Румъния си взе аванса по Плана за възстановяване

Националната банка на Румъния

© European commission (audiovisual service)

Националната банка на РумънияЕвропейската комисия съобщи в четвъртък, че е превела остатъка от 1.9 млрд. евро на Румъния от аванса за започване на работа по Националния план за възстановяване и устойчивост - основният инструмент по спасителната програма на ЕС за излизане от пандемията.


Средствата са предварително плащане по заемната част от проектите, след като на 2 декември Букурещ получи безвъзмездно 1.8 млрд. евро по грантовата част от плана, чиято обща стойност е 29.2 млрд. евро. Сумата от общо 3.7 млрд. евро представлява 13% от общата стойност на плана. Всяка държава, получила одобрение на намеренията си за инвестиции и реформи преди края на 2021 г., имаше право на авансово плащане, за да стартира бързо реализацията на проектите си, които трябва да са приключили до края на 2026 г.


Румъния е поискала 14.2 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС и 14.9 млрд. евро заеми, а авансите бяха разделени заради смяната на правителството в Румъния през есента на 2021 г. Румъния защити плана си пред Брюксел на 27 септември и той беше одобрен от страните членки през ноември 2021 г.


Как ще се модернизира Румъния
Букурещ смята да вложи европейските пари за устойчив транспорт, залесяване и опазване на биологичното разнообразие, енергия, цифрова трансформация и образование. Един от проектите, финансирани безвъзмездно от европейския бюджет е модернизация на жп транспорт, а през заем ще се финансира декарбонизацията на автомобилния транспорт, съобщи Европейската комисия. Реформите и инвестициите в области като управление на водите, управление на отпадъците и обновяване на сгради също ще бъдат подкрепени основно чрез заемните средства.


Планът предвижда 41% от средствата да се инвестират в зелени проекти, включително постепенното спиране на производството на енергия от въглища и лигнитни въглища до 2032 г. Реформите, насърчаващи устойчивия транспорт, сред тях декарбонизация на автомобилния транспорт, екологично данъчно облагане, стимули за превозни средства с нулеви емисии и модално свързване на жп и водния транспорт. 21% от парите са предназначени за цифровия преход, като тук се включват дигитализация на публичната администрация и бизнеса, изграждане на облачна инфраструктура за съхраняване на данни и обмяна на публични данни сред публичните власти, подобряване на свързаността, киберсигурността и цифровите умения и разработването на интегрирана система за електронно здравеопазване и телемедицина. Заложено е и модернизиране на училищните лаборатории.


Румъния е 23-ата държава, която успя да получи авансово плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Това остави България, Полша, Унгария и Нидерландия без възможност за достъп до средствата още преди започване на изпълнението на плана. Причините са закъснението в предаването на плановете в България и Нидерландия и проблемите със съдържанието на предложенията на Унгария и Полша. Правителството на Кирил Петков обяви, че смята до средата на февруари да коригира забележките на Еврокомисията по внесения от служебното правителство на 15 октомври български план. Ако тя ги одобри, Комисията ще препоръча на Съвета да приеме плана, след което ще стане възможно София да поиска да й бъдат приведени средства срещу доказателства за изпълнение на предвидените в първата фаза проекти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK