Третирани като престъпници!

Европейската комисия /ЕК/ предлага да третира хората като престъпници или поне като заподозрени такива. Такова може да е заключението ви, ако научите за плановете на ЕК да въведе биометрична информация /отпечатъци от пръсти, сканиране на ирисите или ДНК/ върху чип, който да съществува в паспортите на гражданите на ЕС. Държавните глави, които се срещнаха в Гърция миналата седмица, вече одобриха започването на този процес.

По някакъв начин, очевидно, аз страдам от сблъсък на реалности: “Не говориха ли доста хора, миналата година, за “демократизация” на Европейския съюз и за превръщането му в “удобен за гражданите”? – Вярно, това събитие бе наречено “Среща за бъдещето на Европа”. Очевидно бъдещето на Европа сега започва с нуждата на гражданите на ЕС да дават най-личната си информация на организацията.


Предполагайки, че конституцията на ЕС ще бъде приета скоро, гражданите ще започнат да дават тази информация на организация, която ще приеме формата на “юридическо лице”. Вместо за нейната “индивидуалност”, би трябвало да говорим повече за “характер”, тъй като индивидуалност без етичен характер би могло да е заплаха за демокрацията. Къде са гласовете на всички членове на Конвента? Някой от тях направи ли изказване относно предложението на Комисията? Кой от тях ще се бори срещу него?

О.. забравих… тяхната работа е свършена: за щастие, те включиха Хартата за фундаменталните права в проектоконституцията, което се вижда в Член 8 – защита на личните данни: “1. Всеки има право на защита на личните данни.” “2. Такива данни трябва да бъдат обработвани само за специални цели или въз основа на съгласие на човека, чиито данни се обработват, или някаква друга законна цел, посочена в закона…” Но може ли този член да попречи на закона да бъде приет? Хартата дава ли дефиниция на израза “друга законна цел”, определя ли как да бъде изготвен законът за тази цел и кой трябва да контролира процедурата, за да гарантира, че фундаменталните права са наистина спазени? Ако Хартата не определя ясна процедура, как тогава хората са наистина защитени? Ако не дефинира строги ограничения за набъркването в гражданските права, тогава може да бъде прехвърлена към категорията “приказки за лека нощ”.

При условие, че този закон бъде приет и ме помолят за лични данни... Трябва ли да дам отпечатъци от пръстите си – или дори моето ДНК, на една организация, която не покрива минималните стандарти на модерната демокрация? В която няма разделение на властите? Която има парламент, лишен от правото да създава закони? Където, вместо това, държавните служители имат монополното право да създават закони, които в края се решават от ръководителите на страните-членки, избягващи контрола на депутатите във всяка от страните?

Демокрация?

Може би съм твърде наивен, но някак си всички това противоречи напълно на онова, което научих за демокрацията в училище и също така противоречи на това, което бих нарекъл “вътрешно чувство” за нещата. Може би съм твърде недоверчив? Дали не трябва да имам повече вяра в демокрацията, в която живея? Или трябва да бъде достатъчно глупав, за да приема всичко това? Може би съм старомоден и “модерната” демокрация вече не се нуждае от цялата тази формалност. Може би за модерната демокрация е по-важно да контролира гражданите си, отколкото да бъде контролирана от тях? Но мислейки за всичко това, нещата изглеждат като дежа вю /вече видяно/! Да предположим, че откажа да ми вземат отпечатъци от пръстите? Какво ще се случи? Ще бъда ли незабавно определен като престъпник? За някой, който има нещо да крие, с лоши намерения? Ще трябва ли да отида в затвора? Ще трябва ли да напусна ЕС?

Може би ще ме защити друго твърдение от преамбюла на Хартата за фундаменталните права: “Човешкото достойнство е неприкосновено. То трябва да бъде уважавано и защитавано”. Но някак се страхувам, че де факто няма да бъде.

-------

*Материалът на автора е публикуван в EUobserver

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK