Конвентът се събира за последно на 10 юли

Европейският конвент ще се събере за последен път на 10 юли, за да довърши проекта на конституция на Европейския съюз /ЕС/, съобщи EUbusiness. Друга сесия на 105-членния Конвент е планирана за 4 юли, преди финалните разговори на 9-10 юли, уточни говорител на Конвента. Последната задача на председателя на Конвента и бивш френски президент Валери Жискар д‘Естен ще е да представи пълния текст на проектоконституцията, на 18 юли в Рим. Основният текст на проекта, част 1 и 2, бе завършен преди 10 дена и бе представен на европейските лидери по време на срещата на ЕС в Солун.

Оставащата част 3 ще засяга в подробности начина, по който ЕС взима и прилага решенията си, включително и спорния въпрос за това решенията в какви области ще трябва да бъдат взимани с квалифицирано мнозинство и кои – единодушно. Жискар д‘Естен се очаква да устои на натиска на много от делегатите в Конвента за разширяване на системата на гласуване чрез мнозинство така, че да включи някои спорни области, като външната политика. На срещата в Порто Карас бившият френски президент получи указания да продължи с “чисто техническата работа” по част 3, като остави съществените разговори на междуправителствената конференция, която ще започне през октомври. Конвентът, започнал работа на 1 февруари миналата година, също така ще допълни и част 4 от Конституцията, засягаща процедурите по ратифицирането на текста от страните-членки на ЕС, както и начините, по които може да бъде променяна в бъдеще.

Проектът, изготвен от Жискар д‘Естен, има за цел да модернизира европейските институции и да предотврати бюрокрацията в процеса на взимане на решения, когато се присъединят и новите 10 страни другата година, с което населението на ЕС ще стане 450 милиона души. Проектоконституцията предлага и назначаване на дългосрочен президент на евроблока, който да замени тромавото шестмесечно ротационно председателство. Сред предложенията е и това за външен министър на съюза, намалена по състав Европейска комисия и редуциране на правото за налагане на вето. Срещата на ЕС в Солун нарече проекта “историческа стъпка” и “добра основа” за разговорите в Рим, където ще започнат истинските дебати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK