Местопрестъпление - Интернет!

Тринадесетгодишната М.Х. редовно влиза в чата, за да си говори с приятел, с когото се е запознала в мрежата. Човекът отсреща, който се представя за момче на нейната възраст, е забавен и момичето с нетърпение очаква срещите си с него в ICQ-то. Един ден нейният онлайн приятел й предлага да се срещнат и на живо. М.Х. разказва на майка си за предложената й среща. Майката не иска да ограничава контактите на детето си, но взема предпазни мерки и разрешава на малката чатърка да отиде на срещата само ако и тя присъства на нея. М.Х. с радост съобщава новината на приятеля си от чата, като го предупреждава, че и майка й ще дойде. Това е последният път, в който говори с него, защото от този момент той изчезва и повече не й се обажда. Дали това наистина е било 13-годишно момче М.Х. няма да разбере. Може обаче с нея да е говорил и педофил. За щастие този случай, който се развива в София миналата година, завършва без лоши последици заради предпазливостта на момичето и майка й.

През юли 2003 г. друг случай на онлайн запознанство завърши по-тревожно и показа докъде могат да стигнат рисковете за децата, сърфиращи в интернет. Тогава 12-годишната Шевон Пенингтън от Великобритания избяга с 31-годишния американски морски пехотинец Тоби Студабейкър. За щастие двойката беше открита бързо във Франкфурт, след като майката на момичето се обърна по всички телевизии с призив към дъщеря си, ако е добре, да й се обади. Теди Студабейкър се опита да се защити, като прехвърли вината на момичето, което според него се е представяло за 19-годишна, но впоследствие разследването доказа, че той е знаел възрастта на детето, а в компютъра му бяха открити детски порноснимки.


Опасностите за децата, които крият свободата и анонимността в интернет, нарастват заедно с развитието на информационните технологии. Педофилите и криминалните групировки напредват и използват все по-развити технологии, което затруднява процеса на проследяване и установяване на криминалните им действия. Кодирането на информация и частните мрежи, които се развиват заради голямото търсене на начини за размяна на файлове, правят трудно проследяването на престъпленията в мрежата. 3G поколението мобилни телефони, които осигуряват достъп до Интернет, ще направят проследяването на педофилско съдържание и употребяващите го в Интернет още по-сложно.

През юни 2003 г. правозащитната организация Save the Children представи подробен доклад за детската порнография и свързаната с Интернет сексуална експлоатация на деца. В доклада бяха включени резултати от проучване в Ирландия, според което около 2000 деца са били обект на сексуални злоупотреби в Интернет.

Тази тенденция става още по-обезпокоителна на фона на ниската осведоменост сред родителите за опасностите, които грозят децата им при анонимните запознанства в Интернет. Според статистика, публикувана в сайта “Децата в информационното общество” на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), 30% от тийнейджърите в САЩ признават, че са били подлагани на сексуален тормоз по време на разговор в чат, но само 7% от тях са споделили това с родителите си. Над 80% от тийнейджърите браузват в интернет без знанието на родителите си. В Ирландия 75% от родителите признават, че децата им знаят за интернет повече от тях.

Как е у нас?

През септември-октомври 2003 г. ДАЗД инициира първото национално представително проучване на тема “Обществената осведоменост по проблемите на безопасността на децата в Интернет”.

Според резултатите от анкетите

всеки втори ученик

е попадал на порносайт или му е бил предлаган секс в Интернет, но в същото време само 8% от анкетираните деца смятат, че това крие някаква опасност.

Резултатите от изследването показаха ниска осведоменост както на родителите и учителите, така и на учениците за безопасното поведение в мрежата. Заключенията от изследването сочат, че децата прекарват голяма част от свободното си време в Интернет, като същевременно интересът и контролът на възрастните към работата на децата в мрежата е на ниско ниво или отсъства.

Тези резултати изглеждат по-скоро нормални предвид ниската компютърна грамотност на голяма част от по-възрастното население в България. Пак според същото проучване 45% от родителите въобще не работят с компютри, а тези, които влизат в мрежата, го правят само 1-2 пъти седмично.

Слабата компютърна грамотност на повечето родители в България представлява на първо място чисто техническа пречка за осигуряване сигурността на децата в Интернет. Рядкост са родителите, запознати с програмите за филтриране или други техники за ограничаване на достъпа до сайтове и документи с нежелано съдържание. Дори и тези, които са горе-долу запознати с компютърните приложения, все пак в повечето случаи се оказват по-слабо подготвени от собствените си деца. Резултатът може да бъде или деактивиране на филтриращата програма от малкия чатър, или още по-лесното - отскачане до съседния Интернет клуб.

Интернет - подлежи ли на обезопасяване?

В наръчник на Съвета на Европа за безопасното сърфиране в Интернет на децата един от най-важните съвети към родителите е да разговарят с децата си за какво използват Интернет, какво са видели и прочели през деня в мрежата и какво най-много ги е развълнувало. Родителите се приканват още да помолят децата си да им покажат любимите си сайтове, стаи за чат или да говорят с тях за онлайн приятелите им.

В момента с финансиране по програмата на Европейската комисия “Безопасен Интернет” в различните европейски страни се осъществяват десетки проекти. В резултат на такива проекти например в много европейски държави се създават специализирани и обезопасени детски портали или търсачки. Разработват се филтриращи системи и такива, които блокират достъпа до сайтове с определено съдържание.

Едно от

най-тежките престъпления в Интернет

си остава разпространението на детска порнография. На 14 октомври 2002 г. в Люксембург европейските министри на правосъдието приеха генерално решение, което включва общите дефиниции за сексуални престъпления срещу деца чрез Интернет. С това решение стана възможно автоматичното издаване на заповед за арест в Европейския съюз и се хармонизира обхватът на наказанията, които националните съдилища могат да налагат срещу нарушителите.

През 2002 г. имаше вълна от арести в цяла Европа, предприета в резултат на разкрития на Европол. Потресаващи бяха фактите, че сред арестуваните имаше лекари, мъже със семейства и деца. Същата година ФБР предаде на британската полиция имената на 7200 британци, които са използвали кредитни карти, за да купуват снимки, на които е изобразено насилие над деца. Снимките са били доставяни от базиран в Тексас сайт за детско порно. Трудността да се проследят и открият създателите на сайтове с детска порнография обаче остава. Уебсайтовете, които предлагат снимки на насилие над деца се правят в една страна и се хостват в друга (като често сайтът сменя хостването в различни страни).

Засега основният метод, който използват европейските страни, е развитието на трансгранична мрежа от горещи линии, където може да се докладва за наличието на такива сайтове. В България сигнали за детска порнография и друго вредно или незаконно съдържание в български сайтове могат да бъдат изпращани на е-mail: [email protected] .

Основната работа срещу детската порнография у нас обаче идва от неправителствена инициатива. Миналата година беше създадена “Асоциация анти детска порнография”, която досега е успяла да свали около 30 сайта с незаконно съдържание. Идеята е на сайта-директория “Български секс страници”. Златко Златев, създател на асоциацията, твърди, че една такава инициатива не би била успешна без съществуването на голямата потребителска база на “Български секс страници”. Според него именно техни потребители са основните податели на сигнали за подобни сайтове. Според Георги Стойчев, сътрудник в асоциацията, разпространението на детската порнография в България все още е слабо и затова е необходимо именно сега да се предприемат решителни действия, за да се пресече тази дейност още от самото й зараждане.

В момента САЩ си остават световният №1 производител и износител на детска порнография. Русия, Украйна и страните от Южна и Източна Азия наваксват бързо и следват Америка по петите, но ще е доста трудно да бъдат убедени да действат срещу престъпниците, след като САЩ досега също не успяха да го направят.

Разпространението на снимки на насилие над деца привлича не само педофили, но и хора, които са част от организираната престъпност и се интересуват предимно от финансовите постъпления от разпространението на такова съдържание. Операцията в САЩ срещу компанията Landslide Productions Inc., създадена от семейство Рийди от Тексас, показа, че първоначално те са предлагали само порно за възрастни. Скоро обаче осъзнали, че могат да правят повече пари от продажба на снимки на насилие над деца. Такъв тип сайтове печелят по повече от 1 милион долара на месец.

Доста педофили са заявявали, че точно онлайн снимките разпалват сексуалните им фантазии и ги довеждат до състояние, в което да упражняват насилие над деца и в реалния живот. В операцията Cathedral във Великобритания (разследване в клуб Wonderland - 1998 г., което включи заподозрени от 51 страни по света) има доказателства от събрани снимки на насилие над 1236 различни деца от целия свят. Засега много малко от тях са идентифицирани и много най-вероятно все още са в ситуация, в която над тях се упражнява насилие.

---

Няколко правила за безопасността на децата в Интернет, подготвени от ДАЗД съвместно с асоциация “Родители”

Докато работиш в Интернет:

Никога не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение.

Никога не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители.

Никога не приемай среща с някого, с когото си се запознал в Интернет, без съгласието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично място и по възможност да е в присъствие на твои близки или приятели.

Никога не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си за такива съобщения.

Никога не отваряй електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър.

Никога не се представяй за някого, който не си. Не скривай годините си и не посещавай сайтове за възрастни.

Винаги внимавай, когато някой ти предлага нещо безплатно или те кани да се включиш в дейност, обещаваща лесна и голяма печалба.

Винаги внимавай, когато разговаряш в чат. Помни, че хората онлайн често се представят за такива, каквито не са.

Винаги бъди вежлив и уважавай правата на другите.

---

Материалът е част от седмична рубрика "Безопасен Интернет", която ще излиза всеки петък на сайта Дневник Online Европейски перспективи www.dnevnik.bg/evropa. Рубриката стартира във връзка с европейската кампания за безопасен Интернет, в която България е представена от Дневник Online.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK