ЕС въвежда обществен контрол върху одиторската дейност

Държавите - членки на Европейския съюз, ще бъдат подложени на натиск да подобрят контрола върху одиторските си компании, след като следващия месец Европейската комисия публикува новата си стратегия за одитите, писа в. "Файненшъл таймс". Стратегията предвижда въвеждане на обществен контрол върху счетоводните проверки във всички държави членки.

В момента единствените страни в ЕС, които имат обществени контролни органи върху работата на одиторите, са Белгия и Великобритания. Франция и Ирландия са предприели стъпки за създаването на такива органи, а Италия прилага по-особен вид контрол от специални чиновници.


Останалите държави членки разчитат на саморегулацията в бранша, но това се оказа ненадеждно, след като в Холандия избухна скандалът със счетоводството на веригата магазини за хранителни стоки "Ахолд". Планът на Еврокомисията ще изисква създаването на контролни съвети от лица извън счетоводната професия. Това ще бъде европейският аналог на създадения в САЩ след скандалите с фалита на "Енрон" и "Уърлдком" Обществен надзорен съвет за счетоводството на компаниите (ОНССК). Съветът трябваше да изработи правила за регистриране на одиторските компании и да ги санкционира, ако работата им е незадоволителна.

Брюксел се надява чрез въвеждането на обществен надзор на одиторите да убеди САЩ, че не е необходимо да наблюдава работата на европейските компании за счетоводна проверка, от чиито услги се ползва американският бизнес. Еврокомисарят за вътрешния пазар Фриц Болкенстейн е помолил Вашингтон да отложи вземането на решение по този въпрос до края на годината, съобщи "Файненшъл таймс". Неамериканските одиторски компании, които работят на територията на САЩ, трябва да се регистрират пред ОНССК до октомври. Ако този срок бъде удължен, ЕС ще има време да затегне контрола върху дейността на счетоводните надзорници във всичките 15 държави членки.

------------------------

Документален филм, заснет по време на датското председателство на ЕС миналата година се очаква с интерес по централния датски телевизионен канал във вторник. Лентата, подготвена с разрешението на датския премиер Андерс Фог Расмусен, ще покаже истинското мнение на Германия за приемането на Турция в ЕС и отношението на Владимир Путин към руските журналисти. Съдържанието на филма вече предизвика възмущение в повечето европейски столици, тъй като показва как германският външен министър Йошка Фишер търси начини да блокира турското членство в ЕС, въпреки че публично подкрепя нейното приемане в съюза. Камерата ясно показва как по време на друга среща руският президент Владимир Путин отказва да отговори на въпроси за Чечня от руски журналисти с думите "Те всички са бандити". Филмът предизвика недоволство включително и заради това, че измежду всички показани политици единствен датският премиер Расмусен е представен в положителна светлина. "Филмът е дипломатически гаф от най-висока степен", коментира бившият датски външен министър Нилс Хелвег Петерсен пред "Файненшъл таймс".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK