Еврокомисията заплаши Полша със санкции заради върховенството на правото

Урсула фон дер Лайен говори в Европарламента, слушана от полския премиер Матеуш Моравецки (вдясно) и председателя на съвета, външния министър на Словения Анже Логар

© Reuters

Урсула фон дер Лайен говори в Европарламента, слушана от полския премиер Матеуш Моравецки (вдясно) и председателя на съвета, външния министър на Словения Анже ЛогарПредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи предупреждение към Полша, че решението на нейния конституционен съд, което отхвърли върховенството на европейското право над националното, ще бъде санкционирано.


В дебат в Европейския парламент във вторник Фон дер Лайен заяви, че е "дълбоко разтревожена" от подлагането под съмнение на основанията на ЕС, на европейското единство и на общия правен ред в ЕС и че се чувства "задължена да защити правата на европейците, които живеят в Полша".


Дебатът се проведе с участието на полския премиер Матеуш Моравецки, който по примера на унгарския си колега Виктор Орбан пристигна в Страсбург, за да защити аргументите на съда, който се произнесе по негово питане. Полският Конституционен трибунал постанови миналата седмица, че части от правото на ЕС са несъвместими с полската конституция, пораждайки опасения, че Полша в крайна сметка може да напусне съюза.


Европейските аргументи
Председателят на Еврокомисията призна, че въпреки опитите на Брюксел ситуацията с върховенството на закона в Полша се влошава и "кулминира в последното решение на конституционния съд" - първият път в историята на ЕС, в който национален съд оспорва върховенството на европейските договори над националната конституция. Тя посочи, че решението "подлага под съмнение основите на ЕС, то е пряко предизвикателство на нашето единство и към общия правен ред в ЕС".

Акцент
"Не можем да позволим общите ни ценности да се поставят под риск", заяви Фон дер Лайен, добавяйки, че решението на полския съд подкопава независимостта на съдебната власт, "а без независими съдии хората имат по-малка защита и правата им са застрашени". Тя каза, че решението е взето от Конституционния трибунал, който комисията не смята за независим и законен и води санкционни процедури срещу него.


Фон дер Лайен напомни, че бившият президент Лех Качински, който е брат на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, е подписал Лисабонския договор, "потвърждавайки привързаността на Полша към европейските ценности". Председателят на Еврокомисията дори се върна до приемането на Централна и Източна Европа, за да заяви, че решението на полския съд подлага под въпрос причините, за влизането им в ЕС - присъединяването към обществата на свободните хора и демокрацията.


Възможните санкции


Като напомни, че Еврокомисията все още продължава анализа на полското решение, взето на 8 октомври, Фон дер Лайен не скри, че се избира между три възможности: нова наказателна процедура, задействане на механизма, обвързващ европейското финансиране със законността, и процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор. Първите два инструмента предвиждат финансови санкции, докато последният може да доведе да отнемането на правото на глас на Полша в съвета.


Фон дер Лайен повдигна завесата върху евентуални правни аргументи на комисията да поиска замразяване или отнемане на европейско финансиране по неизползвания досега механизъм за обвързване на върховенството на закона с достъпа до европейско финансиране. Тя каза, че до 210 млрд. евро, предназначени за Полша в бюджета до 2027 г. и плана за възстановяване, може да са обект на искане за спиране, тъй като като "това са пари на европейския данъкоплатец". Варшава е най-големият получател на средства от европейския бюджет в ЕС.


Европейската комисия започна процедура по чл. 7 срещу Полша през 2017 г., но тя не е напреднала съществено поради липсата на единодушие в съвета, където Унгария обяви, че ще бъде на страната на Варшава, независимо от обстоятелствата. В същото време Фон дер Лайен описа процедурата като най-силното оръжие, с което Брюксел разполага, тъй като при успех би лишила Полша от права като член на ЕС. "Трябва да се върнем към него", каза председателят на Еврокомисията, добавяйки, че съжалява, че се стигнало до "това положение".


Какви са оръжията на Еврокомисията в защита на върховенството вижте тук.


Обясненията на Полша


Полският премиер Моравецки заяви, че Варшава е готова на диалог с ЕС, но че не би приела "централизъм" от Брюксел или "наказание от богатите страни срещу бедните, които още се борят с последиците от комунизма".


Моравецки защити решението на Конституционния трибунал, като същевременно обвини евроинституциите, че си присвояват правомощия, каквито не са им дадени. Премиерът заяви, че докато правото на ЕС има предимство пред националното, това не засяга конституционните въпроси и че полската конституция остава върховният закон в страната. Моравецки предупреди, че отмяната на решението ще доведе до правен хаос в Полша, където "милиони присъди, издадени от съдилищата, ще могат да бъдат обжалвани".

"Ние не сме съгласни ЕС да бъде управляван от Брюксел, който да нарежда на държавите като на провинции какво да правят", заяви премиерът.

Според него ЕС се опитва под претекст за съблюдаване на зоконността, да налага "неща, които не са в договорите". Той съобщи, че Полша ще разпусне дисциплинарната колегия на Върховния съд, която е обект на съдебен спор с Брюксел, по който Еврокомисията иска налагане на глоба.


Полският премиер Матеуш Моравецки

© Reuters

Полският премиер Матеуш Моравецки


Като подчерта, че "върховенството на правото се разбира по различни начини", Моравецки пространно разви тезата, че ЕС не е държава и че страните членки остават суверенни и именно те решават какви да са правомощията на евроинституциите. Той ги посъветва да търсят решения срещу многобройните кризи като скока на енергийните цени, миграционния наплив, инфлацията, "руската агресия в Източна Европа", външните заплахи и неравностойното третиране на държавите членки. Според него "гражданите очакват да решаваме кризите, а не да се сочим с пръст един друг".


"Полша ще остане член на ЕС, но това не означава, че нямаме тревоги за неговото бъдеще", заяви Моравецки, подчертавайки, че 58% от поляците подкрепят членството.


Депутатският отговор


Полската теза получи симпатии само на крайната десница и на консерваторите, където членуват членовете на управляващата "Право и справедливост". Останалите парламентарни групи призоваха Еврокомисията да действа решително.


Еврокомисията заплаши Полша със санкции заради върховенството на правото

© Reuters


Лидерът на ЕНП Манфред Вебер дори обвини Варшава, че върши работата на Путин, "който иска слаба и разделена Европа".

"Трябва да играем по правилата. Националните конституции са важни, но начинът, по който работи европейската общност, е по-важен", каза той, добавяйки, че Германия също е трябвало да промени основния си закон, за да остане член ЕС.


Социалистите заявиха, че не биха желали Полша да напусне ЕС, но че страната явно има проблеми с принципите на демокрацията. "ЕС е сериозна организация, основана на върховенството на правото, което важи за всички", заяви лидерът на парламентарната група Ираче Гарсия-Перес. "Комисията е задължена да действа и без отлагане", добави тя.


Либералите от "Обнови Европа" поиска от Еврокомисията да отхвърли плана за възстановяване и устойчивост на Полша и да задейства механизма за блокиране на еврофондовете й.


"Не сте честен с полските граждани, министър-председателю, и го знаете. Обяснете на предприемачите, че ще загубят фондовете, на земеделците - че ще се лишат от субсидиите, и на студентите, че ще загубят "Еразъм", настоя Малик Азмани от името на групата.


Полското решение е "атака срещу същността на ЕС" според Зелените. Съпредседателят на групата Ска Келер заяви, че ситуацията е тест най-вече за Еврокомисията, която трябва да действа "силно и бързо" в защита на ЕС.


От българските евродепутати отношение по темата взе само Елена Йончева от БСП, тя призова председателят на Еврокомисията да действа незабавно и заяви, че случилото се в Полша е атака срещу основите на ЕС - европейските ценности. "Смятате, че можете да изоставите демокрацията, оставайки в европейското семейство. Мога да определя това само като срамота", заяви Йончева от парламентарната трибуна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Свободните народи си остават свободни при каквито и да е обстоятелства.
  Унгарците, чехите и поляците се вдигнаха срещу Съветската империя, газиха ги с танкове, затваряха ги в извънредни режими....но всуе.
  Днес те пак са на барикадите на своята независимост..., защото ... "народите със стадно чувство печелят битките, а свободните народи печелят войните-"

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Поглед към историята показва че Полша често е заставала на страната на справедливи каузи, дори когато са обречени.
  Дано да успеят да вразумят тази европейска комисия че с такъв комунизъм няма как да се върви напред!

 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Западна Европа няма никакъв опит с комунистическата доктрина.
  Ние (Източно- европейците) сме ѝ сърбали попарата и затова имаме предпазен инстинкт.


  Panta rhei....
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  У-ши, У-ши, У-ши!

  Божкеййййй, ма то мно'о китайски звучи, бе!

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Путин клати ЕС без да подбира средствата...

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Европейските ценности май се изродиха на еврогейски ценности. Сега Урсулка много се загрижила за парите на европейските данъкоплатци, но толкова години си затваряха очите какво се случва с европарите у нас и как те служат единствено за подхранване и засилване на мафията. Всъщност единственото, от което се интересуват в Брюксел е васалите да слушкат, каквато и дивотия да им пробутват. Не ги интересува нито мнението и живота на собственото им население, нито мнението и живота на0 населението във васалните държави.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Следващите сме ние. Вече ни направиха забележка, че в Програмата за възстановяване гл. прокурор пак не е споменат.

 8. 8 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#3] от "Molossian":

  ГДР?
  Май всъщност там в авангарда бяха съсредоточени всички усилия и средства на СССР.

  Нямали били опит ... - имат, просто те успяха да устоят, защото не е влизал съветския кален ботуш.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Наскоро Конституционния съд на Германия си позволи да набие канчето на Европейската банка за възстановяване и развитие, а от Брюксел срамежливо мълчаха. Ебати двойния стандарт.

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Весело

  "Тя каза, че до 210 млрд. евро, предназначени за Полша в бюджета до 2027 г. и плана за възстановяване, може да се обект на искане за спиране, тъй като като "това са пари на европейския данъкоплатец". Варшава е най-големият получател на средства от европейския бюджет в ЕС."

  " До 210 млрд. евро " са достатъчно сериозна сума, която да накара Полша сериозно да размисли закъде се е запътила ! Поляците са прагматични хора.......

 11. 11 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Урсула фон дер Лайнен да не е занимава с глупости, а да каже как ще оправят тази бъркотия в енергетиката и защо ЕС ударно намалява емисии, а китайците ударно строят въглищни централи?

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аскет":

  Путин си клати то.....ките.
  Няма нужда да клати нищо друго, защото брюкселските зелки, така люлят лодката, че скоро още някой ще изхвърчи от нея.

  Боже пази ме от приятелите, с враговете ще се справя и сам.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  "...решението на нейния конституционен съд, което отхвърли върховенството на европейското право над националното, ще бъде санкционирано"

  Ами да - как може гражданите сами да си избират политиците дето да им изработват законите и конституцията - истинската демокрация е разни назначени брюкселски апаратчици, които не се отчитат пред никой да му спускат отгоре кое е правилно и кое е лошо, което е важно и кое не е.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Симпатизирам на Поляците, защото те са първата сериозна преграда срещу настъплението на путинските войски в Европа.
  Но ако Полша изостави демокрацията и започне да прилича на Путинска държава, преградата ще е пробита.

  подпис
 15. 15 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  От текста "Лидерът на ЕНП Манфред Вебер дори обвини Варшава, че върши работата на Путин, "който иска слаба и разделена Европа"."

  Няма да ни помогне за всяка каша в ЕС да обвиняваме Путин. Достатъчно ясно е че вътре в ЕСима сериозни разногласия, и даже Путин да бъде сменен в Русия разногласията ще останат. Явно трябва да се обсъжда може ли ЕСда съществува стабилно в този формат, или трябват структурни промени. Последното хич няма да е лесно, защото част от страните искат повече централизация, чак до обща армия, а част от страните са за частична децентрализация.

 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Спокойно. Само могат да плашат. За реални действия трябват едни други работи, които в Брюксел ги нямат.

 17. 17 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Всички съдии и политици са се заклели да спазват конституцията на държавата си. Никой от тях не се е заклел да спазва временни европейско законодателство, което утре може да се промени конюнктурно. Ако европейските закони конюнктурно се променят и не отговарят на конституциите на няколко държави, то или се променя европейското законодателство или не се изпълнява. ЕК кое не разбра?

  Евро чиновника се опитва да си предаде повече тежест отколкото реално има.

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#11] от "Българин Бг":

  Урсула е глобалистка марионетка - онези дето й дърпат конците са си направили схемата как да отмъкнат парите на Запада затривайки всичкото производство тука и пращайки го в Китай.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  "Тя каза, че до 210 млрд. евро, предназначени за Полша в бюджета до 2027 г. и плана за възстановяване, може да се обект на искане за спиране, тъй като като "това са пари на европейския данъкоплатец". Варшава е най-големият получател на средства от европейския бюджет в ЕС."" До 210 млрд. евро " са достатъчно сериозна сума, която да накара Полша сериозно да размисли закъде се е запътила ! Поляците са прагматични хора.......
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  Мдам, съгласен съм, че поляците са прагматични хора.
  Затова прагматично си избират пътя.
  Стотина-двеста милиона, за да си променят "пътя", са избор на дребен измекярски меркантилизъм и подкуп, а не "прагматизъм".
  Особено на фона на техният БВП от грубо 600 милиона.
  Реално се опитват да ги купят, или стреснат, с някакви си пари, които изкарват за три месеца.
  Когато е заложено много - това е доста жалък "аргумент". Но те брюселци са си жалки ...

 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  Хм,
  Ама и ти почна като любимата редакцийка - не са 500 мильона, а 655 бильона (милиарда).
  Илядо и кусур пъти повече :)

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#20] от "Molossian":

  Сорри!
  Ама откак Баце построи 500 милиона километра магистрали в България - съм наплашен за големите цифри. И явно автоцензУрата е сработила!

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#20] от "Molossian":

  Опс!
  Обаче за мое донякъде оправдание мога да кажа, че все пак съм запазил вярно съотношението и разряда на мерните единици.

 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  а, добре.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  "Мдам, съгласен съм, че поляците са прагматични хора.
  Затова прагматично си избират пътя.
  Стотина-двеста милиона, за да си променят "пътя", са избор на дребен измекярски меркантилизъм и подкуп, а не "прагматизъм".
  Особено на фона на техният БВП от грубо 600 милиона.
  Реално се опитват да ги купят, или стреснат, с някакви си пари, които изкарват за три месеца.
  Когато е заложено много - това е доста жалък "аргумент". Но те брюселци са си жалки ..."


  Объркали сте милиардите с милиони ! За другото дали сте се объркали - ще видим ! Отсега ви казвам, че ще Полша ще търси компромис с ЕК или ще отстъпи, едно от двете ! А за нейния БВП от 600 милиарда, можете ли да се досетите защо е такъв или да ви обяснявам и това ?

 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":Хм,Ама и ти почна като любимата редакцийка - не са 500 мильона, а 655 бильона (милиарда).Илядо и кусур пъти повече :)
  —цитат от коментар 20 на Molossian


  Не знам какъв е механизмът за спиране, парите се събират от всички членки, а после всяка отделна държава може да ги спре за когото си поиска?
  Къде е справедливостта в случая? Почвам вече наистина да не виждам никакъв смисъл да ни взимат едни пари а после да трябва да кандидатстваме за да си ги получим обратно?

 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#25] от "zxp53317185":

  Просто е.
  Така некои много отговрни хипер-мега-евро-чиновници могат да ги разпределят както си искат.
  Без някой да им дири каквато и да е било отчетност.

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Де я Ванга да каже: "Една руса жена ке го разтури ЕС"

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 28. 28 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Сега захапаха поляците, че с унгарците си счупиха зъбите..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#25] от "zxp53317185":

  Може да не е справедливо, ама жаждата за пари и власт си е налична при всички времена и епохи и при всички хора, без разлика от пол(колкото и да са вече), религия и етнос.

  Въпросът е как се допусна това!

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  За всички, които постоянно правят паралели на отношението на ЕС с България, малко контекст:

  Полша е най-големият нетен бенефициент в ЕС с групо около 8-12 млрд. нето безвъзмездна помощ на година. И е такъв най-голям получател от над 20 години.

  Полша получава толкова колкото следващите три в тази класация заедно - Унгария, Гърция и Румъния (общо за трите около 8-12 млрд. евро на година).

  България, макар да е с доста по-нисък стандарт и нужда да наваксва, е на едва 11 място със скромните 1.5 млрд. нетна помощ на година и със закъснял старт (2007).

  За 8 години, България струва на ЕС почти толкова, колкото Полша само за 1 година.

  За това и отношението на ЕС към Полша (Унгария, Гърция, Румъния) и отношението към останалите е доста различно.

  България е скромна страна с отлична фискална дисциплина, ниска задлъжнялост, саможертвена и с население винаги готово за още лишения, очакващо злетен медал за въздържание и с мнения по-близки до Холандия, отколкото до Италия/ Франция.

  През това време, Полша, Унгария и Гърция съвсем нескромно си превъобразиха инфраструктурата с безвъзмездната помощ на ЕС. Но цената, която плащат е, че са в постоянния фокус на вниманието на по-пестеливите страни-донори.

  Като страничен ефект на въздържанието ни, ЕС има много малък интерес да ни следи отблизо, понеже заедно с Хърватия, Кипър и Малта сме един почти незначителен разход.

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Де я Ванга да каже: "Една руса жена ке го разтури ЕС"
  —цитат от коментар 27 на Един вампир броди из Европа


  Като млада и още небоядисана си е кестенява.
  Полъгал си се по маскировката на белите коси.

 32. 32 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Еврокомисията води Европа към пълен икономически и социален хаос и неизбежна катастрофа, ако продължава в тоя дух.
  В момента би трябвало да ги занимават само две неща:

  1. Незабавно спиране на всякакви зелени сделки, квоти и пр. дивотии, и възстановяване на не-съсипаната част от въглищните и ядрени централи.

  2. Незабавно спиране на нашествието на примитивни диваци в Европа, ако е необходимо - чрез използване на смъртоносна сила.

  Всичко друго е третостепенно.
  На фона на връхлетелите Европа бедствия, заяждането с Полша е абсолютно безумие.

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Десетина милиарда годишно помагат, ама в кошара няколкостотин не вкарват.

  Като и аз мога да кажа доста по въпроса и извън каламбура, но не мисля, че му е тук мястото.

 34. 34 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#24] от "samoedin":

  Е отстъпиш веднъж - два пъти, накрая си вземеш шапката и кой откъде е. Няма как цялото ЕК да се напълни с комунисти и да си длъжен да ги търпиш при положение че не искаш да те управляват комунисти.

 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#31] от "xm...":

  Цвета Кирилова зарад изборите ли се е изрусила ? 😄

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#31] от "xm...":Цвета Кирилова зарад изборите ли се е изрусила ? 😄
  —цитат от коментар 35 на Тони КОСТОВ


  Мисля, че нейното май е философски предопределено.
  За да съответства на съдържанието!

 37. 37 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мда. Полша не клекна нито пред нацистите, нито пред комунистите, нито сега ще клекне пред либералните фашисти и ЕС - сатанисти. Ясно е вече, че който се опълчи на ЕС накрая му свиват сармите или съвсем случайно го "самоубиват", заради неудобните истини, които казва. Сега очакваме президента Анджей Дуда, съвсем случайно да получи инфаркт или да му падне метеорит на главата, докато разобличава лъжата ЕС. :)

  Няма живот без болка.
 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Любопитно

  Де я Ванга да каже: "Една руса жена ке го разтури ЕС"
  —цитат от коментар 27 на Един вампир броди из Европа


  Мая Манолова или Елена Йончева?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  ЕК да се концентрира върху печатането на банкноти, какво се занимават с Полша?

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  Полша ще нарита ЕК и те много добре го знаят. Не могат да им отнемат правото на глас, а ако не го направят, всяко решение без значение какво е ще бъде блокирано от Полша, защото трябва да се взема с пълно съгласие на всички държави. Така че ЕК е патова ситуация и само лае. Ще тупат топката и ще се пазарят яко, защото нямат полезен ход.

 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  "Полша няма да бъде сплашена."
  Това заяви самият министър председател на Полша днес в Европейския Парламент, в лицето на председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен и на целия политически естаблишмънт на ЕС.
  "Няма да си мълчим, докато страната ни е нападана по несправедлив и необективен начин."
  В дълга реч премиерът Моравиецки защити страната си от нападките, че поставя Конституцията си над правилата на ЕС, и че отказва да прекрати консервативната си програма. Той обвини европейските бюрократи в извършващи "пълзяща революция", целяща да увеличава перманентно силите на Брюксел и същевременно налага либералните им възгледи. В присъствието на самите бюрократи и висши политици от институциите на ЕС Моравиецки заяви, че той, страната му и консерваторите на континента няма да допуснат това.
  По думите му либералният и бюрократичен европейски елит, който присъстваше на самата реч, игнорира истински важните проблеми на Европа - енергетика, икономическа криза, масова миграция, натрупване на дългове и прочее, за сметка на конюнктурна война срещу консервативните правителства като това в Полша. Той предупреди, че дори само енергийната криза може да коства на Европа "милиони банкрутирали предприятия и дребни бизнеси", което би "разтърсило самата основа на европейския проект". Вместо с това, обаче, Европа се занимава да налага Зелени утопии, ЛГБТ идеологии и поредната атака срещу консерваторите и техните правителства.
  Моравиецки подчерта, а аз лично за първи път чувам високопоставен лидер да го казва в прав текст, че западните страни - особено Германия и Франция, са спечелили страшно много от влизането на източните държави в съюза, особено изсмуквайки десетки милиони млади работници, данъкоплатци и потребители. Вместо признателност, обаче, те третират източна Европа като, цитирам - "втора-ръка държави членки, към които следва да има различно отношение". Отношение на размахване на пръст, снизходителност и наказания, ако не са послушни на Брюксел и либералния консенсус.
  Ако Източна Европа имаше още поне двама-трима консерватори на ръководни позиции като Моравиецки и Орбан, такива с топките да застанат срещу "партньорите" от Запад и отстояват принципите си, то може би щяхме успешно да се еманципираме, организираме и наложим така нужния рационален и прагматичен дневен ред в ЕС. Но, уви, само те са, а това е крайно недостатъчно. Затова ще гледаме как бавно континентът се деиндустриализира, деевропеизира и дехристиянизира, докато не станем едно малко, но много бутафорно и маргинално ориенталско предградие.

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Всички нормални европейци разчитаме на хора като Моравиецки. За дежурните хомсомолци: не, не на Путин и не на Си.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Любопитно

  До коментар [#24] от "samoedin":

  "Отсега ви казвам, че ще Полша ще търси компромис с ЕК или ще отстъпи, едно от двете !"

  В какъв смисъл - полският съд ще се промени решението под диктата на Урсула фон дер Лайен ... и тотално ще се прегази "върховенството на правото"? Или полският парламент ще прокламира Лисабонския договор за новата полска конституция (и трябва да проведат референдум.) И ако резултатът от референдума е подобен на този във Франция и Холандия (отхвърлиха европейската конституция, затова трябваше да се прави остър вираж с Лисабонския договор) или във Великобритания, може да имаме "ползит роду".
  Само не разбрах, защо ЕК (Урсула фон дер Лайен) трябва да "раздава" санкциите вместо "независим арбитър" (Европейския съд)? И ако Полският конституционен съд е "сгазил лука", защо трябва да бъдат санкционирани полските фермери и полската ЛГБД общност?
  Ама направо ЕК/ главният комисар да издава декрет, опс директива, да закрива полската съдебна система и съдиите да ги карантинира в концентрационен хотел с надпис "Върховенството на правото ще ви направи свободни".

 44. 44 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#30] от "observador":

  ама и вие ги нижете едни, да ви се чуди човек, че ви се и връзват тука.
  да полша получава нялолко пъти повече от българия, но населенеито на полша е няколко пъти по-голямо от българското също така. таз дребна подрбност от вашия анализ се губи нещо. скромни хора били българите, ти да видиш. българите са хора без самочувствие - това на което вие казвате скромност; не харчат защото нямат, а вие чудесно знаете как се крадат евофондовете. вечно били готови на още лишения - говорете за себе си ще ви замоля. аз съвсем не съм, не искам децата ми да живеят в лишения, и не познавам жив българин готов на лишения. затова имигрира половината население, щото са готови на още лишения на полза роду.
  а най ме разсмя това че см били близо до холандия като мислене.
  колкото и 'малко' пари да ни дават, че стигнат до нас не бойте се. ей така за принципа. мути не е вечна и вече си отива.

 45. 45 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4145 Неутрално

  Наскоро Конституционния съд на Германия си позволи да набие канчето на Европейската банка за възстановяване и развитие, а от Брюксел срамежливо мълчаха. Ебати двойния стандарт.
  —цитат от коментар 9 на Големи яйца:)


  Либерастите по цял свят винаги работят с двоен стандарт!

  И Брюксел не прави изключение, ако искат да минат за справедливи съдници трябва да заплашат ГЕРМАНИЯ с подобни санкции!

  ДБ: Време е да спечелим България
 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#41] от "НеКой":...Моравиецки подчерта, а аз лично за първи път чувам високопоставен лидер да го казва в прав текст, че западните страни - особено Германия и Франция, са спечелили страшно много от влизането на източните държави в съюза, особено изсмуквайки десетки милиони млади работници, данъкоплатци и потребители..
  >>> Браво на Моравиецки. Право куме в ...очи.:)

 47. 47 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Европейската комисия - проводник на модела КОЙ, говори за върховенство на правото. Смях в залата.

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 48. 48 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Полша няма да бъде сплашена
  Кристиян Шкварекоктомври 19, 2021Политика и икономика

  Време за четене: 2 минути
  Това заяви самият министър председател на Полша днес в Европейския Парламент, в лицето на председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен и на целия политически естаблишмънт на ЕС.

  „Няма да си мълчим, докато страната ни е нападана по несправедлив и необективен начин.“  В дълга реч премиерът Матеуш Моравецки защити страната си от нападките, че поставя Конституцията си над правилата на ЕС, и че отказва да прекрати консервативната си програма. Той обвини европейските бюрократи в извършващи „пълзяща революция“, целяща да увеличава перманентно силите на Брюксел и същевременно налага либералните им възгледи. В присъствието на самите бюрократи и висши политици от институциите на ЕС Моравиецки заяви, че той, страната му и консерваторите на континента няма да допуснат това.  По думите му либералният и бюрократичен европейски елит, който присъстваше на самата реч, игнорира истински важните проблеми на Европа – енергетика, икономическа криза, масова миграция, натрупване на дългове и прочее, за сметка на конюнктурна война срещу консервативните правителства като това в Полша. Той предупреди, че дори само енергийната криза може да коства на Европа „милиони банкрутирали предприятия и дребни бизнеси“, което би „разтърсило самата основа на европейския проект“. Вместо с това, обаче, Европа се занимава да налага Зелени утопии, ЛГБТ идеологии и поредната атака срещу консерваторите и техните правителства.  Моравиецки подчерта, а аз лично за първи път чувам високопоставен лидер да го казва в прав текст, че западните страни – особено Германия и Франция, са спечелили страшно много от влизането на източните държави в съюза, особено изсмуквайки десетки милиони млади работници, данъкоплатци и потребители. Вместо признателност, обаче, те третират източна Европа като, цитирам – „втора-ръка държави членки, към които следва да има различно отношение“. Отношение на размахване на пръст, снизходителност и наказания, ако не са послушни на Брюксел и либералния консенсус.  Ако Източна Европа имаше още поне двама-трима консерватори на ръководни позиции като Моравиецки и Орбан, такива с топките да застанат срещу „партньорите“ от Запад и отстояват принципите си, то може би щяхме успешно да се еманципираме, организираме и наложим така нужния рационален и прагматичен дневен ред в ЕС. Но, уви, само те са, а това е крайно недостатъчно. Затова ще гледаме как бавно континентът се деиндустриализира, деевропеизира и дехристиянизира, докато не станем едно малко, но много бутафорно и маргинално ориенталско предградие.

 49. 49 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Полша няма да бъде сплашена
  Кристиян Шкварек.
  https://voinaimir.info/2021/10/poland-morawiecki/

 50. 50 Профил на army
  army
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Те тези ги заплашват от месец вече със санкции.

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#46] от "тулса":

  Още вчера писах за тази открита позиция на противопоставяне на премиера Моравиецки на централизирана ЕС бюрокрация като ръководен орган на Полша. Някои не разбират дълбоко вкорененото у поляците чувство за национална независимост което се е формирало исторически, плюс непокорния им нрав. Те не са като някои други представители на Източна Европа, които ще мрънкат помежду си и ще се усмихват със страхопочитание пред "покровителите'.
  А иначе и на Моравйецки не му е лесно с опозицията в страната срещу политиката на ПиС. Но те знаят, че с 40 милиона граждани тежестта на страната в ЕС е значителна, и че никой не иска реално Ползит.

 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":
  Някои не разбират дълбоко вкорененото у поляците чувство за национална независимост което се е формирало исторически, плюс непокорния им нрав.
  >>> Taka e. Дори и да имам някои...резерви към тяхната външна политика( поради руското си самосъзнание:)), трябва да бъда обективен. Инатчии са и са си пострадали от по-мощните съседи.

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#52] от "тулса":

  Нали Лех Качински беше казал на Меркел в спора за численост на представителите в ЕС: "Ако не беше нашествието на Германия, сега щяхме да сме 60 милиона!" С поляците трябва да се преговаря в една по-неформална обстановка, не да се натискат открито - тогава те могат да реагират нерационално. В случая натискът от Урсула фон дер Лайен се възприема повече като германската/пруската аристокрация натиска полските селяни с пълното съзнание за тяхната подчиненост.

 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#53] от "daskal1":...пруската аристокрация натиска ..
  >>> По повод пруските юнкери..вчера прочетох, че бащата на Гьоринг бил близък с Бисмарк(самият от прусаците). А за думите на М. Вебер, че поляците работили за Путин:), нямам думи. Върхът на дипломатичността.:)

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Весело

  До коментар [#54] от "тулса":

  Или е пълно незнание на историята и отношението на поляците към руснаците, или е опит за игра на това отношение в стил "помагате на врага, не ви ли е срам".
  В случая обаче действа полската пословица "Не можеш да хванеш стар врабец на конска фъшкия." :-)

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":
  Ясно е, че е опит за игра. Да видим сега старият полски врабец какво ще клъвне, особено отсервирано от благожелателни немци.:)

 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#56] от "тулса":

  Най-вероятно след показните демонстрации на твърди становища ще има задкулисни преговори. Доста поляци работят в структурите на ЕС отдавна и познават механизмите. Според мен Туск в случая е една от причините за конфликта, обидата у него към полските избиратели е дълбоко затаена, а и той като кашуб си има своите мотиви въпреки декларациите.

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#56] от "тулса":

  И докато се разправят с Полша, съвместен конвой от руски и китайски бойни кораби минава през Японския провлак след ученията им 14-17 октомври...
  https://www.reuters.com/world/asia-pacific/china-russia-navy-ships-jointly-sail-through-japan-strait-2021-10-19/

 59. 59 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#44] от "saz391051887":

  Първо България се пише с главна буква.

  Второ, в примера говорих и за Унгария и Гърция, чието население не е колкото на Полша и по-близко до нашето.
  Трето, населението на една страна не е единствения фактор. Целта на тези трансфери е да приравнят стандарта на новите и по-бедни страни и региони.
  България е нова, а и с нисък стандарт, съответно това, че сме на едва 11-то място като бенефициент е нелогично и говори за лошо преговаряне и/или за неизползване на пълния капацитет от възможности.

  Погледнете коментарите под която и да било статия за споровете между пестеливите страни и останалите и ще видите, че у нас коментарите из целия политически спектър са масово за строга фискална дисциплина, ниски нива на задлъжнялост и т.н. Подкрепят се мненията на Германия и Холандия, вместо тези на Италия или Франция например. Това е донякъде логично, понеже България има сходни показателени по задлъжнялост имено с тези страни, но освен Естония сме единствената нова страна в ЕС с такива показатели и такова обществено мнение.

  Ето последната такава статия за пример:
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/10/18/4266386_polovin_evropa_se_trese_zaradi_budeshtiia_finansov/?ref=id

 60. 60 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#59] от "observador":

  но населението и на унгария и на гърция е почти два пъти по-голямо от българското; средствата които те получават са два пъти повече. не населението не е единствен критерий, но е основен. да приравняването на стандарта е една от целите на една част от европейския бюджет, но не е единствена.
  задлъжнялостта е само един от критеррите за състоянието на икономиката. управлнието на нашата икономика и останалите й показатели са плачевни, и вашия оптимизъм боя се не се споделя от твърде много българи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK