеща - "Изграждане на устойчиви демокрации" - събра над 200 участници, включително политици, експерти и активисти, които да се срещнат, за да обсъдят как да се възстанови и укрепи демокрацията в епохата на популизма. Форумът беше използван и като платформа за обсъждане на идеи за справяне с неравенството по време и след пандемията на COVID-19, интегриране на зелената политика и за това как ЕС може да се справи с редица основни предизвикателства."

  Ох какво нео-марксистко сборище са си спретнали милите. Интересно ми е кое е по-демократично според тия - Орбан да спечели абсолютно мнозинство на честни избори, които никой не оспорва, или всички да се явяват на избори с претенцията да са алтернатива на Меркел и после да управляват в коалиция с нея и така няколко пъти?
  Иначе дядката е трогателен - личи си че го е страх да не се изпусне нещо и да бъде подложен на моментална канселация и да му бъде отрязан достъпа до всякакви грантове, та пише много, ама много внимателно, макар че сам не си вярва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2629 Любопитно

  До коментар [#8] от "Мусаши":

  Фен на Тръмп да се жалва от манипулации е меко казано смешно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 33. 33 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Либералите нищо не могат да научат, защото си мислят, че всичко знаят. И преди в историята е имало всезанайковци и техните светове са свършвали в разруха. Само че, новите болшевики, както и старите, не обичат историята. Затова ѝ е писано да се повтори. Кървава...

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 34. 34 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 584 Неутрално

  "Основното бедствие, обявено от популистите, е мултикултурният конфликт и загубата на национална идентичност."

  Ама не, хич няма подобно нещо, германеца с кеф приема чалми, джамии и брадати съмнителни субекти. Бедствието го има само в главите на хората с ирационални страхове

 35. 35 Профил на ulm36650918
  ulm36650918
  Рейтинг: 65 Весело

  Ааахахаха какво заглавие с елементи на внушение само! Че има ли по-големи популисти от либералите бе?

 36. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  "Епохата на популизма"...

  - Или, респективно, "епохата на политкоректността".
  Всъщност статията напипва правилно проблемите, без да ги назовава директно. А глобално погледнато, социалните явления не стоят много встрани от физическите закони. Т.е. всяко заиграване в една посока, предизвиква ответна реакция.
  В случая популизмът е просто ответна реакция на чудовищната политкоректност и крайните разбирания за "либерализъм" (парадоксално отричащи личната свобода по оруелов модел), завладели западния свят.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мусаши":

  Или както се казва.

  "Ако на 18 не си комунист - нямаш сърце
  Ако на 30 все още си комунист - нямаш мозък"

  Руската левица (бсп/дпс) и жълтопаветната левица така се сляха че подкрепят един и същи фатмак за президент.

 38. 38 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#27] от "fpyyh":

  руската левица промива мозъка на старите - пенсиите гласуват за бсп
  сороската левица промива мозъка на младите - хипитата гласуват за ДБ
  всикото левичар гласува за радев

  Като изключиш изкуфелите пенсии и заблудените младоци - остава средната класа и хората които носят държавата и първите две групи на гърба си.
  За туй аз гласувам за ГЕРБ

 39. 39 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално
 40. 40 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#36] от "keen":

  Днешните "либерали" нямат нищо общо с либерализма.
  Те са модерни болшевики

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK