Биологичното земеделие и опазването на застрашени породи ще бъдат финансирани по САПАРД

Проект за Национална агроекологична програма прие във вторник Колегиумът на аграрното министерство. Четири от дейностите, включени в мярка 1.3 "Развитие на селскостопански дейности, целящи опазването на околната среда" по програма САПАРД, ще послужат за тест на проекта.

В рамките на мярката стопаните могат да кандидатстват съответно по четири пилотни дейности - биологично земеделие, опазване на застрашени местни породи, въвеждане на противоерозионни практики в земеделски земи и управление на екосистеми, повлияни от човешка дейност. Финансовият ресурс по мярката е 12 милиона евро, а срокът на действие - 6 години, обясниха от отдел "Агроекология" към министерството.


Участието на земеделски производители в Националната агроекологична програма няма задължителен характер. България е задължена да прилага Националната програма след приемането ни в ЕС. Експерти ще контролират изпълнението на поетите задължения от стопаните за природощадящи дейности.

С прилагането на 4-те дейности ще се определи ефективността на агроекологичните мероприятия, включени в Националната агроекологична програма, ще се тестват административните процедури и системата на контрол, съобщиха от аграрното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK