Европа трябва да подкрепя България за влизане в ЕС през 2007 г., посъветва Ноел Льоноар

"Франция подкрепя България за приключване на преговорите й с Европейския съюз /ЕС/ при оптимални условия", заяви френският министър по европейските въпроси Ноел Льоноар след среща с българския й колега Меглена Кунева. Льоноар е в България на еднодневно работно посещение.

По думите й не съществува причина за забавяне на процеса на преговорите на България. "Европа трябва да окуражава България и Румъния за присъединяване през 2007 г.", посочи още Льоноар. Тя добави, че заради 10-те страни, които ще се присъединят догодина, не трябва да се забавя присъединяването на България и Румъния, защото процесът на разширяване е необратим и включва 12 страни.


В отговор на въпрос възможно ли е на срещата на Европейския съвет в Брюксел да бъде записана датата 2004 г. за приключване на преговорите на България с ЕС, Льоноар каза, че към момента не може да каже какво ще реши съветът. "По този въпрос ние подкрепяме България, защото направеният от вас напредък трябва да бъде подчертан", коментира френският министър, като добави, че все още има области като правосъдието и администрацията, където са необходими допълнителни усилия.

Льоноар изключи възможността глава "Енергетика" от преговорите с ЕС да бъде отворена отново, за да се предоговорят по дълги срокове за експлоатация на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй".

"Концепцията на двата реактора не отговаря на нормите за безопасност на ЕС", каза Льоноар. "Би било безотговорно от страна на Европа да подлага на риск населението си", допълни тя. Льоноар посочи, че на България ще й бъдат отпуснати значителни компенсации, за да затвори двата реактора.

По-късно в четвъртък Ноел Льоноар ще разговаря с президента Георги Първанов и с министър-председателя Симеон Сакскобургготски. Френският министър по европейските въпроси ще има публична лекция в хотел "Хилтън". На церемония в резиденцията на френския посланик в София Льоноар ще връчи на министър Меглена Кунева Ордена на Почетния легион на Франция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK