Бустерната доза не променя валидността на COVID сертификата

Бустерната доза не променя валидността на COVID сертификата

© European commission (audiovisual service)Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус не променя валидността на европейския сертификат за COVID-19, издаден при първия цикъл на ваксинация. Това се казва в доклад на Европейската комисия до Европейския парламент и страните членки три месеца след въвеждането на документа за улесняване на пътуването в ЕС.


Еврокомисията обаче съобщава, че подготвя промени в сертификата, така че да включи в него информация за третата доза и за евентуални последващи ваксинации срещу короновирусната инфекция в следващите сертификати.


Засега според доклада "няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози за напълно ваксинирани индивиди в общата популация" с нормална имунна система, като подсилване на имунитета може да е необходима само за медицински уязвими групи като възрастни и хора с потиснат имунитет.


Сертификатите на ваксинираните са без срок
"Наличните понастоящем доказателства относно ефективността на ваксините и продължителността на защитата показват, че всички разрешени от ЕС ваксини в момента осигуряват силна защитна срещу хоспитализация, тежко заболяване и смърт, свързани с COVID-19", се казва в документа, предназначен за евродепутатите и за страните - членки на ЕС.


Според Европейската комисия няма категорични научни данни, че ваксиналният имунитет намалява с времето, и затова засега няма да се предлага ограничаване на срока на валидност на сертификатите на ваксинираните. В действащия регламент такъв срок не е определен, като се казва, че той може да бъде фиксиран по-късно въз основа на нови научни доказателства. Европейската комисия не възнамерява да предлага промяна на формулировката за валидността на сертификатите на ваксинираните до следващия си доклад за COVID сертификатите, който се очаква през март.


Напомня се, че всяка държава може сама да определи срок, в който ще приема сертификатите на ваксинираните, както и че властите са задължени да приемат само сертификати на ваксинирани с одобрените за използване в ЕС ваксини на "Бионтех"/"Пфайзер", "Модерна", "Оксфорд/"Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" и по желание - да приемат някои от одобрените от СЗО за спешна употреба, където към списъка се добавят два китайски препарата.


Само PCR тест за преболедувалите


Засега Европейската комисия няма да предлага промяна на срока на валидност на сертификатите на преболедувалите COVID-19, който е 180 дни след направен положителен PCR тест. Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца.


Въпреки че през юли европейската здравна агенция подкрепи издаването на сертификати за преболедуване след направен бърз тест, PCR изследванията остават единственият лабораторен тест, който ще продължи да се изисква за издаването на сертификата. Причината е, че няколко държави членки имат колебания в точността на антигенните тестове при преболедували заради високия според тях процент на фалшиви положителни резултати при възстановени от COVID-19.


Бустерната доза не променя валидността на COVID сертификата

© European commission (audiovisual service)


За разлика от антигенните тестове, чиято чувствителност и точност е значително подобрена след пускането на сертификатите, Европейската комисия казва, че няма основания за одобряване на тестовете за антитела като условие за издавена на европейски сертификат. В доклада се посочва, че този вид изследвания не дават информация кога е била прекарана инфекцията и дали тя не протича в момeнта. При тестовете за антитела не може да се направи разграничение между преболедувал и ваксиниран с първа доза, се твърди в доклада. Продължава да няма научни данни за количеството антитела, които са достатъчни, за да предпазят от заразяване, и какво количество може да насочи към прекарано заболяване. Все още не е изяснено и колко време се запазва високият брой антитела след преболедуване.


Удължаване на сертификатите


Европейската комисия предвижда най-късно в началото на следващата година да поиска удължаване на действието на сегашната правна уредба за европейските COVID сертификати, която изтича на 30 юни 2022 г. Ако пандемията не е отменена преди следващото лято, искане за удължаване трябва да се направи достатъчно рано, за да може законодателството да бъде одобрено от всички евроинституции и да влезе в сила навреме, напомня Еврокомисията. Следващата регулация за сертификата отново ще бъде със срок на действие, тъй като "целта на Европейската комисия е да се върне неограниченото свободно пътуване щом епидемиологична ситуация го позволи".


От 1 юли до 13 октомври са издадени 591 млн. сертификата, от които 437 млн. за извършена ваксинация, 144 млн. за тестване и 10 млн. за преболедуване на COVID-19.


От влизането в сила на цифровия европейски документ на 1 юли броят на държавите, които го използват, се е увеличил от 27 на 43 и в момента COVID сертификатът на ЕС е единственият признат международен стандарт на документ за пътуване в пандемията.


Еврокомисията го определя като "значителен успех в усилията на Европа да се отговори и ограничи въздействието на пандемията от COVID-19 върху обществото и икономиката".


Двадесет от 27-те европейски държави вече използват сертификата и като зелен пропуск за вътрешни нужди, свързани с посещение на ресторанти, обществени събирания, спортни и културни събития. Още пет други обмислят въвеждането на мярката, се казва в доклада.


За изминалите три месеца не е установен начин за взаимно проверяване за изтеглени или отнети сертификати и затова всяка държава остава отговорна за актуалността на собствената си база данни. За това пък е започнало качването в общия европейски портал, където се проверява автентичността на сертификатите, на националните правила за издаване, опериране и контрол на документите. Според Еврокомисията това ще улесни и облекчи проверките на сертификатите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  "Според Европейската комисия няма категорични научни данни, че ваксиналният имунитет намалява с времето и затова засега няма да се предлага ограничаване на срока на валидност на сертификатите на ваксинираните. "
  А след това :
  "Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителносттта на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса, не позволяват валидността да бъде удължена."

  И за двата случая няма категорични данни, но за ваксинираните сертификатът ще е безсрочен. Защо така?

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  "Според Европейската комисия няма категорични научни данни, че ваксиналният имунитет намалява с времето"

  То че има такива данни, има. На основата им бяха одобрени САЩ бустерните дози за голям кръг хора с рискови фактори (възраст над 65 години, наднормено тегло, бивши пушачи и хора с какви ли не заболявания). Най-много се запазва ефективността на Модерна (може би поради по-високото съдържание от 100 микрограма на иРНК във всяка доза в сравнение с 30 микрограма на Пфайзър). Ефективността на Пфайзър след 6 месеца пада до 50% (което пак е добре, но е доста по-ниско в сравнение с 95% веднага след втората доза). Ваксините на Джонсън и Джонсън пък са едва 3% ефективни след 7 месеца. На практика се оказа, че те си изискват 2 дози за да имат траен ефект, както са всички останали ваксини.

 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Схемата е толкова прозрачна, че чак е плачевно.

 5. 5 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Тази ЕК твърдо е решила да нареди ЕС на трето място в света по БВП.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Каква бустерна доза, ние не можем да достигнем 20 % с две дози!!!
  Днес 5 000 новозаразени!
  Над 200 починали....
  В цяла Европа свалят мерките- ние сме в окото на бурята!!!
  Пак ще изядем И тоягите И ще платим цената И ще изближем солта...!!!!
  Жалка история!!!

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#2] от "gogo2011":

  Защото ще се презаверява автоматично с поредната бустерна (подсилваща) доза на шест месеца. Това, че може да се заразиш, да заразяваш, да се разболееш с последващ фатаален изход няма значение. Но има значение за само преболедувалите. Голямия брат се грижи за твоето здраве (и печалбите си).

 8. 8 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Антиваксърите ДА ГО ДИШАТ!

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Човечеството лесно прие и преглътна това, че ОС на компютъра постоянно докладва потребителите на разработчика. После преглътна и това, че телефонът те държи на къса каишка. Време е за следващото разширение, когато същият подход трябва да се приложи и към биологичния носител. И който те си плати, след изтичане на лиценза, не се обновява своевременно или извършва непозволени действия, попада в бан или направо се изтрива.

 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 698 Любопитно

  Както при преболедуване не се създава траен имунитет ,така и при ваксинираните няма траен имунитет .Иначе нямаше да има заразени и при преболедувалите и при ваксинираните.

 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1888 Весело

  Напомня се, че всяка държава може сама да определи срок, в който ще приема сертификатите на ваксинираните, както и че властите са задължени да приемат само сертификати на ваксинирани с одобрените за използване в ЕС ваксини на "Бионтех"/"Пфайзер", "Модерна", "Оксфорд/"Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" и по желание - да приемат някои от одобрените от СЗО за спешна употреба, където към списъка се добавят два китайски препарата.
  —цитат от коментар 0 на статията  Дивотията наречена "ковид-19" очевадно скоро няма да приключи!
  Всеки щял да си си приема и прилага, каквото му скимне!
  И всеки ден допълват с някои нови простотии глупостите,
  за по интересно!

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Споко, има неофициален слух, който може да се намери само в моята глава, че след 7-та бустерна доза идва пълното щастие, за тия които ретроградният Меркурий не е прецакал.

  мурзилка
 13. 13 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Да бе, я питайте Ганьо Сомов какъв значителен успех е това 😄😄😄😄!

  agent
 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5749 Весело

  До коментар [#12] от "Маршалов":

  От утре, Меркурий връща "нормалната резба" до днес беше "обратен".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Весело

  "От 1 юли до 13 октомври са издадени 591 млн. сертификата, от които 437 млн. за извършена ваксинация, 144 млн. за тестване и 10 млн. за преболедуване на COVID-19."

  Тук нещо не разбрах. Официално ЕС има популация от 450 милиона....при 75% напълно ваксинирани (Както каза Уши преди ден.два) как има 437 млн със завършена ваксинация плюс 10 млн със сертифицат за преболедуване....до тук сме с 447 млн от 450 млн..... Нещо хич не се връзват сметките 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Според Европейската комисия няма категорични научни данни, че ваксиналният имунитет намалява с времето, и затова засега няма да се предлага ограничаване на срока на валидност на сертификатите на ваксинираните." и още:

  "Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителността на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса не позволяват валидността на сертификата да бъде удължена над шест месеца."

  Правят ли се изобщо подобни изследвания? И ако да кога ще се публикуват резултатите?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 586 Неутрално

  ... Тук нещо не разбрах...
  —цитат от коментар 15 на padrino


  И аз... Единственото ми обяснение е, че включват и европейски страни, които не са в ЕС. Тогава някак си, при население от около 760-780 милиона, нещата се вързват, макар че не съвсем.

 18. 18 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  Ние не сме на масата с Европа, а СМЕ Европа.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на pacioglu
  pacioglu
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  Сериозно ли мислиш, че толкова процента от населението е ваксинирано наистина? За да проследявам обществените реакции, следя всички големи западни медии във Facebook.

  Ето ти например новина от вчера в Германия, в страницата на Билд. От превода във фейса можеш да се ориентираш по това какви са коментарите и на коя страна са:

  https://www.facebook.com/watch/?v=1942268215933188

  Това е във ВСИЧКИ големи медии на запад. Или има пропаганда и са платени коментатори всичките, руски тролове?

  Хипохондрици, оставете ни да живеем спокойно!
 21. 21 Профил на lenuza
  lenuza
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino": Сигурно има хора, които са преболедували - получили сертификат, а после са се ваксинирали- още един сертификат в системата. Да добавим и тези с тестове, а после преболедували/ ваксинирали се. Статистиката е за брой сертификати от всеки вид, а не за брой лица с някакъв сертификат.

 22. 22 Профил на lenuza
  lenuza
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":


  Ами, след две години ще е ясно, дали даденият вид имунитет продължава две години, след 5 години ще знаем дали е поне 5 и т. н.

 23. 23 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 114 Неутрално

  "Според Европейската комисия няма категорични научни данни, че ваксиналният имунитет намалява с времето и затова засега няма да се предлага ограничаване на срока на валидност на сертификатите на ваксинираните. "А след това :"Европейската комисия посочва, че ограничената информация за продължителносттта на естествения имунитет, както и липсата на сигурни данни при какви нива на антитела се осигурява клинична защита от вируса, не позволяват валидността да бъде удължена."И за двата случая няма категорични данни, но за ваксинираните сертификатът ще е безсрочен. Защо така?
  —цитат от коментар 2 на gogo2011


  Не е вярно, има данни. Изкаралите коронавирус имат имунитет и не могат да се заразят. За ваксинираните наистина няма данни. Явно други интереси определят решението, не здравето на хората.

 24. 24 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Има. Евреите още през лятото обявиха, че две инжекции нищо не пазят. Което се вижда ясно и от родните официални данни. За ваксиниран броят само с три (за сега). И понеже евроджендърите нямат научни данни са поръчали по 4 ваксини на калпак за следващите 2 години. Що ли?
  Точно обратното излиза за естестествения имунитет. Ама той не носи пачки. И не позволява на терора да се вихри. Да живей езика на образата и джендър науката.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 25. 25 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  До коментар [#4] от "parcaleste":

  Какви са теА редакторски игри?!?

  ''Засега според доклада "няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози''

  Защо не е правилното

  няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози. Засега.

 26. 26 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл е починал на 84-годишна възраст от усложнения след заразяване с новия коронавирус (COVID-19). Пауъл е бил напълно ваксиниран.

  Явно липса на бустерни дози.

  И в морето ми е до колене .....................
 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Според стандартите на световната терористична организация за да се допусне ваксина трябва да осигурява 60% ефективност. Изчислявана по предпазването от заразяване. Не от лакардии като "тежко" разболяване и т.н.
  Какво имаме у нас? 20% ваксинирани. 15% от заразените са ваксинирани (съобщава се като 85% неваксинирани). Това прави 25% ефективност. При рекламирани 95. От сериозни научни изследвания.
  Продължаваме. 10% от приетите в болница са ваксинирани. Ефективност 50%. Това пак е далеч под приетия минимум за да се допусне ваксината за употреба. Но ... синтетичните гмо-та били чудесни и много не знам си какви си.
  Та требе да вервате.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Любопитно

  Така и не ми отговори никой на въпроса как да напредна с бустерите. Искам сега след първите две игли, да си сложа до края на годината първия бустер с третата игла, третия бустер с четвъртата игла и да финализцирам с пета игла и трети бустер преди началото на новата година. Така след новата година да съм готов вече за новите ъпдсейти, искам да съм ъпдейтнат до последно ...

 29. 29 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dimitar Mogilarov":

  Дали е вярно не мога да кажа. Но интересното е, че казват, че за ваксинираните няма данни да отслабва имунитета, а за преболедувалите - няма данни да се запазва във времето. Интересна формулировка.

 30. 30 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 885 Неутрално

  След третата игла останалите бустери може да си ги сложиш и на друго място 😁!

  agent
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Така и не се разбра, колко време ще трае имунитета на ваксинираните.

 32. 32 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 338 Весело

  До коментар [#23] от "Dimitar Mogilarov":Дали е вярно не мога да кажа. Но интересното е, че казват, че за ваксинираните няма данни да отслабва имунитета, а за преболедувалите - няма данни да се запазва във времето. Интересна формулировка.
  —цитат от коментар 29 на truly

  Дам, искат да кажат, че имунитета на ваксинираните изграден върху част от спайк протеина е по-добър от имунитета на преболедувалите изграден върху целия пакет.

 33. 33 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Любопитно

  И аз... Единственото ми обяснение е, че включват и европейски страни, които не са в ЕС. Тогава някак си, при население от около 760-780 милиона, нещата се вързват, макар че не съвсем.
  —цитат от коментар 17 на quasimodo

  В статията определено се говори само за ЕС, няколко пъти уточняват, ЕК това, ЕК онова. Още повече, че сертификатите от ОК например се признават, но не се ИЗДАВАТ от ЕС/ЕК така, че цифрите в статията са изсмукани от пръстите или някой има сериозни проблеми с елементарно събиране и изваждане 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4296 Весело

  Така и не се разбра, колко време ще трае имунитета на ваксинираните.
  —цитат от коментар 31 на Роси


  Още не са го решили в Брюксел Роси. Чакат да видят колко ще са комисионните първо и тогава ще публикуват "съгласувано" решение 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на Martin Marinov
  Martin Marinov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Споко, има неофициален слух, който може да се намери само в моята глава, че след 7-та бустерна доза идва пълното щастие, за тия които ретроградният Меркурий не е прецакал.
  —цитат от коментар 12 на Маршалов


  По-рано ще да е. Кой ще си слага 7 дози...

 36. 36 Профил на Martin Marinov
  Martin Marinov
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Така и не се разбра, колко време ще трае имунитета на ваксинираните.
  —цитат от коментар 31 на Роси


  Точно колкото ви каже Партията! Възражения няма да има, вярвам.

 37. 37 Профил на Vlater
  Vlater
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#35] от "Martin Marinov":

  Имай предвид, че в кода за зеления сертификат максимума са 8 дози, така че не бива да се прекалява, тъй като ще се счупи програмата.

 38. 38 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Весело

  "От 1 юли до 13 октомври са издадени 591 млн. сертификата, от които 437 млн. за извършена ваксинация, 144 млн. за тестване и 10 млн. за преболедуване на COVID-19."Тук нещо не разбрах. Официално ЕС има популация от 450 милиона....при 75% напълно ваксинирани (Както каза Уши преди ден.два) как има 437 млн със завършена ваксинация плюс 10 млн със сертифицат за преболедуване....до тук сме с 447 млн от 450 млн..... Нещо хич не се връзват сметките 😂😂😂
  —цитат от коментар 15 на padrino


  ... От влизането в сила на цифровия европейски документ на 1 юли броят на държавите, които го използват, се е увеличил от 27 на 43 и в момента COVID сертификатът на ЕС е единственият признат международен стандарт на документ за пътуване в пандемията.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Сега връзват ли се сметките, наборе?
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 39. 39 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Еврокомисията обаче съобщава, че подготвя промени в сертификата, така че да включи в него информация за третата доза и за евентуални последващи ваксинации срещу короновирусната инфекция в следващите сертификати

  Мдааа
  А честито. Това е казано по друг начин, че ще има мнооого бустери.
  Спете спокойно. Ваксините за 2023-та са поръчани.
  Мда

 40. 40 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Точно.

 41. 41 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Т.нар. "кратка характеристика на продукта" (КХП) е кръщелното свидетелство на всеки лекарствен продукт. Той предхожда разрешението за употреба, т.е. представлява основанието за издаване на това разрешение. Та ето какви любопитни неща можем да прочетем в КХП на ваксината на Пфайзер:

  www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/09/29/comirnaty-epar-product-information_bg-september.pdf

  "Този лекарствен продукт е разрешен за употреба по т. нар. схема „разрешаване под условие“. Това означава, че за този лекарствен продукт се очакват допълнителни данни. Европейската агенция по лекарствата ще извършва преглед на новата информация за този лекарствен продукт поне веднъж годишно и тази КХП съответно ще се актуализира." (стр. 12).

  "За да се потвърди ефикасността и безопасността на Comirnaty (ваксината на Пфайзер), ПРУ (притежателят на удостоверението за употреба) трябва да подаде окончателния Доклад от клинично проучване за рандомизираното, плацебо-контролирано, заслепено за наблюдателя проучване C4591001. Срок - декември 2023 г." (стр. 23)

  Това е официалният документ на ЕМА. Аз нищо не казвам; казвам само, че това е юридически обвързващият документ. ("под условие" се упоменава 5 пъти в документа).

 42. 42 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Като се разберат за комисионните, ще кажат за валидността.

  Panta rhei....
 43. 43 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Така и не се разбра, колко време ще трае имунитета на ваксинираните.
  —цитат от коментар 31 на Роси

  Докато поддържаш дозата.

 44. 44 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#43] от "parcaleste":

  Като инсулина за диабетиците. Освен ако вярваш, че ковид не ти вреди, а е най-добрият ти приятел и ще се рабереш с него. Де да знам, може и така да действа след петото заразяване - поема контрола в мозъка 👾

 45. 45 Профил на Da.Dobre
  Da.Dobre
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Естественият имунитет е със срок на годност 180 дни, а изкуственият е с доживотна гаранция. Ма то си е и нормално това, дето струва пари да е по-качествено от безплатното. Ей така, ни в клин, ни в ръкав, се сетих, че хималайска сол на няколко млн е със срок на годност 2 години.

 46. 46 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#45] от "Da.Dobre":

  С ваксините работата е малко по-сложна от Хималайската сол. Но изглежда ти и за солта не си наясно, пък камо ли за ваксини и имунитет.

 47. 47 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#43] от "parcaleste":

  Който иска е разбрал. Всяка седмица се публикуват медицински студии по света. Който иска да троли той пробутва опорките на путиновите сайтове.

 48. 48 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#2] от "gogo2011":

  Кой ти каза, че ще е безсрочно? За сега е така докато няма още медицински данни. Как искаш да има данни колко ще държи имунитета след ваксина като болшинството ваксинирани са в последните няколко месеца? Медицина и Ванга са различни неща. Само Ванга знаела предварително какво ще стане, но Нешка Робева ни го казва след като е станало. На всичкото отгоре ваксината дава повече защита от преболедуване.

 49. 49 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#2] от "gogo2011":На всичкото отгоре ваксината дава повече защита от преболедуване.
  —цитат от коментар 48 на nabliudatelnica


  Хахахахаха и кой ти го каза това? Пешо в кръчмата, който всяка вечер си бие по 6 ваксини?

  Защо не си намерите работа ами тролите? Безсмислен е сертификата, защото трае само 6 месеца където има смисъл от него, а ваксините може и да те убият. Който иска да рискува, но вие, участвайки в тази дирижирана кампания за бодене с недотествани ваксини ставате част от шайката, определена за геноцида в България.

  Един Българин
 50. 50 Профил на vnc171009947
  vnc171009947
  Рейтинг: 147 Неутрално

  "Липсват категорични данни, че силата на защитата от ваксината намалява с времето" - извод "сертификатът с ваксина е с неограничен срок". "Липсват категорични доказателства, че имунитетът в резултат на преболедуване продължава след 6 месеца" - извод "сертификатът за преболедували изтича след 6 месеца". Да им имам "науката" на европейските бюрократи. Абсолютно 0 доказателства има за срока на защитата за ваксината и за натуралния имунитет, но поради някаква причина се приема, че за ваксината чакат първо да се "докаже категорично", че защитата намалява с времето, докато за натуралният имунитет трябва "да се докаже категорично", че не намалява. Аплодираме "науката", с такова "чери-пикинг" на данни, могат да си отворят фабрика за "череши". Има много по-убедителни доказателства както теоретични, така и емпирични, че натуралният имунитет е по-силен и по-траен от имунитетът от ваксината. Нямам нищо против ваксината, имам против изкривяване на истината заради идеологически и политически цели!

 51. 51 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#47] от "nabliudatelnica":

  Ехо, Путин има ваксина! Р
  Русия не антваксърска сила. Но за тия, които нещо по политически причини са се настроили, трябва да им внесат руска ваксина.
  Все на някакъв процент ще помогне. Да се запъват нашите политици да не го правят, също е антиваксърство.

 52. 52 Профил на 44bond_street
  44bond_street
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Няма да важи за ЕС, но ако не им трябва за там, е ок.

 53. 53 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус не променя валидността на европейския сертификат за COVID-19, издаден при първия цикъл на ваксинация. Това се казва в доклад на Европейската комисия до Европейския парламент и страните членки три месеца след въвеждането на документа за улесняване на пътуването в ЕС
  """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
  Т.е искат да кажат , че бустера е менте .
  Менте не ментето !
  Нещо като БФС
  Но вие се бустирайте редовно и до живот!
  Пак като БФС !

 54. 54 Профил на Дончо
  Дончо
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Авторитаризмът е форма на държавно управление, налагаща сериозни ограничения върху свободата на членовете на обществото и подчинение на една, често неизменна авторитарна структура, като понякога използва потиснически мерки върху населението, обикновено без да прави опит за спечелването на действително обществено съгласие, но налагайки управление чрез насилие или определена форма на пропаганда.

 55. 55 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "Липсват категорични данни, че силата на защитата от ваксината намалява с времето" - извод "сертификатът с ваксина е с неограничен срок". "Липсват категорични доказателства, че имунитетът в резултат на преболедуване продължава след 6 месеца" - извод "сертификатът за преболедували изтича след 6 месеца". Да им имам "науката" на европейските бюрократи. Абсолютно 0 доказателства има за срока на защитата за ваксината и за натуралния имунитет, но поради някаква причина се приема, че за ваксината чакат първо да се "докаже категорично", че защитата намалява с времето, докато за натуралният имунитет трябва "да се докаже категорично", че не намалява. Аплодираме "науката", с такова "чери-пикинг" на данни, могат да си отворят фабрика за "череши". Има много по-убедителни доказателства както теоретични, така и емпирични, че натуралният имунитет е по-силен и по-траен от имунитетът от ваксината. Нямам нищо против ваксината, имам против изкривяване на истината заради идеологически и политически цели!
  —цитат от коментар 50 на vnc171009947


  Ако можех, щях да те черпя една бира за този коментар. Аз се разболях преди една година и имам антитела, имам неутрализиращи тела, нямам зелен паспорт само. Приятел се ваксинира с две ваксини и към момента няма антитела, има зелен паспорт обаче.
  На никой от СЗО не му пука дали имаш имунитет или не, пука им дали си се набол с нещо, за което никой не носи отговорност ако се обърка. Ей това ме дразни.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK