Ферхойген защити турската кандидатура за членство в ЕС

Във времена на глобални конфликти и несигурност ще е добре за Европейския съюз да има голяма мюсюлманска страна, като Турция, близо до границите, е мнението на еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген в днешния брой на “Ди Велт”, съобщи EUobserver.

В коментарите си, които най-вероятно ще стимулират по-нататъшни дебати за “по-широка Европа”, Ферхойген допълва, че присъединяването на Турция към ЕС ще превърне Европа в нещо като “средно-източна сила”. Той критикува т. нар. от него “двулицев подход” към Турция, използван от някои страни-членки, които в обществото се застъпват за присъединяването на Турция, а зад сцената казват, че страната никога няма да стане член на евроблока. Еврокомисарят подчерта нуждата от повече честност в отношението към Турция. Влизането на Турция в ЕС е много деликатен въпрос. Евроблокът трябва да изготви доклад до края на 2004 година, в който да преразгледа изпълнението на критериите, поставени пред Турция. Ако се установи, че страната е осъществила необходимите политически реформи, преговорите ще започнат “без отлагане”.

Но някои водещи фигури в Европа, особено Валери Жискар д‘Естен, президент на Конвента за бъдещето на Европа, заявиха, че на Турция никога няма да й бъде разрешено да влезе в ЕС заради различията си, например културните.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK