ЕС няма да финансира газови проекти след 2023 г.

ЕС няма да финансира газови проекти след 2023 г.

© ReutersСъветът на ЕС официално ще одобри в понеделник нови критерии за подбор на трансгранични енергийни проекти, финансирани от ЕС, след като точката беше включена от френското председателство в дневния ред на срещата на министрите на външните работи.


Критериите за подбор ще изключат проекти за природен газ от 2023 г. Новите критерии за подбор на проекти бяха договорени през декември 2021 г. и официалното им одобрение е насрочено за 16 май. Те са определени в регламента за Трансевропейска енергийна мрежа (TEN-E) и се прилагат за проекти на ЕС от общ интерес за ЕС.


Проектите от общ интерес могат да се възползват от бързи процедури за издаване на разрешителни и за предоставяне на европейски средства. За да получат привилегирования статут, те трябва да засилват сигурността и разнообразието на доставките и да подобрят взаимовръзките между държавите членки. За да получат финансиране, проектите трябва да са в процес на разработка или планиране и да имат статут на проекти от общ интерес.


Новите правила
Новият регламент за TEN-E изключва нови газови и петролни проекти от програмата за финансиране на проекти от общ европейски интерес. Промяната ще се прилага за шестия списък с проекти от общ интерес (PCI), който ще бъде представен през есента на 2023 г. Преразглеждането на регламента TEN-E има за цел да приведе програмата PCI в съответствие с новите цели на ЕС за енергиен преход.


Новите правила допускат две изключения: проектите за изграждане на междусистемни газови връзки в Кипър и в Малта, тъй като се разчита, че те ще сложат край на изолацията на двата острова от останалата мрежа на ЕС.


Проекти за преобразуване на газова инфраструктура за транспортиране или съхранение на предварително дефинирана смес от водород с природен газ или биометан ще отговарят на условията за финансиране до края на 2027 г.


Европейският парламент одобри новия регламент за TEN-E в началото на април 2022 г. Официалното одобрение от съвета е последната стъпка преди влизането му в сила.


На всеки две години Европейската комисия изготвя списък с проекти от общ интерес, които трябва да бъдат утвърдени от Европарламента и от страните членки.


Последният списък


Петият PCI списък е в сила от началото на април 2022 г. и включва 20 газови проекта, 73 проекта за енергийни и интелигентни мрежи и шест проекта за транспортна мрежа.


Част от него са интерконекторите на България с Гърция и със Сърбия. Връзката с гръцката газопреносна мрежа ще позволи на България да получава газ от Азербайджан през Трансадриатическия газопровод, а след завършването на плаващия терминал за съхранение и регазификация (FSRU) в Александропулис - и втечнен газ. Връзката, която трябва да бъде завършена в края на юни, ще може от септември да добави капацитет 3 млрд. куб. метра газ годишно (цялото потребление на България) с възможност за разширяване до 5 млрд. куб.м.


Строителството на връзката със Сърбия с капацитет 1.8 мрд. куб.м годишно започна през април и се очаква да започне търговски операции през третото тримесечие на 2023 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK