Конвентът е готов да приеме Конституцията на ЕС

Преди старта на последната пленарна сесия на Конвента в сряда, в Брюксел, повечето неща по Конституцията са съгласувани и пътят е разчистен за председателя на конвента, Валери Жискар д‘Естен, да одобри последния вариант на Конституцията в петък, пише EUobserver.

В сряда следобед цялата Част 1 от Конституцията, съдържаща важните закони за формирането на европейските институции, ще бъде представена от д‘Естен на членовете на Конвента – 105 души. Тези закони бяха принципно съгласувани миналия четвъртък, по време на нощните преговори на Президиума – управляващият комитет на Конвента.


Миналата нощ Президиумът уговори и някои от детайлите и отново се събра тази сутрин, за да обсъди как ще бъде оформена церемонията в петък за отпразнуване приемането на Конституцията.

На 20 юни, следващия петък, Валери Жискар д‘Естен ще предаде Конституцията на държавните глави и правителствата, които ще се съберат в Солун, Гърция. Тогава Междуправителствената конференция официално ще превърне Конституцията в основен документ, по силата на който в бъдеще ще бъде управляван Европейският съюз /ЕС/.

Тогава всяка една от страните-членките трябва да ратифицира конституцията, което в някои държави ще стане чрез референдум. Документът ще влезе в сила, само ако всичките 15 страни-членки на съюза го ратифицират.

Конституцията ще е съставена от Преамбюл, четири части и няколко протокола.

- Преамбюл

- Част 1, съдържаща 59 члена, дефиниция и цели на съюза. Тази част включва членове, определящи ценностите на ЕС, фундаменталните права, гражданството, компетенциите, институциите, засиленото сътрудничество, статусът на църквите, ресурсите на ЕС и възможностите за излизане от ЕС.

- Част 2, 54 члена, Харта на фундаменталните права

- Част 3, 339 члена, вътрешна политика и действие. Тази част от Конституцията няма да е готова до срещата в Солун, но ще бъде финализирана и предадена на италианското председателство на блока, на церемония в Рим, планирана за 18 юли.

- Част 4, 9 члена, общи и финални положения.

- Протоколи – досега са предложени 5, но най-вероятно броят им ще нараства.

По време на работата на конвента са били представени около 5000 изменения, но те няма да бъдат гласувани. Вместо да използва метода на гласуване в Конвента, д‘Естен проведе срещи с различни групи, за да бъде сигурен, че Конституцията ще може да бъде одобрена с общ “консенсус”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK