Външните министри на ЕС се събират на неформална среща*

Външните министри на ЕС, в опита си да затоплят отново отношенията си след кризата с Ирак, се събират на 1 май на гръцки остров, за да обсъдят детайлно различни въпроси. Срещата обаче се очаква да бъде помрачена от някои следвоенни проблеми. Неформалната двудневна среща, която ще включва разглеждане на острова и една вечер в Турция, ще засегне области от възстановянето на Ирак и мира в Близкия изток до оръжията за масово поразяване и актуалния и наболял въпрос за общата отбрана на ЕС. Както и се очакваше, гръцкото председателство постави Ирак на върха на дневния ред на 15-министри.

"От изключителна важност е да намерим обща база за това как да се справим с "утрешния ден" в страната и региона", заяви външният министър на Гърция Георгиус Папандреу. ЕС бе разделен заради войната в Ирак, като Франция и Германия водеха отбора на антивоенното настроение, а на срещуположната страна бяха САЩ със съюзниците си Великобритания и Испания. Серия от съвместни изявления от страна на съюза не успяха да запълнят дупката, образувала се преди войната и кулминацията дойде със среща на ЕС, която бе описана като "ледена", в деня, в който избухна войната.


На неформалната си среща министрите ще търсят това, което ги обединява, този път заради идеята ООН да играе "централна роля" във възстановяването на Ирак, въпреки че точното значение на този израз остава неясно. Друга вероятна тема на разговорите ще е вдигането на санкциите, наложени върху Ирак, което е ключово условие, за да може Багдад да продава петрол и да позволи влизане на инвестиции в страната. Франция предложи санкциите просто да бъдат преустановени.

Дипломати твърдят, че различията между четирите страни, които в момента са членове на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Испания, Франция и Германия, ще бъдат от съществено значение.

Друга тема, по която се очаква да бъде постигнато съгласие, е Близкият изток, където разпространяването на пътната карта за мир бе доста аплодирана. Дебатите по въпроса за оръжията за масово поразяване, също могат да доведат до общо решение.

В събота вечерта министрите ще пътуват до Турция, където ще вечерят с външния министър Абдула Гюл.

-------------

* По материал на EU business

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK