Конвентът приключи работата си

Конвентът за бъдещето на Европа в четвъртък официално се приближава към своя край, с което приключва и 16-месечната интензивна работа по европейската конституция, съобщи EUobserver. Промените, нанесени в последната минута от председателя на Конвента Валери Жискар д‘Естен миналата нощ, бяха в полза на желанието на Франция да запази своето т. нар. “културна изключителност”.

Това означава, че решенията на Европейския съюз /ЕС/ за преговорите по международната търговия с културни или аудиовизуални услуги ще бъдат взимани единодушно, “когато има риск от засягане на лингвистичните и културните различия на съюза”. След силните призиви от депутатите в Конвента, символите на ЕС, като европейското знаме и химна, ще бъдат включени в текста. Днес няма да има “никакви съществени дебати”, заяви говорителят на Конвента Николаус Мейер Ландрут.


Проектотекстът, който вече ще бъде предаден на страните-членки за разглеждане, е продукт на работата на 105 делегати в Конвента. От началото си през февруари 2002 година, бяха реализирани 26 пленарни сесии, а общото време на изказванията е около 4000 минути. На предложенията в проектоконституцията са били извършени над 6000 изменения, които е трябвало да бъдат превеждани на френски или английски език, публикувани в интернет и разпечатани.

Конвентът ще приключи в четвъртък, след което ще има прощален обяд за всички делегати, които прекараха по-голямата част от миналата година заедно. Следващата седмица текстът ще бъде предаден на Рим от Валери Жискар д‘Естен.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK