Бустерната доза не променя валидността на COVID сертификата

Бустерната доза не променя валидността на COVID сертификата

© European commission (audiovisual service)Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус не променя валидността на европейския сертификат за COVID-19, издаден при първия цикъл на ваксинация. Това се казва в доклад на Европейската комисия до Европейския парламент и страните членки три месеца след въвеждането на документа за улесняване на пътуването в ЕС.


Еврокомисията обаче съобщава, че подготвя промени в сертификата, така че да включи в него информация за третата доза и за евентуални последващи ваксинации срещу короновирусната инфекция в следващите сертификати.


Засега според доклада "няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози за напълно ваксинирани индивиди в общата популация" с нормална имунна система, като подсилване на имунитета може да е необходима само за медицински уязвими групи като възрастни и хора с потиснат имунитет.


Сертификатите на ваксинираните са без срок
"Наличните понастоящем доказателства относно ефективността на ваксините и продължителността на защитата показват, че всички разрешени от ЕС ваксини в момента осигуряват силна защитна срещу хоспитализация, тежко заболяване и смърт, свързани с COVID-19", се казва в документа, предназначен за евродепутатите и за страните - членки на ЕС.


Според Европейската комисия няма категорични научни данни, че ваксиналният имунитет намалява с времето, и затова засега няма да се предлага ограничаване на срока на валидност на сертификатите на ваксинираните. В действащия регламент такъв срок не е определен, като се казва, че той може да бъде фиксиран по-късно въз основа на нови научни доказателства. Европейската комисия не възнамерява да предлага промяна на формулировката за валидността на сертификатите на ваксинираните до следващия си доклад за COVID сертификатите, който се очаква през март.


Напомня се, че всяка държава може сама да определи срок, в който ще приема сертификатите на ваксинираните, както и че властите са задължени да приемат само сертификати на ваксинирани с одобрените за използване в ЕС ваксини на "Бионтех"/"Пфайзер", "Модерна", "Оксфорд/"Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" и по желание - да приемат някои от одобрените от СЗО за спешна употреба, където към списъка се добавят два китайски препарата.


Само PCR тест за преболедувалите


Засега Европейската комисия няма да предлага промяна на срока на валидност на сертификатите на преболедувалите COVID-19, който е 180 дни след направен положителен PCR тест. Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца.


Въпреки че през юли европейската здравна агенция подкрепи издаването на сертификати за преболедуване след направен бърз тест, PCR изследванията остават единственият лабораторен тест, който ще продължи да се изисква за издаването на сертификата. Причината е, че няколко държави членки имат колебания в точността на антигенните тестове при преболедували заради високия според тях процент на фалшиви положителни резултати при възстановени от COVID-19.


Бустерната доза не променя валидността на COVID сертификата

© European commission (audiovisual service)


За разлика от антигенните тестове, чиято чувствителност и точност е значително подобрена след пускането на сертификатите, Европейската комисия казва, че няма основания за одобряване на тестовете за антитела като условие за издавена на европейски сертификат. В доклада се посочва, че този вид изследвания не дават информация кога е била прекарана инфекцията и дали тя не протича в момeнта. При тестовете за антитела не може да се направи разграничение между преболедувал и ваксиниран с първа доза, се твърди в доклада. Продължава да няма научни данни за количеството антитела, които са достатъчни, за да предпазят от заразяване, и какво количество може да насочи към прекарано заболяване. Все още не е изяснено и колко време се запазва високият брой антитела след преболедуване.


Удължаване на сертификатите


Европейската комисия предвижда най-късно в началото на следващата година да поиска удължаване на действието на сегашната правна уредба за европейските COVID сертификати, която изтича на 30 юни 2022 г. Ако пандемията не е отменена преди следващото лято, искане за удължаване трябва да се направи достатъчно рано, за да може законодателството да бъде одобрено от всички евроинституции и да влезе в сила навреме, напомня Еврокомисията. Следващата регулация за сертификата отново ще бъде със срок на действие, тъй като "целта на Европейската комисия е да се върне неограниченото свободно пътуване щом епидемиологична ситуация го позволи".


От 1 юли до 13 октомври са издадени 591 млн. сертификата, от които 437 млн. за извършена ваксинация, 144 млн. за тестване и 10 млн. за преболедуване на COVID-19.


От влизането в сила на цифровия европейски документ на 1 юли броят на държавите, които го използват, се е увеличил от 27 на 43 и в момента COVID сертификатът на ЕС е единственият признат международен стандарт на документ за пътуване в пандемията.


Еврокомисията го определя като "значителен успех в усилията на Европа да се отговори и ограничи въздействието на пандемията от COVID-19 върху обществото и икономиката".


Двадесет от 27-те европейски държави вече използват сертификата и като зелен пропуск за вътрешни нужди, свързани с посещение на ресторанти, обществени събирания, спортни и културни събития. Още пет други обмислят въвеждането на мярката, се казва в доклада.


За изминалите три месеца не е установен начин за взаимно проверяване за изтеглени или отнети сертификати и затова всяка държава остава отговорна за актуалността на собствената си база данни. За това пък е започнало качването в общия европейски портал, където се проверява автентичността на сертификатите, на националните правила за издаване, опериране и контрол на документите. Според Еврокомисията това ще улесни и облекчи проверките на сертификатите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK