Символите на ЕС ще имат специално място в новата конституция

Новата конституция на Европейския съюз /ЕС/ ще съдържа член, който ще съдържа всички символи на евроблока от последните пет десетилетия, съобщи EUobserver. Този член бе добавен в последната минута, след като няколко участници в Конвента се оплакаха, че без тези символи, гражданите няма да могат да се идентифицират с конституцията. Знамето е единият от символите, за които хората се сещат най-често. То има 12 златни звезди, изобразени на син фон. Звездите не представляват броя на страните-членки, които са 15 и другата година ще станат 25, а олицетворяват съвършеност и обединение. Това знаме бе избрано за емблемата на съюза през 1986 година. Но ЕС е събрал и други символи в петдесетгодишната си история. Сред тях е и “Денят на Европа” – 9 май. На този ден през 1950 година, Робер Шуман, френският външен министър, държи реч, която се смята за първата стъпка към обединена Европа.

През 1985 година, лидерите на ЕС отдават необходимото значение на Декларацията на Шуман, като определят 9 май за Ден на Европа. Преди около 30 години /1972/ е взето решението, че съюзът трябва да има и свой собствен химн - “Ода на радостта” на Бетовен. Следват единната европейска валута – еврото, както и европейското мото. Еврото, което понастоящем се използва в 12 от 15-те страни-членки, в конституцията е наречено валутата на ЕС.

Изразът “Обединен в различието си”, предложен от председателя на Конвента Валери Жискар д‘Естен, е мотото на ЕС.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK