Италия иска Конституцията да бъде подписана в периода май-юни следващата година

Италия иска новата европейска Конституция да бъде подписана в периода май-юни следващата година, но някои страни-членки държат определени въпроси да бъдат отново дискутирани, което би отложило процеса, съобщи EUobserver.

Италианското президентство подчерта, че ако спорните въпроси, споразумени в Конвента, бъдат отворени наново, дискусиите по новата европейска Конституция няма да бъде финализирана до декември. Рим иска да приключи дебатите на Междуправителствената конференция, на която ще присъстват всички държавни глави и правителствата на настоящите и бъдещите страни-членки, до декември. Това би оставило достатъчно време за извършване на превод на Конституцията на 21 езика и за подписването й - в периода между разширяването на ЕС през май и изборите в Европейския парламент – през юни. Но дотогава има доста препятствия, които трябва да бъдат преодолени.


Някои страни, особено Испания, най-вероятно ще дебатират отново върху въпроса за правото на гласуване в Съвета. Новата Конституция превръща Испания в по-маловажен играч, отколкото е по силата на настоящия Договор от Ница. Пак в последната минута може да бъде отворен и въпросът с броя на имигрантите, които могат да пристигат от трети страни.

Италианският министър на вътрешните работи Джузепе Писану изрази желание да има определена европейска квота по този въпрос, въпреки че не уточни дали този въпрос ще се разглежда по време на Междуправителствената конференция.

“Това е важна цел и ако не направим нещо, тя никога няма да бъде постигната”, заяви той. Международната конференция ще бъде открита на 4 октомври в Рим, но от сега до септември всяка страна ще изложи притесненията си на серия от срещи. Това ще даде по-ясен поглед върху въпросите, които може да възникнат на конференцията. Все пак, италианският външен министър Франко Фратини коментира, че някои определени въпроси ще бъдат изготвени още сега. “Искаме ли Конституция преди изборите през юни или не искаме? Смятам, че Междуправителствената конференция трябва да се съсредоточи върху очебийните въпроси, а не върху наново отворените. Всяка страна може да повдигне някакви съмнения, но не може да предизвиква нови дискусии”, каза той. Той бе подкрепен от заместник министър-председателя Джанфранко Фини, който описа настоящия проектотекст на Конституцията като “добре балансиран документ”. Според Фини, ако Конституцията не бъде финализирана преди гражданите да отидат и да гласуват през юни, общественият скептицизъм към ЕС може и да се увеличи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK