Можем да победим циниците, бъдещето на Европа все още не е написано

Можем да победим циниците, бъдещето на Европа все още не е написано

© European commission (audiovisual service)Роберта Мецола, председателката на Европейския парламент, приветства в понеделник предложенията на гражданите на ЕС за това как Европа да стане по-добра, по-силна и по-справедлива. Това стана на заключителната част от Конференцията за бъдещето на Европа - продължил месеци наред дебат за изслушване на това какво очакват предимно обикновените хора. В словото си тя заяви, че след руското нападение бъдещето на Европа е свързано с бъдещето на Украйна.


Толкова съм горда, че днес съм тук, когато стигаме до този крайъгълен камък в този уникален за активно гражданско участие. В сградата на Европа. Доказвайки нашите фундаментални принципи.


Сред многото изказвания, които чуваме днес, мисля, че има едно послание, което можем да запомним днес: бъдещето на Европа все още не е написано и какво ще се случи зависи от вас, от всички нас.
Този дебат придоби нова реалност на 24 февруари - когато президентът Путин нареди на армията си да нахлуе в Украйна. Акт на средновековна агресия, който промени света.


Светът след 24 февруари е много различен. По-опасен. Ролята на Европа се промени с него. Не можем да си позволим да губим повече време.


Как отговорихме на инвазията и как трябва да продължим да реагираме, е лакмусът за проверка на нашите ценности. Единството и решимостта на нашия отговор объркаха критиците и ни накараха да се гордеем, че сме европейци. Това трябва да е планът занапред.


Но докато говорим тук, Украйна все още е нападана. Бомби все още убиват безразборно. Женивсе още биват изнасилвани. Милиони са избягали и ще продължат да бягат. Хората все още са в капан в тунелите под Мариупол.


Можем да победим циниците, бъдещето на Европа все още не е написано

© European commission (audiovisual service)


Украинците търсят подкрепа от Европа. Защото знаят какво ще ви кажат милиони европейци, които бяха принудени да прекарат половин век под игото отвъд желязната завеса: Няма алтернатива на Европа.


Бъдещето на Европа е обвързано с бъдещето на Украйна. Заплахата, пред която сме изправени, е реална. А цената на провала е огромна.


И аз питам: как историята ще съди нашите действия? Ще прочетат ли бъдещите поколения за триумфа на мултилатерализма над изолационизма? Закрепването на взаимозависими отношения между държави и хора, които се гордеят със своите различия, но които разбират, че в този нов свят бъдеще може да имаме, само ако сме заедно?


Всичко зависи от нас. Това е наша отговорност. И нека ви кажа тук днес, че Европейският парламент ще се бори за по-силна Европа и всичко това, което Европа означава. Това означава свобода, демокрация, върховенство на закона, справедливост, солидарност, равенство на възможностите.


Това означава, че трябва да слушаме повече, отколкото да говорим.Европа има горда история. Създадохме общия пазар, осигурихме разширяване на няколко вълни, възприехме всеобщо избирателно право, премахнахме вътрешните граници, създадохме обща валута и заложихме основните права в нашите договори. Нашият европейски проект е една успешна история. Може да не е идеален, но ние представляваме бастион на либералната демокрация, на личните свободи, на свободата на мисълта, на безопасността и сигурността. Това вдъхновява милиони хора в Европа и по света.


Тази конференция обаче доказва също, че съществува разлика между това, което хората очакват, и това, което Европа е в състояние да предостави в момента. Ето защо имаме нужда от решения и на това ще настоява Европейският парламент. Има проблеми, които просто не могат да чакат.

  • Това е вярно за отбраната. Нуждаем се от нова политика за сигурност и отбрана, защото знаем, че имаме нужда един от друг, че сами сме уязвими. И тук не е нужно да изобретяваме колелото. Можем да допълваме, а не да се конкурираме със съществуващите съюзи.
  • Вярно е за енергията. Все още сме твърде зависими от автократи. Където все още съществуват енергийни острови. Където трябва да се подкрепяме взаимно, докато се отделяме от Кремъл и инвестираме в алтернативни енергийни източници. Където разбираме, че възобновяемата енергия е толкова свързана със сигурността, колкото и с околната среда. Но можем да го направим само заедно.
  • Важи и за изменението на климата. Предизвикателството на едно поколение, на което Европа гордо поведе глобалната атака.
  • Това е вярно за здравето, където трябва да вземем предвид уроците от пандемията и да направим нашите здравни системи взаимосвързани, да споделяме информация и да обединяваме ресурси. Когато следващият вирус ни удари, не можем да му позволим да спре живота ни. Първият ни инстинкт не може да бъде да пресъздаваме границите на миналото.
  • Вярно е за нашия икономически модел, при който трябва да осигурим достатъчно гъвкавост, без да връзваме ръцете за поколения напред. Където сме в състояние да създадем работните места, от които се нуждаем, за да процъфтяваме.
  • Важи за миграцията, където все още се нуждаем от система, която е справедлива с тези, които се нуждаят от закрила, която е твърда с тези, които нямат такава нужда, и е силна срещу онези, които злоупотребяват с най-уязвимите хора на планетата.
  • Това е вярно за равенството и солидарността. Нашата Европа трябва да остане място, където можете да бъдете това, което искате да бъдете, където потенциалът ви не се влияе от вашето родно място, пол или сексуална ориентация. Европа, която отстоява нашите права - за жените, за малцинствата, за всички нас. Европа, която не изоставя никого.

Във всички тези, както и към още повече, области искам Европа да води. Защото ако не ние, то просто ще поведе някой друг.Уважаеми европейци,


В тази Конференция за бъдещето на Европа участваха стотици хиляди хора от цяла Европа. Това беше интензивно преживяване на силата на демокрацията на участието след месеци на дискусии и мощен дебат. Искам да ви благодаря, че повярвахте в обещанието на Европа.


Благодаря на всички ви, че повярвахте в това начинание, че се борихте за Европа, че се изправихте срещу циниците.


По-лесно е да бъдеш циничен, да бъдеш популист, но трябва да разобличим популизма, цинизма и национализма каквито са: фалшива надежда, продавана от тези, които нямат отговори. Тези, които се страхуват да вървят по трудния и дълъг път на прогреса.


Европа никога не се е страхувала. Сега е време да се действа и да не се отстъпва назад.


Отново сме в ключов момент на европейската интеграция и никое предложение за промяна не трябва да бъде отхвърляно. Какъвто и процес да е необходим, за да стигнем до там, трябва да бъде приветстван.

Като студентка се включих в политиката, защото вярвах, че мястото на моето поколение е Европа. Все още вярвам в това. Не виждаме стара и нова Европа. Не виждаме големи и малки държави. Разбираме, че идеите са по-големи от географията.


Това чувство преди 18 години, когато 10 държави, включително моята, се присъединиха към ЕС, е момент, който ще остане с мен завинаги. Брояхме секундите до полунощ на 1 май и се усещаше радостта, надеждата, страстта, с която хората вярваха. Хората днес в Украйна, в Грузия, в Молдова и все още в Западните Балкани ни гледат със същото чувство за цел. Разбира се, всяка страна трябва да следва своя собствен път, но не трябва да се страхуваме да разгърнем силата на Европа, за да променим живота на хората към по-добро, както направи за моята страна.


И накрая, ние сме се събрали тук в Деня на Европа, през годината, посветена на младежта, в централата на Европейския парламент, в Страсбург. Няма по-символично място да направим следващата стъпка заедно за силата на демокрацията, за силата на Европа.


Това е моментът да отговорим на призива на Европа. Това е нашето време.


Благодаря ви!


Преводът, заглавието и акцентите са на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK