Конвентът е непозната тема за 55% от европейците

Информираността на европейските граждани относно Конвента се е увеличила, въпреки че все още 55% от тях никога не са чували за него, сочат резултати от проучване, цитирани от EurActiv.

Изследването, проведено от Евробарометър специално за Европейската комисия, показва, че 45% от гражданите на разширения Европейски съюз поне са чували за Конвента в сравнение с около 30% през март. 55% от анкетираните казват, че никога не са чували за Конвента, а 52% не са наясно какъв е текстът, който е създал. Изследването сочи още, че 68% от европейците са "за" Конституцията, като начин за реформиране на евроблока.


43% заявяват, че биха предпочели правителствата да променят поне частично текстовете, предложени от Конвента. 9% от анкетираните смятат, че проектоконституцията трябва да бъде приета без да се променя, докато 8% искат радикални промени. 11% искат проектът да бъде отхвърлен. 40% от анкетираните смятат, че трябва да има референдум по въпроса с проектоконституцията, докато 43% мислят, че референдумът може да е полезен, но не и задължително необходим. 12% са против провеждане на референдум по въпроса.

Още по темата:

Проектът на конституцията на ЕС бе одобрен

Конвентът приключи работата си

Европейски конвент

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK