Изоставаме значително в прилагането на Европейската Харта за местно самоуправление

На среща във вторник между посланиците на Белгия, Дания, Великобритания, Холандия, Норвегия Турция и др. с представители на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ бяха обобщени резултатите от работата на българските местни власти в периода 1999-2003 год.

"С добър стандарт на живот и добро местно законодателство ще можем да влезем в Европа", заяви на срещата с посланиците столичният кмет Стефан Софиянски.


През този мандат НСОРБ се е утвърдило като единствената национално представителна организация на местните власти, създаден и институционализиран е траен диалог между местната и централната власт. Значими успехи са постигнати и в международен план -от 1998 год. НСОРБ е член на Световния съюз на местните власти и неговия европейски клон - Съвет на европейските общини и региони. За последните четири години НСОРБ инициира създаването на Мрежа на асоциациите на местните власти.

"Извършените анализи посочват, че изоставаме значително в прилагането на Европейската Харта за местно самоуправление", коментира на срещата с посланиците председателят на УС на НСОРБ и кмет на Разград Венелин Узунов. По показателите, свързани с финансовата самостоятелност и средствата за капиталови разходи, страната ни е на едно от последните места сред европейските страни, каза Узунов. Състоянието на инфраструктурата на общините е изключително тежко, според справките на НСОРБ. "Трябва да се превъзмогне тази заблуда в общественото мнение, че централната власт е изпълнила ангажиментите си към общините, а кметовете искат само пари. Министър Велчев успешно заблуждава цялото общество, а това не е вярно.", заяви за БТА кметът на гр.Стамболийски Иван Атанасов.

НСОРБ очаква от страните-членки на ЕС и НАТО помощ за изграждане на административен капацитет за участие в програми и усвояване на средства по проекти на ЕС, насочване на програмите на посолствата в България в подкрепа на местните власти, насочване на програми и фондове от страните, които посланиците представят, за решаване на конкретни проблеми на местно ниво. Посланиците изразиха готовност за по-тясно сътрудничество между правителствата и българските местни власти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK