Ядрената енергия не успя да стане зелена, но това не е краят

Ядрената енергия не успя да стане зелена, но това не е краят


Европейската комисия трябваше да предложи в сряда ядрената енергия и централите на природен газ да получат достъп до зеленото финансиране, като бъдат признати за устойчиви източници на енергия. Но не го направи. Въпреки обещанията на председателя си Урсула фон дер Лайен и вицепрезидента за климата Франс Тимерманс, че това ще се случи до края на годината.


Изглеждащ по-скоро като екологичен, въпросът с класификацията е част от устойчивите финанси на ЕС, тъй като класификацията се прави за улеснение на инвеститорите, за да могат да планират участието си в проекти. И това е първият път, в който се разработва, след приемането на европейския регламент за таксономията през 2020 г.


"Европейската комисия е поела ангажимент да излезе с решение до края на годината и ще го изпълни", заяви неин говорител във вторник. Въпреки това последното заседание за годината на комисарите в сряда приключи, без точката да бъде разгледана, а друг говорител съобщи, че тя не е била в дневния ред.
Лаконичният коментар на икономическия еврокомисар Пауло Джентилиони:


"Няма решение"


най-вероятно описва конкретната ситуация, но може да се приеме и по-философски заради липсата на съгласие между страните членки какво да се прави с ядрената енергия и с природния газ.


От една страна, Франция и девет централно- и източноевропейски държави искат ядрената енергия да бъде допусната до зеления преход. Особено за тези от тях, които трябва да затварят въглищни мощности, за да намалят емисиите, АЕЦ изглеждат като спасение - има ги и произвеждат евтин ток. Тяхната теза е, че ядрената енергия, освен че не е свързана с отделяне на парникови газове, е и местно производство, т.е. намалява енергийната зависимост от внос. България също е в тази група, като настоява решението да не е временно, за да се даде предвидимост на инвеститорите, които се нуждаят от повече време за изграждане на нови централи.


От другата са Германия, Австрия, Дания, Люксембург, Белгия и Испания, които са се отказали от ядрената енергия или са на път да го направят и не желаят тя да получава достъп до европейско финансиране. Те или смятат технологията за недостатъчно сигурна, или се притесняват от нерешения технически въпрос с безопасното съхраняване на ядрените отпадъци. Изборът на Европейската комисия през април да отложи класификацията на ядрената енергетика и природния газ даде на тази група шанс да засили позициите си, след като Зелените убедително влязоха в новата управляваща коалиция в Германия. И тъй като никой не може да си позволи да заобиколи Германия, комисията изпадна в патова ситуация, в която или трябваше да се отметне от обещанието си за решение до края на годината, или да го обрече на отхвърляне от съвета.


Около включването на природния газ в климатичния преход има по-малко напрежение, тъй като всички държави го използват, а и няма как да се отрече, че той е изкопаемо гориво, което може да остане в зеления преход само като преходен източник на енергия.


Декемврийската среща на върха на ЕС показа, че позициите между отделните лагери са толкова раздалечени, че лидерите дори не взеха решения за енергетиката - крайно необичаен ход, който беше доста неубедително обяснен с липсата на време.


Че това не е така, стана ясно почти веднага, след като часове по-късно германските Зелени се обявиха против включването на ядрената енергия сред устойчивите, а федералният министър за климата и икономиката Роберт Хабек беше категоричен, че ядрената технология няма бъдеще.


Бунт на кораба


Противоречия има и в самата комисия. Във вторник тринадесет от 36-мата членове на Техническата експертна група (TEG) на комисията, създадена да я съветва за устойчивото финансиране, написаха писмо, в което призовават ядрената енергия да не бъде етикетирана като "зелена".


"Препоръчваме ядреното делене да няма място в таксономията на ЕС за устойчиви дейности", пише групата, водена от Доун Слевин, финансов експерт и основен член на TEG.


Експертите, специалисти от бранша и университетски учени, са стигнали до заключение, че ядрената енергия може да увреди околната среда поради необходимостта отработеното ядрено гориво да се съхранява в подземни хранилища в продължение на хиляди години.


Излизащото в Брюксел електронно издание EUObserver, което описва писмото, добавя, че въстаналите експерти предупреждават и за опасностите от "политизиране на правилата" под натиска на държавите, които искат да скрият зад научни аргументи политическите си позиции, свързани с популяризиране на технологиите, използващи ядрените технологии. Те се опасяват да не би комисията да отстъпи от научните принципи, за да угоди на своя работодател - европейските правителства.


Членовете на TEG посочват, че Франция и Финландия в момента са единствените европейски държави, които активно изграждат ядрени съоръжения, като и в двете те изостават от графиците и значително са надхвърлили първоначално заложените разходи.


Поставена под натиск отвътре и отвън, Европейската комисия реши да си даде повече време, прехвърляйки за януари горещия картоф, като използва всички възможности за протакане в правилата за т.нар. делегирани актове - решения, които позволяват на комисията да допълва или изменя елементи от законодателството на ЕС.


Процедурата предвижда възможност за консултации и макар че и през изминалите месеци такива бяха правени, сега те ще бъдат повторени. EUObserver пише, че събирането на мнения ще включи отново страните членки, както и Платформата за устойчиво финансиране, група от 57 неправителствени организации, научни и финансови експерти. Очаква се това да случи през януари, ако не - европейските лидери ще се занимават отново с енергетика през март.


Коледен подарък за газа


Привържениците на природния газ, които след шокиращото покачване на цените през есента не са така шумни, тази седмица се поздравиха с други положителни новини от Брюксел. Във вторник Европейската комисия представи нови насоки за стимулиране на публичните инвестиции в екологични проекти, които ще се прилагат от 2022 г. В тях проектите за природен газ остават сред разрешените за държавно финансиране. Макар и при определени условия.


"Трябва да бъдем прагматични - природният газ е специален случай, защото засега той действа като мост по пътя ни към повече възобновяеми източници", заяви изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер. Тя добави, че общата цел остава "постепенно премахване на зависимостта от изкопаеми горива, включително газ" и че мостовете могат да са само свързващо звено, но не и крайна дестинация.


Така държавите, които искат да подпомагат изграждане на газова инфраструктура, ще могат да го правят за своя сметка, ако успеят да убедят Брюксел, че проектите са в съответствие с климатичните цели на ЕС, улесняват и способстват за отказа от въглищната енергия или предоставят възможност за транзитирането на водород през газопроводите.


Новите правила за държавно финансиране в областта на климата, околната среда и енергетиката предвиждат до 100% държавно подпомагане за екологични проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK