Общата позиция на ЕС не забранява двустранни споразумения със САЩ за МНС

"Общата позиция на Европейския съюз не забранява сключването на двустранни споразумения със САЩ за Международния наказателен съд /МНС/ и ясно сочи, че решението за това е суверенно право на всяка страна, но в рамките на общата позиция на съюза", заяви заместник-министърът на външните работи Любомир Иванов на пресконференция във вторник.

Той посочи, че България и САЩ са във фаза на уточняване на евентуално споразумение по МНС, като остава да се съгласува един елемент, за да бъде намерен приемлив за двете страни текст за сключване. Иванов допълни, че не е е лесно да се намери общ знаменател между позицията по същество за МНС на ЕС и предлаганото от САЩ най-вече за обхвата на евентуално двустранно споразумение.

"Има страни, които не преговарят със САЩ, и други, които работят по въпроса, но имат проблем като нашия - да се намери решение по обхвата на споразумението", каза Иванов. По думите му преобладаващият подход сред страните от ЕС е споразуменията да обхващат представители на САЩ - военни или цивилни, изпратени с официална мисия /международна или на САЩ/ в дадената страна, но за САЩ това засега не е приемливо. "ЕС не е уточнил какъв може да бъде обхватът, но не приема той да е за всички американски граждани", уточни Любомир Иванов. "България се надява на срещата на върха между САЩ и ЕС утре да продължи диалогът по Римския статут и той да донесе резултати, защото споразумение между тях би решило нещата и от гледна точка на нашето двустранно споразумение", добави заместник-външният министър. "България и другите поканени в НАТО страни с обединени усилия се опитват да прокарат идеята да бъде приета поправка в американския закон, която да направи третирането на страните на път да влязат в НАТО еднакво с това на страните-членки по отношение на американската военна помощ след позицията на ЕС по МНС. Рано е да се каже дали тези усилия ще имат резултат и дали ще съберат достатъчно подкрепа", каза още Иванов. По думите му е възможно американската администрация да предприеме комбиниран подход и да се намери начин да продължи работата по проектите за финансово подпомагане във военната сфера на базата на изключение или на друго компромисно решение, но това зависи от американската администрация и от президента Буш.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK