Америка и Европа се разбраха за "Галилео"

САЩ и ЕС постигнаха споразумение за европейската система за сателитна навигация "Галилео", аналогична на контролираната от Пентагона GPS, съобщи в. "Файненшъл таймс". Делегациите се разбраха по основните спорни въпроси, заявиха в съвместно прессъобщение представителите на ЕК и САЩ, които преговаряха късно през нощта в сряда.

Споразумението слага край на дългите преговори, които разкриха дълбоки различия в трансатлантическите връзки, посочва "Файненшъл таймс". САЩ, които поставиха националната си сигурност в центъра на разговорите, настояваха, че Европа няма нужда от собствена система, при положение че GPS отдавна е открита за свободно ползване. Европейците обаче изтъкваха нуждата от собствен високо прецизен аналог, който да затвърди и амбициите им в сферата на сигурността.


По силата на договорката от сряда части от "Галилео" в много случаи ще бъдат съвместими с GPS, като по този начин ще осигури избор и максимална сигурност на ползвателите на морска, сухопътна и въздушна навигация, се казва още в комюникото. Прецизността на "Галилео" вече привлече инвеститори и извън Стария континент. Миналата есен с вноска от над 200 млн. евро в проекта се включи и Китай, а интерес проявяват и Израел, Индия и Русия.

Дипломати, запознати с преговорите, изтъкнаха пред "Файненшъл таймс", че САЩ и ЕС са били решени да не стават конкуренти, което би било неизгодно и за двете страни. За сметка на това голям е бил рискът да се стигне до две несъвместими системи, срещу което остро се противопоставили членове на НАТО. Подобен развой би наложил отделни членки да избират между GPS и "Галилео", което би затруднило сътрудничеството в конфликтна ситуация.

"Галилео", разработена от Европейската космическа агенция, се базира на 30 сателита и наземни станции, които да осигуряват информация за обекти в различни области като транспорт, митници, бедствия и аварии и т.н. Системата ще използва т.нар. BOC 1.5 сигнал, докато GPS e разработена върху BOC 1.1 сигнал. Според европейците BOC 1.5 e по-добър и атрактивен за крайния клиент, докато американският сигнал е замислен основно за собствената инфраструктура на САЩ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK