Д‘Естен предупреди за възможна криза в ЕС при промени в проектоконституцията

“Европейският съюз рискува да изпадне в криза, ако лидерите му се опитат да променят проектоконституцията на съюза”, заяви бившият френски президент и лидер на Конвента Валери Жискар д‘Естен в сряда, съобщи Ройтерс.

Той допълни, че на предстоящата Междуправителствена конференция лидерите на евроблока трябва да се споразумеят върху финалната версия на документа.


“Трябва да помислите за последствията от евентуален неуспех на конференцията. Настоящите институции ще изпаднат в криза в следващите години”, каза д‘Естен.

Проектът, който цели да подобри функционирането на ЕС след разширяването му от 15 на повече от 25 държави, бе атакуван в понеделник от група от 15 по-малки страни-членки, които заявиха, че Конституцията ще е в полза само на големите държави.

Д‘Естен заяви, че си представя, че Конференцията ще се придържа към проекта, тъй като лидерите на ЕС ще се затруднят да правят съществени промени поради ограничения във времето и факта, че трябва да действат единодушно.

Относно неговата роля в дебата за бъдещето на Европа, д‘Естен заяви, че работата му е приключена.

“Представих проекта. Какво ще става оттук нататък не е моя работа”, каза той и допълни, че ще може да обясни на лидерите на ЕС защо Конвентът е стигнал до определени заключения, но “това ще е всичко”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK