Лидерите на ЕС се събират близо до Солун

Лидерите на Европейския съюз /ЕС/ се събират близо до гръцкия град Солун в четвъртък на среща, която ще бъде съсредоточена върху двата най-противоречиви за Европа въпроса – проектоконституцията и предложението за създаване на лагери за бежанци, съобщи BBC. Мерките за сигурност са изключително строги и Гърция се надява, че усамотеният курорт Порто Карас ще държи надалеч не само терористите, но и гневните групи от антиглобалисти, които създадоха доста неприятности на други подобни срещи наскоро. Срещата ще бъде лебедовата песен на шестмесечното гръцко председателство на ЕС преди поста да поеме Италия. Но събитието също така може да се окаже и увертюра към споровете за текста на конституцията.

Бившият френски президент Валери Жискар д‘Естен, който ръководеше Конвента, включващ делегати от всичките 15 страни-членки и 10-те бъдещи членки и изготвил проекта на конституцията, ще представи документа в петък. Той посъветва правителствата на страните да не дебатират въпроси, които вече са били обсъждани от Конвента. Но напрежение вече възникна между по-големите и по-малките страни, както и между тези, които искат повече власт за Брюксел и тези, които искат правителствата да контролират нещата.

Дневният ред за четвъртък ще бъде доминиран от британското предложение за затягане на европейската политика за даване на убежища. Външният министър на Великобритания Джак Стро се надява да получи подкрепа на идеята си за “зони на защита”. Те ще бъдат създадени близо до конфликтни области, като целта е да бъде направена оценка на молбата за убежище, преди хората да бъдат пускани на територията на ЕС. По-ранните планове на Великобритания за транзитни центрове, които да обработват молбите, сега са извън дневния ред след твърдата противопоставеност от няколко страни-членки и ООН. Сред другите въпроси, които ще бъдат обсъждани, са включени оръжията за масово поразяване, отношенията със САЩ, Балканите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK