Президентът попита КС за Великото народно събрание

Президентът Георги Първанов поиска от Конституционния съд (КС) да излезе с тълкуване какво казва основният закон за процедурата, по която трябва да бъдат направени промените в конституцията, налагащи се от присъединяването на България към Европейския съюз. Целта на питането е да се изясни дали промените могат да бъдат приети от действащото Народно събрание, или трябва да се свика Велико народно събрание.

Основният въпрос, по който Първанов иска яснота, от месеци е повод за спорове - дали сегашният парламент може да приеме разпоредбата, предвиждаща задължително и пряко действие спрямо България на юридическите регламенти, които ще се създават от органите на Европейския съюз. Първанов иска тълкуване също на възможността за предварителен контрол от парламента върху изготвянето на актовете от ЕС. Президентът пита и за реда, по който трябва да отпадне забраната за придобиване на земя от чужденци, макар че по този въпрос политическите сили имат обща позиция, че такава разпоредба може да се приеме и от действащия парламент.


Първанов е на мнение, че промените могат да се извършат и от сегашното Народно събрание. Ако Конституционният съд изтълкува, че е необходимо ВНС, ще се наложи и второ питане по ключовия въпрос дали действащото правителство подава оставка след свикването на ВНС, или продължава да работи до разпускането на великия парламент, прогнозират политици от мнозинството. Според СДС този въпрос бил ясен и не се налагало питане до КС. В конституцията е посочено, че кабинетът подава оставка пред новоизбраното Народно събрание и проблем не би трябвало да има, коментира зам.-председателят на синята партия Емануил Йорданов.

На заседанието си във вторник Временната парламентарна комисия, която подготвя поправките в конституцията, поиска от експертната група да представи по-прецизна редакция на текст в основния закон, който ще уреди правото на гражданите на страните от ЕС да избират и да бъдат избирани в местните органи за властта, включително и за кметове. Текстът в конституцията ще препраща към закон, който ще урежда в подробности това право, реши комисията. Възможността чужденци да купуват земя у нас ще се обсъжда на следващото заседание.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK