И сам воинът е воин: 12 часа с евродепутата Радан Кънев

И сам воинът е воин: 12 часа с евродепутата Радан Кънев

© European parliament (audiovisual service)Още няма осем и половина, когато Радан Кънев идва в сградата на Европейския парламент в Страсбург. В програмата на пленарния ден са включени въпроси към енергийния еврокомисар Кадри Симсон. Това е нова форма на диалог между Еврокомисията и Европарламента, в която депутатите могат да задават свободно въпроси към комисаря в пленарната зала.


Ако иска да се включи в частта "Въпроси и отговори", както се нарича този блиц контрол, Кънев трябва да е ранобуден, за да успее да се запише на място в списъка на участниците в дискусията. Това би му позволило да отправи питането си в отредения от дневния ред един час.


"Понеже процедурата е нова, ми беше интересно да видя дали не разпределят неофициално предварително задаващите въпросите между парламентарните групи и съвсем умишлено не говорих с никого от ЕНП да ми бъде оказана подкрепа да бъда включен в списъка. Просто отидох и първи се записах. Като представител на най-голямата фракция, първи ми дадоха думата, така че съвсем честно е", казва Радан Кънев с усмивка.
Идвайки от ДСБ, той е единственият от 17-те български евродепутати, представител на "Демократична България" в Европейския парламент. Всички останали български партии там имат между двама и петима евродепутати.


Кънев е член на групата на ЕНП, където съжителства с евродепутатите от ГЕРБ. По ирония на съдбата те са най-близките му съюзници по партийна линия в Европарламента, макар да са политически опоненти на партията му в България.


За колективна институция като Европейския парламент, чието функциониране зависи от умението на членовете ѝ да общуват, да преговарят и да намират съюзници за подкрепа на идеите си, да си сам не е лесно. Сред 705 евродепутати от 27 държави е трудно да бъдеш забелязан, ако си сам и затова "самотните воини" са рядкост и в Европейския парламент.

"В тази ситуация няма особени плюсове. Със сигурност е много по-трудно. Влиянието на една по-многочислена група може да е много по-голямо. Налага се да го компенсирам на моменти със свръхактивност в работата и в комуникацията", казва Кънев.

Той работи в три парламентарни комисии - по екология и здравеопазване, за социална политика и в комисията по петициите, а от месец е и член на специалната комисия, която трябва да извади европейските поуки от пандемията от COVID-19.


"Изградил съм позиции във всички комисии, в които работя и в групата на ЕНП, но това, че си сам не може да се компенсира напълно", казва Кънев. "Много ми се иска в следващ състав на ЕП, да се направи максимално усилие да има солидна делегация (от "Демократична България", б.а.), защото тежестта на една по-голяма делегация, възможността ѝ да заема ключови позиции, не може да се компенсира от един човек".


Кънев използва различни комуникационни канали, за да представя работата си: "Парламентът отдавна не е само говорилня и има сериозни правомощия. Като пряко избран, той не е бюрократична, а опасно популистка институция, защото ние не вземаме решения сами - винаги има поне още една институционална стъпка. Това ни прави малко безотговорни и всеки прави точно това, което смята, че ще хареса на избирателите му", казва той.


​Противно на твърденията че сме отдалечени от народа бюрократи, се боя, че ние сме едни твърде вманиачени във фейсбук профилите си популисти и много се пазим да не направим нещо, което някому да не хареса.


Радан Кънев


За него "отговорната позиция е да намериш прецизния компромис, за да може от една страна Европа да се движи напред и то заедно, а от друга - интересите на държави с по-изостанала икономика, като България, да не бъдат грубо накърнени, за да не "изпаднат от каруцата" и да не създава лесна почва за руската хибридна пропаганда и за антиевропейските настроения".


Един работен ден


След като успешно се записва за въпрос към енергийния еврокомисар, Кънев се запътва към първата среща за деня - подготвително заседание на членовете на ЕНП в комисията за околна среда.


Те трябва да изготвят окончателните компромисни предложения и указанията за гласуване на евродепутатите от групата по законодателния пакет "Готови за 55", чрез който ЕС трябва да реализира Зелената сделка.


55 е процентът, с който ЕС иска да намали въглеродните емисии през настоящото десетилетие, за да успее да направи икономиката си въглеродно неутрална до 2050 г. За да стане това, Еврокомисията предложи миналото лято промени в 13 директиви и регламенти, които сега се обсъждат от парламента и страните членки, преди те да започнат преговори по окончателния текст на законодателните инициативи.


Евродепутатите от ЕНП в комисията по околна среда трябва да съгласуват позиция по законодателството за реализиране на Зелената сделка

© Йовка Димитрова

Евродепутатите от ЕНП в комисията по околна среда трябва да съгласуват позиция по законодателството за реализиране на Зелената сделка


Предложенията се подготвят за гласуване в пленарна зала и моментът е решителен, защото приетият текст ще е конкретният мандат за преговори на Европейския парламент със страните членки. Пакетът е огромен, включва различни сектори - от енергетиката, транспорта и земеделието до данъците и отоплителните инсталации в жилищните сгради.


Две седмици преди гласуването "проектите на компромисите са готови и дискутираме съвсем конкретно съдържанието им", обяснява Кънев, но "нещата са доникъде - няма съгласие нито между фракциите в парламентарната комисия, нито вътре в ЕНП, а трябва да съгласуваме партийна позиция". За предложението на Еврокомисията да се увеличи цената на въглеродните квоти, които предприятията замърсители трябва да купуват например "румънците са много твърди, че увеличаване на цените не трябва да се допуска. Германската позиция е обратната".


Кънев, който е единственият българин в парламентарната комисия от ЕНП, сам е внесъл 537 предложения за изменения в пакета, "които да го съобразят с интереса на България и на други държави от източния блок и да го адаптират към следвоенните реалности".


Очаквано, заседанието продължава дълго и "много натоварено, защото минахме по 5-6 досиета едно след друго, с поредица от спорни теми в тях".


Два часа по-късно Кънев е в депутатския си кабинет - стая, която с усилие побира бюро, посетителски стол и сгъваема кушетка, над която телевизор излъчва в реално време течащите през целия ден пленарни дебати.


Следващият час и половина той посвещава на изучаването на т. нар. "списък за гласуване", за да се подготви за гласуването по-късно през деня. Парламентарните фракции предоставят такива списъци на евродепутатите си, за да им помогнат да се ориентират в законодателните предложения и резолюции, които се гласуват всеки ден по обед по време на ежемесечните пленарни сесии в Страсбург.


За гласуване в програмата са отделени до три часа, като темите могат да включват всичко - от минималните нива на облагане на международни компании до репресиите срещу опозицията в Камбоджа и правилата за опаковане на ветеринарни лекарства.


Кънев, който е юрист по образование, казва, че не разчита на списъците за гласуване, предоставяни му от ЕНП.


Партията винаги дава указания как да се гласува, но аз съм шило в торба по характер и си проверявам гласуванията много внимателно и гласувам според убежденията си.


Радан Кънев


Когато темите, засягащи конкретни български интереси, Кънев казва, че се допитва за мнение и до Постоянното представителство на България в Брюксел, а от шест месеца и до министерствата в София.


"В общия случай гласуването е въпрос на политически възгледи, които не е задължително да съвпадат с партийната линия", казва и дава пример с предлаганата от Европейския парламент реформа на законодателството за европейските избори.


Една от идеите в нея е създаването на паневропейски избирателни листи, в които гласоподаватели от няколко държави да избират свои представители в Европарламента, наред с излъчените с национални листи евродепутати.


"Почти по всяко второ гласуване ЕНП имаше свободен вот, защото в групата има две отчетливо различаващи се позиции, които са добре аргументирани", разказва Кънев. Като член на Сдружението на европейските федералисти, заедно с евродепутате от ГЕРБ Андрей Ковачев и Ева Майдел, "стигнахме до извода да подкрепим тези листи, докато други колеги, мисля, че и от българските делегации, гласуваха против. В случая нямаме национална позиция - това е много личен възглед как да се развива този процес".


Кънев сам подготвя гласуването си, без да се чувства задължен да следва партийната линия на ЕНП

© Йовка Димитрова

Кънев сам подготвя гласуването си, без да се чувства задължен да следва партийната линия на ЕНП


В 12.30 ч Кънев има първа среща с членовете на най-новата специална (анкетна) комисия - COVI, която трябва да анализира поуките и да направи препоръки от пандемията от COVID-19.

"Интересът ми към участие в тази комисия беше предизвикан от големия провал с COVID-19 в България, който преживях много болезнено", казва Кънев.

Да гледам безпомощно как в България умират до 10 пъти повече хора на глава от населението, отколкото в други държави, дори в Централна Европа, как нивата на ваксинация са далеч дори от последните, беше много трудно.


Радан Кънев


Като член на комисията за екология, която отговаря и за общественото здраве и безопасността на храните, се е опитвал да обърне внимание към положението в България, "но се сблъсках с простия факт, че в здравната политика Европа няма правомощия извън указания, насоки и евентуално финансиране".


"Дай, боже, да сме оставили COVID като смъртоносно заболяване зад гърба си, но се надявам, че урокът как за седмици животът ни се промени и нивата на заболеваемост и смъртност станаха истински кошмар, да ни подготви за следващи проблеми. Защото светът е свръхдинамизиран, свърхнаселен е и рисковете от заразни заболявания ще се множат".


Подготвителната среща на новата комисия е привършила, когато депутатите са настойчиво призовани с електронен звънец, ечащ по всички коридори и общи помещения, да се съберат в пленарната зала за гласуването. Кънев се отправя към пленарната зала, заедно със стотици свои колеги. Вотът е електронен, с карти, но е доста изтощително занимание.


И сам воинът е воин: 12 часа с евродепутата Радан Кънев

© Йовка Димитрова


Точките вървят една след друга. Всяка поправка се гласува по отделно, а понякога и на части. За всяко натискане на бутона има само по няколко секунди, така че следването на темпото изисква сериозна концентрация. Следват обясненията на вот и почивка, чиято продължителност зависи от времето, което е отнело гласуването. За трите депутатите имат не повече от три часа.


Малко преди 15 ч. Радан Кънев е отново в пленарната зала за блицконтрола с еврокомисаря за енергетиката Кадри Симпсон. Той е един от първите на банката си, за да не изпусне момента, в който ще му бъде дадена думата, защото водещият заседанието няма обичай да се връща за закъснелите.


Въпросът към Симпсон е за спирането на подаването на газ към България и Полша. Българският евродепутат иска да знае в какво ще се изрази европейската солидарност към двете засегнати страни и какви контрамерки ще предприеме Европейската комисия към Русия и към "Газпром". Той не е съгласен с еврокомисаря, че става въпрос за търговски отношения между компаниите, които са страни по договорите и казва на Симсон, че са необходими политически контрамерки срещу руската държава и срещу "Газпром".Той ще настоява за отговор и в писмен въпрос до Европейската комисия, който изпраща същия ден, с искане за повече подробности. Питането е подписано от още двама български евродепутати - Петър Витанов и Ангел Джамбазки, както и от над 30 други членове на Европейския парламент.


Арменците и още лични пристрастия


След като изслушва едночасовия пинг-понг от въпроси и отговори със Симпсон, Кънев излиза от залата, тъй като в непосредствена близост го очакват трима представители на Европейската арменска федерация за правосъдие и демокрация.


В движение взема едно кафе и сяда заедно с арменците около импровизирано събрани маси в депутатското кафене - едно от най-популярните места в сградата. То е обичаен избор за неформални срещи с колеги или гости и едно от малкото места в Европейския парламент, където има стъклена кабина за пушене. Ако човек стои достатъчно дълго пред него (външни лица могат да влизат само придружени от депутат) би могъл да види повечето членове на Европарламента, намиращи се в сградата.


Арменците искат да запознаят българския евродепутат, който е член на делегацията на Европарламента за отношения с Армения, с последното развитие около Нагорни Карабах. В разговора се изяснява, че това не е случайно - като депутат в Народното събрание Кънев е избиран от Варна, едно от местата, в които е концентрирана арменската общност. Прадядо му, зам.-председател на Народното събрание, е водил кампания срещу отнемането на земя от варненските арменци. Така че Кънев е наясно и по семейна линия с темата.


Представителите на арменската федерация за правосъдие и демокрация изразяват тревогата си пред Кънев, че войната в Украйна е изместила от европейското внимание проблема с Нагорни Карабах.

© Йовка Димитрова

Представителите на арменската федерация за правосъдие и демокрация изразяват тревогата си пред Кънев, че войната в Украйна е изместила от европейското внимание проблема с Нагорни Карабах.


Гостите разказват, че войната в Украйна е изместила европейския интерес от Нагорни Карабах, което намалява шансовете за намиране на решение на продължаващият десетилетия конфликт, останал от времената на бившия СССР. Един от международните посредници между Армения и Азербайджан - Русия, е в изолация и затова трудно може да участва в мултилатерални формати за търсене на решение. Арменските представители се тревожат, че европейските институции са се дистанцирали от проблема и затова искат да привлекат вниманието на парламента. Кънев ги изслушва търпеливо и предлага нова среща, този път в Брюксел.


След още час работа, описан в дневната му програма като "текущи задачи" и изпълнен с търпелив разговор с "Дневник", евродепутатът отива на заседание - този път на парламентарната групата на ЕНП, в което се обсъждат въпроси от дневния ред на парламента и политически въпроси по актуалните законодателни досиета.


В 19.30 Кънев прекосява висящия мост над Рейн, свързващ две от сградите на Европейския парламент, за работна вечеря на Европейския енергиен форум. Тя е първата след прекъсването заради пандемията и членовете ѝ - евродепутати, представители на другите евроинстуциии и лобисти, са многобройни. Поканени са и двама представители на украинската газова компания "Нефтегаз", които настояват Европа да е по-решителна в прекъсване на енергийните приходи на Русия.


Интересът на Кънев към енергетиката тръгва от

© Йовка Димитрова

Интересът на Кънев към енергетиката тръгва от


Членовете на форума - неформална депутатска група, ще изслушат детайли от плановете на Еврокомисията да скъса с руските изкопаеми горива и мненията на представители на различни европейски енергийни компании. Кънев използва аудиторията за трети път този ден да попита какви контрамерки ще предприеме Европейската комисия срещу Русия и "Газпром" за нарушаването на договорите с България и Полша.


"Едно от хубавите неща, които ми се случиха, е че бързо се ориентирах и се записах в интересни организации. Европейският енергиен форум ми е много интересен. В него човек може в много неформална среда да се срещне с представители на сериозни бизнеси и да разбере проблемите в дълбочина. Много активни политици са участници във форума, ключови евродепутати", разказва той.

"Страшен фен съм на Йежи Бузек още като беше министър-председател на Полша и на Микулаш Дзуринда, който е председател на изследователския център на ЕНП "Вилфрид Мартенс", защото са много твърди, остри политици и същевременно кротки, възпитани мъже, което в тази мачовщина е рядкост", обяснява Кънев.


Така, първоначално от симпатии към Бузек, който е председател на енергийния форум, се записва в него, но вече е доста навлязъл в енергийната тема и смята, че в България се подценява връзката ѝ с екологията, която на европейско ниво изглежда безспорна.


Три години по-късно Радан Кънев е автор на две становища в екологичната комисия по законопроекти от пакета за осъществяване на зелената сделка - за инфраструктурата за алтернативни горива (прието) и за енергийните характеристики на сградите (в процес на работа). За него енергийната ефективност е една от европейските политики, от които има само ползи.


"Начинът сметките да бъдат по-ниски е сградите да бъдат по-енергийно ефективни. Ако просто изхарчим парите за реновиране, те ще постигнат минимален ефект. За да може голяма част от сградния фонд да бъде обновена, е необходимо да се включи финансовият пазар с държавна подкрепа. Смисълът е да се реновират жилищата на по-бедните хора, които живеят в сгради с по-лоши условия", казва.


Кънев не смята, че България трябва да продължи да се опитва да си издейства отсрочка от изискванията за саниране на обществените и частни сгради, което беше правено от предишното правителство: "Отлагането само по себе си не е решение. Трябва да се търси компромис, а за да се случи това, трябва да си част от дебата. Не може да си винаги против и да се скатаваш", убеден е Радан Кънев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK