Меджлисът започна да проучва "пътната карта" към Европа

Правителството на Реджеп Тайип Ердоган внесе в четвъртък в парламента на Турция "пътната карта" за страната по пътя на присъединяването й към ЕС, съобщиха осведомителните агенции. Пакетът от реформи, насочени към синхронизиране на турското законодателство с европейското, беше вече одобрен от правосъдната комисия на Меджлиса. Новата национална програма е отговорът на Турция на представения й по-рано от ЕС документ Партньорство за присъединяване, рамкиращ изискванията, които Анкара трябва да покрие преди започването на преговорите за влизане в съюза. Турският външен министър Абдуллах Гюл обеща при представянето на националната програма, че след изпълнението й Турция ще бъде обновена и ще стане възможно в края на 2004 г. да започне преговори за членство в ЕС.

Проектът на "пътната карта" е изработен от главния секретариат за връзките с ЕС и включва 900 страници. Той предвижда приемане на 83 нови закона, 53 промени в закони, 382 нови административни разпоредби и 82 административни промени, отбелязва "Хюриет". Документът предвижда Турция да покрие политическите критерии за членство в съюза най-късно до края 2004 г., а на икономическите - най-късно до края на 2005 г. Сред стъпките, набелязани в националната програма, са промени в начина на работа на съвета за национална сигурност с оглед доминиране на цивилните над военните представители, както и отваряне на телевизионните канали и радиостанциите за предавания на кюрдски език. Гюл посочи, че съветът за националнална сигурност ще обсъди проекта на 26 юни. Планира се новата национална програма да бъде изпратена на Европейската комисия през юли.


-------------

В Егейско море - в турски и гръцки води, има големи залежи на петрол и природен газ. Това заяви министърът на енергетиката на Турция Хилми Гюлер след посещение в САЩ. Според министъра САЩ вече имали планове за разработване на находищата. Според в. "Акшам" продължават разговорите с Гърция по този въпрос и в тях и двете страни се държали доброжелателно. Проучванията показвали, че по-голямата част от залежите на петрол и природен газ са по-близо до турската граница.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK