Министър Кунева ще защитава равнопоставеността между страните-членки на заседанието на Конвента

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева ще участва в поредното заседание на Европейския конвент на 15 и 16 май в Брюксел, съобщиха от дирекция "Информация и връзки с обществеността" на Министерството на външните работи /МВнР/.

На заседанието ще бъде обсъден проектът на разпоредбите от бъдещия конституционен договор на Европейския съюз, които се отнасят до институционалната архитектура, политиката по външно действие и общата отбранителна политика на ЕС, се посочва в съобщението на външното ведомство.


Министър Кунева ще изложи българската позиция по представените от Президиума на Конвента проекторазпоредби по бъдещата институционална архитектура на разширения ЕС. Основни аргументи в българската позиция са запазването на институционалния баланс, зачитането на принципа на равнопоставеност между страните-членки и засилването на приложението на общностния метод.

В изказването си министър Кунева ще акцентира върху българската подкрепа за създаването на поста на европейски министър на външните работи, за запазването на ротационния принцип при определянето на председателството на ЕС и за избирането на председателя на Европейската комисия /ЕК/ от Европейския парламент /ЕП/. Министър Кунева ще призове членовете на Конвента да се придържат към взетите в Ница решения за разпределението на местата в ЕП и ЕК, както и за определянето на тежестта на гласовете за всяка страна-членка в Съвета на министрите. 

В навечерието на сесията на Конвента министър Кунева ще участва в работна вечеря на страните, които подкрепят задълбочаването на общностния метод. На вечерята ще бъдат обсъдени позициите по предложенията за разпоредби по институционалните въпроси и по въпросите на външните действия на Съюза.

На 16 май министър Кунева ще участва в работна закуска, давана от комисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген. Очаква се да бъдат обменени мнения по въпроси от дискусията в Конвента. При престоя си в Брюксел министър Кунева ще има срещи с генералния директор по разширяването в Европейската комисия Енеко Ландабуру и с новия генерален директор в ЕК по въпросите на правосъдието и вътрешните работи Джонатан Фол.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK