Как един журналист реши да вдигне шум за харченето на европейските пари

Огнян Георгиев

© Личен архив

Огнян ГеоргиевОгнян Георгиев е журналист, разказвач на интересни истории, които публикува най-често в седмичника "Капитал". За себе си казва, че е любител урбанист и по неволя специалист в европейското финансиране.


По принцип финансовите въпроси не са предпочитани от медиите, защото изискват компетентност и задълбоченост, каквато в днешните времена повечето не могат да си позволят. Но Огнян е изключение - в последните 12 години той търпеливо изследва харченето на европейските пари в България и начина, по който те променят икономиката ѝ.


Времето го убеждава, че ЕС не умее да пази добре финансовите си интереси. "Иначе случващото се в България и Унгария нямаше да е, каквото виждаме", казва.
"За мен като журналист, който следи развитието в тази област от над десетилетие, е изумителен мащабът на затварянето на очите от страна на Брюксел за огромни пробойни в системата за раздаване на пари и умелото политическо боравене с нея", добавя Георгиев.

Европейската комисия от години неуспешно се терзае от опити да покаже на гражданите какво прави за тях. И макар почти целия бюджет на ЕС да се харчи в страните членки, многобройни проучвания показват, че извън свободното пътуване и огромния общ пазар гражданите продължават да се затрудняват да посочат какво точно ЕС прави за тях и къде отиват милиардите, които всяка година се разпределят през европейските фондове и субсидии.


Комисията постепенно разширява възможностите си да наблюдава спазването на законността в отделните държави, добавяйки само през последните пет години нови инструменти за мониторинг върху върховенството на закона, но прилагането им остава твърде повлияно от политическата целесъобразност.


Ето защо Брюксел се опитва да насърчи гражданското участие и наблюдението върху разходването на общите средства с надеждата да ги направи за европейците поне толкова важни колкото харченето на публичните средства в собствените им страни.


Интересът на Огнян Георгиев към разходването на европейските фондове не се ограничава до професионалните му ангажименти и той решава сам да извърви пътя на автора на европейски финансиран проект - от идеята до реализацията ѝ.


Неговата платформа за нередности, свързани с европейски проекти eumoney.bg, е първата по рода си гражданска инициатива, която си поставя за цел да даде публичност на изразходването на европейските средства в България, заедно с възможност на хората да сигнализират за потенциални измами, спестявайки им сблъсъка с тежката държавна машина.


"Опитът ми ме научи, че има още много, което Европейската комисия не разбира за това, как действат тези пари на терен. Какво постигат, какво не постигат, какви неочаквани странични ефекти имат. Цели политически династии в Източна Европа пораснаха, укрепнаха и се развиха благодарение на тази паралелна вселена от капиталовложения през държавата", казва Огнян Георгиев за това как е стигнал до идеята да пише точно този европейски проект.


"Това е бюрократския начин да кажат, че искат да запознават хората с това какво постигат европарите", превежда Георгиев.


Протест по време на откриването на първия етап от третата метролиния.

© Юлия Лазарова

Протест по време на откриването на първия етап от третата метролиния.


Намира партньор в Антикорупционния фонд, който му помага с юридическото и административното осъществяване на проекта. Техническата реализацията е на Никола Тулечки от "Данни за добро".


"С тяхното влизане допълнихме идеята с възможност за подаване на корупционни сигнали - нещо, в което те имат доста опит и могат да се справят. Така платформата се разрасна", добавя Огнян.

Платформата е качена онлайн в средата на септември и вече събира сигнали, които юристите на АКФ проучват, за да проверят достоверността на фактите.


Самите сигнали не са видими, докато АКФ не реши да ги публикува, но коментарите са публични. Първите са свързани с луксозния автопарк на фирми, получили компенсации заради пандемията от COVID-19, и настървението на Столичната община да построи инсинератор за горене на отпадъци в центъра на София.


Еumoney.bg позволява подателят на сигнала да остане анонимен на всички етапи от разследването, включително ако е необходимо допълнително предоставяне на документи. Плюс е и че подателите имат обратна връзка от разследващите посредством идентификационен номер на сигнала, чрез който могат да проследят докъде са стигнали разследващите. Ако се установят основателни съмнения за злоупотреби, юристите на АКФ ще подават сигнали към българските и европейските органи за разследването им.


Огнян се надява с помощта на платформата да стимулира гражданското поведение на българите, последователно потискано от властите.

"Гражданите на практика нямат опцията да участват в изслушване за това за какво се харчат европейските пари, казва журналистът. Разпределението на средствата е централизирано, също както и възлагането на изпълнението, за последното също не се търси мнението на хората."


"Предполага се, че общините и държавата знаят най-добре за какво да ги инвестират. Това е грешна идея. Затова исках да създам платформа за обратна връзка: където можеш да влезеш, да избереш проекта в твоя град и да оставиш коментар по него. Например че не ти харесва нещо в него. Или пък че ти харесва", разказва Георгиев пред "Дневник".


Въпреки, че проблемите с използването на европейските фондове съпътстват цялата история на отношенията на България с ЕС, Георгиев не смята, че българите са безразлични по темата, и дори е убеден, че "хората напоследък са двойно по-активни във всичко" и че "има пробуждане, нов интерес към общото".


"Дали е заради политическите дейности, или просто е краят на един цикъл и началото на нов, не зная. Но е факт", казва той.


Проектът предизвиква интереса и на държавната администрация, чиито представители го засипват с въпроси на представянето на проекта му. Администрацията, която е задължена да отчита изпълнението на проектите и разходите към бюджета на ЕС, не крие любопитството си към новата платформа и най-вече към възможността за обратна връзка с подателите на сигналите, която, изглежда, е тясното място на държавната комуникация с гражданите.


Огнян Георгиев бе сред участниците в изборното студио на "Дневник" и "Капитал" през април.

© Юлия Лазарова

Огнян Георгиев бе сред участниците в изборното студио на "Дневник" и "Капитал" през април.


Авторите на проекта не искат да се конкурират с държавата - платформата е изградена на базата на държавната система ИСУН за проследяване на европейските средства, която Георгиев посочва сред добрите примери за добре изхарчени пари от ЕС. Данните за проектите и бенефициентите в eumoney.bg се вземат именно от ИСУН, но Огнян и колегите му са ги направили по-удобни за откриване и, разбира се - с възможност да се коментират.


Критичните сигнали не са единствената цел на проекта.Той насърчава желаещите да коментират и проекти, които харесват. Огнян Георгиев също има такива: "За едно нещо да сме на еднакво мнение с Йорданка Фандъкова - метрото е добър пример за европроект. Добре ръководен, добре планиран, с прилични резултати. Това е предимно заради хората, които го ръководят. Има много малки добри проекти по градовете, предимно свързани с подобряване на условията в училища и детски градини."

Но за разлика от ИСУН проектът на Георгиев и АКФ акцентира върху двупосочната комуникация: "Не разчитаме на моментно хрумване - минаваш отнякъде и изведнъж решаваш да споделиш. Хората, които искат да кажат мнението си за даден проект, ще намерят начин да го направят и през мобилен сайт." Затова засега авторите на проекта не предвиждат да го развиват към апликация, макар че усилено търсят финансиране, за да разработят функционалностите му.


Накъде гледа Огнян Георгиев сега? Към работата си и разследванията си за използването на европейските фондове в България. Има ли надежда, че новият инструмент на Европейската комисия за върховенството на закона, предвиждащ отнемане на средства при засягащи бюджета на ЕС сериозни отклонения от законността, ще отрезви администрацията и получателите на парите:


"Личното ми мнение е, че няма абсолютно нищо фатално в това да спрат европарите за известен период от време, който да прочисти малко икономиката (и политиката). Това "проектно" мислене унищожава истинските дръзки нови идеи, защото те не пасват в рамката, зададена от бюрокрацията. А що се отнася до върховенството на закона, ако продължаваме да не се справяме с това като държава, липсата на европейски пари ще е последната ни грижа."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Има ли поне един автор, който да не е член на НПО???

 2. 2 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Имаш ли един коментар по същество?

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#2] от "motochristo":

  Ми по същество, защо някакви неизвестни хора говорят от името на едни други, които са ги наели да работят в техните организации?
  Нека поне да знаем кой кара влака.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":
  "Има ли поне един автор, който да не е член на НПО???"

  Всички пътни строители с европйски пари не са НПО

  подпис
 5. 5 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Време беше някой да обърне внимание към тази тема ... Особено след последните излезли на яве злоупотреби ...

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Аз поне не разбрах какво има предвид другаря журналист, под това че ЕС не си е опазило парите от България и от Унгария. Сигурно го е яд, че двете страни са против гей браковете. Щото само в това може да се прави паралел между България и Унгария. ЕССР ни дава пари, пък видиш ли България и Унгария не ратифицират официално истанбулската конвенция, гей браковете и да си дават децата на Гревио, да ги продава на педофилите. Така ли драги журналисте, дето те хвалят в тая статия.

  мурзилка
 7. 7 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Идеята е добра.

  Идеята, че някой бюрократ в брюксел знае по-добре как да се похарчат едни пари, сама по себе си е инфантилна. Затова всякакви европроектни схеми трябва да бъдат прекратени. Данъците намалени, а европроектите ревизирани и престъпниците с изпраните европари трябва да идат на топло по затворите. Под изпрани европари имам предвид всички проекти, които към днешна дата са фалирали или неработещи по същество.. но не само.

 8. 8 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1523 Любопитно

  До коментар [#2] от "motochristo":

  Искаш „коментар по същество“, значи? Я да видим какво казва бодрият аФтор: „Личното ми мнение е, че няма абсолютно нищо фатално в това да спрат европарите за известен период от време, който да прочисти малко икономиката (и политиката)“, така ли? Само че какво ще кажеш, любезни ни аФторе, ако, благодарения на твоята изящна платформа за анонимни клевети спрат европейските фондове за едно правителство, което е пропрезидентско? Нали за това се готвите на изборите? Руменчо – президентин и правителство – негово, на „партиите на промяната“, „Продължете промяната“, ДеБъ, че и Бье-Си-Пье-то, така радушно прието за коалиционно управление от mon tout petit général, monsieur Tanas?

  Ами ако спрат европейските фондове, както ги спряха на тройната коалиция и Орешарски, и тогава ли това „ще отрезви администрацията и получателите на парите“? И след като аФторът „дори е убеден, че "хората напоследък са двойно по-активни във всичко" и че "има пробуждане, нов интерес към общото", как ще посрещне едни много по-мощни протести от сегашните разходки на строители с пътни машини, на миньори, лекари и други, затиснати от пандемията, неплащане на задължения от страна на държавата, брутално покачване на цени на ток, газ, вода, горива, храни и стоки от първа необходимост? Много ни е интересно как тогава бедният аФтор ще „стимулира гражданското поведение на българите, последователно потискано от властите“? От кои власти ще бъде то „потискано“ тогава? М?

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  До коментар [#5] от "kama_start":
  "Особено след последните излезли на яве злоупотреби ... "

  Трябва дълбоко да се разрови, това са дреболии

 10. 10 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Изобщо няма да му е трудно. Където и да разрови все ще замирише.

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2889 Любопитно

  До коментар [#8] от "Santos":

  Не стана ясно от какво толкова цвърчите - че може да спрат европарите или че е сигурно какво ще бъде следващото правителство?

 12. 12 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Примери колкото искаш. Например в едни малък български град (не си струва да му казвам името засега) направили ‘Туристически Център' с европейски средства . Взели някаква сграда, фирми на мургави господа приближени до партийната местна управляваща власт направили ремонт с всякакви екстри, открили го и назначили хора да работят там. Всичко по документи и фактури било точно ,използвали средства по европейски проекти ,но налели и други средства от жалкия общински бюджет където хората с десетилетия прескачали с колите си големи дупки по улиците. Та така всичко било чудесно и документално законно ,само никой не отговорил за чий х й е нужен този Туристически Център на града с няколко заблудени туристи чужденци , които годишно минавали от там и реално не е нито курортен град , нито фамозна туристическа забележителност. Но пък по фактури всичко е изрядно.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 13. 13 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Примери колкото искаш. Например в едни малък български град (не си струва да му казвам името засега) направили ‘Туристически Център' с европейски средства . Взели някаква сграда, фирми на мургави господа приближени до партийната местна управляваща власт направили ремонт с всякакви екстри, открили го и назначили хора да работят там. Всичко по документи и фактури било точно ,използвали средства по европейски проекти ,но налели и други средства от жалкия общински бюджет където хората с десетилетия прескачали с колите си големи дупки по улиците. Та така всичко било чудесно и документално законно ,само никой не отговорил за чий х й е нужен този Туристически Център на града с няколко заблудени туристи чужденци , които годишно минавали от там и реално не е нито курортен град , нито фамозна туристическа забележителност. Но пък по фактури всичко е изрядно.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  Първо , краде се на поразия , второ парите отиват за никому ненужни обекти като стадиони и спортни зали в селища със затихващи функции, пречиствателни станции за отпадни води в селища с неизградена напълно и в лошо състояние канализация, ремонти на пустеещи сгради от рода на читалища и културни домове , които ще продължат да пустеят и след ремонта, ремонти на улици и площади, които не се нуждаят от ремонти(случаят с ул Граф Игнатиев не е единствен). Много още примери могат да се посочат за прахосване на европейски пари в огромни размери.

 15. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#8] от "Santos":

  Колкото и да се въртиш, газо се че ти е отзад. Ако имаш малко мозък ще се сетиш да видиш колко е процентът на вътрешните инвестиции от европейски фондове по държави в ЕС, барем ти светне, че еврофондовете са най-силно корумпиращия фактор.
  На практика развитието на България се забавя откакто разчита предимно на еврофондове.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 16. 16 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Нищо не разбрах от статията. Освен че много важни разследвания. И че медал заслужава момчето. Тъп ли съм? Така нищо не разбирах навремето когато четях Работническо Дело.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Питач #1 НеКой строител с Европари ;)
  не харесва това.

  Ако разбере, че АКФ е финансирана с доброволни частни дарения:
  двойна щета.

  Ако разузнай за евентуално държавно спонсориране на АКФ,
  ще му се отще строителство с Европари и тролиране спонсорирано
  с неизвестен произход

  До коментар [#4] от "Иван K":
  До коментар [#1] от "НеКой":

  "Има ли поне един автор, който да не е член на НПО???"

  Всички пътни строители с европйски пари не са НПО

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK