В кърджалийско започва строителство на депо за отпадъци по програма ИСПА

Със средства по програма ИСПА в края на 2005 година ще започне строителството на модерно депо за отпадъци край кърджалийското село Вишеград, обявиха от общинската администрация в Кърджали. В него ще се преработват битовите отпадъци на 6 общини от областта без Ардино, като в проекта е включена и община Ивайловград. ИСПА предоставя безвъзмездно за изграждането му 14 500 000 евро. Изпълнители са община Кърджали и сдружение "За чисти Родопи".

Депото ще е разположено върху площ от 402 декара край селата Вишеград и Островица. Паралелно ще се изградят и претоварни станции в общините на Източните Родопи.

По-голямата част от отпадъците ще бъдат обработвани по модерна технология в новото депо. Крайната цел е получаването на биологична тор, която ще се използва за подхранване на почвата. Пак там ще се складират и инертни отпадъци от строителството, които сега се изхвърлят безразборно. В проекта е заложена инсталация за извличането на метан - газ, отделящ се при гниенето на отпадъците. "Той е лесно запалим и може да се използва за производство на електроенергия", коментира еколожката в общината Ася Добруджалиева. В затворени помещение временно ще се съхраняват всички опасни отпадъци - бактерии, лекарства, луминисцентни и живачни лампи.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK