Гражданите срещу Обединените нации на Европа*

Европа изживя доста тъжен период в историята си по време на дипломатическата криза около войната в Ирак. Гражданите на Стария континент видяха колко детински могат да се държат лидерите на правителствата им, когато се занимават с наистина важни международни въпроси.

Въпреки че сътрудничеството, което трябва да покаже последователността на Европа по отношение на международните й отношения, особено в рамките на ООН, е заложено в Договора от Амстердам, представителите на про и анти военния лагер направиха изявления за ситуацията в Ирак преди да се консултират с останалите 14 ръководители на правителства в ЕС. Това очевидно доведе до вътрешна дипломатическа криза в Европа, която доведе до това, че 63% от европейците искат да видят истинска, силна и интегрирана обща европейска външна политика и политика на сигурност.


Хората са съгласни, правителствата - не

Демонстрациите из цяла Европа показаха началото на европейското обществено мнение. Това бе и истинското начало на Европейския съюз за хората – млади, стари и от всякакви раси, които призоваха за общи европейски ценности, като мир, солидарност, равнопоставеност, човешки права и особено зачитане на международното право, като всичко това трябва да бъде подкрепяно от техните лидери. Тези демонстрации доведоха до много дебати относно ролята, която Европа трябва да играе на световната сцена, но въпреки че гражданите се съгласиха, техните правителства не можаха.

Все пак, когато всички са съгласни, че Европа трябва да има по-голяма роля и повечето от гражданите са съгласни с естеството на тази роля, все още няма силни общи европейски решения по теми от външните отношения заради процеса на взимане на решения.

Някои страни, като Великобритания, биха искали да видят ЕС като Обединени народи на Европа, взимащи решения в процес на междуправителствени преговори.

Единодушието е лъжа

Това просто не е възможно днес, когато с 15 страни-членки, и утре – с 25, или пък с 28, няма да има абсолютно никакъв смисъл в срещите между европейците, ако взимаме решенията единодушно. Правото на вето, което притежават перманентните членки на Съвета за сигурност на ООН, само прави международните организации все по-безполезни. В рамките на ООН днес, една резолюция не се гласува или защото една от перманентните страни-членки се противопоставя, или пък резолюцията е доста неумела преди гласуването, тъй като трябва да пасне на изискванията на петте постоянни членки.

Европейските граждани са силно против ЕС, който може да се превърне в безполезна организация и повечето от тях са готови да приемат тяхната страна да загуби част от силите си в процеса на взимане на решения на национално ниво, така че да се укрепи нашият съюз като цяло.

Престанете да лъжете хората

Освен общата европейска външна политика и политика на сигурност, Конвентът ще постави някои други области като данъците, правосъдието и вътрешните работи като обект на единодушни решения. Европейските лидери трябва отсега да разберат, че от една страна е време да спрат да взимат решения, които са абсолютно различни от мнението на техните съграждани. От друга страна, те трябва да спрат да лъжат хората си, като поддържат тезата, че решения, взети с единодушие, ще помогнат за подобряването на Европейския съюз.

Човек трябва да спре да бъде лицемерен, като поставя решенията във форма на единодушие. Ако европейските граждани искат съюзът да върви напред по определен въпрос, Конвентът, а след това и Междуправителствената конференция, трябва да им даде мнозинство гласове по тези въпроси, тъй като това е единственият начин за взимане на силни решения. Ако европейските лидери не да готови на това, тогава няма никакъв смисъл да се продължава с преструвките, че ЕС има обща политика по тези въпроси, тъй като страните-членки на ЕС нямат нищо общо в моментите, изискващи единодушие.

* Заглавието е на автора, материалът е взет от EUobserver.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK