Незаконните влизания в ЕС от Западните Балкани са с почти 170% повече през май

Незаконните влизания в ЕС от Западните Балкани са с почти 170% повече през май


Европейският съюз през май е регистрирал рязко нарастване на незаконните влизания от Западните Балкани, съобщи граничната агенция на ЕС в понеделник. "През май броят на незаконните мигранти, открити в региона, се удвои до 12 088", се казва в изявление на "Фронтекс" (Frontex). Основните страни, от които идват тези мигранти, са Сирия и Афганистан.


Между януари и май 2022 г. Frontex е регистрирала общо 40 675 незаконни преминавания по маршрута на Западните Балкани. Това е почти три пъти повече от същия период на предходната година.


Дронове, сензори и камери: Военните технологии навлизат по границите на ЕС - тук.
По този начин маршрутът на Западните Балкани представлява почти половината от общия брой от 86 420 незаконни преминавания по границите на ЕС през периода (с 82% повече спрямо същия период на миналата година), каза Frontex. Милионите украинци, бягащи от войната, не са включени в тези данни, обясниха от Frontex.


Агенцията не посочи причината за скока, но добави, че повечето от засечените са били известно време в Западните Балкани, преди да искат да влязат в ЕС.


Важно уточнение за тези предварителни данни е, че те се отнасят за броя на констатираните случаи на неправомерно преминаване по външните граници на Европейския съюз, като едно и също лице може да се опита да премине границата няколко пъти на различни места.


Ето още акценти от съобщението:

  • Само през май Frontex регистрира около 23 500 нелегални пресичания, което е със 75% повече спрямо същия месец на миналата година.
  • През първите пет месеца на 2022 г. най-активните миграционни маршрути към ЕС са били маршрутите от Западните Балкани, Централното Средиземноморие и Източното Средиземноморие.
  • Разкритията на случаи на опити за нелегално пресичане на границата по маршрута на Централното Средиземноморие останаха относително стабилни - около 16 828. Това е увеличение от 15% спрямо същия период на миналата година. Основните националности, представени по този маршрут, са египтяни, бангладешци и тунизийци.
  • Броят на засичанията по маршрута на Източното Средиземноморие продължи да нараства и възлиза на 13 668 през анализирания период, което е ръст от 116% спрямо миналата година. Разкритията в Кипър са нараснали рязко в сравнение с миналата година (+213%) и представляват две от всеки три незаконни преминавания на границата по този маршрут. Повечето мигранти идват от Нигерия, Сирия и Конго (Киншаса).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK