Сдружения трябва да раздават субсидиите на ЕС за плодове и зеленчуци

Вестник "Дневник" започва да представя редовно изискванията на Европейския съюз (ЕС) в преговорите по глава "Земеделие". Секторът в България ще получи над 1.436 млрд. евро субсидии от ЕС в периода 2007-2010 г., предлага Европейската комисия.

От тях 388 млн. евро трябва да отидат за пазарна подкрепа, 431 млн. евро за преки плащания, а за развитие на селските райони - 617 млн. евро.


Всички средства ще минават през разплащателна агенция, която трябва да започне да работи от 2007 г., т.е. след присъединяването. Чрез нея ще се отпускат преките плащания за фермерите и парите за подпомагане на селските райони.

Към разплащателната агенция ще има и интервенционна агенция, която трябва да балансира цените на най-чувствителните стоки в защита на стопаните.

България трябва да усвоява субсидиите за производство на плодове и зеленчуци от Европейския съюз (ЕС) чрез организации на стопаните след присъединяването, съобщиха от дирекция "Интеграционна политика" в Министерството на земеделието и горите. Сдруженията трябва да гарантират, че са спазени необходимите изисквания за производство, осигуряват по-ниски производствени разходи, по-добра техническа обезпеченост на членовете си и създават условия за прилагането на екологично чисти производствени практики. Основна функция на организацията е да събира продукцията на своите членове и да я предлага на пазара.

Тя трябва да отговаря на минимални изисквания за брой членове, обем продукция, устав и дейност. За сдруженията, които не отговарят на критериите за признаване, е предвиден преходен период до пет години, през който те могат да се възползват от помощ за покриване на изискванията. Средства от общността, в размер не по-големи от 4.1% от стойността на пазарната продукция на организацията, може също така да се предоставят за финансиране на неин операционен фонд при наличие на разработена програма.

Пресните плодове и зеленчуци са малотрайни и бързо развалящи се, поради което европейската политика в сектора е насочена основно към контрол и стимулиране на производителите за подобряване на качеството и маркетинга на предлаганата от тях продукция.

Общата организация на пазара включва всички плодове и зеленчуци с изключение на картофи, винено грозде, банани, фуражен фасул и грах. За всеки продукт е приет отделен регламент, определящ стандартите, на които той трябва да отговаря за качество, размер, етикет, опаковка и предлагане. За целта редовно трябва да се извършват проверки за качество на всеки етап от маркетинговия процес чрез взимане на представителни проби и тяхното сравняване с обявения клас качество в придружаващите ги документи.

Всяка страна-членка е длъжна да определи компетентна организация, която да извършва проверките и да издава сертификати за съответствие.

Интервенциите в бранша също се прилагат от сдружения на производители.

Такива мерки се предприемат при освобождаване на пазара от сезонната свръхпродукция, за да се предотврати евентуален спад в цените. За да има ефект, изтеглената стока не трябва да се предлага отново на пазара. Тя може да се предостави на благотворителни организации, затвори, детски лагери и старчески домове.

Също така да се използва за дестилация на алкохол, за фураж или да бъде унищожена. Важно условие за контролиране на процеса е при интервенция да не се надвишават 10% от реализираните от една организация количества от даден продукт. На членовете на сдружението се изплаща финансова компенсация за изтеглената им стока.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK