Експерти и дипломати обсъждат бъдещето на ЕС

Експерти от Франция, Чехия, Полша и Великобритания заедно с българските си колеги ще обсъдят в понеделник проект за бъдещото устройство на разширения Европейския съюз (ЕС). Дискусията, организирана от Европейския институт и Центъра за политически европейски изследвания, е част от проекта "Национални дебати за бъдещето на Европа". Страните - членки на ЕС, заедно с кандидатките за членство, създадоха специален форум - Конвент, който да изработи проекта за бъдеща конституция на ЕС. Предстои Конвентът да завърши своята работа и да даде предложение за новото устройство на съюза, затова организираме дискусия по проектите, обясниха от Европейския институт.

Модератор на дискусията ще е програмният директор на Европейския институт Любов Панайотова. Основните теми за дебат са има ли нужда Евросъюзът от външен министър, постигна ли Конвентът успех в областта на външната политика, равномерно ли са разпределени функциите и отговорността между органите на съюза. В дебата ще участва Николай Младенов, представител на България в Конвента и депутат от СДС, директорът на френския Институт за международни отношения Максим Лефебре, директорът на полския институт за политически изследвания проф. Ждислав Найдер и Тим Коли, зам.-ръководител на мисията на британско посолство в България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK