Конвентът се събира за последно на 9 и 10 юли

Европейският конвент ще направи последните промени в текста на проектоконституцията на Европейския съюз /ЕС/ по време на последната си среща на 9 и 10 юли, съобщи EurActiv.

Европейският съвет, на срещата си в Солун на 20 юни тази година, подкрепи проекта на конституцията. Все пак, най-важната част от документа, която засяга политиките на съюза /Част 3: Политики и функции на Съюза/ не е завършена. Европейските лидери дадоха на Конвента допълнително време, за да финализира проекта до средата на юли.


Членовете на Конвента предложиха 1687 промени, засягащи политиките на евроблока. Предложенията са насочени предимно към разделението на властите между страните-членки и институциите на ЕС, както и на техните компетенции за пълния спектър от политики – от общите дипломация на съюза до общественото здравеопазване и общите икономически интереси.

Конвентът също така трябва да финализира последната част от Конституцията /Част 4: Общи и финални положения/, която засяга въпроса с ратификацията на конституцията от страните-членки, както и процедурата по преработването на основния закон.

На Конвента е позволено да прави само “технически промени” в проектотекста. Президентът на Конвента Валери Жискар д’Естен заяви на предпоследната сесия, на 4 юли, че в проектотекста няма да има съществени промени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK