Романо Проди ще посети Турция за разговори около евентуалното членство на страната в ЕС

Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Романо Проди ще бъде на посещение в Турция, в четвъртък, като дневния ред е доминиран от въпроси, засягащи евентуалното бъдещо членство на страната в ЕС и проблема с разделението на Кипър, съобщи EUobserver.

По време на двудневната си визита в Анкара и Истанбул, Проди, който е първият председател на Комисията, посещаващ Турция в последните четири десетилетия, се очаква да похвали страната за напредъка в изпълняването на критериите за членство. Освен това той ще призове за продължаване и прилагане на реформите.


Турция се надява да получи дата до края на годината за започване на преговори с ЕС. Все още, обаче, в Турция има нужда от повече действия за прилагане за реформите за човешките права, както и на законите, гарантиращи свобода на словото, религиозна свобода и съдебна независимост.

През октомври ЕК ще публикува доклад за напредъка на Турция в изпълнението на критериите. На базата но този документ европейските лидери ще решат, през декември, дали да започнат преговори с Анкара.

Въпросът с разделението на Кипър, който влиза в ЕС на 1 май тази година, е важен за Турция. Въпреки че ЕК твърди, че обединението на острова не е предпоставка за членството на Турция, ще бъде изключително трудно, от политическа гледна точка, да съществува военно окупирана територия в рамките на евроблока.

Турският “Daily News” пише, че няма големи шансове въпросът да бъде уреден преди островът да се присъедини към ЕС.

По време на визитата си Проди се очаква да “повтори силното желание на ЕС да приветства Турция като равнопоставен и уважаван член”. Но перспективата за влизането на Турция в блока не се приема добре в някои политически кръгове. Най-голямата политическа група в Европейския парламент, Европейската народна партия, смята, че ЕС трябва да има специална форма на партньорство с ЕС вместо страната да става член на блока.

Валери Жискар д‘Естен, бивш френски президент и председател на Конвента, огласи своето виждане по въпроса, като заяви, че Турция не е европейска страна и мястото й не е в ЕС. Дебатът за членството на страната засегна и въпроса с религията, тъй като Турция е мюсюлманска страна.

Проди не гледа на религиозния въпрос като на пречка, а по-скоро е загрижен за това, че Турция е голяма страна и това би се отразило на гласуването в Съвета. Страната има население от около 70 милиона души – повече от всяка една от настоящите и бъдещи членки на ЕС, освен Германия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK