Стратегията за биологичното земеделие ще е готова до средата на 2003 година

“До края на първото полугодие на 2004 година министерството на земеделието и горите ще бъде готово с националната стратегия за развитие на биологичното земеделие, а до края на годината - и с конкретен план за действието й”, съобщи пред журналисти в Пловдив заместник- министърът на земеделието Меглена Плугчиева след заключителното пленарно заседание на международната конференция "Шансовете на биологичното земеделие в разширения Европейски съюз".

Меглена Плугчиева уточни, че не може да се обвърже с конкретен срок за прилагането на стратегията и на плана, тъй като предстои одобрението им в Европейската комисия.


От министерството съобщиха, че в момента нямат статистика за заетите площи и за фермите в областта на биопродуктите. Очаква се информация за това да има от преброяването на земеделските стопанство, тъй като в анкетата е включен въпрос и за биологичното производство.

Факт е обаче, че с обем от 1,7 на сто България е много назад в статистиката на ЕС за производство на биопродукти, което беше посочено и в доклада на еврокомисаря по селското стопанство и риболова Франц Фишлер, допълни Плугчиева.

Заместник-министър на земеделието Бойко Боев добави, че България е получила висока оценка от страна на Франц Фишлер за идеята и обособяването на Балканския зелен пояс, който обхваща планински територии, национални защитени паркове в Родопите за развитие на земеделието, част от които ще бъде и биологичното производство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK